Spiros Alvertis
ATHENS, GREECE ATTICA
-
Εισαγωγή πολλαπλής επιλογής
Ωραία ψήφισα! Το review που είναι;
Πιο κάτω. Προς το παρόν δεν έχω αμφιβολία ότι τα αποτελέσματα θα δείξουν ότι τα expansions είναι δημοφιλή στους κύκλους μας. Πιθανότατα η συντριπτική πλειοψηφία να έχει αγοράσει στο παρελθόν τουλάχιστον ένα expansion που δεν ήθελε ή χρειαζόταν είτε για συλλεκτικούς λόγους ή επειδή απλά αγαπάμε το βασικό παιχνίδι. Πιστεύω όμως ότι θα συμφωνήσουμε ότι οι προεκτάσεις αξίζουν τα λεφτά τους εφόσον προσφέρουν στο gameplay ή στο replayability άσχετα αν σχεδόν όλα εξυπηρετούν περισσότερο τους marketing σκοπούς των εταιρειών για να πουλήσουν παραπάνω. Κάπου εκεί στην μέση, μεταξύ πώρωσης και ρεαλιστικής αντίληψης, έδωσα δέκα γιούρια για το "East Expansion". Και δεν το μετανιώνω!
Να ασχοληθούμε λίγο με την ουσία;
Φυσικά! Το "East Expansion" έχει ελάχιστη σχέση με τις περισσότερες προεκτάσεις αφού πρακτικά δεν προσφέρει κάτι το διαφορετικό από το βασικό παιχνιδί. Όμως το δυνατό του σημείο είναι ότι αναδεικνύει τους μηχανισμούς και το gameplay του παιχνιδιού με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρει ανώτερη εμπειρία από πριν!!
Ουσιαστικά αυτό που αγοράζει κανείς είναι κάτι κάρτες για το κανονικό χάρτη και ένας καινούργιος χάρτης. Όσο αφορά τις κάρτες αυτές είναι στον αριθμό 9 και περιέχουν διάφορες πόλεις που στο τέλος σκοράρουν στους παίχτες πόντους που έχουν γραφεία σε αυτές (1 vp για την κάθε μία) + 5 αν ο παίχτης έχει την κυριαρχία σε αυτές. Ουσιαστικά δεν επηρεάζει τρελά την στρατηγική των παιχτών, απλά προσθέτει ένα layer παραπάνω αποφάσεων. Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι οι δύο πρώτες αναγραφόμενες στην κάρτα πόλεις, βρίσκονται σε παραπάνω από μία κάρτες και προβλέπεται σφαγή μεταξύ των παιχτών για την κυριαρχία τους. Αυτή όμως απαιτεί πολλές ενέργειες και δεν ξέρω κατά πόσο αξίζει να αφιερώσει κανείς κόπο για να τις αποκτήσει. Δεδομένου αυτού, οι κάρτες μάλλον προσθέτουν τύχη και ως π ρος ποιες τράβηξαν στην τύχη οι παίχτες αλλά και ως προς ποιες ίδιες πόλεις περιέχονται σε αυτές και κατά πόσο οι παίχτες είναι πρόθυμοι να παλέψουν για την κατάκτηση τους.
Αυτό είναι η ανώτερη εμπειρία;
Όχι. Το ζουμί είναι κυρίως στον καινούργιο χάρτη στον οποίο με μία πρόχειρη ματιά μπορείτε να διαπιστώσετε τρία πράγματα α) έχει θάλασσα, β) η θάλασσα έχει κάτι μόνιμα μπλε tokenάκια και γ) οι αναβαθμίσεις για τα actions και το replenishment βρίσκονται στην ίδια πόλη!! Βέβαια μια πιο προσεκτική ματιά αποκαλύπτει και άλλες ενδιαφέροντες αλλαγές. Υπάρχουν πόλεις χωρίς θέσεις για τους έμπορους (κυβάκια), οι θαλάσσιες διαδρομές και οι πόλεις τους χρειάζονται αρκετούς χονδρέμπορους (δισκία) και γενικά η διάταξη και οι διαδρομές δείχνουν πιο δύσκολες. Τυχαίο; Όχι!
