Már vagy 20 éve játszom, de...

ez még engem is lenyűgözött, felháborított, felcsigázott, elképesztett, letaglózott, aszfaltba döngölt, kihozott a sodromból, mosolyra fakasztott...

1 , 2 , 3 , 4 , 5  Next »  [9]

Recommend
13 
 Thumb up
6.00
 tip
 Hide

Promó

Tamás Fischer (Plenni)
Hungary
Budapest
flag msg tools
badge
Avatar
mbmbmbmbmb
Szeretem a promó-kártyákat. Nem azért, mert olyan sokat tesznek a játékhoz, hanem mert egy kedves pillanattal lepik meg az adott játék rajongóját. Jó érzés kézbe venni, megnézegetni, majd a kollekcióba illeszteni. A hozzám hasonlóknak még az is örömet okoz, hogy lekönyvelhetik a BGG rendszerében és láthatják a kis adatbázisukban, milyen szépen fejlődik a gyűjteményük.Már korábban is írtam, hogy mennyire szeretem a The Pursuit of Happiness játékot. Amikor tavaly ősszel az esseni vásáron immár zsinórban másodjára "durrantották" meg az Artipia kasszáját (én is boltban dolgozok, tudom, hogy nagy felfordulások tudnak lenni, de zsinórban másodszor? A kasszát?), újfent promólap-csomaggal próbálták a veszteségüket csökkenteni. Ebből nekem csak egy kártya kellett volna, így a facebook csoportba beírtam, hogy szívesen megvenném egy rendelésből az új TPoH promólapot, ha valaki berendeli a csomagot.
Egy jelentkező akadt, a Kocka el van vetve vloggere, Dudás Lajos. Ő írt is rám, hogy ő backeli a promó-pakkot és, ha megjön akkor majd elintézzük a dolgot. Nos, megérkezett a csomag és tegnap a postaládámban ott is volt a várva várt lapocska. Annak rendje-módja szerint írtam is Lajosra, hogy szeretném rendezni az anyagiakat. Tőle viszont azt a választ kaptam, hogy ő e kártya nélkül is támogatta volna az Artipia kampányát, és sosem kérne pénzt egy kártyáért. Ráadásul az esküvőjükről maradt társasjátékos-dobókockával illusztrált bélyegükkel(thumbsup) rótta le a Magyar Posta -most éppen - kiváló és gyors szolgáltatásának díját. Hiába kértem, hogy legalább hadd rendezhessem a költségeit, nem engedte.

Bevallom nagyon jól esett átélni ezt a történetet. Nem pusztán a promó-lap "megszerzése" miatt, hanem amiatt, hogy átélhettem a közösség élményét. Azt, hogy egy olyasvalakivel vagyok baráti viszonyban, akivel sosem találkoztam, de a hobbink mégis összeköt minket. Hiszen ilyesmit, csak a barátjának tesz meg az ember, vadidegennek nem. Sokat tűnődök el azon, hogy a társasjátékos közösség növekedésével elhalványul/eltűnik-e a közösségünk "baráti mivolta"? Remélem nem. Bíztató jelek még vannak bőven, mint a Cruelty-Free Pirates karácsonyi adománygyűjtő aukciója vagy a fb-csoport közös rendelései, KS-csoportjai...

Nos, valahogy szeretném a láncot továbbvinni:
Ha valaki az alábbi promókkal nem rendelkezik és magának vagy barátjának szeretné, kommentben írja ide, hogy melyiket kéri. Annyi specialitása lenne a dolognak, hogy több jelentkező esetén nem az első kommentelő kapja (de utálom ezt a fb adás-vétel csoportjában...), hanem a kommentelők közül fogok sorsolni (pár nap múlva).

Budapestieknek (kizárólag) személyes átvétel az Astoriánál lévő boltomban nyitvatartási időben (H-P: 10-18, Szo: 10-14), vidékieknek ingyen posta.


Az első egy Thief's Fortune promó.
A második Last Will promóhoz csak a kártya van meg, a kalap sajnos nincs, de így is játszható.
A két magyar nyelvű Mars promót együtt adom (együtt is jelent meg), külön nem vihetők.
Twitter Facebook
3 Comments
Wed Sep 4, 2019 4:04 pm
Post Rolls
  • [+] Dice rolls
Recommend
12 
 Thumb up
 tip
 Hide

A játék, amivel csak én játszottam?

