Holtidő Blog

A MATE oldalán levő szójegyzék alapján: holtidő (downtime) Az az idő, amikor egyetlen játékos cselekszik – vagy éppen azon gondolkozik, hogy mit cselekedjen –, és a játékostársak csak arra várnak, hogy végre rájuk kerüljön a sor. [Ennek kitöltésére jött létre ez a blog.]
Recommend
41 
 Thumb up
 tip
 Hide

GYÜMI krónika [1. rész]

saabee
Hungary
Atomváros
Tolna
flag msg tools
badge
Avatar
mbmbmbmbmb
Az idei Karácsony végére a fa alá került a korábban beígért, nagy érdeklődésre számot tartó GYÜMI sztori is. Tekintettel az ünnepre én ezt csak most "bontottam ki", és tartalmát illetően változatlanul prezentálom
peter szollosi
Hungary
kecskemet
bacs-kiskun megye
flag msg tools
designer
publisher
badge
Avatar
mbmbmbmbmb
írását. Arra bíztatok mindenkit, amit a szerző is kér záró mondataiban, hogy lépjünk az interaktivitás mezejére (kellő képzavarral). Vagyis kérdezzünk, nyomassuk a thumbsup-okat, és harcoljuk ki a következő rész(eke)t!
vagabund wrote:
ÜDV MINDENKINEK!
EZ LENNE A GYÜMI KÁRTYAJÁTÉK ELSŐ ÉVÉNEK A KRÓNIKÁJA, REMÉLEM, NEM OKOZOK MAJD KOMOLY CSALÓDÁST. A BEVEZETŐT LEHET, HOGY ÉRDEMES ÁTUGRANI!Kezdet
Először is ez nem egy fejlesztési napló lesz, hanem inkább egy gondolatgyűjtemény arról, hogy milyen döntésekkel, problémákkal szembesülünk, ha megpróbálunk kiadni egy társasjátékok Magyarországon. Időnként csapongani fogok, de próbálok majd lineáris lenni.
Nem kezdem a születésemtől, de valamennyit azért vissza kell lépni az időben.
Oké, kb. 30 évvel ezelőtt már társasjátékoztunk, sokat játszottunk, a meglévő szerény választékból próbáltunk jó játékot kihozni, szinte mindig kapcsoltunk házi szabályt a játékokhoz, hogy jobbak legyenek. Ahogy nagyobbak lettünk, már egész komoly ötleteket zsúfoltunk bele egy-egy játékba, melyeket később láttam itt-ott megjelenni más kiadásokban. Pl. már évekkel a Tikal megjelenése előtt mozgáspontos (Robotok a Marsról) játékot készítettem. Vagyis az ötletek talán jók voltak, álmodozásnak tökéletes, de ez még nagyon kevés, hogy egy játék megjelenjen.
1993-94 tájékán már odáig eljutottam, hogy felkerestem egy nyomdát, ahol próbáltam árajánlatot kérni az egyik jónak tűnő ötletre, hogy mégis lássam, hogy állok, ott viszont a management megnyugtatott, hogy kár erőlködnöd, erre neked nincs elég pénzed
Ez akkor rosszul esett, kudarcként éltem meg, de idővel azért beláttam, hogy igazuk volt, pénz nélkül nincs értelme elindítani egy projektet arra várva, hogy majd valaki támogat, vagy beáll mögém. Vagy saját magam teremtem meg a lehetőséget, vagy valószínűleg senki.
Így kb. négy-ötévi tervezgetéseket, ötleteket, szabadidős tevékenységet kellett leírnom veszteségként, de tapasztalatnak jó volt, beláttam, ebből nem lehet megélni, így kénytelen voltam rákoncentrálni a munkámra.
Természetesen azt is minimális pénzbefektetéssel kezdtem, gyakorlatilag legalulról, az utcán árultam könyveket. Ott is gyűjtöttem a tapasztalatokat, próbálgattam a színeket, a formákat, a témákat, hogy melyik könyvet veszik előszeretettel a vásárlók. Teltek az évek, azután már nekem árultak, pultjaim voltak, majd boltom, boltjaim voltak, majd a végén mindent megszüntettem egy szép napon és elkezdtem könyveket kiadni. Itt is szép lassan elkezdtem építgetni a projektet, én találom ki a könyveket, tervezem a borítókat, stb. hullámzó az üzlet, de azért sikerült egy olyan szintet elérni, hogy most már elkezdhetem megvalósítani gyerekkori álmom, társasjátékokat kiadni – saját erőből, talán most már nem pattannék vissza a nyomdákról, ha árajánlatot kérnék…:-)
Elnézést a kitérőért, de szerintem ezek fontos tapasztalatok, egyrészt soha nem szabad feladni az álmainkat, másrészt, ha mindig másra várunk, sehova sem jutunk el.Újrakezdés
Vissza a Gyümihez, kb. három éve újra belevetettem magam a játékokba, annyira nagyok lettek a gyerekek, hogy tudtunk újra hétvégénként játszani.
10 év kimaradt, hát, nagyon megváltoztak a játékok…, így elkezdtem tanulni szép sorban a játékszabályokat, próbáltam gyűjteni az információkat, hogy milyen irányba érdemes próbálkozni.
Valóban, milyen reális irányok léteznek egyáltalán?

