d3meeples

...avagy hogyan lepték el lakásunkat kisebb-nagyobb méretű, mindenféle feliratú, borítójú dobozkák... Facebookon: https://www.facebook.com/d3meeples/
Recommend
18 
 Thumb up
 tip
 Hide

A Birodalom Bajnoka

Ferenc Szekeres
Hungary
Budapest
flag msg tools
badge
Avatar
Microbadge: Star Wars: X-Wing Miniatures Game fanMicrobadge: 5 Year Geek VeteranMicrobadge: Arkham Horror: The Card GameMicrobadge: I love Hungary!Microbadge: The Lord of the Rings: The Card Game fan
Továbbra is különösen nagy öröm számomra, amikor magyar fejlesztésű játék jelenik meg. Valószínűleg azért, mert kicsit sajátomnak érzem akkor is, ha igazából semmi közöm hozzá. Olyan ez, mint az olimpiai sikerek. Örülök én minden nemzet nagyszerű szereplésének, de ha magyar sportoló nyakába akasztják az érmet, az igazán megdobogtatja a szívemet.

Szerintem egy társasjáték kiadása fantasztikus teljesítmény. Mondhatjuk, hogy csak pénz kell hozzá, de ez nem igaz. Legalábbis abban az esetben nem, ha igényes és legalább valamennyire egyedit próbálnak a szerzők létrehozni.

Azért tisztázzuk, attól, hogy van bennem némi pozitív előítélet, nem gondolom, hogy minden, ami magyar fejlesztés, azonnal jó is. Azt a mentalitást mindenesetre kimondottan utálom, amikor valaki rögtön leír valamit, csak azért, mert magyar.

No de erről ennyit, a véleményem így is, úgy is szubjektív, a hazai kiadás legfeljebb az érdeklődésemet kelti fel jobban, attól még nyilván nem játszom vele, ha nem tetszik.

Nem sok szöveg alapú társasjátékunk van itthon, és talán nem is játszottam még eggyel sem. Persze a különböző kártyajátékok, ahol minden lapon rövidebb-hosszabb mondatok szerepelnek ide tartozhatnak, de meglátásom szerint elég más kategória.

Board Game: A birodalom bajnoka


A Birodalom Bajnoka egy kalandozós társasjáték. Ugyan rengeteg lap van benne, de mégsem nevezném kártyajátéknak.

Ókori környezetben járjuk be a Római Birodalmat, különféle események várnak ránk, miközben a célunk, hogy megleljük egy mitológiai lény rejtekhelyét, akit legyőzve mi lehetünk a bajnokok. Csakhogy ez nem megy olyan könnyen, ugyanis kiindulási állapotunkban nem sok esélyünk lenne ellenük.

A társasjáték jelleg mellett erős a szerepjátékos vonal is, mindenki választ magának egy karaktert a lehetséges öt közül. A karakterek kétoldalasak, dönthetünk, hogy melyiket használjuk, kicsit mások a képességek és a kiinduló tulajdonságok. Hogy ezek mennyire kiegyensúlyozottak, nem tudom megállapítani, mindenesetre jó, hogy ilyen sok lehetőség áll a rendelkezésünkre.

Board Game: A birodalom bajnoka


Szerintem ideális mértékű a karakterfejlődés, -fejlesztés, ugyanis elég egyszerű, nem kell bonyolult pontrendszert megtanulni, de mégis komoly szerepe, funkciója van.
Karakterlapunkon 5 sáv van, a legalsó az anyagi helyzetünket jelöli, felette az életerő található, majd a kezdeményezés, harcérték, és legfelül a tapasztalati pontok.

A tapasztali sáv elég rövid, de ennek érthető gyakorlati oka van, ugyanis három tulajdonságunk (harcérték, kezdeményezés, maximális életerő) ebből fejleszthető, és ezeket azonnal meg is tesszük, amint lehetőségünk van rá. Ennek ütemezése persze rajtunk és céljainkon múlik.