Tamás Fischer (Plenni)
Hungary
Budapest
flag msg tools
badge
Avatar
mbmbmbmbmb
Találtam egy inkább vicces, semmint hasznos geeklist-et a BGG sűrűjében:

Games only YOU have played in July 2019

A lista havonként készül és bővíthető, de csak olyan játékokkal, amelyekkel az adott hónapban csak egyedüliként játszottunk (legalábbis a BGG-adatbázisa szerint)!

Mindennek mi haszna? Semmi. A lista telítve furábbnál furább játékokkal, amelyeknek tényleg semmi jelentőségük sincs. De unalmas órákban azért el lehet böngészgetni köztük. A brit srác elég kitartó, már 2013 novembere óta hűséggel indítja listáit caravancaravan és partnerek is akadnak hozzá.

Viszont az alábbi programmal kifejezettem érdekes statisztikákat lehet böngészni: azt, hogy az adott hónapban mely játékkal játszottunk és hányan játszottak még vele a BGG közösségében. Emellett van még egy másik lekérdezési lehetőség is, ahol a játszási statisztikánkat tudjuk megnézni úgy, ahogy a BGG-n sosem...

Sajnos (már miért lenne sajnos) én állandóan olyan játékokkal játszok, amivel szinte esélyem sincs listára kerülni.
A legközelebb 2018. júliusában álltam a dologhoz. De - milyen az én szerencsém - pont olyanokkal játszottam, akik szintén szeretik BGG-n lekövetni a játékaikat! Köszi Laci, köszi Masu!Jó böngészést! Nektek összejött valamelyik játékkal?
Twitter Facebook
14 Comments
Sun Jul 28, 2019 8:29 pm
Post Rolls
  • [+] Dice rolls
Recommend
12 
 Thumb up
 tip
 Hide

Balaton 1.: 7 Csoda - Armada

Tamás Fischer (Plenni)
Hungary
Budapest
flag msg tools
badge
Avatar
mbmbmbmbmb
Régóta nem írtam már. Sem röviden, sem bővebben. Ennek csak részben a sok munka az oka (hiszen azért volt időm egy 24 oldalas V-Commandos szabályfordításra), sokkal inkább az a bizonyos "hullámvölgy", ami írásban megnyilvánuló vállalkozásaimat jellemzi: kezdeti lelkesedés, majd ritkásan jelentkező posztok, végül az elhalás, melyből időközönként valami új ötlet kel életre főnixként. Nos, most nem történik semmi ilyesmi. Legfeljebb annyi, mint egy új Monopoly-variánsban: új név, új köntös, de a szabály- és keretrendszer változatlan...


Július első hetében tartottuk baráti körünk szokott évi, 4 napos társasjátékos-nyaralását Szántódon. Egy minisorozat-keretében pár képet osztanék meg, néhány soros beszámolókkal.
A nyár egyik slágere a frissen beszerzett 7Wonders - Armada volt. Következzen ez a kiegészítő elsőként:

A zeuszi villámcsapás váratlanságával megjelent Armadát, már a megjelenés másnapján átvettem, így még éppen belefért az idei balatoni társasos-táskámba táskáimba (szokás szerint több játékkal érkeztünk, mint amennyi elméletileg beleférhetne 4 napba). A szabályok a koràbbi kiegészítők után nem bonyolultak. Logikusan és elegánsan vannak felépítve, jól illeszkednek a korábbi kiegekhez és persze az alapjátékhoz is.
Az új kiegeszítő egy plusz, extra(!) építési lehetőséget ad egy külön táblán, aminek a költségeit természetesen a normál kártya- és piramisépítés költségén felül kell megfizetnünk. Cserébe győzelmi pontot, pénzt/adót, tengeri haderőt vagy extra szigetekből nyerhető "mini csodaszinteket"ad. Ezen kívül új kártyákat is kapunk, amikkel egy körrel hosszabbodik meg minden korszak és ezáltal válik még grandiózusabbá városállamunk. Jól működik, jófajta kieg! Szépen illeszkedik az alapjáték logikai fősodrába, de mégis színes, egyéniséggel rendelkező darab. Nem csak pár új kártya, meg némi színes-szagos parasztvakítás.

