Holtidő Blog

A MATE oldalán levő szójegyzék alapján: holtidő (downtime) Az az idő, amikor egyetlen játékos cselekszik – vagy éppen azon gondolkozik, hogy mit cselekedjen –, és a játékostársak csak arra várnak, hogy végre rájuk kerüljön a sor. [Ennek kitöltésére jött létre ez a blog.]
Recommend
26 
 Thumb up
 tip
 Hide

GYÜMI krónika [2. rész]

saabee
Hungary
Atomváros
Tolna
flag msg tools
badge
Avatar
mbmbmbmbmb
Köszönöm a kommenteket és a hüvelykujjakat a szerző nevében is. Alább érkeznek is a válaszok, illetve a történet folytatása, elég bő lére eresztve .

Mint látható, érdemes kérdezni, hiszen
peter szollosi
Hungary
kecskemet
bacs-kiskun megye
flag msg tools
designer
publisher
badge
Avatar
mbmbmbmbmb
nem rejti véka alá a véleményét (sem a tapasztalatait). Éppen ezért (is) továbbra is arra bíztatok mindenkit, hogy legyen interaktív! Így talán még jobban megismerhetjük a történetet, még inkább a színfalak mögé láthatunk majd a befejező, 3. részben.

Következzék tehát az 1. rész folytatása, mely szintén Péter tollából származik (és teljes egészében az ő véleményét, tapasztalatait tükrözi a honi játék kiadást illetően):vagabund wrote:
OKÉ, ITT A FOLYTATÁS,
EZ BIZTOSAN HOSSZABB ÉS KAOTIKUSABB LESZ, MERT EGYRÉSZT VÁLASZOLOK KÖZBEN A FELMERÜLT KÉRDÉSEKRE, MÁSRÉSZT FOLYTATOM A SZTORIT, HOGY HOGYAN ÁLLT ÖSSZE EZ A KIS DOBOZNYI JÁTÉK.Felmerült néhány kérdés...

Rögtön kezdésként lefelezném az olvasóközönséget, mert elárulom, kérdésre válaszolva, hogy két csapatnak szurkolok gyerekkorom óta, az egyik a Barca, a másik pedig a Real Madrid pillanatnyi ellenfele…
És volt szerencsém élőben látni egy El Clasicot, a Special One (Five?) első meccsét, amikor 5-0-ra legázoltuk a Madridot, felejthetetlen élmény volt, amikor közel 100.000 szurkoló az ég felé emelte a kezét, mutatva az öt gólt…na, a fociról ennyit, ehhez képest szinte minden visszalépés.
Vagyis általában spanyol és angol topmeccseket szoktam nézni ötletelés közben.

Essenben még nem jártam, egy játékkal nem akartam kiülni oda, arra gondoltam, kellene legalább három saját játék, hogy legyen értelme.
De ha állandóan megveszik a játékjogokat tőlem, akkor soha sem fogok eljutni Essenig…jó, ez csak vicc volt. Egyébként, ha jártam volna Essenben, az inkább elriasztott volna a kiadástól, azt gondoltam volna, hogy olyan komoly a túlkínálat, hogy egy saját kiadásnak és ötletnek nem igazán lenne esélye a sok, komoly, egymással versengő társasjáték között…

