Holtidő Blog

A MATE oldalán levő szójegyzék alapján: holtidő (downtime) Az az idő, amikor egyetlen játékos cselekszik – vagy éppen azon gondolkozik, hogy mit cselekedjen –, és a játékostársak csak arra várnak, hogy végre rájuk kerüljön a sor. [Ennek kitöltésére jött létre ez a blog.]

Archive for saabee

1 , 2 , 3 , 4 , 5  Next »  [23]

Recommend
11 
 Thumb up
 tip
 Hide

Mert én vagyok a hülye, hogy felhúzom magam...

saabee
Hungary
Atomváros
Tolna
flag msg tools
badge
Avatar
Microbadge: Leader 1 fanMicrobadge: Twilight Struggle fanMicrobadge: Power Grid fanMicrobadge: Magyar társasjáték csoportMicrobadge: Basketball - Air Jordan fan
...bocs, muszáj kiírnom magamból.

Történt, hogy valaki(k) szereti a kerékpár sportot. Valami rejtélyes ötlettől vezérelve arra az elhatározásra jutva létrehoztak ezen az alapon egy társasjátékot. (Eddig nem lenne gond). Amit aztán valami brutális marketing tornádóval mindenhová IS betoltak (ami Magyarországon kerékpáros felület).
Ld. még: profi versenyzőink: Valter Attila, Dina Marci, mi több a szakág fanatikusait egyesítő ES Bringa.
Mindemellett a 0. kilométertől megjelenő "szakmai" kritikus hangokról tudomást sem hajlandóak venni. Mi több megsértődnek azon, sőt most már ott tartunk, hogy ignorálják azt. (Utóbbit megértem, mert azért keményen eszkalálódott a helyzet. De először a hozzászólásokat még abszolút a jó szándék vezérelte.)

Az bizonyos, hogy szívem csücske a profi kerékpársport (most ezt ne vitassuk, fogadjuk el, mint tényt) + a társasjátékozás is.
Ezért több helyen próbáltam magam is segítő kezet nyújtva jelezni, hogy mi az a mezsgye, amelyen el kellene indulni, ha a témában akarunk lépni bármit is.
A készítőkhöz minden bizonnyal közel álló személlyel erős konfrontációba is kerültem (pontosabban keményen megtaláltak engem is)...aminek a vége az lett, hogy az engem támadó komment eltűnt abból a beszélgetés folyamból (ld. pl. a fent hivatkozott ignorálást).
Jól van...el is felejtettem volna. De a tény azért fáj, hogy társasjátékokat nem ismerőket ilyen elavult dobj-lépj dologgal akarunk megetetni (amit jelen játékban feleslegesen agyon is bonyolítottak a készítők)...

Erre ma szembe jött egy Metabro (!) cikk. - Azért lássuk be, ők sem a társasjátékozás előljáró iránymutatói itthon, bár kétségtelen, mozognak már ezen a területen. Gondolom ez utóbbi miatt is született ez az írás.
Megtudjuk belőle, sok egyéb mellett, hogy 1.000 darab készült ebből a csodából...
Ami ismereteim szerint duplája kb. egy minimum print runnak.
Valaki vagy nagyon gazdag volt, vagy valami eszeveszett jó pályázatot talált erre.

Kommentár nélkül kiemelnék pár részletet a fenti cikkből. Mindenki ítélje meg/minősítse saját maga a történteket és a játékot. Amelynek készítői (?) legalább azt leszűrték a rájuk zúduló kommentekből, hogy "ami nincs fent BGG-n az nem létezik". (Azt már meghagyjuk nekik, hogy felfedezzék mennyi tartalommal lehetne megtölteni a játék oldalát, hogy ne ilyen szegényesen, információk nélküli lap nézzen velünk szembe...)