Elsőként mindjárt egy hatfős játékban vetettük be, a csapatjáték szabályai szerint. Beletettük a jól bevált Leaders-t és a Cities kieget is, bár Bauza mester vagy óvatos stábja legfeljebb két kieget javasol... Több partit követően azt kell, hogy mondjam igazuk van. De azért így is remek szórakozás volt, csak a zöld kártyák kombózásával (de ronda szó ez a kombózás, én kombózok, te kombózól... brrrgulp) még nagyobb pontszám szedhető össze. A zöld kártyák a bevetett kiegek számával arányosan növelik a nyerő-stratégia veszélyét, ha kevesen állnak rá a gyűjtésükre. Ráadásul egy plusz kör e van mindenkinek generációnként! Az egyik partiban Tomi barátomnak 81 pontja lett csak a zöld lapokból! Mindenesetre élményteli harc volt a második helyért

Így nézett ki az első parti végén az asztal. 6 fő: alapjáték + Leaders + Cites + Armada:Pár apró megjegyzés:
- a szigetlapok hátlapjának színválasztása és pálmafás grafikája rettenetes (lásd a fenti kép közepén, kicsit balra). Az ember persze koncentrál a játékra és a jó döntésekre, de akkor is! Miért nem lehetett valami épkézláb mitológiai vagy antik civilizációk parafrázisát megjeleníteni a kártyák hátlapján?
- Egyébként a kivitelezés és a dizájn lényegretörő, jól átlátható, és, ha bár nem okoz a szemnek látványorgiát, alaphangulatot jól ad.

- a zöld (tudományos) kártyák veszélyesen billegtetik a játék egyensúlyát, túl sok múlik azon, hányan állnak rá a gyűjtésükre. Ezt veszélyt a kiegek, pláne, ha többet is bevetünk méginkább kiélezik.
- csapatjátéknál érdemes előre megállapodni, hogy minden csapatból valaki rááll a zöldkártyákra.
- az adminisztrációra nagyon oda kell figyelni. Néha a játék sűrűjében nem könnyű lekövetni, kitől, mit, mennyiért tudok venni. Ráadásul az armada-sávon haladás költségét, a normál költségeken kívül kell megfizetni!
- Fontos, hogy egyszerre lépjünk, mert az újfajta adóztatás lehetősége és az armada-sáv elszámolása is felborul, ha valaki már egy körrel előrébb tart. Ez pedig nagy kísértés a játék során.
- Minél többen játszunk, annál pazarabb élmény a játék. Ilyen grandiózus kártyajáték, ennyire korrekt játékhosszal, ritka! Pláne, hogy 5-6 fővel sem nyúlik el vészesen.
Twitter Facebook
0 Comments
Tue Jul 23, 2019 3:39 pm
Post Rolls
  • [+] Dice rolls
Recommend
5 
 Thumb up
 tip
 Hide

Habitats XL

Tamás Fischer (Plenni)
Hungary
Budapest
flag msg tools
badge
Avatar
mbmbmbmbmb
Elindult a Habitats kiegészítőjének KS kampánya. Corné van Moorsel stílusában: nincsenek stretch goalok, KS exkluzívok. Kész, kiegyensúlyozott, "kitesztelt" játékot tesz le elénk, amihez a kickstartert használja elsődleges értékesítési csatornaként.A kiegészítővel az állatparkunkat további lapkákkal bővíthetjük. Egész pontosan fordulónként egy körrel bővül a játék.
A csomag 16 új lapkát tartalmaz, három féle típusból:
1. Új állatok: nagyobb életteret igénylő állatok: 5 meghatározott tereptípushoz kell csatlakozniuk
2. Turistatáborok: bár sok pontot hoznak, de nincs tereptípusuk és körbe kell őket építeni. Izgalmas kihívás!
3. Pár virág a játék kiegyensúlyozottsága végett.

Szervezek csak a kiegészítőre csoportos rendelést. Aki szeretne csatlakozni, az alábbi táblázat segítségével megteheti (ha nincs fb-profilod, add meg a bgg-s profilod linkjét):

https://docs.google.com/spreadsheets/d/10gYonwPh96SC-4LxzaC4...
Twitter Facebook
1 Comment
Sat Jun 22, 2019 8:14 pm
Post Rolls
  • [+] Dice rolls
Recommend
14 
 Thumb up
 tip
 Hide

Minek nevezzelek?

