Holtidő Blog

A MATE oldalán levő szójegyzék alapján: holtidő (downtime) Az az idő, amikor egyetlen játékos cselekszik – vagy éppen azon gondolkozik, hogy mit cselekedjen –, és a játékostársak csak arra várnak, hogy végre rájuk kerüljön a sor. [Ennek kitöltésére jött létre ez a blog.]

Archive for DSP

Recommend
5 
 Thumb up
 tip
 Hide

Vigyáz(z)6! [kritika]

saabee
Hungary
Atomváros
Tolna
flag msg tools
badge
Avatar
Microbadge: Leader 1 fanMicrobadge: Twilight Struggle fanMicrobadge: Power Grid fanMicrobadge: Magyar társasjáték csoportMicrobadge: Basketball - Air Jordan fan
Az Ökörkör, avagy egy marha jó játék


Március végén a társasjátékozás őshazájában, Németországba repített egy céges utam. Ha már ott jártam, egészen konkrétan Frankfurtban, gondoltam, hogy valami kis szuvenyííír mindenképpen jó lenne. Lévén, hogy sajnos a fapados jegyhez csak egy hátizsák méretű kézipoggyászom volt, sajnos nagy dobozos játék nem jöhetett szóba. Így a főtéren (Hauptwache) található GALERIA Kaufhof-ban (BGG tipp, hogy itt érdemes körbenézni, szakbolt híján) végül a 6 nimmt!-re esett a választásom.
External image

Magyar szemmel nézve: lenyűgöző kínálattól roskadoztak a játék osztály polcai. Legalábbis ahhoz képest, hogy ez egy "mezei" pláza játékrészlege. Ticket to Ride: Europe, Village, Kingdom Builder, dobozos Love Letter, Bohnanza, 3-4 kieggel stb-stb. Egy szóval minden éppen futó játék, pár klasszikus (olyan, mint pl. amit én is beszereztem) mellett. Legjobban azt sajnáltam, hogy a 14 €-ra "jóárasított Kingdom" Builderről a mérete miatt le kellett mondanom.

Szóval Wolfgang Kramer (akiről már itt is sok szó esett) 104 lapból álló remekművét választottam. "Látásból" ismertem a játékot. Azaz tudtam, hogy egy egyszerű filler, ami azért besöpört pár elismerést anno (pl.: a Német Játékdíjat a családi/felnőtt kategóriában, vagy az SdJ ajánlást), és annak is tudatában voltam, hogy a Piatnik jóvoltából magyarul is megjelent itthon. A honosítás ellenére megvettem, mert biztos voltam a dolgomban, hogy ezzel nem hibázhatok, és nem találtam más ilyen apróbb játékot, ami ennyire tuti vételnek tűnt volna.
Hazaérve aztán gyorsan ki is próbáltuk, ekkor ért az első meglepetés, Krisztinek ugyanis nem volt ismeretlen a kártyajáték. Valahol már játszott ilyet neten. Hiába, no, klasszikusról beszélünk. A további meglepetések aztán akkor értek, amikor kiderült, hogy ez a rutin pont elég ahhoz, hogy mindig ő nyerjen :-)
Mint írtam, egy parányi dobozba csücsülő két pakli kártya mindössze az egész (ld. még pl.: Babszüret, Keltis: A kártyajáték stb.). Jó hír, hogy ennek megfelelően könnyedek a szabályai is.
Kapunk 104 db, 1-től 104-ig sorszámozott kártyát, ahol a kártyán a számok mellett ökörfejek is vannak, amelyek mindegyike 1-1 mínuszpontot jelent.
Board Game: 6 nimmt!

A játék célja éppen az, hogy ezekből minél kevesebbet gyűjtsünk be. Ezt úgy fogjuk véghezvinni, hogy a kézben tartott lapokkal növekvő számsorozatokat építünk, és próbáljuk elkerülni azt, hogy kártyákat vegyünk fel.
Hogy érdekes legyen, természetesen vannak olyan lapok, amelyen több ökörfej is szerepel.

Minden kártyán, ami:
Ötös számjegyre végződő (5,15,25…) 2 ökörfej van,
Nulla számjegyre végződő (10,20,30…) 3 ökörfej van,
Számpárokat tartalmazó (11,22,33…) 5 ökörfej van
Mivel az 55 ötös számjegyre végződik, de egyben számpár is, ezért a lapon 7 ökörfej van.
Board Game: 6 nimmt!

Namármost, a játék előkészítése annyiból áll, hogy felcsapunk 4 lapot a pakliból, és a kezébe mindenki kap 10-10 kártyát. Ezután kezdetét is veheti a rém egyszerű játékmenet (ami a kézben tartott 10 lap elhasználásáig végig ugyanígy ismétlődik):
Mindenki kiválaszt egy számára szimpatikus lapot, amivel folytatná a 4 megkezdett sor valamelyikét. Ezt az a játékos teheti meg először, aki a legalacsonyabb értékű lapot választotta. A lehetőségeket 4 ökör, őőőő akarom mondani ökölszabály, szorítja keretek közé:

1. Csak emelkedő számsorrend szerint tehetjük le a lapunkat (tehát, ha a kiválasztott lapnál van lent kisebb érték, akkor folytatni kell a sort).

2. Mindig azt a sort kell folytatnunk, aminek utolsó lapjának értékéhez képest legkisebb a különbség.

3. Ha egy sor már 5 lapból áll, akkor a sort fel kell vennünk (bizony ez fájdalmas pont tud lenni, hiszen a leggyorsabban így növekszenek a mínusz pontjaink), és a kijátszott lappal új sort kell nyitnunk.

