Jamie játékvéleményei és játékélményei 2015
Ádám Juhász
Hungary
Budapest
flag msg tools
"Never tell me the odds!"
badge
“You’ve never heard of the Millennium Falcon? … It’s the ship that made the Kessel run in less than 12 parsecs.”
Avatar
mbmbmbmbmb
Recommend
21 
 Thumb up
 tip
 Hide
Sziasztok!

Ezt a geeklist két célból hoztam létre:

1. Ide szeretném összegyűjteni az általam 2015-ben frissen kipróbált játékokról szerzett tapasztalataimat és véleményeimet. Előfordul, hogy akár 1 party után is írok, aztán majd idővel kommentben változtatok a véleményemen ha úgy alakul.
Ha az lehetséges a játékokat szeretem más játékhoz hasonlítani ezáltal is valami támpontot nyújtani az olvasónak.

2. A számomra új játékok kipróbálása mellett ha úgy érzem, hogy 1-1 játék alkalom epikus volt és nem volt új a játék akkor is megpróbálok pillanatképet festeni és leírni a party eseményeit. Ilyenkor mivel többnyire régebbi és ismert játékról lesz szó úgy fogok írni, hogy feltételezem az olvasó ismeri az adott játékot vagy legalább hallott róla.

Azért gondoltam Geeklist létrehozására, mert a Facebook-on megosztott posztok idővel nehezen visszakereshetőek.

Kellemes olvasást és kommentelést!

Üdv,
Jamie
Your Tags: Add tags
Popular Tags: [View All]
 • [+] Dice rolls
1. Board Game: Warhammer 40,000: Conquest [Average Rating:7.42 Overall Rank:605]
Ádám Juhász
Hungary
Budapest
flag msg tools
"Never tell me the odds!"
badge
“You’ve never heard of the Millennium Falcon? … It’s the ship that made the Kessel run in less than 12 parsecs.”
Avatar
mbmbmbmbmb
Warhammer 40k: Conquest

Na tegnap én is végre kipróbáltam és nem csak a videó alapján véleményezhetek. Bár próba után biztos sok minden rosszul jön le, de lassan az összes LCG-t játszottam már így van kiinduló alapom.

Röviden a játék jó! Egyértelműen látszik, hogy új vonalas LCG, így a stílusában a régebbi Cthulhu-hoz és GoT-hoz csak az alapváz szinten hasonlítható (frissít, erőforrást gyűjt, lepakol, harcba küld, stb). Ez leginkább a csata lefolytatásában nyilvánul, meg ahol felváltva ütnek az egységek, amit a SW-ból szépen áthoztak sztem sikeresen adaptálva. Az egész játék kicsit olyan, mint egy area influence wargame, a kártyák egymást csépelése és a bolygók előzetes ellepése és utána megszerzése miatt. A célfeladatban korábban tévesen vontam akár halvány párhuzamot is a Cthulhuval, mert max annyi egyezik, hogy itt is 3 dolgot kell elvinned és középen támadsz egy lapot. Itt sokkal erősebb az előre taktikázás a megfelelő bolygókra, magyarán nem elég csak lepakolni, mint az átlag LCG-ben és később a szituációhoz igazítani hogy mit támadsz (pl SW, Cthulhu, Netrunner, részben WH: Invasion) hanem előre kell tervezni, hisz a bolygók között mozgatni elvétve tudsz majd, de azért megvan rá a lehetőség. Cserébe az egységek se végzetesen drágák, viszonylag könnyen pótolhatóak a rendelkezésre álló pénzből és hullanak is mint a legyek, hisz ha csata van az halálig tart.