1 Saját magam készítem a játékot, és grafikát, majd megpróbálom kiadatni itthon – 0 pénzbefektetés, eredmény kb. 95%-ban kudarc. Senki sem fogja kiadni, és senki sem fogja megvenni az ötletet, a játékot, időpazarlás.

2 Saját magam készítem a játékot, a grafikával megbízom az egyik barátomat, aki nem rajzol rosszul és megpróbálom kiadatni valahol a világon egy kiadóval – kb. 100 E ft pénzbefektetés, és rengeteg idő, az eredmény
kb. 95%-ban biztos kudarc. Mire válaszolnak a kiadók, elmegy a kedvem az egésztől, stb.

3 Saját magam készítem a játékot, megbízok egy profit a grafika elkészítésével, és saját magam adom ki megcélozva a világszínvonalat – kb. 2,5-3 M ft pénzbefektetés, eredmény kb. 10-15% esély a sikerre.

Mielőtt újra elkezdtem volna egyáltalán kitalálni a játékot, játékokat előtte összeállt a fejemben a terv.
Saját kiadás, saját pénz, és mivel a játék nagy kiadók játékával fog versenyezni remélhetőleg a boltokban, egyszerűen nem lehet rosszabb minőségű a termék, mert nem fogják megvenni csak azért, mert ez egy kedves, magyar próbálkozás, csak profi árút szabad készíteni.
Mivel első kiadás, kísérletezésnek nem túl sok helye van még ilyenkor, meg kell próbálni a legszélesebb réteget megcélozni. A játék legyen sokszor újrajátszható, szerethető, hasznos. Ketten is lehessen játszani, de akár partijátékként is működjön, mindig más úton lehessen a győzelemhez eljutni, és lehetőleg rövid játékidővel rendelkezzen, a játékszabály ne legyen hosszabb 2 percnél. És ami ennél is fontosabb, a játéknak legyen valami nagyon jó, frappáns alapötlete, ami megkülönbözteti a többi játéktól.
Egyszerűnek tűnik? Ha van olyan játék, ami nem felel meg ezeknek a kitételeknek, van értelme kiadni?
Van értelme egy Carcassonne klónnak, egy sokadik 7 Wonders utánérzésnek, vagy egy Dominion csak máshogy játéknak? Nincs! Ráadásul egy jó játékot pont annyiba kerül elkészíteni, mint egy rossz játékot…

Azután elkezdtem gondolkodni, készítgetni, frissítgetni egy régi ötletet, a Kicsi Bumm!! munkacímű játékkal elég sokáig eljutottam (grafikák, nyomdai előkészítés, szabály, stb.), már mehetett is volna akár a nyomdába, de mégis félretettem, pedig dolgoztam vele eleget, mert nem volt elég jó, ezt még kevésnek éreztem, több kell!
Párhuzamosan kb. három-négy játékon törtem a fejem, de egyik sem volt átütő. A munkamódszerem elég egyszerű, meccset nézek, kezemben a füzet és gondolkodom, írom az ötleteket, fejben próbálom minél tovább elképzelni a játékot. Vagy mielőtt lefekszem aludni, szintén próbálgatom az ötleteket, vagy akár vezetés közben.
Aztán egyszer csak, focizni mentem, vezettem, beugrott az ötlet, számsorozatot kell 1-5-ig kirakni, a sorrend mindegy, a lényeg, hogy csak mindig a legfelső lapot látjuk.
Ez izgalmasnak tűnt, kihívásnak, és ami a legfontosabb, mindenki saját maga állíthatja be a játék erősségét,
annyit gyűjt, amennyit akar. Végre egy használható ötlet!
Alig vártam meg, hogy visszaérjek a fociból, elővettem a papírt, 120 kártya kell, gyors számolás, 4 szín kevés, 6 jónak tűnik, sőt, pont jónak, mert akkor négy egyforma kártya lehet minden lapból, ez a felállás több játékosnál is működhet!
Tesztjátéknak tökéletes egy magyar nyelvű kiadás, 3.000 példány vállalható, két-három év alatt elég szolid, kb. 10%-os hasznot termel, de végig ott lesz a 10-15% esély arra, hogy annyira jó lesz a játék, hogy meg lehessen jelentetni a külföldi, elsősorban a német piacra. Ha kb. 3 év alatt meg tudok jelentetni kb. 7 saját ötletet, mellé még 3 jogot veszek, csak kb. az első évet kell megfinanszírozni, utána önfenntartó lehet a projekt. Utána megnézzük, hogy állunk, ha mínusz, vagy szolid plusz, akkor kiszállunk, tudomásul vesszük, hogy kudarcot vallottunk. Ha működik, akkor meg meglátjuk, lesz-e még ötlet, tudunk-e fejlődni, akkor hurrá!
A legfontosabb, hogy el kell adni a játékot, ehhez megfelelően kell kinézni a játéknak, grafikának, a minőségnek. Egyenlőre a kártyajátékokat lőttem be célnak, és az AMIGO Spiele kártyákat minőségnek és mintának.