Board Game: A birodalom bajnoka


Az alapszabályok rendkívül egyszerűek. Körünkben a következő lehetőségek közül választhatunk egyet:
karavánút, amely során egy szomszédos tartományba átléphetünk, és szolgálatainkért egy aranyat kapunk,
felfedezés, ilyenkor kettőt lépünk, és 1 tapasztalati ponttal gazdagodunk,
hajózás, ahol nagyobb távolságokat is megtehetünk a Földközi-tengeren, viszont ez 2 aranyba kerül,
helyi megbízásokat teljesíthetünk, amiért vagy 2 aranyat vagy 2 tapasztalati pontot szerzünk,
lábadozhatunk, mely során elvesztett életerőnket (vagy egy részét) gyógyuljuk vissza,
titkos tanok megismerése, azaz információkat szerezhetünk a szörny lelőhelyéről.

A fordulók elején a kezdőjátékos sorskártyát húz fel, aminek hatása mindenkire érvényes. A mozgások után pedig az adott helyszínhez tartozó pakliból kell a legfelső lapot felolvasni, végrehajtani.

Ha városba érünk, a piacon vásárolhatunk is felszerelést, fegyvert, lovat, minden karakternek 4 tárgykártya tárolására van lehetősége, ezek a mozgást, gyógyulást, de legfőképpen a harcot segítik.

Board Game: A birodalom bajnoka


Merthogy van benne harc bőven. Nem csak a végső szörnyet kell így legyőzni, útközben is rengeteg alkalommal keveredünk egy kis csetepatéba. Szerintem a harcrendszer igazán különleges. Kártyákkal történik, amelyek a különböző testrészekre vonatkoznak (törzs, fej, láb, kéz, illetve dzsóker ihletett harc fedőnévvel), kivédeni ugyanarra a területre vonatkozó kártyával lehet. Fontos a kezdeményezési értékünk, mert nagyban segít abban, hogy mi támadhassunk, illetve a harcértékünk, mert az adja meg, hány lapunk lesz (meg persze a fegyverek).

Ja, és van kocka is. Sőt, elég sokszor előkerül, nem csak harcban, de a különböző eseményeknél is. No akkor nézzük… Bizony, elég meghatározó tud lenni egy-egy dobás. Leginkább a kártyáknál. Ugyanis a különböző történettöredékeknek különböző végkifejlete lehet az értéktől függően. A csatáknál pedig a kezdeményezésbe szólhat bele. Igen, rosszul lehet járni vele, de ez az a terület, aminél a kedeményezési érték fejlesztésével egyre kisebb szerepet hagyunk a kockának.
Ez az a pont, ahol nagyon fontos, hogy úgy ülünk-e a játékhoz, hogy tisztában vagyunk, mire vállalkozunk. Aki rosszul lesz attól, hogy nem tud mindent kontrollálni, az kerülje el jó messzire A Birodalom Bajnokát.

Board Game: A birodalom bajnoka


Nekem viszonylag alacsony az ingerküszöböm a szerencsével kapcsolatban. Vannak játékok, ahol semmi gondom nincs vele (gyors, egyszerű fillerek), máshol pedig rosszul vagyok tőle (a nagyon tervezős, nagyon gondolkodós társasok, ahol végül a kocka mindent átír).
Véleményem szerint itt pont jó az arány. Végül is ez egy kalandjáték (Kaland, Játék, Kockázat ), ahol bármi megtörténhet velünk. Tudtam, hogy nem tudok mindent befolyásolni, így nem zavar. Főleg, hogy a hangulata magával ragadó. Ugyanis a legfőbb alkotóelem, a sok-sok szöveg, nagyon jó. Márpedig ha az alap igényes, változatos, ötletes, akkor élvezetes játékélményre számíthat az ember, még akkor is, ha néha bosszankodnia kell az őt érő kellemetlenségek miatt.