Kérdés volt, hogy bármilyen honi segítséget igénybe vettem-e, MATE tapasztalat, stb.
Hát, igen, van egy kézikönyv a MATE honlapján, amit letöltöttem, érdekes, kedves és jó szándékú kezdeményezés, tele van ilyen jó tanácsokkal (röviden és sarkosan fogalmazva), hogyan készíts rendes játékszabályt, a játékkal ne csak a barátaid játszanak, hanem add oda másoknak is, stb.
Vagyis szemmel láthatólag olyanok készítették a Játékfejlesztői útikalauzt, akik még sohasem adtak ki társasjátékot – olyanoknak, akik valószínűleg soha nem is fognak.
Sok mindennel foglalkozik az útikalauz, de a legfontosabb kérdésekre nem találunk válaszokat, pl. hova pozicionáljuk be a játékot, milyen vásárlóréteget célozzunk meg, az árszínvonalat hogyan határozzuk meg, milyen és melyik nyomdához forduljunk, milyen minőséget célozzunk meg, vagy milyen kiadókat keressünk meg, hogyan lépjünk kapcsolatba velük, hogyan történik a kiválasztás, a tesztelés egy kiadónál, mit kell kötelezően rátenni egy társasjáték dobozra, hogy forgalomba kerüljön, honnan lehet vonalkódot szerezni, stb.
Ha valamelyik kiadót érdekli a játékunk, egyáltalán miről
tárgyaljunk velük, mit tudok eladni nekik, milyen szerződést kössek, milyen szerzői jogok illetnek meg, stb.
Egy játék kiadásánál maga a játék, a terv, az ötlet, a grafika kb. 20% szerintem, a többi az értékesítésen múlik, pl. erről sajnos senki sem beszél, csak utólag jössz rá.
Egyébként már a Ludo Fact ténylegesen készítette, gyártotta a játékot, nem sok volt hátra a megjelenésig, amikor is volt egy Társasjáték Fejlesztők Napja. Kicsit későn derült ki, hogy ott tudnék lenni, be tudnék mutatni akár egy tényleges megjelenés előtt álló kis játékot, esetleg meg tudnám osztani a hasznos tapasztalatokat azokkal akik ott vannak, vagyis a játékfejlesztőkkel. Telefonáltam, de azt mondták, menjek el nyugodtan, tudok tesztelni játékokat, de nem garantálják, hogy a sajátot be tudom mutatni, mert olyan sokan lesznek. Mondtam, hogy ez örvendetes, oké, nem akarok senkit sem zaklatni a Gyümivel, de itt pont azért gyűlnek össze a fejlesztők, hogy megmutassák, hogy hol tart az ötletük, talán tényleg hasznos lenne, ha meg tudnék mutatni egy olyan játékot, ami meg is valósul. A válasz az volt, menjek el nyugodtan, ha beírom magam, tesztelhetek…
Szóval lepattintottak. Egy kicsit furcsának találtam, mert azért mégis nagyon-nagyon kevés magyar fejlesztésű játék jelenik meg évente itthon, talán három vagy esetleg négy is…? Illetve szerepel a MATE céljai között az amatőr fejlesztők támogatása…, így azt gondoltam, ha egy amatőr fejlesztő saját erejéből megjelentet egy játékot, az egy kicsit érdekelheti a Magyar Társasjátékos Egyesületet, de végül is nem. Ez van.
Amikor leszállították Magyarországra a Gyümit, azért küldtem egy emailt a MATE részére, egy nagyon rövid leírással, de nem is válaszoltak. Amikor kijött a Tom Vasel videó, azt azért elküldtem nekik, mert mégiscsak egy kicsit érdekesség, különlegesség, mivel magyar társasjátékról még soha nem készített ismertetőt Tom, de természetesen ez is válasz nélkül maradt.
Szóval a MATE-vel így nem volt szerencsém, de hátha másnak több lesz, gondolom, ez egyedi eset lehetett.
És még egy gondolat ide kívánkozik, a Gyümit, mint kis kártyajátékot helyén kell kezelni.
Nem világcsúcs, nem jobb, és nem is akar jobb lenni, mint egy Le Havre, vagy egy Tigris & Euphrates, csak a hasonló játékokkal próbál versenyre kelni, mint pl. a Coloretto, Bohnanza, Hanabi, stb.
A Gyüminek az a különlegessége, hogy magyar fejlesztés, kedves, szerethető játék, vagyis nem álom, hanem lehetséges forgatókönyv az, hogy bárki a semmiből elkészít egy kis játékot és kiad, amely a polcokra kerül majd. Szerintem ez már maga önmagában siker.