A játék max. 120 kártyából állhat, színesnek és impulzívnak kell lennie, célközönségnek (a hazai piac miatt) a 8-12 éves korosztályt tekintettem, ehhez kezdtem el grafikában gondolkodni. Szóba jöhetnek akkor kedves állatok, virágok, gyümölcsök, stb. – ezt elraktároztam a fejemben.
Kértem árajánlatot a Ludo Fact-tól 1.000 db., 2.000 db. és 3.000 db. kártyajátékra, magyar nyelvű megjelenésre, így gyorsan kiderült a jó minőségű kártyajátékok várható árszínvonala is, és az, hogy csak 3.000 példány lehet az alap.
Mindössze 4-5 percet vett igénybe az ötlet az életemből, szokatlannak tűnt elsőre, kicsit rokon a Hanabival, de látszólag semmi köze hozzá, bár sorozatépítés, de máshogyan, markánsan máshogyan. És azonnal láttam magam előtt a gyümölcskártyákat, amint színesek, szépek, és egymásra kell helyezgetni, kissé elcsúsztatva egymáson.
Még este írtam az egyik grafikusnak (Ákos), aki a foglalkoztató könyveimet készíti, hogy tegye félre a munkát, mert kell néhány gyümölcs!
Kezdjük a körtével, kellene sárga színben, széles kontúrral, hogy hangsúlyos legyen, kellenek levelek és faág, hogy a kártya impulzív legyen.
Míg készült az első verzió, addig gondolkodtam a többi kártya színén és a gyümölcsökön.
Meg sem fordult a fejemben, hogy tesztpaklit készítsek számokkal, majd játszunk vele, hogy működik-e. Egyből kértem a grafikát is, mert eleve grafikával akartam tesztelni.
Néhány nap múlva meg is kaptam az első grafikát, ami így nézett ki (ld. kép). Hol a háttér?
De egyből láttam, hogy ez jó lesz, ez a grafika és ötlet kombinációja eladható, a többi félkész játékot rögtön félre is tettem, rástartoltunk a Gyümi projektre.

vagabund wrote:
Oké, folytassam az írást, érdekel valakit, vagy unalmas?
Ha igen, dobjatok kérdést és hüvelyujjat, hogy mire vagytok kíváncsiak a játékkiadással kapcsolatban, hátha tudok válaszolni!
Twitter Facebook
11 Comments
Subscribe sub options Sat Dec 27, 2014 5:00 pm
Post Rolls
  • [+] Dice rolls
Loading... | Locked Hide Show Unlock Lock Comment     View Previous {{limitCount(numprevitems_calculated,commentParams.showcount)}} 1 « Pg. {{commentParams.pageid}} » {{data.config.endpage}}
{{error.message}}
{{comment.error.message}}
    View More Comments {{limitCount(numnextitems_calculated,commentParams.showcount)}} / {{numnextitems_calculated}} 1 « Pg. {{commentParams.pageid}} » {{data.config.endpage}}
Front Page | Welcome | Contact | Privacy Policy | Terms of Service | Advertise | Support BGG | Feeds RSS
Geekdo, BoardGameGeek, the Geekdo logo, and the BoardGameGeek logo are trademarks of BoardGameGeek, LLC.