A nyersanyag…hát itt meghagyták a retro tokenpénzt mint nyersanyagot. Számomra itt volt egy kis hiányérzet a SW innovatív nyersanyag mechanizmusa után. Fizetéskor nem kell frakció egyezésre se figyelni lepakoláskor, mert a pakli építés szabálya eleve megköti, hogy egy pakliból a szomszédos szövetséges néptől ahhoz hűséges vagy warlord specifikus lapok ne jöhessenek. Ez nagyban megegyszerűsíti a lepakolást és a pakli építést is. Meglepő módon viszonylag jött is rendesen a pénz a kasszába. Bár körönként csak 4 jár, de pár lap szokás szerint olcsósít akár vagy pénzt adhat, továbbá a command struggle is ad rendesen. Emiatt kicsit bizonytalan érzés volt folyamatosan, hogy láttad az ellenfélnek van nyersanyaga és bármikor kijátszhat egy eventet. Ez hogy jó-e vagy rossz mindenki döntse el magában, én személy szerint kevésbé éreztem a nyomást, hogy most egy unitot nem hozok le csak azért, hogy egy eventet ellőhessek. Persze nem azt mondom, hogy mindenre volt pénz, de nem volt olyan szűk a keret, mint más játékban. Több játék után valószínűleg jobban átjönne, hogy az elvileg több event mennyire szabdalja szét a játékmenetet, de sztem okésnak tűnik, főleg hogy sok event pajzsként kerülhet eldobásra és nem lesz kijátszva. Így hogy a command pénzt a lepakolás után kapod meg, ez leginkább a Netrunnerben hasonlítható az ingyen credithez a Corp bad reputatione miatt, magyarán itt is kvázi jön pénz a csata előtt amit eventekre költhetsz. Jó, mert így kevésbé érzed magad korlátok között, de tenni is kell taktikailag, hogy azt a pénzt megkapd így taktikai döntést is hozhatsz ennek érdekében.

A pakli építésbe nem dumálnék bele, hisz csak kipróbáltam a játékot, de a tapasztalataim alapján jó lesz ez a warlord+ 8 saját egység és a szövetségestől hűségesek és saját egységek nem jöhetnek. Igaz elveszi a pakli építés szabadságát és sok egyforma deck születik, főleg most az elején, de legalább nem lehet átláthatatlan kombókat készíteni jövőben és a lapok balansza is kordában tartható. Kisebb szabadság, viszont több egyensúly. Ebből kifolyólag a 40k sztem a jövőben nem lesz annyit errata-zva és egyes lapokat restricted listára téve, mert ennyi kombinációt csak összenéznek már a tesztelők. A SW is újabb LCG ugye, és ott igaz nincs ennyi megkötés, de azért több van mint a régiekben és látható az evolúció és csupán 2 lap restricted, 2 lap erratas eddig.

Na hogy olyat is mondjak, ami kevésbé tetszett az a laphúzás. Értem én hogy nem lehet tömni a játékost, mert egyes lapok shieldként is használhatóak, de nekem mindig olyan hiányérzetem van a körönkénti 2 lap húzásával egy kártyajátékban. LotR LCGben mert coop még érthető a kevés lap, de itt szívatásnak érzem. Szerencsére ezen a command struggle old kicsit és ott is juthatsz lapokhoz, pont a csata előtt, ami akár életmentő shield is lehet.  Mégis úgy érzem, hogy a kevés laphúzás miatt sok múlik a keverésen, ha rosszul kevertél, akkor a party is elmehet rajta. Ebben a SW hand limitig felhúzós mechanizmusa sztem jobb kicsit, mert ha úgy érzem rossz a kezem, beáldozhatok egy kört és hátha utána kikerülök a szarból. Nem mondom, hogy lap éhségem volt mint néha a Cthulhu-ban, de azért a játék közepétől keveselltem a választási lehetőségeket és csak abból pár felhúzottból éltem. Hát jól kell építeni a paklit és nincs gond ezzel.

Az újító mechanizmus a játékban a fix helyre lepakolás és a warlord hozzárendelése 1-1 bolygóhoz. Ez egyedi, sehol se volt még ilyen és ránézésre jól is működik. Teljesen más stílust igényel a játék, mint a többi LCG, ahol minden pillanatban válthatsz stratégiát, ha a helyzet éppen úgy kívánja. Itt is van bizonyos fokú szabadság, de hosszú távra kell tervezned, mert a felénél már nem tudsz úgy átvariálni. Az biztos érdekes döntési helyzetek születnek, hogy mit áldozol be azért, hogy előnybe kerülhess máshol.

A témát csak érintőlegesen ismerem más társasokból, 40k könyveket nem olvastam. Nagyjából képben vagyok és az alapján át is jött az univerzum hangulata a játékból. Tényleg érződik, hogy itt seregek feszülnek egymásnak. A lapok szépek, minden profi. Aki szereti a 40k-t ezt is szeretni fogja.