A teljes cikk elérhető itt:
“Mikor érzed úgy, hogy teljesen készen áll a kiadásra?” – interjú a Pro Cycling fejlesztőivel

Kommentár nélküli idézetek (kiemelések tőlem):

Metabro wrote:
Mennyire volt viszonyítási alap a sikeres biciklis játék, a Flamme Rouge?
– Őszintén megmondjuk, a játék megjelenése előtt nem játszottunk még a játékkal, sem más kerékpárostársassal (melyből nincs túl sok), de legalább így az ötletelésünket nem befolyásolta semmi más hasonló játék. Más koncepció , más elképzelés. Persze időközben megismerkedtünk a játékkal és nagyon örülünk neki, hogy a kerékpárostársasoknak egy teljesen más arcát is meg tudjuk mutatni.
Metabro wrote:
A szigorú társasjátékos közösségben meglehetősen negatív visszahangja volt a megjelenésnek, sőt már az előzetes kommunikációnak is. Hogyan éltétek ezt meg, és hogyan kezeltétek? Mennyire érzitek jogosnak a kritikákat?
– Igazán nem értettük, hogy miért kaptunk még a megjelenés előtt ilyen kemény kritikát. Ha nem próbálod ki a játékot, hogyan lehet róla véleményed? Ezeket nem is szeretnénk minősíteni és a jövőben is figyelmen kívül fogjuk hagyni. A kritika is lehet építő, mint azt sok esetben meg is kaptuk, és éltünk a lehetőséggel, hogy ezeket a szavakat meghallgatva tegyük meg a szükséges lépéseket és varázsoljuk jobbá arculatunkat.
Metabro wrote:
Mi természetesen az interjú előtt kipróbáltuk a játékot, és játékszabályt nem igazán érezzük jól sikerültnek, kissé hiányos, következetlen, sok helyen nem egyértelmű, ami jelentősen befolyásolja a játszhatóságát. Mennyire érzitek jogosnak ezt a kritikát? Ha jogosnak érzitek, tervezitek-e valahogy korrigálni?
– A játékszabályokkal az a gond, hogy vagy túl sok, vagy túl kevés, vagy teljes, vagy csak nagyon alap. Szerettünk volna egy olyan szabálykönyvet kiadni, ami felkészíti a játékost minden lehetőségre, mely a játék alatt érheti. Úgy építettük fel a tematikát, hogy rögtön el tudj vele kezdeni játszani, és a játék közben ismerd meg a kártyákat és az akciókat. Kaptunk már némi kritikát, ezért készítettünk egy hosszú összefoglaló videót, melynek köszönhetően a játékos könnyebben el tud igazodni a játék szabályaiban. A videó a Youtube-csatornánkon is elérhető. (Ide tesszük, hogy egy kattintásra legyen – a szerk.)
Metabro wrote:
Egyébként miért olyan nagyok a kártyák? A rajta lévő információ sokkal kisebb felületre is ráfért volna.
– Egyszerű. A kártyákon szereplő dizájnhoz ez a méretű kártya passzolt a legjobban.

Azért, hogy lehetőség szerint mindenki megtalálja magának, igényeinek legjobb kerékpáros játékot, veszem a bátorságot és ajánlanék párat:

E gémer/pro kerékpár imádó vonalon:
Leader 1
Giro d'Italia: The Game
Leader 1: Hell of the North

E családibb/koca kerékpárverseny néző vonalon:
Flamme Rouge

Ha ezt a felhozatalt valaki még mindig szűknek érezné, akkor válogathat ízlés szerint (katt a képre):
External image
Twitter Facebook
6 Comments
Sat Jan 9, 2021 10:29 pm
Post Rolls
  • [+] Dice rolls
Recommend
14 
 Thumb up
 tip
 Hide

Shelfie '20

saabee
Hungary
Atomváros
Tolna
flag msg tools
badge
Avatar
Microbadge: Leader 1 fanMicrobadge: Twilight Struggle fanMicrobadge: Power Grid fanMicrobadge: Magyar társasjáték csoportMicrobadge: Basketball - Air Jordan fan
Így nézett ki a gyűjteményem 2021.01.02-án.
(Pár játék azért hiányzik a képről - főleg a gyerekjátékok.)

From gallery of saabee
From gallery of saabee
From gallery of saabee
From gallery of saabee
Twitter Facebook
0 Comments
Tue Jan 5, 2021 4:00 pm
Post Rolls
  • [+] Dice rolls
Recommend
4 
 Thumb up
 tip
 Hide

Levelet kaptam, LIFE!

saabee
Hungary
Atomváros
Tolna
flag msg tools
badge
Avatar
Microbadge: Leader 1 fanMicrobadge: Twilight Struggle fanMicrobadge: Power Grid fanMicrobadge: Magyar társasjáték csoportMicrobadge: Basketball - Air Jordan fan
A postás mindig kétszer csenget...csak van, hogy közben olyan vargabetűket tesz, amiről sosem derült ki vajon merre is járt...
Most is ez történhetett.

