d3meeples

...avagy hogyan lepték el lakásunkat kisebb-nagyobb méretű, mindenféle feliratú, borítójú dobozkák... Facebookon: https://www.facebook.com/d3meeples/
Recommend
16 
 Thumb up
 tip
 Hide

Ricochet & Micro Robots

Ferenc Szekeres
Hungary
Budapest
flag msg tools
badge
Avatar
Microbadge: Star Wars: X-Wing Miniatures Game fanMicrobadge: 5 Year Geek VeteranMicrobadge: Arkham Horror: The Card GameMicrobadge: I love Hungary!Microbadge: The Lord of the Rings: The Card Game fan
Ha egy társaság körbeáll egy játékot, amivel igazából egyszerre, de nem közösen játszanak, nevezhető az társasjátéknak?
Szerintem nem, mert ennyi erővel ha egyszerre oldjuk meg ugyanazt a sudoku feladványt, és a leggyorsabbat győztesnek kiáltjuk ki, azt is társasjátéknak nevezhetnénk.

Board Game: Ricochet Robots


Márpedig a Ricochet és a Micro Robots pont ilyen. Leülünk egy logikai feladvány mellé és egyszerre próbáljuk megoldani. Versengő játék, azaz egyrészt minél gyorsabban, másrészt minél kevesebb lépésből próbáljuk megoldani a kialakult helyzeteket.

Board Game: Ricochet Robots


Mind a két változatban robotokkal igyekszünk egyik helyről a másikra eljutni. Ezek a kis masinák csak egyenes vonalban tudnak mozogni, viszont ütközésnél (Ricochet) irányt változtathatnak és úgy haladnak tovább. A sok-sok ide-oda csapódás eredményeképpen remélhetőleg előbb-utóbb célba érnek. Természetesen csak szemmel lehet tervezni, bábuhoz nem szabad nyúlni. Ha valakinek van megoldása, bemondja a lépésszámot, onnantól már csak annál rövidebb megoldás fogadható el. Van egy homokóra is, hogy egyértelműsítse a gondolkodási idő végét. A megoldás bemutatása után jöhet a következő cél, feladvány felfedése. Vannak plusz változatok, de a játékmeneten alapvetően nem változtatnak.

Board Game: Ricochet Robots


A Micro Robots más szerző játékváltozata, itt 36 mezőn 6 színben szerepelnek 1-6-ig a számok. Két dobókockával határozzuk meg kiindulási és az érkezési mezőket, szintén egyenes vonalban bármin áthaladhatunk, de csak olyan mezőt haználhatunk állomásként irányváltoztatás céljából, aminek vagy a színe vagy a száma megegyezik az előző állomáséval. Nagyon jól sikerült az eredeti koncepciót átmenteni egy pici dobozba.

Board Game: Micro Robots


Mindkét játék moduláris játéktáblával rendelkezik, amelyek bőséges variálási lehetőséget biztosítanak.

From gallery of Kether1983


Én imádom mind a két játékot, és akik az ilyen jellegű vizuális logikai feladványokra nyitottak, biztosan megtalálják a szépségét ezeknek a kiadványoknak. Ugyanakkor teljes mértékben meg tudom érteni azokat, akik nem szívlelik ezt a játéktípust. Van, akinek gyorsan rááll erre a gondolkodása, és van, aki csak szenvedésnek éli meg az egészet. Én pl. az ügyességi, gyorsasági játékoknál élem át ezt. Ráadásul nagyon különböző szinten lévő játékosoknak semmi értelme együtt próbálkozniuk.

Board Game: Ricochet Robots


Az 1-”hasraesett nyolcas” játékosszám is csúnyán félrevezető, az osztályban már 10-en nehezen férnek el az asztal körül (legalábbis akkor, ha látni is szeretnének valamit). Persze ez a meghatározhatatlan intervallum jól jelzi, nem valódi társasjátékról van szó. A Rush Hour jellegű egyszemélyes agytornák is ugyanúgy tömegesen körbeállhatók, kár hogy nekik nem jutott eszükbe ezt beleírni a szabályba.

A két változat a hasonlóságuk ellenére mégis más. A Micrót azért könnyebbnek mondanám, általában néhány lépésben megoldhatók a feladványok, és pár dobás után érdemes variálni a táblán, hogy a megszokott útvonalaktól kicsit megszabaduljunk. A Ricochet melósabb, összetettebb, ott sokszor jóval több idő megtalálni az útvonalakat (a nagyobb tábla a plusz akadályokkal, meg a több robottal nyilván bonyolultabb helyzeteket eredményez).

From gallery of Kether1983


Munkatársamnak meg van egy Think Fun kiadású Lunar Lockoutja, ami teljesen beleillik a képbe triónak. Úgyhogy azt csináltam, hogy némileg differenciálási célzattal három csoportba osztottam a gyerekeket (ami úgy már csak 6-7 főt jelent) és úgy állták körbe a három játékot. Így nagyon rendben volt az egész. Amúgy a többség élvezte, de sokan azt érezték, hogy ISZONYATOSAN idegesítő, hogy nem találják meg a megoldást. Amúgy ja, tényleg az.

From gallery of Kether1983


A lényeg, hogy ezek kiváló játékok. Olyanok, amikre rákattan az ember, függővé válik, és csak keresi és keresi az újabb feladványokat, megoldásokat. Mások pedig a poklok poklát járják meg, ha ezzel kell foglalkozniuk, ilyen ez. Én szeretem, de társasjátéknak nem nevezném őket.

A héten (négyfős Fedőnevek játszmákat leszámítva) csak kettesben játszottam (igen, Andurilban is). Azért ez is ritka.
Az alább felsorolt játékokról tudok a jövő héten írni, remélem még van kedvetek szavazni.
Szép hétvégét mindenkinek!

Poll
Mi érdekel a legjobban benneteket?
 Choices Your Answer  Bars Vote Percent Vote Count
Wikinger (Vikings)
34.2 percent
34.2% 13
Concordia
26.3 percent
26.3% 10
Le Havre: The Inland Port
26.3 percent
26.3% 10
Asante
13.2 percent
13.2% 5
Voters 38
This poll is now closed.   38 answers
Poll created by Kether1983
Closes: Mon Apr 25, 2016 6:00 am
Twitter Facebook
14 Comments
Subscribe sub options Fri Apr 22, 2016 11:08 am
Post Rolls
  • [+] Dice rolls
Loading... | Locked Hide Show Unlock Lock Comment     View Previous {{limitCount(numprevitems_calculated,commentParams.showcount)}} 1 « Pg. {{commentParams.pageid}} » {{data.config.endpage}}
{{error.message}}
{{comment.error.message}}
    View More Comments {{limitCount(numnextitems_calculated,commentParams.showcount)}} / {{numnextitems_calculated}} 1 « Pg. {{commentParams.pageid}} » {{data.config.endpage}}

Subscribe

Categories

Contributors