Tamás Fischer (Plenni)
Hungary
Budapest
flag msg tools
badge
Avatar
mbmbmbmbmb
Régóta nem írtam már bejegyzést, pedig sok érdemleges történt és sok érdekes dologgal találkoztam az elmúlt hónapok során. De ugye az idő, a fáradtság, meg ilyesmik...

Szégyenszemre most is egy kéréssel fordulok azok felé, akik olvassák a blogomat.

Ha a sok szöveg nem érdekel, csak a lényeg, akkor katt ide:

Spoiler (click to reveal)
Kérlek szavazz itt az Eliza (nem az Elizabeth) névre, nagy örömet okoznál vele nekemLassan a végéhez közeledik az általam olyannyira szeretett The Pursuit of Happiness második kiegészítőjének a kampánya. A játék - aki esetleg nem ismerné - egy humorában és hangulatában igencsak újat hozó, mechanikájában talán kevésbé forradalmi "életszimulátor". Leginkább a Sims nevű számítógépes játékhoz hasonlítható, sima munkáslehelyezős mechanikával.Sok kártya, sok token, egyre színesedő világ. Egy második kiegnél a 100.000 $-os támogatás ráadásul nem is rossz eredmény.

De kanyarodjunk vissza a mondandóm velejéhez, a kéréshez (hiszen nem elég, hogy kérek, még a drága társasozásra munkára fordítható időt is elveszem Tőletek).

Szavazni lehet itt a BGG-n, hogy milyen név kerüljön a játékban 2-2 fiú- és lánygyermek kártyájára. Beneveztem a saját kisebbik lányom nevét is, akinek egyedüliként van nemzetközileg is használt neve: Eliza (azért egy Thomas-t is jelöltem lehetőségként)
Egy szavazat már van is az Eliza néven, de attól félek több nem igen akadna a sok Kimberly meg Justin között.

A kérésem talán sejthető. Megtennétek-e (ha nincs elvi kifogásotok), hogy szavaztok az Eliza (nem az Elizabeth!) névre. Bevallom nagy örömet jelentene, amikor karácsonykor leülnénk a játék mellé és a dobozból a kisebbik lányom neve kerülne elő. Lefogadom, hogy tetszene neki

Szavazni pedig ITT lehet!

Szép hétvégét, szép ünnepet Mindenkinek! Járjunk a boldogság nyomában!

Twitter Facebook
6 Comments
Thu Mar 14, 2019 3:11 pm
Post Rolls
  • [+] Dice rolls
Recommend
14 
 Thumb up
 tip
 Hide

Egyéni statisztikák - mennyi játékot ismerek?

Tamás Fischer (Plenni)
Hungary
Budapest
flag msg tools
badge
Avatar
mbmbmbmbmb


2019. január. Egy újabb év eltelt, így ismét megnézem, hány játékot ismerek/próbáltam az alábbi listában szereplőkből. Érdekes követni a változásokat és kíváncsi vagyok - az előző évekhez hasonlóan - a Ti eredményeitekre is. Nem virtuális méregetés akar lenni, csak érdekesség.

(A linkekre kattintva könnyen elérhetők a listák. A 3 díjnál (SdJ,DS, MT csak a győztesek számítanak!)

Tehát: mennyi játékot ismerek/ismersz az alábbi listában szereplők közül?

coffeeBGG Top 10 / 100 / 200
2019 - 60% (6) N - 41% (41) N - 39% (78) N
2018 - 50% (5) - 30% (30) - 30% (60)
2017 - 40% (4) - 30% (30) - 27% (54)
2016 - 40% (4) - 25% (25) - 23,5% (47)

tobaccoBGG Top 10 / 100 / 200 legtöbbször értékelt?
2019 - 90% (9) N - 59% (59) N - 50,5% (101) N
2018 - 90% (9) - 52% (52) - 43,5% (87)
2017 - 90% (9) - 49% (49) - 40% (80)
2016 - 90% (9) - 47% (47) - 37% (73)

indigoSpiel des Jahres (40 darab)
2019 - 62,5% (25) N
2018 - 59% (23)
2017 - 58% (22)
2016 - 51% (19)

sugarDeutscher Spiele Preis (29 darab)
2019 - 86,2% (25) N
2018 - 82% (23)
2017 - 74% (20)
2016 - 73% (19)

cornMagyar Társasjátékdíj (9 darab)
2019 - 77,7% - (7) N
2018 - 75% - (6)
2017 - 57% - (4)

corn H-index
2018 - 19 N
2018 - 18

A saját H-indexed lekérdezéséhez az alábbi linket szerkeszd át:
https://boardgamegeek.com/plays/bygame/user/ide írd a felhasználói neved/subtype/boardgame/start/2001-01-03/end/2018-12-31