Dióhéjban:
Óriási fanja vagyok a Rallyman társasjátéknak.
Ld. még pl.: #rallyman
Ezért nem volt kérdés, hogy az új kiadásra, a Rallyman: GT-re rá kell menni. (Ez egyébként a kor szellemének megfelelően KickStarteren érkezett.)
Sőt, azóta már a kieg. (Rallyman: DIRT) is sikeres kampányt tudhat maga mögött.

Hogy egyik szavamat a másikba jobban ne öltsem:
Az történt, hogy a core box kibontása után derült ki, hogy tonnányi kinyomó ív belepakolásánál sikerült a kiadónak két db 6-os sorszámú kartont betennie, cserében viszont az #5-ös kimaradt.
From gallery of saabee


Ilyenkor nincs mit tenni, írni kell a kiadónak. Ez is történt. A COVID kellős közepén, még nyáron, valahol a DIRT KS kampányának előkészítése előtt/alatt azért nem ment olyan gördülékenyen az e-mail váltás, de csak megoldódott.

Biztosítottak arról, hogy küldik a hiányzó tile-okat.
Vártam...
nagyon sokat vártam...
még annál is többet.
Aztán kb. egy hónap után írtam még egyet. Hogy elfelejtették-e, vagy mivanmivan, meg, hogy mileszmilesz.
Kayla (akivel leveleztem) biztosított róla, hogy feladta a levelet, ráadásul saját kezűleg. Tehát nem náluk van a hiba. De, ezen ne múljon a vásárló elégedettsége, postázza újra!
Megtette
Ennek köszönhetően most 2 db 5-ös punchboard pihen mellettem...
Íme a levelek.

From gallery of saabee

From gallery of saabee


Egyik 6 hétig jött...a másik 1 hét alatt ideért (biztosan ismerhetett valami rövidebb utat). Csaknem egyazon napon vettem át őket.
Én kérek elnézést (mint, ahogy kértem is Kayla-tól). Aki nagyon jó fej volt (könnyedén vette a kellemetlenséget).
Csak ennyit írt vissza:
kayla wrote:
Hah! Well now you have a few extra!
A játékot (a fentitől függetlenül IS!) meg ajánlom mindenkinek, aki nem riad vissza a kockáktól.
Annak is, akinek az első változat megvan, de annak is, aki egy jó pálya élményt keres, hiszen játékélményben azért nem ugyanazt nyújtja a két változat.


A végére nem hagyhatom ki a ziccert, hogy bebökjem a "címadó dal"-t:
Twitter Facebook
4 Comments
Thu Nov 5, 2020 3:33 pm
Post Rolls
  • [+] Dice rolls
Recommend
3 
 Thumb up
 tip
 Hide

Hiába minden...

saabee
Hungary
Atomváros
Tolna
flag msg tools
badge
Avatar
Microbadge: Leader 1 fanMicrobadge: Twilight Struggle fanMicrobadge: Power Grid fanMicrobadge: Magyar társasjáték csoportMicrobadge: Basketball - Air Jordan fan
Előzmény:
E VÁROSOD társasjáték

Rövid hír:
Paks-Press Hírügynökség wrote:
Két Gyémánt-díjjal ismerte el Paks várost a Magyar Marketing Szövetség
(PAKS-PRESS) Paks/Budapest, 2020. szeptember 17., csütörtök - Paks két kategóriában nyerte el a Városmarketing Gyémánt díjat, a díjátadót Akvárium Klubban tartották, Budapesten. A díjakat a város nevében Szabó Péter polgármester és dr. Hanol János, a Polgármesteri Hivatal Turisztikai, Városmarketing és Kommunikációs csoport vezetője vette át. Paks várost a „Paks 40 – Akkor és most városismereti társasjátékért, márka- és identitásépítés kategóriában, valamint rendezvény-esemény kategóriában a várossá válás negyven éves jubileumára szervezett 2019. évi rendezvény-sorozatért ismerték el. (képünk.) A Magyar Marketing Szövetség 2020. szeptember 17-én tartotta a városok, települések marketing tevékenységét elismerő „Városmarketing Gyémánt Díj” átadóját, az eseményenek a szakma legnagyobb eseményének számító Marketing Summit Hungary rendezvény adott otthont. A pályázatra több, mint száz település nevezett.
PAKS-PRESS 2020. szeptember 17., 22:06. +++