Anett sokkal jobban el tudja fogadni, hogy nincs mindenre kiterjedő befolyása, és nem nagyon szokott panaszkodni egyetlen játékban sem a balszerencse miatt. Ő egyenesen imádja A Birodalom Bajnokát. A témát is szeretjük akár történelmi, akár mitológiai aspektusból nézve.

Azt érzem, hogy ezt elsőre is lehet szeretni a hangulat, a szövegek, a megjelenés miatt, míg mondjuk egy hevi jurónál elsőre lehet, hogy csak a frusztráltságot érzi az ember, hogy semmit sem tud elérni, kevés a nyersanyag, kevés az akciópont, nem látja át az összefonódásokat. Mondom ezt úgy, hogy az én szívemhez az utóbbi kategória közelebb áll.

Számomra A Birodalom Bajnoka egy különlegesség. Nem vagyok tisztában az ilyen jellegű felhozatallal, nem tudom, hogy mire hasonlít, mivel lehetne összevetni. De nem is számít, mert annyi játéktapasztalatom már van, hogy el tudjam dönteni, mennyire szívesen játszom valamivel a jövőben is.

Elsőre amúgy rögtön négyesben próbáltuk, amiről sejtettem, hogy nem lesz rövid játszma. Végül 3 óra után került pont a történet végére, és én mégsem éreztem elviselhetetlenül hosszúnak. Pedig normális esetben ez az időtartam már a tűréshatárom túlsó oldalán van.
Másodszorra, amikor Anettel kettesben játszottunk, arra számítottam, hogy akár 1 óra alatt is lemehet az egész, főleg, hogy addigra már tisztáztunk néhány kérdéses szabályt, és összeszedtünk némi tapasztalatot, de az sem lett túl rövid, 2 óra telt el a főszörny legyőzéséig.
Ehhez látni kell, hogy nem egyenletes egy-egy kör. Vannak igazán hosszú részek (pl. a harcok), és vannak pár másodperces körök is.

Board Game: A birodalom bajnoka


Én ragaszkodtam ahhoz, hogy igenis minden egyes betűt olvassunk el, mert szerintem csak úgy van értelme, ráadásul tényleg nagyon hangulatosan, választékosan megfogalmazott történésekkel szembesülünk a kalandozások során. Ja, és van egy játékvariáns, ahol a sorssávon lehet jelölni a szerencsés és balszerencsés eseményeket, amik érnek minket. Ha nagyon pozitív a mérlegünk, akkor egy ellenfelünk dönthet arról, hogy az adott pakli legfelső két eseménye közül melyikkel szembesülünk, ha viszont túlságosan negatív a mérleg, akkor mi dönthetjük el. Ez is növeli a játékidőt, de szerintem jópofa dolog, érdemes használni.

Board Game: A birodalom bajnoka


És eddig nem is említettem a kedvenc mechanikámat. A szörny helyének meglelését. Hat régió van, mindegyiken belül nyolc tartomány. A titkos tanok megismerése akcióval egy-egy szentélyben megtudhatjuk, hogy hol nincs az általunk keresett mitológiai lény. Tehát folyamatosan szűkítjük az információkat, majd a végén a tartomány is meglesz a hatodik nyommal. No és itt van az egyetlen dolog is, ami nem tetszik. Ugyanis 5 szentély van, tehát 5 nyomot lehet biztosan meglelni. A hatodikat vagy a sorskártyákból vagy a történetkártyákból kellene megszerezni, amihez viszont kell szerencse. Elvileg sok lehetőség van rá, mert több, mint 20 lapon olyan történés szerepel, ami által hozzájuthatunk az információhoz, de ahhoz meg kell a jó kockadobás. A mi négyfős csapatunkból ketten három óra alatt sem szereztek be információt a szentélyeken kívül. Oké, Anett meg én meg többet is. Sőt a kétfős játék alatt is sikerült szereznünk, de közben el is veszítettünk. Szóval mi a “rövidített változatnál” maradtunk, ami során elég az öt információ, mert szerintem úgy igazságos, ha azért mindenkinek tutira van lehetősége legalább a szörny rejtekhelyét megtalálni.