Korábbi eredmények:
2018 januári
2017 januári
2016 januári
Twitter Facebook
15 Comments
Thu Jan 3, 2019 2:27 pm
Post Rolls
  • [+] Dice rolls
Recommend
14 
 Thumb up
 tip
 Hide

Az Auchanban tudják ám, hogy mi fán terem a kapitalizmus...

Tamás Fischer (Plenni)
Hungary
Budapest
flag msg tools
badge
Avatar
mbmbmbmbmb
Az Auchan játéksora mindig meglep valamivel. A játékok árai általában a bevett szakboltok ára +10% körül mozognak (nagyjából, mint más láncoknál), és természetesen folyamatosak az akciók, bár ezek inkább - a mindig bőséges választékban kapható - Monopoly-kat és más, válogatott igénytelenkedéseket felvonultató "társasjátékokat" érintik, amikről természetesen a színesben nyomtatott reklámújságjaikban értesítik is az olvasóközönséget. Ezekről a "játékokról" bővebben Győri Zoli remek videójából tájékozódhat a szupermarketekbe nem járó úri közönség...

... de néha a reklámújságok árnyékában egy Auchan iroda rejtett zugában, a forgószékében ücsörgő játékosztályt vezető menedzser úgy dönt, hogy "befűzi" a nyomtatóba a zöld akciós cetlit és átáraz valamit, de olyan "adj uramisten most rögtön" módon.

... és ez fogad a játékosztályon:Egy neon-zöldessárga cédula és az üres polcrés(z) a cetli mögött. Most éppen erről maradtam le.

Figyelem! A játékot első nap megvásárlók megzavarására alkalmas kép következik!

Spoiler (click to reveal)


u.i.: egyébként egy Stone Age-ért nem rossz ár a 12.000 Ft...
u.i.2: ... de inkább megvárom, míg leakciózzák 4.000-re
Twitter Facebook
6 Comments
Sun Nov 4, 2018 7:32 pm
Post Rolls
  • [+] Dice rolls
Recommend
24 
 Thumb up
2.00
 tip
 Hide

A Nautilus

Tamás Fischer (Plenni)
Hungary
Budapest
flag msg tools
badge
Avatar
mbmbmbmbmb
Megkértem Zsolt barátomat (aki nagy Flames Of War rajongó), hogy - mint gyakorlott minifestő, diorámás - készítsen valami szépet a Nemo's Warhoz kapott Nautilus minimből. A BGG galériájában volt pár szépen kifestett mini, ezeket küldtem át mintának.

A játékban Nemo kapitány útját/kálváriáját/kalandjait/háborúit élhetjük át a Nautilus fedélzetén. A játékhoz kapott fröccsöntött szürke műanyag-modell Zsoltnak köszönhetően gyönyörű, új külsőt kapott.thumbsup

Köszönöm! Köszönöm! Köszönöm! Boldogság vanTwitter Facebook
3 Comments
Sun Oct 7, 2018 11:28 am
Post Rolls
  • [+] Dice rolls
Recommend
19 
 Thumb up
1.00
 tip
 Hide

Nemo háborúi 2.

Tamás Fischer (Plenni)
Hungary
Budapest
flag msg tools
badge
Avatar
mbmbmbmbmb
Végre itt a nyár és az augusztus. Végre sikerült több időt összegereblyéznem, így a napokban négy partit is játszottam a Nemo's War játékkal. Korábban már írtam ismertetőt a játékról, amiben kifejtettem Verne, Nemo és a Nautilus iránti mély rajongásomat, illetve a játék mechanikáját.


Van mit tenni és irányítani. Logikus, de nem egyszerű a szabály. Sokat kell lapozgatni a szabálykönyvet.