Ne...elvesztünk...ezek után én mondhatok itt a helyi turisztikai/arculati vezetőknek bármit.
Gyalázat.
Twitter Facebook
1 Comment
Thu Sep 17, 2020 11:16 pm
Post Rolls
  • [+] Dice rolls
Recommend
12 
 Thumb up
0.25
 tip
 Hide

Burgundy vs 2020?

saabee
Hungary
Atomváros
Tolna
flag msg tools
badge
Avatar
Microbadge: Leader 1 fanMicrobadge: Twilight Struggle fanMicrobadge: Power Grid fanMicrobadge: Magyar társasjáték csoportMicrobadge: Basketball - Air Jordan fan
Board Game: The Castles of Burgundy

Nagy hiányosságot pótolva nem rég sikerült játszanom sokak kedvencével a The Castles of Burgundy-val. (Hogy súlyosbítsam a helyzetet, ez volt az első Stefan Feld játékom is egyben.)

Board Game: The Castles of Burgundy


Tetszett. Határozottan tetszett, de most nem is ez a lényeg.
Mondjuk azt jegyezzük meg, hogy elsőre egy négyfős parti jött össze, és a pontszámok így alakultak: 211, 210, 209, 171.
goo

Board Game: The Castles of Burgundy


Egy olyan állítás fogalmazódott meg bennem menet közben, hogy ha ez a játék ma jelenne meg a piacon, akkor képtelen lenne betörni a top játékok közé.
Elképzelhetetlennek tartom, hogy ha nem lenne "múltja", akkor elérné az embereket.
Óriási hátrány mára egy ilyen grafika (a színek funkcionálisan tökéletesek, szemnek kellemesek, de az ikonográfia, a csöpp épületek borzasztóak szerintem, segédlet nélkül játszhatatlan kategória).
Tematikusan zéró, totál nulla.
A mechanika viszont mai napig nem veszített semmit az eredetiből szerintem.

Mielőtt jönne az érv, hogy akkor ki a célközönsége az új kiadásnak, akkor arra az a válaszom, hogy a The Castles of Burgundy kiadás is csak azért lehet sikeres, mert egy bevált márkanév van mögötte (előtte).

Továbbá csomagban hozzá csapnám azt a kérdést is, hogy nem értem, hogy az alea vonal hogyan maradhatott fent a mai napig? Kritikán aluli minőségben hozzák ki a játékokat. Vagy, hogy szebb megközelítésbe helyezzem: a sorozatban szereplő játékok jóval szebb, minőségibb kiadásokat érdemelnének meg.

Ti hogy látjátok ezt?
Osztjátok a véleményt?
Twitter Facebook
14 Comments
Tue Feb 4, 2020 3:00 pm
Post Rolls
  • [+] Dice rolls
Recommend
2 
 Thumb up
 tip
 Hide

[OFF] #mambaout

saabee
Hungary
Atomváros
Tolna
flag msg tools
badge
Avatar
Microbadge: Leader 1 fanMicrobadge: Twilight Struggle fanMicrobadge: Power Grid fanMicrobadge: Magyar társasjáték csoportMicrobadge: Basketball - Air Jordan fan
From gallery of saabee


#8heart#24
cry
Twitter Facebook
3 Comments
Sun Jan 26, 2020 8:16 pm
Post Rolls
  • [+] Dice rolls
Recommend
7 
 Thumb up
 tip
 Hide

Flúgos futam [kritika]

saabee
Hungary
Atomváros
Tolna
flag msg tools
badge
Avatar
Microbadge: Leader 1 fanMicrobadge: Twilight Struggle fanMicrobadge: Power Grid fanMicrobadge: Magyar társasjáték csoportMicrobadge: Basketball - Air Jordan fan
wikipedia wrote:
A Flúgos futam (eredeti cím: Wacky Races) amerikai televíziós rajzfilmsorozat, amelynek alkotói Joseph Barbera és William Hanna voltak. Amerikában a CBS vetítette 1968. szeptember 14. és 1969. január 4. között. Magyarországon a MTV mutatta be 1974. március 3.[1] és 1976. január 15.[2] között, ám a 17 részből csak 11 részt adtak le. A 2001-ben a TV2 is műsorra tűzte új szinkronnal, ezúttal az összes résszel.
Hihetetlen, hogy ilyen kevés résszel ekkora népszerűségre tegyen szert egy rajzfilmsorozat. Márpedig az immár több, mint 50 éves Wacky Races szerintem a mai napig megállja a helyét.
Így gondolta ezt a sokak által nem szeretett CMON kiadó is. Régi, jól bevált receptjük alapján fogtak egy népszerű témát, amihez gyártottak igazán cool miniket és társasjáték formájában elénk pattintották mindezt.

