Holtidő Blog

A MATE oldalán levő szójegyzék alapján: holtidő (downtime) Az az idő, amikor egyetlen játékos cselekszik – vagy éppen azon gondolkozik, hogy mit cselekedjen –, és a játékostársak csak arra várnak, hogy végre rájuk kerüljön a sor. [Ennek kitöltésére jött létre ez a blog.]
Recommend
5 
 Thumb up
 tip
 Hide

Flash Point: Fire Rescue [kritika]

saabee
Hungary
Atomváros
Tolna
flag msg tools
badge
Avatar
mbmbmbmbmb
Lánglovagok az asztal körül

Flash Point wrote:
Hívás érkezik…"Itt a 911. Miben segíthetünk?" A vonal másik végén kétségbeesett kiáltás harsan: "TŰZ VAN!" Pillanatokkal később már rajtatok az életmentő védőruha, felnyaláboljátok a felszerelést, és a lángoló pokol felé veszitek az irányt.


Így kezdődik a Flash Point: Fire Rescue c. társasjáték szabálykönyve. Mint ahogy ebből a rövidke bevezetőből is kitűnik a Fire Rescue tömény izgalommal átitatott, tűzoltó tematikájú társasjáték. Minden bizonnyal hiánypótló mesterdarab, hiszen a kisgyermekek jelentős százaléka vágyik arra, hogy felnőttként tűzoltóruhát ölthessen.
Hasonlóképpen lehetett ezzel Kevin Lanzing is, a játék tervezője, akinek a 2010-ben önerőből kiadott játékát egy évvel később az Indie Boards and Cards kiadó karolta fel (egy sikeres KickStarter kampánnyal pályára állítva a játékot), meghozva ezzel az áttörést, mind a tervező, mind saját maguk számára (a kiegészítők nagy számából látszik igazán, hogy milyen sikeres is a Flash Point "univerzum").

A témaválasztás tehát telitalálat, csakúgy, mint az, hogy a tematika mellé kooperatív mechanikát társított a szerző. Ezen a ponton a gyakorlottabb játékosoknak nyilván rögtön a 2008-as (és az 5. szülinapján új skint kapó) Pandemic ugrik be (apropó, ugye senki nem felejtette el, idén érkezik a magyar verzió), melyben ugyancsak közösen, az egészségügy szolgálatában harcolunk a vírusok ellen. Nem kerülhetjük meg, hogy a két játékot párhuzamba állítsuk egymással. Azon túl, hogy mindkét játék tervezője amerikai több hasonlóság fedezhető fel a játékmenetben is, illetve a szabálykönyvek felépítése és kinézete szintén kísérteties hasonlóságokat mutat.vs.Ahogy Virág Elvtárs mondaná: "Az élet nem habostorta!" – tűzoltóként sem (és most nem a korkedvezményes nyugdíj eltörlésére gondolok). Az alapjátékban egy egyszintes házból kell kimentenünk a tűzben rekedteket, mielőtt az összeomlana. Szimulálva a valóságot, a helyzet nem ennyire faék egyszerűségű, hiszen csak lehetséges Mentési CélPontokról (MCP) van információnk (egyszerre mindig 4 ilyen található a táblán), amelyek közül bizony némely téves riasztásnak bizonyulhat. Minden játékos egy-egy tűzoltót alakít (a haladó szabályokban speciális tulajdonságokkal felruházva), aki a saját körében 4 akció ponttal rendelkezik (amelyek közül max. 4 későbbi körre tartalékolható is). A lánglovagok által végrehajtható (eltérő pontértékű) akciók a következők: mozgás, áldozat cipelése, ajtó nyitás/zárás, oltás, falbontás ill. a haladó játék esetén ez kiegészül még járművezetéssel, tűzoltó fecskendő használatával, csapattag cseréjével stb.


A játéktábla, amelyről eddig méltatlanul kevés szó esett, egy kétoldalas, négyzetrács segítségével "koordinátákra" osztott, alaprajzokat ábrázoló, igényes darab. A füst és tűz megjelenését, annak terjedését alapvetően dobókockák (fekete d8 és piros d6) vezérlik! A dobókockát kevésbé kedvelők véletlenül se fejezzék be itt a cikk olvasását! Ez a mechanizmus ugyanis, ha nem is tökéletesen, de meglehetősen életszerűen szimulálja a valóságot. Hogy miről is van szó? A körük végén a játékosoknak dobniuk kell az ún. tűzterjedésre. Ez annyit tesz, hogy a gurított koordinátáknak megfelelő helyre újabb füstjelző kerül. Szituációtól függően ez aztán különböző kalamajkákat is okozhat (a füsttől egészen a gyúlékony anyagok berobbanásig sok minden megeshet…).A tűz terjedésének következtében a tűzoltónk elájulhat, vagy akár MCP-t is elveszíthetünk (jobb esetben csak egy téves céllal lesz kevesebb...). A játék során végig a vakmerőség és az észszerűség határán kell egyensúlyoznunk. A tűzterjedése, ill. a mozgásunk meggyorsítása miatt falakat kell ledöntenünk – hacsak nem maguktól omlanak le (ezek jelzésére fekete kockákat kell felpakolnunk a táblára), amely előbb-utóbb oda vezet, hogy összeomlik a ház (egészen pontosan akkor, ha már az összes fekete kocka a táblán virít, azaz, ha elfogyott a 24 sérülés jelző). Jól meg kell tudni határozni azt a pontot, amikor a felcsapó lángokat magára hagyhatjuk, anélkül, hogy a helyzet eszkalálódna, hiszen egy-egy nem várt "kitörés" a valóságoshoz hasonló piszok gyorsasággal végezhet mindenkivel. Természetesen ez fokozottan igaz a haladó szabályok esetén, amikor tűzfészkek és gyúlékony anyagok súlyosbítják a helyzetet (mondani sem kell, ezek mind a gyorsabb tűzterjedést hivatottak fokozni).