Mivel a végső ellenfelek elég táposak, kénytelenek vagyunk felkészülni a végső küzdelemre. És itt van egy pici bizonytalanság az emberben, hogy mikor vág bele. Ugyanis előbb-utóbb rá kell szánnunk magunkat a csatára, nem lehet mindent kimaxolni, főleg úgy, ha valamelyik ellenfél emiatt beelőz, és előbb gyűri le a mítikus lényét (igen, mindenkinek saját jár ).

Board Game: A birodalom bajnoka


Mint írtam, nem a legrövidebb játék, de mégsincs benne sok holtidő, ugyanis a csatákat a többi játékos segítségével kell megvívni (azaz valaki más irányítja az ellenfeleinket), és az is előfordul, hogy 2-3 ellenséggel is szembe kell szállni, szóval még 4 fős játéknál is le lehet kötni a nem aktív játékosokat. De amúgy is, nekem nem esett nehezemre a többiek történeteire figyelni, szóval én nem unatkoztam akkor sem, amikor sok idő telt el két köröm között.

Ráadásul azt érzem, hogy van egy elég jól alakítható alap, amit el lehetne vinni több irányba is. Simán el tudok képzelni egy konfrontatívabb vonalat, ahol a hősök egymás ellen is küzdhetnek, vagy legalábbis jobban bele tudnának avatkozni egymás dolgába, de akár kooperatív is lehetne, ahol csapatként, közösen kell információkat szerezni, és a szörnyeket gyilkolni. A társaságunkban még az egyszemélyes játékmód lehetősége is felmerült.

Én örülnék, ha sikeres lehetne annyira A Birodalom Bajnoka, hogy legalább a kiegészítők lehetősége felmerüljön. Anett pl. női karaktereket szeretne.

Ami negatívumot tudok írni, az mind a kivitelezéssel kapcsolatos, de szerencsére egyik sem befolyásolja a játékot. A kis kártyák sarokkerekítése nem egységes, és árnyalatbeli eltérések is akadnak. A játéktábla gyönyörű, és nagyon jól használható segédlet van rajta (viszont a segédletben a pénzek szimbóluma más-más színű, ami ismét nem zavaró, de azért észrevehető). Amikor a digitális szabálykönyvet tanulmányoztam, azt hittem, furcsa lesz a különböző tulajdonságok szimbólumának stílusbeli eltérése a többi grafikától, de élőben ez már egyáltalán nem volt zavaró.

Az illusztrációk pedig csodásak. Profi munka, és nagyon sokat dob a hangulaton, látszik, hogy erre nem sajnálták sem a pénzt, sem az időt. Boglárka mindig megcsodálja a Jégóriást, állandóan visszatér, és követeli, hogy mutassam meg újra. Fogjuk rá, hogy felismerhetően ki is mondja.

From gallery of Kether1983


A lényeg, hogy a mi családunkban sikert aratott A Birodalom Bajnoka. Nem, nem mindenkinek való, és én se raknám minden ismerősöm elé, sőt, nem is játszanám minden nap. De egy különleges, igényes, egyedi társasjátékról van szó, ami mindenféleképpen megérdemel egy próbát azok részéről, akik szeretik a jó kis mesélős kalandokat.
Twitter Facebook
0 Comments
Subscribe sub options Fri Dec 25, 2015 8:08 pm
Post Rolls
  • [+] Dice rolls
Loading... | Locked Hide Show Unlock Lock Comment     View Previous {{limitCount(numprevitems_calculated,commentParams.showcount)}} 1 « Pg. {{commentParams.pageid}} » {{data.config.endpage}}
{{error.message}}
{{comment.error.message}}
    View More Comments {{limitCount(numnextitems_calculated,commentParams.showcount)}} / {{numnextitems_calculated}} 1 « Pg. {{commentParams.pageid}} » {{data.config.endpage}}

Subscribe

Categories

Contributors