Board Game: Wacky Races: The Board Game


No de milyen is lett?
Előreszaladok: pont olyan, mint amilyenre számítasz, ha megnézed a rajzfilmet. Bohókás, katyvaszos, kiszámíthatatlan, de ebben az esetben szerintem ez teljes mértékig megállja a helyét, hiszen egy az egyben asztalra tudták tenni "a" hangulatot.

A játék két változatban érhető el. Regular és Deluxe Edition jelent meg belőle.
A különböző kiadások már a borítóban is eltérnek:
Board Game: Wacky Races: The Board Game
Board Game: Wacky Races: The Board Game

Magyarországon a Delta Vision a CMON földi helytartója, így nem lehetett kérdés, hogy a honos verzió náluk fog kijönni. Az idő előrehaladásával az is kiderült, hogy a Deluxe Edition annyira "Extremly Limited", hogy az csak a cmon.com-ról szerezhető be, előrerendeléses formában (az, hogy ez így is lesz-e a jövőben, majd idővel kiderül).
A magyar verzióhoz még nem volt szerencsém, de elmondhatom, hogy a kiadó ezúttal hallgatott a potenciális vásárlókra, akik a bejelentés pillanatától kezdődően "nyomást gyakoroltak" (na jó, csak facebookon jelezték), hogy mindenképpen a magyar szinkron szerinti nevekkel jelenjen meg a játék. (Ki tudja, lehet, hogy egyébként sem ferdítették volna el a neveket.)
Vagyis létrejött egy (magától értetődő) win-win szituáció.

External image
Sajnos a magyar szabálykönyvet a DV nem publikálta még semmilyen általam ismert oldalon, de egyáltalán nem kell megijedni, mert a játék a mechanikáját tekintve pofonegyszerű darab. A setup könnyű, gyors, és ami a legjobb a gyerekek már ezt is külön élvezik. A különleges lapkák mellett 2x8 db, 4 féle (színű) mezőt kell lepakolni egymás után, tetszőleges vonalvezetéssel (ezzel is rajfilmes hangulatot teremtve). Az útvonalat mindig egy benzinkút lapka osztja ketté (így biztosítva egy kártya erejéig a regenerálódást a játékosoknak a játék), amelyet követően 4 speciális lapkából minden játékba egy kerül be. Menet közben ami elsőre kissé szokatlan lehet az az, hogy nem a lapkákra, hanem a lapkák mellé kell lepakolni a járgányokat, egyedül Gézengúz Gusztiék cikáznak az illusztrációkon. Ez azért jó, mert így egy lapkán (pontosabban amellett) csak 2 versenyző tartózkodhat, így ha besűrűsödik a mezőny, akkor a szabály értelmében az első szabad helyre tehetjük majd a járművünket.
Az előrehaladást a játékosok kezébe kerülő 3 lap biztosítja. Az első (függetlenül annak fajtájától) 1 lépést tesz lehetővé, innentől kijátszhatunk még egyet (ha az megegyezik a mező színével, amin tartózkodunk), illetve akár még egy 3. lapot is, ha tudunk - minden kártya egy lépésre jogosít. Mivel versenyjátékról beszélünk, ezért nem árt, ha sokan vannak a pályán, amit a szabály neutral autókkal old meg. Mindig úgy kell intézni, hogy Mardellékkel együtt 7 autó legyen játékban (azaz hiába az összes szereplő, maximum 6 fővel tudunk nyomulni). Gusztiék itt is, mint a TV-ben, megkülönböztetett szerephez jutnak, egy beépített mechanika alapján - az utolsó kijátszott kártyának megfelelően - törnek előre (sőt, ha ők vezetik a mezőnyt, akkor egy diszkrét csapdakártyát le is raknak nekünk - tisztára mint a rajzfilmben), majd szépen visszacsorognak a mezőny végére.
Fő vonalakat illetően nagyjából ennyi az egész. Talán nem mondtam, de azt hiszem magától értetődik, aki először lépi át a célvonalat az nyer. Ja, meg persze annyi, hogy a játékosok a választott karakterüknek megfelelően 4 speciális képességgel is bírnak majd (pl.: egyes csapdák nem hatnak rájuk, tudják kicsit manipulálni a lapjaikat stb.)