A játék folyamán végig átérezhetjük Szent Flórián utódainak sokszor kilátástalannak tűnő helyzetét, a bizonytalanságot, hogy soha nem lehet tudni, hogy honnan támad újra a pusztító TŰZ! Kockák ide, vagy oda, rutinnal, erős csapatmunkával és néha szerencsével azért úrrá lehetünk a helyzeten (ha a lángokon nem is mindig). Elérhetjük a célt, vagyis 7 Áldozat kimentését (ez a győzelem minimális feltétele) a lehetséges 10-ből (a táblára a játék folyamán 15 MCP kerül fel). Amennyiben azonban 4 vagy több halott a mérleg, szembe kell néznünk azzal a ténnyel: vesztettünk.Véleményem szerint a Flash Point legnagyobb erőssége, hogy a témaválasztás nagyon jó mechanikával párosul. Az élményt csak fokozza, hogy a játék komponensei kiváló minőségűek, és mindezt a szükséges méretű dobozba sikerült becsomagolni (érdekesség lehet, hogy a 2. kiadásban már műanyag tűzoltó figurák szerepelnek, de az első kiadás alap fa bábuit akár a jelenleg promóként beszerezhető fa figurákra is cserélhetjük – USA vs. európai piac igényeinek megfelelően (?)).

Szintén a játék mellett szól, hogy rendkívül jól testre (ill. játékosokra) szabható a nehézségi fokozat. Egyrészt választhatunk családi és haladó szabályok közül. Másrészt pedig, utóbbi esetben még szofisztikáltabbá válik a játék az Újonc/Veterán/Hősies szintek megfelelő alkalmazásával. Arról pedig, hogy folyamatosan változatos legyen a feladat a két különböző alaprajz gondoskodik. Akinek még ez sem lenne elég, az pedig kiegészítőkkel strukturálhatja újra a tűzoltó feladatait.
Mindezek mellett a kooperatív játékoknál megszokott módon az élmény szinte független attól, hogy hányan "vesszük a kezünkbe a baltát". 1-6 fő esetén hasonlóan jól működik.

Sokan teszik fel a kérdést, hogy Pandemic, vagy Flash Point?! Minden hasonlóság ellenére azt mondom, hogy mindkettő! Míg Matt Leacock kártyákkal, a csodálatos és egyedi "fertőzés intenzitásnövelés" mechanizmussal operál, addig honfitársa, Kevin Lanzing elsősorban az ameritrash műfajból ismert kockadobálásra alapozva a "láncreakció"-val ejti ámulatba a középkori témájú eurogamekbe belesavanyodott egyszerű geek-et.

Mindenképpen érdemes tehát leülni a Fire Rescue mellé, hiszen magam sem tudnám a játékszabályban olvasottnál pontosabban megfogalmazni azt az érzést, amelyet a játékosok a mintegy 60 perc alatt éreznek, amíg küzdenek a lehetséges túlélőkért:
Flash Point wrote:
"Tűz ellen harcoló bátor férfiak és nők vagytok, kiknek döntésein emberek élete múlik. Ez a HIVATÁSOTOK!"


A játékmenet alapvetően nyelvfüggetlen, bár a karakter és segéd kártyák pár idegen mondatot tartalmaznak, amelyek könnyen memorizálhatóak, vagy magyar nyelvű segédlettel kiválthatóak (ld. még: KártyaGyár) – elvégre publikus információkat tartalmaznak

Végig feszített, izgalmas társasjátékot kapunk a pénzünkért, aminek segítségével átélhetjük a füstben/tűzben rekedt tűzololtók kilátástalanságát, amikor csak magunkra és a társunkra számíthatunk.

Twitter Facebook
0 Comments
Subscribe sub options Sun May 18, 2014 5:00 pm
Post Rolls
  • [+] Dice rolls
Loading... | Locked Hide Show Unlock Lock Comment     View Previous {{limitCount(numprevitems_calculated,commentParams.showcount)}} 1 « Pg. {{commentParams.pageid}} » {{data.config.endpage}}
{{error.message}}
{{comment.error.message}}
    View More Comments {{limitCount(numnextitems_calculated,commentParams.showcount)}} / {{numnextitems_calculated}} 1 « Pg. {{commentParams.pageid}} » {{data.config.endpage}}
Front Page | Welcome | Contact | Privacy Policy | Terms of Service | Advertise | Support BGG | Feeds RSS
Geekdo, BoardGameGeek, the Geekdo logo, and the BoardGameGeek logo are trademarks of BoardGameGeek, LLC.