Végső vélemény: jó játék. Ha új LCG-be szeretnél vágni akkor, ajánlom, mert van hozzá itthon bőven ember és nem sok a bekerülési érték jelenleg. Ha a témát szereted, akkor is ajánlom. Ha azt mondom, nekem a SW jobban bejön úgy is mindenki azt mondaná, hogy hazabeszélek. Sok olyan elem van a SW-ban amit itt hiányoltam, de hát ne legyen minden játék egyforma ez csak természetes. A 40k-t én inkább érzem egy stratégiai kártyás wargame-nek mint a többi eddig megjelent LCG-t. Itt-ott kicsit korlátok közé szorítva éreztem magam a döntési helyzeteket tekintve. Ez valahol tetszik, mint a pakliépítés, de vhol inkább zavart, mint a lepakolás és bolygók közötti műveletek és csata, stb.

Hogy ez a legjobb LCG-e jelenleg? Mindenki döntse el miután játszott mindegyikkel legalább 20X (én sajna itt még nem tartok ). A régieknél, mint a GoT, Cthulhu és WH: Invasion mechanikában sztem jobb, a LotR-hoz mivel az coop nem hasonlítható, akárcsak a Netrunnerhez ami elüt az összes többitől is teljesen. Az újak közül így, max SW-al párhuzamba állítva azt mondanám, hogy kb olyan stílusú, de szerencsére nem ugyanolyan. A témát most hagynám, hisz nagy SW fan vagyok, így csak a mechanikát tekintve, nekem 5 dolog van, amiben a SW egyedinek számít:

1.Ebből az egyik a set alapú pakliépítés ami részben a Warlord és csapatának hála itt is megmutatkozik így ez a 40k javára is írható és fentebb leírtam miért.

2-3. A másik az egyedi resource mechanizmus illetve a harmadik az ehhez kapcsolható exhaust mechanizmus, vagyis hogy minden tokenekkel működik. Ez persze nem csak design, hanem mechanikai újítás is a SW-ban, hisz kifáraszthatod az ellenfel emberét és fizethetsz még nem fáradt unit-al is, vagyis számtalan lehetőség és döntési helyzetet nyújt, a több körös exhaust-ról nem is beszélve. Kicsit sajnálom, hogy a 40k-ban megmaradt a régi pénzes fizetés és a lapforgatás az exhaust-hoz. Nem mondom, hogy a SW-t kellett volna copyzni, de vmi újat kitalálhattak volna. Vmiért nekem a lapforgatás az exhausthoz sose jött be. Sokszor átláthatatlan...

4. A negyedik jó dolog a pakli pörgetése a korábban említett kéz eldobásával és handlimitre húzással. Ezt a 40k kicsit feloldotta a command struggle laphúzásával, de én mégis vékonynak érzem a kezem ebben a játékban.

5. Az utolsó pedig a SW talán legegyedibb mechanizmusa a blöffölésen alapuló Edge battle, amit át is vettek meg nem is. Vagyis átvették, de máshogyan. Mindkettőben a kezdeményezésre és az előnyre blöfföltök, amely eltérő mértékű, de a lényege ugyanaz. Mindenképpen jó döntés volt ezt behozni a 40k-ba is. A SW-ban a lapokat dobálhatod el, amivel döntési helyzetbe kerülsz mit hozz le egységnek és mit dobj edge-be, míg a 40k-ban a Warlord-t rendelheted titokban a csatába. (Mondjuk ilyen lapdobási döntési kényszer részben megvan a 40k-ban is a pajzsok esetében).

+ 6-7: A 40k javára, ami nekem bejött az még a több körös csata a halálig, illetve ami újító mechanizmus volt és kevésbé jött be az a bolygókhoz rendelés, vagyis a fix helyre lepakolás volt. Nekem ez túl kötött volt és a stratégiám előre felfedését jelentette.