External image
Igaz, az összegzést már az elején megadtam, azért annyit még rögzítek, hogy az biztos, hogy messze a legjobb Flúgos Futam élményt kapjuk, ha a CMON játékát választjuk. Pedig időről időre voltak próbálkozások pár bőrt lehúzni a brandről. Adtak ki játékot gyakorlatilag ugyanezen a címen 1969-ben, 1991-ben és 2001-ben is. 2019-ben sem a mechanika miatt hasítanak hőseink, sokkal inkább a kápráztató részletességgel kidolgozott minik viszik a hátukon az egészet, amelyek akár "tárgyként", önmagukban is megállják a helyüket a polcon, vagy a dolgozóasztalon. Akiben kicsit megpendült a nosztalgia és/vagy szereti a figurákat, ugyanakkor nem vár többet a játéktól, mint, hogy a gyerekeivel is tudjon játszani, vagy csak elégedettséggel nézegetné az ismert járgányokat, annak javaslom tegyen egy próbát, nézzen rá a Deluxe Edition-ra. (Esetleg, ha a festegetni szeret, vagy bármilyen okból fontos neki, hogy magyar példánya legyen akkor persze az alapdoboz is megteszi, kb. fél áron.)


A végére kicsit bulvárosan, kikacsintás gyanánt, pár érdekesség a sorozattal kapcsolatban:
10 dolog, amit tuti nem tudtál a Flúgos Futamról
Twitter Facebook
1 Comment
Mon Jan 20, 2020 4:00 pm
Post Rolls
  • [+] Dice rolls
Recommend
2 
 Thumb up
 tip
 Hide

Morális kérdés (?)

saabee
Hungary
Atomváros
Tolna
flag msg tools
badge
Avatar
Microbadge: Leader 1 fanMicrobadge: Twilight Struggle fanMicrobadge: Power Grid fanMicrobadge: Magyar társasjáték csoportMicrobadge: Basketball - Air Jordan fan
Indítanék egy beszélgetést, már ha partnerek vagytok benne.

Szerintetek ez rendjén van így?:
From gallery of saabee

From gallery of saabee


Nem vagyok az a típus, aki a PC-ség mintaképeként akarna tetszelegni. Sőt, kifejezetten bírom, ha valaki nem törekszik mindig, minden körülmények között arra, hogy "lehetőleg senkit se sértsünk meg", ha ezzel nem öncélú, hanem színeket és éleket akar tenni a mondanivalójában. Vagy csak egyszerűen nem akarja uniformizálni azt, amit mond.

Szóval, az a helyzet, hogy a Narcos: The Board Game magyarországi kiadója egy olyan (gerilla) marketinggel tolta az arcunkba az előrendelési opciót, aminél én ledobtam a láncot. Szerintem túl léptek ezzel egy elfogadható határt. Úgyis mondhatnám: EZ MI EZ?!?
Vagy, ha vicces akarnék lenni, akkor: "Ezeknél mit szívott a marketinges?".

Mondom, nem a játék témája zavar, nem zavar a valós eseményeket feldolgozó egyik játék sem (a háborúktól kezdve a rabszolgaságon keresztül a vulkánkitörésekig bármi megáll, akár öldökölhetjük egymást hajótöröttként egy szigeten, nincs ezzel baj - a történelmünk része mind). DE az, hogy effektíve propagáljuk a narkót, szerintem sok.
Gondoljunk bele...legközelebb mi jön? Meztelen gyerekek, leszakadt testrészek?

Csak én tolom túl az érzékenységet, vagy más is fent akadt ezen?
Twitter Facebook
46 Comments
Sun Jan 12, 2020 4:00 pm
Post Rolls
  • [+] Dice rolls
Recommend
4 
 Thumb up
 tip
 Hide

saabee (still) @play

saabee
Hungary
Atomváros
Tolna
flag msg tools
badge
Avatar
Microbadge: Leader 1 fanMicrobadge: Twilight Struggle fanMicrobadge: Power Grid fanMicrobadge: Magyar társasjáték csoportMicrobadge: Basketball - Air Jordan fan
Ha már tegnap egy kis statisztika programmal jöttem, akkor nem hagyhatom ki, hogy az évek óta összerakosgatott ilyen vonatkozású listám legfrissebb változatát ne osszam meg. Íme.