Mennyi idő a nyomdába kerüléstől a boltokba jutás?
A nyomda megmondja, hogy mikorra lesz kész, konkrét időpontot ír, vagyis a kiadó tudja, hogy mikor érkezik az áru.
Én valamikor május végén adtam le a Gyümit, belehibáztam néhányszor, korrigálni kellett, hogy szebb legyen a cucc, de megvolt a megjelenés és szállítás időpontja, augusztus 12, ehhez képest 3 nap volt a csúszás, szóval előre lehet tudni, hogy mikor lesz a játék a raktárban.
A játékkiadásnál nem a bürokráciával kell megküzdeni.


Készülnek a kártyák!

Oké, a Gyümi-sztori ott tartott, hogy megkaptam az első verziót, körte a kért elemekre bontva, szóltam Ákosnak a grafikusnak, hogy dobjon össze egy nagyon egyszerű hátteret, narancs és sárga legyen. Másnap jött a háttér, de én eközben már elkezdtem összeállítani az első kártyát, hogy hogyan nézzen ki. Nem volt nehéz, egy órás munka sem volt, gyakorlatilag ujjgyakorlat, a nagyobb körte uralja a képet, mögé egy kisebb gyümölcs, felette a faág, a kártya aljára pedig több kicsi körte egymás mellett, aládobtam a hátteret, kidobtam a kis fekete keretet, ami a szám körül lett kigondolva és már kész is lett a minta.
Azonnal küldtem is a grafikushoz, hogy milyen tematikával készítse a többi gyümölcsöt, ránézésre az első próba majdnem hibátlannak tűnt. A színek rendben vannak, sárga, narancs, barna, zöld levelek itt-ott, nem ördöngösség. A legtöbb idő és próbálkozás ezután már azzal telt le, hogy megtaláljam a legtökéletesebb fontot a kártyák számozásához, kb. 100-150 betűtípust próbáltam le, mire megtaláltam a legjobbat.

Közben Ákos is ráhangolódott a munkára, rajzolt, gyártotta a kész gyümölcsöket.
Jöttek is kétnaponta, másodikként az alma, majd a szamóca, szenzációs színekkel.
Az őszibarack elsőre nem lett patent, visszaküldtem, kicsi javítás, az is jó, majd a szilva, az hibátlan volt. Már csak egy gyümölcs hiányzott, a szőlő. Ákos érezte, hogy ezt lesz a legnehezebb eltalálni, persze igaza lett, a szőlő más jellegű gyümölcs, mint a többi. Egyrészt bogyós, és nem fa. Vagyis egy kicsit mást kell kitalálni, úgy, hogy ne sérüljön a koncepció, nem könnyű.
Megjött az első szőlő, nem jó, túl sötét, nyomtatásban nem jól mutat, „beég” a kártya, csúnya lesz, kilóg a többi közül.Viszont most már össze tudtam dobni gyorsan a kártyák hátoldalát, ez is elég egyszerű volt, már az első ötlet működött, jól nézett ki!
A szőlő még nem jó, de ennek ellenére már azonnal gyártattam is teszt paklit, hiszen ezzel már lehet játszani!
A szőlőt visszaküldtem javításra, majd a második verziót is, majd a harmadik verziót is.
Valahogy nem volt jó, se a háttér, se a szőlő színe, se a levél, sajnos semmi!
Ilyenkor egy dolog marad, ha kifogynak az ötletek, jön a próbálkozás…
Elkezdtem színezgetni a szőlőszemeket, a leveleket, a hátteret, stb., és azért lassan alakult az utolsó kártya is, a szőlőlevél, ha sárga, kicsit visszahozza a képet, kontrasztosabb lesz, a szemeket egyenként színezgettük vissza, hogy ne legyen homogén sötét az egész, aztán egyszer csak megtaláltam hozzá a hátteret és végre ez is jó lett!
Egymás mellé kerültek a kártyák, a szőlő is beleillik a sorba, hibátlan!
Egy gyümölcs kártya kb. két nap alatt készült el, az utolsó viszont 15 nap alatt…
Következő lépcső: cover és játékszabály, és végre játszunk is!

