d3meeples

...avagy hogyan lepték el lakásunkat kisebb-nagyobb méretű, mindenféle feliratú, borítójú dobozkák... Facebookon: https://www.facebook.com/d3meeples/
Recommend
12 
 Thumb up
 tip
 Hide

Targi + Targia = <3

Ferenc Szekeres
Hungary
Budapest
flag msg tools
badge
Avatar
Microbadge: Star Wars: X-Wing Miniatures Game fanMicrobadge: 5 Year Geek VeteranMicrobadge: Arkham Horror: The Card GameMicrobadge: I love Hungary!Microbadge: The Lord of the Rings: The Card Game fan
Régen írtam játékról bejegyzést. Ez nem azért van, mert nem játszottam olyannal, ami erre érdemes lett volna, egyszerűen csak nem éreztem semmiféle kényszert erre. Most is kiegészítőről lesz szó, nem önálló társasról.

A Targit több, mint egy éve próbáltuk ki, akkor bejegyzés is született róla (ITT elérhető). Annak idején néhányszor előkerült, azóta egyszer sem. Néha kérdeznek tőlem olyat, hogy ezzel vagy azzal a játékkal szoktunk-e játszani. Vicces (vagy szomorú), de egyetlen társashoz sem tudom hozzácsatolni a “szoktunk” kifejezést. No, mindenesetre most legalább előkerült egy régen játszott társas, a Targi, de hogy nehogy ne legyen semmi újdonság, kiegészítővel játszottuk.

Board Game: Targi: The Expansion


Tulajdonképpen négy új elem van.
1. Teljes 45 lapos cserepakli az eredeti törzslapok helyett.
Az mindig kérdéses számomra, hogy mennyire számít “kiegészítőnek”, amikor az eredeti elemek egy részét lecserélik. Inkább variánsként érzem az ilyesmit, nem pedig szó szerint értelmezendő kiegészítésként. Mivel egy játszma során kb. a lapok fele kerül játékba, az alapban is van annyi újrajátszási lehetőség, hogy szerintem csak nagyon sokára merül fel az igény az új lapokra. Persze nyilván vannak olyanok, akik már szétjátszották, számukra az új lapok megváltást jelenthetnek. Félreértés ne essék, nagyon tetszenek az új törzskártyák, kimondottan érdekesek a lehetőségek, amiket behoznak, de számomra ez a doboz legkevésbé izgalmas része.

2. A Targia figura. A 15-ös mezőről indul, és a rablóval ellentétes irányba halad. Ha valaki azt az akciót használja, ahol ő áll, választhat magának egy tetszőleges árut bónuszként, vagy egy árut eldobva az árukártyák legfelső lapját felfordíthatja, és azt a bevételt veheti magához. Ez utóbbival jól is lehet járni, de persze van benne rizikó. A Targia figura az amúgy kevésbé népszerű akciókat vonzóbbá teheti, mindenféleképpen egy kedves gesztus a tervező részéről.

Board Game: Targi: The Expansion


3. A vízlapkák. Tulajdonképpen egy újabb kereskedési elem. Egyrészt a törzskártyák egy részén jelenik meg költségként, másrészt bármikor beváltható 3 víz 1 aranyra, illetve 2 víz 1 tetszőleges árura. Nagyon jól használható a játék során.

4. A homokdűnék. Ez egy teljesen különálló pakli, amelyben igen erős hatású lapok vannak, és nem az eddig megszokott játéktérre kerülnek fel. Ezekre ugyanúgy egy-egy Targi figuránkat helyezhetjük fel, vállalva, hogy ezáltal a megszokott peremkártyákon lemondunk 1-2 akcióról. Vannak egyszerűbb, valamilyen (gazdag) bevételt kínáló kártyák, és vannak olyanok is, amik eléggé megbolygatják az eddigieket (pl. hajtsuk végre azt a mezőt, amin a rabló áll és az azzal szemköztit is, vagy cseréljünk fel két kártyát a tablónkban, stb.). Az összes lehetőség közül ez bonyolít a legtöbbet a játékszabályon, hiszen egy olyan új elem, amire jobban kell figyelni, ráadásul nem is a megszokott akciókeretben található.

Board Game: Targi: The Expansion


Amennyiben használjuk a kiegészítőt, érdemes használni az új törzskártyákat (vagy az is jó lehet, hogy az eredeti lapokkal összekeverve véletlenszerűen választunk 9-9 lapot az 5 különböző típusból), mert sok kártyán kimondottan az új elemekhez kapcsolódó képességek vannak (pl. a Targia figurával szemben állva is használhatjuk annak bónuszát, áru helyett vizet is kérhetünk, stb.). Szóval kicsit komolyabb összefonódás van az elemek között, nem feltétlenül modulos rendszerről van szó.

Eeeeegen, hát bizony itt is van szöveg a kártyák egy részén (a homokdűnéken is, bár a rajzok segíthetnek), és csak németül jelent meg, ami nyilván korlátozottabbá teszi a hozzáférést. A szövegek tényleg nagyon egyszerűek, így akinek valami halovány emléke van iskoláskori tanulmányaiból, szerintem azzal is elboldogulhat, de maga a játékkészítő töltötte fel az angol szabályt, illetve a kártyák fordításait BGG-re. Sőt, külön üzenetet csatolt az angol fordításhoz, hogy köszöni azoknak, akik vállalják, hogy a német verziót megvéve, a kártyák elé papírkákat behelyezve játsszák. Jófejnek tűnik.

Board Game: Targi: The Action Tokens


Szóval szerintem nagyon jól sikerült a kiegészítő, pont kellemesen keveri meg a játékot, nem lesz sokkal több a szabály, gyorsan, könnyen meg lehet szokni. Mi használtunk még egy minikieget is, amiben akciótokenek vannak, ezeket további segítségre lehet felhasználni. Talán kicsit már túl könnyű volt ezekkel együtt a játék, mert a plusz akciók mellett a fent taglalt kiegészítő sem teszi fájdalmassá az arany- illetve egy-egy áruhiányt. Ezt persze mindenki döntse el maga, hogy pozitívum-e, vagy negatívum. Én személy szerint egyáltalán nem bánkódom, ha nem mindegyik játékban érzem a 7 szűk esztendőt, főleg, hogy az időzítés és a másik ügyködéseinek figyelése úgy is kulcsfontosságú, ha nem azon kell körökön át foglalkoznom, hogy meglegyen egy-egy törzslapra a megfelelő lerakási költség.
Twitter Facebook
12 Comments
Subscribe sub options Mon Dec 12, 2016 10:13 am
Post Rolls
  • [+] Dice rolls
Loading... | Locked Hide Show Unlock Lock Comment     View Previous {{limitCount(numprevitems_calculated,commentParams.showcount)}} 1 « Pg. {{commentParams.pageid}} » {{data.config.endpage}}
{{error.message}}
{{comment.error.message}}
    View More Comments {{limitCount(numnextitems_calculated,commentParams.showcount)}} / {{numnextitems_calculated}} 1 « Pg. {{commentParams.pageid}} » {{data.config.endpage}}

Subscribe

Categories

Contributors