Hagyományosan évente két listával szoktam dokumentálni a mögöttünk hagyott napokat, nem történt ez másképpen most sem:

A 2019-es év statisztikai adatait részletesen feldolgozó lista, amely a beszerzésekről, eladásokról, projektekről és best of-okról szól.
2019 - saabee ANALITYCS
Előzmény listák:
E 2018 - saabee ANALYTICS
E 2017 - saabee ANALYTICS
E 2016 - saabee ANALYTICS
E 2015 - saabee ANALYTICS
E 2014 - saabee ANALYTICS
E 2013 - saabee ANALYTICS
E 2012 - saabee ANALYTICS

A játszmák alapján készült rangsor, pár mondatos kommentárral megemlékezve a játékokról, azok "előéletéről" és a velük kapcsolatos érzésekről stb.
2019 - I want to play a game!
Előzmény listák:
E 2018 - I want to play a game!
E 2017 - I want to play a game!
E 2016 - I want to play a game!
E 2015 - I want to play a game!
E 2014 - I want to play a game!
E 2013 - I want to play a game!
E 2012 - I want to play a game!
E 2011 - I want to play a game!

Bármely lista szabadon kommentelhető, csócsálható, elemezhető.
Twitter Facebook
0 Comments
Sat Jan 11, 2020 4:00 pm
Post Rolls
  • [+] Dice rolls
Recommend
14 
 Thumb up
 tip
 Hide

VÁROSOD társasjáték

saabee
Hungary
Atomváros
Tolna
flag msg tools
badge
Avatar
Microbadge: Leader 1 fanMicrobadge: Twilight Struggle fanMicrobadge: Power Grid fanMicrobadge: Magyar társasjáték csoportMicrobadge: Basketball - Air Jordan fan
Egy szóval nem mondom, hogy lesz rendszeres tartalom, de ma ismét találtam írni (keseregni?) valót!

Egy több hónapos folyamat végeként a mai napon megjelent Pakson, a szülővárosomban (ahol lakom, és ahol egy helyi Klubot is vezetek), egy "városismereti családi társasjáték, amely egyúttal turisztikai célzatú is".

Azt kell, hogy mondjam: SAJNOS.

Egy személyes, jó kapcsolatnak köszönhetően már az első beszélgetésen is jelen lehettem, ahol egy szerencselovag, feltaláló, magát fotográfusnak nevező mindenes próbálta rásózni utazó, házaló ügynök módjára a portékát az Önkormányzat turisztikával foglalkozó dolgozóira. Azt kell mondanom, hogy sajnos sikerrel (pontosítok: ők nem kajálták be, sokkal inkább a főnökeik).
Emberünk gyakorlatilag ebből él. Ld. saját bemutatkozóját: Mészáros T. László.


Hogy mi a problémám mindezzel?
Leginkább az, hogy szerintem egyenesen káros ez a dolog. Oly' sokan, rengeteg erőfeszítést téve próbálunk tenni a társasjátékozást érintő sztereotípiák ellen, azért, hogy az időtöltés minőségi legyen, adjon valamit, hogy gondolkodó embereket "neveljünk". Erre jön egy ilyen ajánlat, és csont nélkül nyeli be egy húszezres város (is).
Hiába nyilvánítottuk ki (túlzó, nagy szóval) "szakmai" nem tetszésünket, a polgármesterünk hajthatatlan maradt. Őt megnyerte ez a dolog, hiszem egy társasjáték ezt jelenti (kockák, bábúk, TÁBLA!).

Próbáltuk meggyőzni a szerzőt, hogy manapság ez már nem fogja lekötni a gyerekeket; a felnőtteket meg sosem kötötte le. Meséltem neki arról, hogy a tárasasjáték már milyen óriási iparággá nőtte ki magát, hogy egy játékot fejleszteni, tesztelni kell stb. Említettem neki, ha szükségét érzi, akkor összehozom egy kiadóval. Mindenre volt válasza, kezdve azzal, hogy mosolygott azon, hogy nálunk egyáltalán van olyan, hogy társasjáték klub, hogy "komoly", felnőtt emberek ilyennel foglalkoznak...Ő nem társul senkivel, már korábban is megjárta, ellopják az ötleteit stb. Kizárólag a magán kiadásban hisz. Ugyanakkor persze nyitott, véleménye szerint az egész játék olyan nyílt rendszerű, amihez bárki, bármikor találhat ki szabályokat (!), amelyeket ráadásul a honlapján közzé is tesz.