Διότι με λίγα λόγια, ο καινούργιος χάρτης έχει σχεδιαστεί για να είναι πιο δύσκολος και πιο ανταγωνιστικός. Απαιτεί από τους παίχτες να έχουν στην κατοχή τους περισσότερους χονδρέμπορους αν θέλουν να εκμεταλλευτούν τις καινούργιες δυνατότητες του, να σκέφτονται περισσότερο, να διαχειρίζονται εξυπνότερα τα actions τους, οι μάχες για τις αναβαθμίσεις γίνονται κατά πολύ δυσκολότερες, η διαδρομή μεταξύ των κόκκινων πόλεων αρχικά φαντάζει αδύνατη και εν ολίγοις προσφέρει εκ νέου μια φρέσκια brain burning εμπειρία ακόμα και σε έμπειρους παίχτες.
Είμαι σίγουρος ότι αρκετοί από εσάς θα αναρωτιέστε για τα μόνιμα μπλε tokens, οπότε αναφέρω τι κάνει το καθένα, να σας πω ότι αυτά ουσιαστικά εξυπηρετούν μία εναλλακτική διέξοδο στρατηγικής και είναι μακρά η πιο σύντομη διαδρομή για τις κόκκινες πόλεις. Μόνο που απαιτούν αρκετούς χονδρέμπορους και μια λεπτή ισορροπία για την κατοχή και χρήση αυτών! Η ιδιότητα των tokens πραγματοποιείται επιτόπου όταν κλείσει η διαδρομή στην οποία βρίσκονται και προσφέρουν τα παρακάτω actions:
1. Μετακίνηση 2 εμπόρων από και προς μία ή και περισσότερες διαδρομές ανεξαρτήτου χρώματος. 2. Μετά το κτίσιμο γραφείου στην πολή της επιλογής σας (από αυτές που βρίσκονται στην εν λόγω διαδρομή) μπορείτε να μετακίνησετε 2 εμπόρους. 3. Χτίσιμο γραφείου στις πόλεις που δεν έχουν θέσεις. 4. Αναβάθμιση της ιδιότητας Privlegum (δηλαδή την ιδιότητα να χτίζετε γραφεία σε καλύτερες θέσεις).
Τιιι; Αυτό ήταν;
Ναι, αλλά πρακτικά είναι αρκετά για να κάνουν την διαφόρα. Πραγματικά ο βασικός χάρτης μου πλέον μου φαίνεται πολύ απλοϊκός. Ίσως και αυτό για να δίνουν τις κάρτες, για να ανακινήσουν το ενδιαφέρον για αυτόν. Στην δικιά μου περίπτωση βέβαια αυτό απέτυχε, δεν χορταίνω τον καινούργιο χάρτη. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των παιχτών απαιτεί από εμένα να παίξω όσο πιο πανούργα και αδίστακτα μπορώ, διατηρώντας διάφορες λεπτές ισορροπίες και φυσικά όπως και στον βασικό, να ακολουθώ και να δοκιμάζω κάθε φορά διαφορετικές στρατηγικές. Με λίγα λόγια, το προτείνω ανεπιφύλακτα σε όλους τους οπαδούς του "Hansa Teutonica", αξίζει τα λεφτά του!
+ Αναδεικνύει το gameplay του παιχνιδιού Ανεβάζει τα επίπεδα του ανταγωνισμού στους παίχτες Προσθέτει παραπάνω επίπεδα σκέψης, χωρίς να αλλοιώνει το βασικό παιχνίδι Αναβαθμίζει την χρήση των χονδρέμπορων
- Οι κάρτες για το βασικό παιχνίδι δεν είναι ότι καλύτερο
Προσωπική βαθμολογία: 9
Για περισσότερα reviews στα ελληνικά επισκεφτείτε την σελίδα της ελληνικής κοινότητας GrEEK GUILD.
-
|
|