A borítót közben már kitaláltam fejben, egy szabad délelőtt összedobtam, nem volt vele gond, elég sok könyvborítót terveztem már (kb. 300-350 címet), rutinból ment, és jó is lett, ekkor ugrott be a Gyümi cím is, amikor próbálgattam a betűtípusokat, ez is kipipálva, bár csak itthon működik, más nyelvre lefordíthatatlan, nem baj. Ha jó a játék, majd mindenki megtanulja kiejteni magyarul, ennyi...
Eközben már vadul játszottunk szinte minden nap és szinte mindenkivel, barátokkal, ellenségekkel, rokonokkal, Játékmester boltban, iskolában, otthon, vendégségben, stb...
Mindig nálam volt a pakli és persze mindig elő is került.
A játékmenetet már a kártyák készítése közben kitaláltam, csak ki kellett próbálni a gyakorlatban. Azonnali döntéseket kell hozni, a legegyszerűbbet, választanod kell több lehetőség közül, húzol, kell a lap, vagy nem kell.
Ha kell, leteszem magam elé, ha nem kell, eldobom, ennyi. Próbáltam minden szabályt úgy lecsiszolni, amennyire csak lehetett.
Intenzív grafikai élmény, puritán játékszabály, ravasz játék, szigorú pontozás, ez lenne az én stílusom…
Nem is volt más szabályom a Gyümire, csak ez, amivel most is működik a játék, érdekes. Nem akartam extra kártyákat, még egyszer húzhatsz, ha leraksz egy 5-öst, stb., ez a játék pont attól jó, hogy végtelenül egyszerű és működik, nincs benne hiba.

Kész volt a játék, eddig jó, kellene egy tökéletes játékszabály is.
Egy pillanatig sem kellett gondolkodnom, a legjobbat akartam a Gyüminek, ezért inkább ezt is egy profira bíztam,
X-ta
Hungary
Cegléd
flag msg tools
badge
“I’ve often thought it unfair that women are expected to stay at home when there’s a fight to be won. If a woman has the strength to bear a child, she can swing a sword as well as any man.” ― Karen Hawkins
Avatar
mbmbmbmbmb
már régebb óta ismertem, néhány száz játék fordításán már túl volt, jó választásnak gondoltam, így megkérem, hogy most csinálja visszafelé.
Készítsen a Gyümihez először magyar, majd angol szabályt is.


Nyomdakeringő, GémKlub, és jönnek a németek!

Eközben elkezdtem nyomdát is keresni, az volt a terv, hogy itthon gyártatom le, másban nem is gondolkodtam. Mivel az volt a fejemben, hogy magyar nyelvű társasjáték kiadás, majdnem egyenlő Gémklub, így hát írtam egy levelet, hogy készítek egy kis játékot, itt és itt tart, szeretném kiadni, de elakadtam, egy kis segítség kellene, a megvalósításhoz szükség lenne EAN kód]ra, CE szabvány, stb. kihez forduljak?
Rendesek voltak, elirányítottak egy kedves Úrhoz, aki segített, bár valószínűleg sohasem adott ki életében társasjátékot, de belinkelte azokat az oldalakat, amelyeket én is megtaláltam a neten, vagyis legalább megerősített néhány információmat.

Eddig jó, újabb kérdés a nyomda, kaptam néhány nyomdacímet, akik gyártanak, vagy gyártottak játékot, de egyik sem igazán működött.
Két hónapig keringtem, vártam, stb. a nyomdai árakat itthonról, de zsákutcának bizonyult ez az ötlet.
A legjellemzőbb események, melyek történtek a két hónap alatt előremozdulás nélkül:
1. Nem arra kaptam árat, amire kértem...
2. Három hétig vissza sem hívtak, majd megkérdezték, biztosan adjak árat?
3. Magasabb árat kaptam, mint a várható értékesítési ár, plusz ÁFA...
4. Úgy kaptam árat, hogy nem volt megjelölve a minőség... akkor végül is mit fogok fizetni?
5. Nem is válaszoltak…Magyarország, én így szeretlek!
Legtovább a Carta Mundival jutottam, akiknek addig volt csak jó az árajánlatuk, amíg el nem küldték a mintakártyát. Lengyelországban gyártották volna a paklikat és Debrecenben dobozolták volna (a cég, ahol
Viktor Csete
Hungary
Debrecen
HAJDÚ-BIHAR
flag msg tools
designer
badge
Avatar
mbmbmbmbmb
dolgozik), de itt is a végére elcsúszott az ár a több szereplő miatt.