Ebből is látható, hogy két hasonló új stílusú LCG-ről van szó, előnyökkel és hátrányokkal. Mindenki döntse el a 7 fajtából melyikért rajong és játsszon azzal

Nekem marad a SW a nagy kedvenc, de bármikor szívesen ülök le 40k-zni is a jövőben! Ha nem most vettem volna nemrég egy Call of Cthulhu-t akkor valszeg én is belekezdenék a Traxis szektor feletti harcba!
3 
 Thumb up
 tip
 Hide
 • [+] Dice rolls
Loading... | Locked Hide Show Unlock Lock Comment     View Previous {{limitCount(numprevitems_calculated,commentParams.showcount)}} 1 « Pg. {{commentParams.pageid}} » {{data.config.endpage}}
{{error.message}}
{{comment.error.message}}
    View More Comments {{limitCount(numnextitems_calculated,commentParams.showcount)}} / {{numnextitems_calculated}} 1 « Pg. {{commentParams.pageid}} » {{data.config.endpage}}
2. Board Game: XCOM: The Board Game [Average Rating:7.13 Overall Rank:492]
Ádám Juhász
Hungary
Budapest
flag msg tools
"Never tell me the odds!"
badge
“You’ve never heard of the Millennium Falcon? … It’s the ship that made the Kessel run in less than 12 parsecs.”
Avatar
mbmbmbmbmb
Megint egy jó játékot sikerült kipróbálni szerencsére. Viszonylag követem az FFG megjelenéseit és az ismertebb és menőbb játékaik közül szinte minden megvan mégis ez az XCOM valahogy nem mozgatta meg előre a fantáziám. Először is az app nálam baromi nagy negatívum volt így látatlanban, illetve bár ismertem gyerekkoromban az X-COM számítógépes játékot koránt sem gyakorolt rám olyan hatást amitől érdeklődtem volna a társas iránt.

Végül úgy alakult hogy Gábor barátom vásárolt egy példánnyal és így került a társaságunkba a játék. Persze örültem és érdekelt a dolog, de nem vagyok az a típus aki rendes szabálymagyarázat nélkül bontás után szívesen beleugrik egy játékba mi pedig rendhagyó módon mégis ezt terveztük az XCOM esetében. Továbbá előtte meg is áztam rendesen és a táskámban lapult nem kevés LCG amit mappákba kívántam rendezni így mondhatjuk úgy is hogy halmozottan hátrányos helyzetből indult nálam az XCOM...vagy lehet úgy is fogalmazni, hogy baromira nem volt kedvem hozzá. Ehhez képest a játszma után majdnem vettem egy saját példányt, de végül felkerekedtem az impulzus vásárlási vágyamon. Nagyon jó kis játékról van szó, és pár szóban elmondom miért.

Elsőnek kezdeném azzal ami előre bökte a csőröm, mégpedig hogy bontás után szabályolvasás nélkül fogunk játszani egy ameritrash játékot?! Aztán be kell ismernem tévedtem, már csak azért is mert a játékban nincs is szabálykönyv, hanem az app tutorial módja tanít meg játszani. Nem szépítem a Tutorial először uncsi volt és körülményes. Csomó kérdés felmerült, amire nem tudhattuk a választ, hisz nem tudtunk belelapozni semmilyen szabálykönyvbe. Még vizes volt a hajam, kedvem nem jött meg...úgy voltam vele a srácok tolják le nélkülem az első kört én meg elmegyek sörért aztán végül átszenvedtük magunkat az első, majd már gyorsabban a második körön is és hangulatos kis játék kerekedett. Letoltuk bő 2 és fél óra alatt...sztem tapasztalt csapatok a küldiket simán másfél órás átlaggal zavarhatják le.

Olyan az egész játék nekem kicsit mint egy ameritrash Pandemic. Folyamatosan változik a világtérképen a krízis és mi specialisták vagyunk akik azért vannak hogy ezt megoldják. Persze a hasonlóság ebben ki is merül, mégis az az érzésem volt a végén, hogy ezek után miért ülnék le valaha Pandemic-ezni...(szerencsére azóta leültem és élveztem azt is, szóval nincs gond )

Az ameritrash-t azért hangsúlyoztam ki előbb, mert ha tetszik ha nem ebben a játékban bizony rengeteg dolog múlik a kockákon. Tuti szitukat lehet bebukni és reménytelennek tűnő helyzetekből lehet kimászni szerencsésen. Bár teli van kockával a játék nem tolja az arcodba hogy tessék emiatt a dobás miatt úszott el minden. A kockákat van esélyed erősíteni, a sikerek kumulálódnak így ha balszerencsés vagy akkor max lassabban leszel sikeres. Rövidre fogva egy átlag tematikus gamernek a kocka sztem nem zavaró és megfelelően biztosítja a kiegyensúlyozott izgalmakat. Mondjuk hogy ezt biztosra állíthassam vagy 50X kéne játszanom...