Még mindig nem érthető, hogy mi a problémám?
Leginkább az, hogy a könyvsorozathoz hasonlóan (ami legalább értéket képvisel véleményem szerint) ezzel a termékkel letarolja a "piacot", franchiseszerű, uniformizált értékesítés történik - mert az emberek gondolkodása még mindig nem ért oda, hogy ez nem szórakoztat, ez nem társasjáték. Önálló kis kártyacsomagnak elmenne a városról (csak ugye úgy nem lehet eladni...).

Mutatom:

Paks:
E Társasjáték Paksról
From gallery of saabee
From gallery of saabee
From gallery of saabee

Oké, a mi verziónkhoz az illusztrációt legalább saját grafikus készítette, mert az arculati kézikönyvet itt szigorúan veszik. Ilyen módon legalább van benne valami minimális egyéniség.

Keszthely:
E Keszthelyi városismeret játékosan és képekben
From gallery of saabee


Zalaegerszeg:
EElkészült a Zalaegerszeg Társasjáték a 770 éves jubileumra – Fedezzük fel vele a várost
E Társasjáték (Videó)
From gallery of saabee
From gallery of saabee


Letenye:
E Itt a Letenye társasjáték
From gallery of saabee


Zalaszentgrót:
EZalaszentgrót Társasjáték bemutató
From gallery of saabeeEgy brief, hogy miről is van szó tulajdonképpen:Mint ahogy a szerző elmondja az ötlete 15 éves (!!!). Könyörgöm, már akkor réges régen elavult volt, hiszen nagyságrendileg a Monopolyval egyidős a "találmány"...


Engem elszomorít, hogy tavaly áprilisban ilyen cikk, mint az alább bemásolt (kiemelések tőlem), megjelenhetett, meg a mai napig emberünk önkormányzattól önkormányzatig járva UGYANAZT el tudja adni (gyakorlatilag csak a település nevét kell cserélni).


zaol.hu wrote:
2019. 04. 24. 15:00
– A társasjáték komplex csomag, mely úgy játszható, hogy közben a játékosok megismerik Letenye város nevezetességeit – magyarázta Farkas Szilárd. – Tartozéka 4 bábu, 1 dobókocka, Letenye kártyák, a játéktábla, melynek lépőmezői a híres letenyei platán őszi levelei, és egy, a játékszabályról szóló írás, valamint pöttyös kártyák, melyek új játékszabályt generálnak. A Letenye kártyák városunk nevezetességeit, látnivalóit mutatják be, melynek szöveges összeállításában a városi könyvtár dolgozói működtek közre. A játék lehetőséget ad arra is, hogy a szabályoktól eltérjünk és egyedi szabályokat találjunk ki. A társasjátékot egyszerre négy személy tudja játszani, melynek célja az, hogy a kihúzott kártyákon szereplő nevezetességeket felkeressük – az a játékos nyer, amelyik ezt előbb teszi meg.

Farkas Szilárd polgármester végezetül hozzáfűzte, a játékosok mindeközben nem pusztán szöveges információk szintjén, hanem vizuálisan is megismerhetik Letenye fő látnivalóit, ugyanis a kártyákon nemcsak a szöveges információk, hanem a határ menti város nevezetességeinek fényképei is megtalálhatók.
Forrrás: ZAOLHogy miért született ez az írás?
Talán azért, hogy tehetetlenségemet enyhítve itt kiereszthessem a gőzt, vagy talán ennél is jobban azért, hogy ha bárki összeakad szeretett városában a szerzővel, miközben az házal, akkor ő is tudja tájékoztatni, hogy ma már NEM EZ a társasjáték. Vagy ha valaki csak bármilyen kis ráhatást tud gyakorolni arra, hogy tovább ne növekedjen ilyen ötlettelenül, játékmechanikát szinte nélkülözve ez a sorozat, akkor felkészülten tudjon ellene tenni.
Twitter Facebook
12 Comments
Wed Jan 8, 2020 2:58 pm
Post Rolls
  • [+] Dice rolls

1 , 2 , 3 , 4 , 5  Next »  [23]