BGG Figyelő (HU)

Érdekességek, újdonságok a BGG-ről amik másokat is érdekelhetnek. Miért? Mert annyi érdekes dologra lehet itt bukkanni, és egészen biztos vagyok benne, hogy sokakat érdekelne, de nem biztos, hogy rátalálnak. (BGG Watcher in Hungarian. News, interesting links, pictures or whatever catches my attention. Keeping it as short as possible.)
Recommend
13 
 Thumb up
1.00
 tip
 Hide

Essen 2013 - Itthonról

Károly Dudás
Hungary
Szigetszentmiklós
flag msg tools
Microbadge: Caylus fanMicrobadge: Hermagor fanMicrobadge: Saint Petersburg fanMicrobadge: Rules TranslatorMicrobadge: Golden File Uploader
Aki itthonról szemléli az esseni kiállítást, nincs sok lehetősége: várja a képeket, olvassa a fórumokat, blogokat, beszámolókat és nézegeti a listákat. És persze várja, h a hazaérkezők meséljenek, na meg h a hozott játékokat kipróbálhassa. Én most a három lista alapján (Geekbuzz, Fairplay, Hall9000) próbálok egy kis szubjektív összeállítást csinálni milyen is lehetett Essen.

Amit tudni kell a 3 listából a Geekbuzz a legnagyobb, és itt gyakorlatilag mindenki szavaz, épp ezért itt mindenféle játék előfordulhat. A Fairplay játékmagazin listája már kisebb merítésből dolgozik, a Hall9000 még kisebből, de mindkettő közös nevezője, h inkább a többet játszók, a gémerek szavaznak rajtuk.

Minden évben találni a Geekbuzz top 3-ban vmi meglepetést, az idei év sem töri meg ezt a hagyományt: idén Twin Tin bots volt az.
Ismert szerző (Philippe Keyaerts: Vinci, Small world, Olympus, Evo). Ks projekt. És kis magánkiadó. Azért az érdekes, h ismert szerző, és mégse nagy kiadóval, hanem KS, és saját kiadó.
A játék maga: roborally szerű (mármint robotokkal kell rohangászni, előre tervezni, aztán mozogni), de kristálygyűjtögetős, egymás ellenes. A 2-6 fő, az 50 perc, a könnyedség: elég megérdemeltnek tűnik.

Ugyanakkor idén van még egy meglepetés játék:
Ez a Serpent’s tongue: a mi esseni listánkra fel sem került…pedig akár. 1-8 fő, 30 perc, igaz, durván nyelvfüggő. Kis kiadó első játéka. A szerzőnek is az első játéka. És mégis Geekbuzz 7. Azt hiszem nem csak nekem lett meglepetés, de többeknek is. Mondjuk vhogy így kell betörni a játékpiacra...

Na és akkor nézzük a kevésbé meglepőket, a vártakat, az érdekességeket:
Feldnek úgy tűnik jó éve van, hisz eddigi 2 játéka jelölt sok helyen (SdJ, IGA, Német játékdíj), itt meg a legújabb, az Amerigo „tarolt”. Vagyis jól fogadták, mindhárom listán top 10-ben, a Geekbuzz-t nyerte. A játék a szabály alapján nekem bejövős volt, ezek szerint másoknak is bejött. persze kérdés, h mennyit köszönhet ebből a Queennek, a kiadónak, hisz nagy kiadó, nagy standdal, nagy hírveréssel.

Ha már itt tartunk: a Queennek úgy tűnik idén bejöttek ismét a dolgai, vagy legalábbis elég jól belenyúltak. Ugye az előbb említett Amerigo, és aztán itt a nem annyira profilukba illő Dark, Darker, Dakerst, ami szintén bejött a közönségnek (Geekbuzz 16.). Itt is neves szerző: David Ausloos. Nekem meglepetés, h a Lost legends viszont sehol sincs…. (Geekbuzz 74) (Mondjuk az első két nap minden játékunk a top 20-ba volt, aztán szép lassan kicsúsztak onnan a többiek.)

A Pearl games 2. helye sem oly meglepő: az elődök nyomán újra jó minőségű, sokaknál kedvenccel rukkoltak elő: A Bruxelles 1893-mal. (2., 4., -,) A játékot figyeltem előzetesen, de mivel ismeretlen szerzők, lusta voltam komolyabban belenézni. A kiadót úgy látszik ezentúl mindig figyelembe kell venni: minden évben jó játékokat hoznak ki.

A Czech Games Edition és Vlaada Chvátil egy új nagy játékkal jött, a Tash Kalarral, de ez jól sikerült: Geekbuzz 4., és a Fairplayen 17.. Idén a CGE csak 1 új játékkal és sok kieggel jött, de a tavalyi Tzolkin után, idén is minőségi, közönségkedvencet állítottak elő.