4. Ha a kártyánk nem illeszthető egyik sor végére sem (mert olyan kicsi érték szerepel rajta), akkor a 4 megkezdett sor valamelyikét kell felvennünk (praktikusan általában azt, ami a legkevesebb mínuszt hozza).


A játék addig tart, amíg valaki össze nem gyűjt 66 ökörfejet. Értelemszerűen az nyer, aki a legkevésbé "ökörködött", azaz aki a legkevesebb ökörfejet gyűjtötte be maga elé.

Így leírva meglehet, hogy egy fél fokkal még bonyolultabbnak is tűnik az egész, mint valójában. Pedig mindenki elhiheti, hogy nem így van. Végtelenül egyszerű a dolog, éppen ezért bátran játszható családdal, gyerekkel (aki ismeri a számokat), de akár taktikus beállítottságú keményvonalas gamerekkel is. Besorolását tekintve kicsit meg is oszlanak a vélemények (de gondolom ez társaságfüggő is), hogy éppen családi, vagy inkább a party játékok közé tartozik-e.
Board Game: 6 nimmt!
Board Game: 6 nimmt!
Board Game: 6 nimmt!

Board Game: 6 nimmt!
Board Game: 6 nimmt!
Board Game: 6 nimmt!

Igazi erénye még a dolognak, hogy 2-10 fő között hasonlóan jól tud működni. Persze egy kétfős parti (ahol az ember folyamatosan azon túráztatja magát, hogy vajon a másik milyen taktikát választ) merőben más képet mutat, mint egy 5-6 fős társaságba való ökörködés, ami tud vicces szituációkkal szolgálni. Éppen ezért olyan népszerű kártyajáték ez az immár 20 éves (!) Kramer mestermű, amelyre a tervezője is igen büszke. Több interjúban is említi, nem érdemtelenül, hiszen milliós nagyságrendű az eladott példányok száma. Sőt, mint, ahogy az a népszerű játékoknál megszokott, számtalan variáns létezik belőle.
Board Game: 6 nimmt!
A negatívumok mellett sem mennék el szó nélkül. Gondolom az már a fentiekből is lejött, hogy az egész egy szárazon, matematikával leírható algoritmus. Ennek megfelelően tematikája, mint olyan, egyáltalán nincs. Az alap verziónak, még grafikája se sok (fogalmam sincs, hogy milyen ötlettől vezérelve kerültek a lapokra az ökörfej "körvonalak"), de pl. az orosz kiadás képei már egészen szórakoztatóak.
A másik "problémám" hasonlóan megfoghatatlan (talán egyik következik a másikból). Számomra érthetetlen, hogy a magyar keresztségben hogyan kapta mindez a Vigyáz(z)6! nevet (jó, túlzok, tudom, hogy az vezérelte a névadást, hogy az egy sorba 6.-ként lekerülő lap sok jót nem jelent). Persze azt aláírom, hogy a 6 nimmt!/Category 5/Take 5 címek nem igazán fordíthatóak le értelmesen magyarra.

No, de elég a kekeckedésből. Ez a kártyajáték akár kisebb, akár nagyobb társaságban is remek szórakozást nyújt. Nyugodt szívvel ajánlom tehát mindenkinek, aki egy könnyed, kellően sok interakciót rejtő strandjátékot szeretne, ami nem a konfrontációra, ill. a kereskedésre fókuszál.

saabee
Twitter Facebook
0 Comments
Sat Jul 12, 2014 5:00 pm
Post Rolls
  • [+] Dice rolls
Recommend
8 
 Thumb up
 tip
 Hide

Deutscher Spiele Preis 2013, avagy a Német Játékdíj 2013-as eredményhirdetése

saabee
Hungary
Atomváros
Tolna
flag msg tools
badge
Avatar
Microbadge: Leader 1 fanMicrobadge: Twilight Struggle fanMicrobadge: Power Grid fanMicrobadge: Magyar társasjáték csoportMicrobadge: Basketball - Air Jordan fan
External image

d10-1
Terra Mystica
Board Game: Terra Mystica

tervezők: Helge Ostertag és Jens Drögemüller
kiadó: Feuerland Spiele


d10-2
Tzolk'in: The Mayan Calendar
tervezők: Simone Luciani és Daniele Tascini
kiadó: Czech Games Edition és a Heidelberger Spieleverlag


d10-3
Bruges
tervező: Stefan Feld
kiadó: Hans im Glück


d10-4
Bora Bora
tervezők: Stefan Feld
kiadó: ALEA/Ravensburger


d10-5
Legends of Andor
tervező: Michael Menzel
kiadó: Kosmos


d10-6
Hanabi
tervező: Antoine Bauza
kiadó: ABACUSSPIELE


d10-7
Yedo
tervezők: Wolf Plancke és Thomas Vande Ginste
kiadók: eggertspiele és a Pegasus Spiele


d10-8
Keyflower
tervezők: Sebastian Bleasdale és Richard Breese
kiadó: R&D Games


d10-9
Rialto
tervező: Stefan Feld
kiadó: Pegasus Spiele


d10-1d10-0
Rise of Augustus
tervező: Paolo Mori
kiadó: Hurrican


blankblankblankblankblankblankblankblankblankblankblankblankblankblankblankblankblankblankblankblankblank

Továbbá:

A legjobb gyerekjáték:
Bugs in the Kitchen
Board Game: Bugs in the Kitchen

tervező: Peter-Paul Joopen
kiadó: Ravensburger


A legjobb játékszabály:
The Palaces of Carrara
Board Game: The Palaces of Carrara

tervezők: Wolfgang Kramer és Michael Kiesling
kiadó: Hans im Glück
Twitter Facebook
3 Comments
Tue Sep 17, 2013 9:06 am
Post Rolls
  • [+] Dice rolls