Röviden összefoglalva:
A Nemo háborúit, a szerző Chris Taylor eredetileg 2009-ben jelentette meg, majd pár éve felturbósította mind kinézetileg, mind mechanikájában és felküldte a KS-re, ahol szép eredménnyel zárt, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy egy szóló-játékról beszélünk. 5 parti után továbbra is úgy érzem, nem érdemes koop-verzióban kipróbálni. Egyébként is az utóbbi időben komoly fenntartásaim és ellenérzéseim alakultak ki a koop-játékokkal kapcsolatban, de erről majd máskor írok még (el ne felejtsem!).
A játékban Nemo-t megtestesítve utazunk az óceánokon, harcolunk, kincseket gyűjtünk, csodákat fedezünk fel, lázadásokat szítunk, kalandokba bonyolódunk, stb... A mechanika röviden: próbálj túlélni (mint mondjuk egy Pandemicben), de eközben figyelj arra, hogy minél több GYP-ot gyűjts be. Nemo 4 féle motivációval rendelkezik, eszerint érdemes választani (pontosabban arányosítani) az akciókat is. Az egyes körök menete "azonos" "hasonló": eseménykártya húzása - eseménykártya megoldása - akciólehetőségek kialakítása - akciók végrehajtása. Persze ennél sokkal színesebb a játék, de alapjában véve ez a váz.


Szeretem amikor egy játék tisztelettel nyúl a történelemhez a múlthoz. E tekintetben a Nemo's War jelesre vizsgázik. A szabálykönyvben még azt is külön leírják, hogy a tengerikígyó ábrázolásokat is korabeli könyvekből "vették át" És bizony szeretem azt is, ha nem néznek minket levegőnek itt, a Kárpát-medencében (pláne, hogy Verne is felnézett a magyarokra szabadságvágyuk és kiállásuk miatt). Verne eredeti műve: amelynek a címe Nemo kapitány 20.000 mérföld a tenger alatt 1870-ben jelent meg, tehát a Kiegyezést követően, így a lapkára is a Monarchia hivatalos, 1867-ben megváltoztatott zászlaja került. Bár igazándiból a Császári és Királyi Haditengerészet hivatalos zászlaját kellett volna a lapkára tenni, amely csak a piros-fehér-piros, de hál'Istennek a tervezők úgy döntöttek, hogy követik a játékosok számára könnyen értelmezhető utat, hiszen egy laikus sosem tudná összepárosítani mondjuk az orosz haditengerészet zászlaját az Orosz Birodalommal stb., így maradtak a hivatalos zászlók.
Summa summárum, jó látni a Monarchia egységeit is a játékban. Ez a gőzösünk épp az Északi-sark felé tart vagy ki tudja lehet, hogy a híres Ferenc József-földet is felfedező Zichy-expedíció?
Mindenesetre túlélte a játékot. Nemonak (azaz nekem) már nem volt ideje elsüllyeszteni

Lássuk a tapasztalatokat:
Az első tanuló-játékunkat Németh Bandival még decemberben játszottuk, amikor is éppen kikaptunk a játék utolsóelőtti körében (a kezdőknek javasolt: felfedező motivációval játszottunk). A héten lejátszott négy partiból az első kettőt szintén elbuktam, viszont a harmadikban végre eljutottam a pontszámolásig.thumbsup.
Azt kell, hogy mondjam nem könnyű elérni még ezt sem! Pláne háborús vagy anti-imperialista motivációval. Bele kell rázódni, rá kell érezni az arányokra. A játék kocka- és eseménykártya-vezérelt, így eléggé ki vagyunk szolgáltatva a dobások és a felhúzott kártyák szeszélyeinek. Ez ellen pedig csak az átgondolt stratégia, és leginkább a "segítségekkel" való "spórolós" magatartás jelenthet ellenszert. Vállalni kell a kisebb károkkal járó kudarcokat, hogy maradjon tartalék a játék második felére, ha jönnek a nagyobb bajok. Zseniálisan van felépítve ez a folyamatos dilemma azon, hogy mikor érdemes kimenteni a Nautilust a bajból és mikor érdemes hagyni, hogy megkapja azt a pár "ütést". Az Andor legendáihoz hasonlóan itt sem szabad ész nélkül ütni mindent, ami könnyen elpusztítható, mert ezzel magunkra haragítjuk a nagyhatalmakat, akik emelik a körönként felkerülő hajók mennyiségét és egyre erősebb hajók is jönnek, ezzel persze egyre erősebb ütések is. Ugyanakkor, ha nem ütjük a hajókat, csak kincseket keresünk, kalandozunk, hamar be fog telni a tenger ellenséges hajókkal, ami a küldetésünk kudarcát is jelentheti, tehát meg kell találni a balanszot. Nagyon tetszik ez a feltöltési mechanika: először az üres helyeket kell feltöltenünk, majd, a szomszédos üres helyeket, és, ha ezek is mind tele vannak, akkor kell elkezdeni átforgatni a hajókat a másik (erősebb) oldalukra. Az első két parti kudarcát pont ez okozta: az erősebb hajókat már ritkábban sikerült elsüllyeszteni, viszont a nagyhatalmi hajóutánpótlás folyamatos volt, így néhány körrel a vége előtt mindkét esetben beteltek az óceánok. A kincskereséssel sok értékes segítségre tehetünk szert, ami sokat segít a hadihajók elleni harcban (pl.: reroll vagy +akció), de akárcsak a folyamatos csatázás, a folyamatos kincskeresés is kockázatos.