Közben kész lett a játékszabály, jó lett, elkezdtem átbogarászni, átgereblyézni, hogy minden stimmel-e, amikor végeztem és javítottuk, megkértem
Gábor Iványosi-Szabó
Hungary
Kecskemét
flag msg tools
badge
Avatar
mbmbmbmbmb
, hogy nézze át, van-e benne valami brutális, értelemzavaró hiba. Az ördög nem alszik…, százszor is átnéztük előtte, de persze volt benne...
Összedobtam a szabály látványtervét felhasználva a grafikákat, és lassan küldtem nyomdai előkészítésbe az egész cuccot, de mondjuk nyomda még kilátásban sem volt.
Ekkor jött a mentőötlet, emlékeztem a német Ludo Fact-ra, egy komoly gyár, jó minőség, a magyar árak olyan magasak lettek, hogy egyszerűen ennél alacsonyabbnak kell lennie a nemzetközi áraknak is, különben nem éri meg kiadni pl. egy kártyajátékot sem, vagyis valami nem stimmelt a magyar árakkal…
Rákerestem a német gyárra, találtam kapcsolatot, írtam egy levelet (csütörtök éjszaka!), hogy szeretnék kiadni egy kis kártyajátékot. Visszajött azonnal egy automata levél, külföldön vagyunk, ha visszatérünk, válaszolunk.
Egy óra múlva jött egy levél egy managertől, hogy köszönjük a megkeresést, nem vagyunk otthon, hétfőn jelentkezünk. Majd egy óra múlva egy másiktól is, hogy hétfőn ezzel fognak foglalkozni, de holnap rákérdeznek még a paraméterekre, mit is szeretnék.
Másnap, péntek délelőtt három levelet is kaptam, a legalaposabban körbekérdeztek, hogy mit szeretnék, példányszám, kártyaméret, kifutó, játékszabály méret, doboz, cégnév, címek, stb. stb.
Hétfő reggel 10 óra körül megkaptam az árajánlatot, benne a várható megjelenési időpont is, és kb. 30%-kal olcsóbb volt, mint az eddig legjobb magyar ár…
Gyorsan válaszoltam, megkérdeztem (persze Kelet-európai gondolkodással), hogy az ár milyen minőséget takar, hogy az-e, amire gondoltam.
Erre felhívtak, és megnyugtattak, hogy náluk egy minőség van, a világszínvonal. Erre az anyagra készül a Hanabi, Keltis, Bohnanza is, stb., ha valami gyengébbek akarok, azt nem vállalják.

Elégedett voltam, végre minden a helyére került, még aznap boldogan befizettem az előleget, azt gondoltam, végre profizmussal találkoztam, vazze, ezt nem hiszem el, így kellene működnie a világnak...
Twitter Facebook
6 Comments
Subscribe sub options Mon Jan 5, 2015 5:00 pm
Post Rolls
  • [+] Dice rolls
Loading... | Locked Hide Show Unlock Lock Comment     View Previous {{limitCount(numprevitems_calculated,commentParams.showcount)}} 1 « Pg. {{commentParams.pageid}} » {{data.config.endpage}}
{{error.message}}
{{comment.error.message}}
    View More Comments {{limitCount(numnextitems_calculated,commentParams.showcount)}} / {{numnextitems_calculated}} 1 « Pg. {{commentParams.pageid}} » {{data.config.endpage}}
Front Page | Welcome | Contact | Privacy Policy | Terms of Service | Advertise | Support BGG | Feeds RSS
Geekdo, BoardGameGeek, the Geekdo logo, and the BoardGameGeek logo are trademarks of BoardGameGeek, LLC.