Az Eggertspiele mindkét játéka jól teljesített: A Rokoko(26., 6., 6.) és a Glück Auf is minden listán elöl, még a Geekbuzzon a leghátrább, de a másik kettőn elég jól szerepel (20., 12., 20.). Kramer és Cramer is jó szerzők, jó játékokkal, hozzák a szintjük. (Nem megfeledkezve, h nem egyedül, hanem társakkal készítették: Kiesling ill. Malz-ék!))

A visszatérő Mac Gerdts játéka a Concordia is elöl végzett a Geekbuzzon (11.), és a másik kettőn meg még inkább (2. és 5.), ami jó: Gerdts jó szerző és 2010 óta nem volt új játéka /Az Antike Duellumot nem számítom, egyrészt 2 személyes, másrészt az Antike-ből nőtt ki./ . Nekem már hiányzott, de nem mertem benne bízni, Örülök, h újra bizonyított, és jó játékot tett le.

Rosenberg is jól jött: A Glass roads igen jó helyeken, (10., 3.,3.) és a Caverna is sikeresnek tűnik. Hozza a saját magabiztos formáját.

A HiG Russian railroads játéka összesítve igen jól szerepelt (Helmut Ohley, Leonhard "Lonny" Orgler a szerzők). A Geekbuzzon is 12., Fairplayen 1., HAll9000-nél 2.. Szóval minden listán elég jó. Nem vártam tőle ennyire jó helyezést.

A Hanabi top 10 0 geekbuzon nem meglepő: azonkívül, h nagyon jó persze, de tavalyi. Viszont az Év játéka díj ennyit is számít.
Ugyanígy kevéssé meglepő a Love letter feltűnése.

A Romolo o Remo viszont meglepő, már csak azt megnézve, h az esseni listánkon mennyi megjegyzés került hozzá. (0).

Csalódások, meglepetések
Nekem csalódás egy picit a Nations szereplése: csak a Geekbuzzon van és ott is csak az első 20-ban, a másik 2 listára fel sem került. Hm.
Meglepetés a Knizia Prosperity seholsemje (geekbuzz 92.), és az Artifact hasonló eredménye. (Ez utóbbinál el tudom képzelni, h közrejátszott, h a WGG-nek vám problémái voltak, és nem minden játékuk jutott el rendes példány számban.)
Ugyanakkor Wallace is meglepetés: Az A Study in emeraldot nem vártam ennyire előre, főképp a téma miatt. (Igaz ő is csak a Geekbuzzon)
A Steam park a témája miatt esélyesnek tűn, még ha annyira én nem is figyeltem rá.
Artipia mindkét ide játéka jól szerepelt – úgy tűnik stabil kis kiadó lesz belőle is. Mondhatni már a görögöknek is van….

Valamint a NauticusKramer-Kiesling, Kosmos- is feltűnik mindkét listán. (15. és 22.) A geekbuzzon-on csak 68.

Végül a Fordítottjaim szereplése (ezt még majd aktualizálom holnap a végleges adatok alapján):
A király az Amerigo lett, de a többiek is jól szerepeltek: (Játéknév, Geekbuzz, Fairplay, Hallgames lista helyezése)
Amerigo - 1, 11, 8
Spyrium - 29, 7, 8
Rokoko - 26, 6, 6
Glück Auf - 20, 12, 20
Prosperity - 92, -, -,
Relic runners - 114, -, -,
Artifact -, -, -,
Tzolkin kieg - 32, -, -,

Úgy tűnik idén is jó sok „mindenképp ki kell próbálni” jött Essenre, és lehet meg is kell majd venni.
Azok közül, ami nincs meg nekem ezeket: Twin tin bots, Tash-Kalar, Bruxelles, Steam Park, Concordia, Glass roads, Nations, Madeira, Russian railroad, Nauticus, Rampage …. A Serpent’s tongue is érdeklene, de valszeg élő embernek nincs meg kis hazánkba…vagy legalábbis nem elérhetően számomra.

(Az adatok vasárnap,19.05-ös infok. Update: 2013.10.28 reggeli (9:00) állás, a geekbuzz kivételével mindegyik frissült még egyet, néhány apróbb helyváltozás történt. )
Twitter Facebook
11 Comments
Subscribe sub options Sun Oct 27, 2013 7:09 pm
Post Rolls
  • [+] Dice rolls
Loading... | Locked Hide Show Unlock Lock Comment     View Previous {{limitCount(numprevitems_calculated,commentParams.showcount)}} 1 « Pg. {{commentParams.pageid}} » {{data.config.endpage}}
{{error.message}}
{{comment.error.message}}
    View More Comments {{limitCount(numnextitems_calculated,commentParams.showcount)}} / {{numnextitems_calculated}} 1 « Pg. {{commentParams.pageid}} » {{data.config.endpage}}