A negyedik partiban visszatértem a felfedező motivációhoz és sikerült nem csak túlélni, de 281 ponttal Triumph fokozattal megnyerni a játékot. Tény, hogy szinte minden összejött, de végre ráéreztem a már korábban említett balanszra.Nem sok ameri játékkal játszottam eddig. Nem az én világom. De ebben a Nemo-ban nagyon érezni a történet iránti tiszteletet, a mechanika és a játékmenet gondos kialakítását, ami nem "KS"-es tempóban készült, annyi szent!, hanem bizonyosan évek alatt csiszolták egyre "tökéletesebbre". Látni a sok tesztet, az arányok mértani pontosságát, ami működőképessé teszi a játékot és azonbelül értelmet ad a döntéseinknek, az alternatíváknak. Nem pusztán a szerencsének vagyunk kiszolgáltatva, inkább a szerencse világában küzdünk és próbálunk kialakítani egy "páncélzatot" a pechszéria-ellen vagy eszközöket szerezni arra, hogy a szerencse mellett, igazán kiépíthessük győzelmi stratégiánkat. Ez a játék szeretettel készült, nem iparosmunkában. Rosszul vagyok amikor még alig száradt meg a nyomdafesték egy játékon, de már jön a kieg, meg amikor az ötlettől a kiadásig pár hónap telik el. Mivel nem vagyok nagy ameri-rajongó, nem tudom mennyire egyedi a Nemo's War mechanikája, de nekem nagyon bejön.
Twitter Facebook
4 Comments
Wed Aug 8, 2018 2:34 pm
Post Rolls
  • [+] Dice rolls
Recommend
12 
 Thumb up
 tip
 Hide

Kártyaparti a parton

Tamás Fischer (Plenni)
Hungary
Budapest
flag msg tools
badge
Avatar
mbmbmbmbmb
Tegnap vettem ezt a lapot. 1902. április 28-án adták fel Budapesten. Fless Szidóniának (Szidikének) Gyálára (Szeged mellett, ma Szerbia). Az érkeztető bélyegző szerint 29-én már Gyálán voltthumbsup (zárójeles megjegyzésként: van aminek a színvonala a modern korral csak romlik...)

Gémerek voltak. Gémerek vannak. És gémerek mindig is lesznek.Barátok, kártya, kedv szerinti innivaló bepalackozva (+ igény szerint pipa), természet lágy öle. Kell még több a tökéletes nyári kikapcsolódáshoz? Ja igen, egy incselkedő képeslap a - remélhetőleg - szépséges Szidikének

Sokat nyertünk a modern kor informatikai vívmányaival, de egy-egy ilyen lapot megforgatva, elolvasva, mindig rájövök, hogy legalább annyit veszítettünk is (ha nem többet).

u.i.: ja, és egy Gém is van a háttérben. Miket nem sejtettek meg a gémerek már 116 éve???!!!

u.i.2.: persze 116 éve nem volt irányítószám és elegendő volt csak annyit írni egy ilyen kis település esetén a név alá, hogy "Gyála - Szeged mellett"cool
Twitter Facebook
5 Comments
Sat Jun 30, 2018 9:36 am
Post Rolls
  • [+] Dice rolls

1 , 2 , 3 , 4 , 5  Next »  [9]

Subscribe

Categories