Ha már szóba került a Pandemic, itt is vannak szerepek. Itt lényegében a szereped határozza meg hogy te mit csinálhatsz az egész játékban. Mind a 4 szerep teljesen különböző, szóval nem csak adtak egy karit ami abban különbözik a többiektől hogy van 1 special ability-je. Sőt fizikailag te nem is vagy a pályán, hanem az XCOM cég 1-1 részlegének fejesét testesíted meg, aki dönt az adott területre allokált források felhasználásról. A négy szerep: Commander, Squad leader, Chief Scientist (továbbiakban Researcher) és Central Officer (továbbiakban Communicator).

Lehet furán hangzik de ha már katonai csapat én rangsort is állítanék köztük. Nem szigorúan: Commander > Squad Leader > Researcher > Communicator, de szigorúbban nézve igazából Commander & Squad leader > Researcher & Communicator. Egyből ki is lyukadunk ott, hogy az XCOM az fix 4 fős játék, ha kevesebben vagyunk akkor valaki több szerepet kell hogy vigyen. Ez természetesen nem olyan megterhelő mint egy Arkham horror esetében ahol ezer dolgokra kell figyelned, itt a két lightosabb szerepet (Researcher, Communicator) simán elbírja a másik 2 ember is ha ismeri a játékot. Mondhatnám azt is, hogy van 1-1 teljes szerep meg 1-1 fél is, de ez sem teljesen igaz, mert a "fél" szerepet játszva is olyan mintha teljes értékű tagja lennél a csapatnak. Ugyanakkor el tudom képzelni azt hogy bizonyos játékosoknak nem való a Resaercher nyújtotta support szerep vagy épp a Communicator folyamatos app kommunikációja.

A Commandernek jut a legtöbb döntés és ameritrash szemszögből nézve a Squad leader játszik a legtöbbet. Ő az aki a kommandósokkal lövöldözik és hasonlók. A Researchernek ugyanakkor mindent át kell látnia, különösen a Squad leader szerepét, mert míg a többi szerep fejlesztési kártyáin található szöveg tök egyértelmű, addig a Squad leader katonáinak ikon-név rendszerével nem árt ha tisztában van, hogy időben választhasson tech-et. A valóságban ez úgy alakul, hogy tulajdonképpen mindenki a Commandernek "könyörög" pénzért, hogy az ő részlegének erre és erre kell költenie, a Commander meg szépen kiszámolja és félreteszi. A Commander harcol a kontinensek felett a repcsikkel, a Squad Leader harcol a kommandósokkal a küldetéseken és védi a bázist a támadásoktól míg a Communicatornak is jutott egy kisebb harcos szerep és lövöldözhet a műholdakkal a bolygó körüli UFO-kra továbbá ugye ő kezeli az app-ot. A Researcher mindebből kimarad, ő "csak" a többieket és magát tápolja a fejlesztésekkel, ami uncsinak hangozhat, de ha azt nézzük, hogy ugyanúgy kockával dob mint a többiek akkor már csak nézőpont kérdése, hogy menőbb-e lelőni egy UFO-t mint kifejleszteni egy tech-et ami lelövi. Néha mondjuk a Researcher is trükközhet a techekkel és beleszólhat a harcba 1-1 Workshop-os instant fejlesztésnek hála, de nagy vonalakban nem az a szerepe.

Ebből is látszik, hogy az XCOM nem való mindenkinek és akkor még a real-time részéről nem is beszéltünk. El tudom képzelni hogy 4 gamert nem feltétlenül elégít ki 1-1 szerep és hiányérzetük támad hogy miért csak XY lövöldözhet? Vagy miért nem én kapok fejlesztést és miért ő? Az XCOM-hoz jól összeszokott baráti társaság kell, akik gyorsan meg tudnak egyezni és akad köztük olyan is aki megelégszik egy support jellegűbb karakter szereppel.

A real time rész miatt az alfa-játékos szindróma elég jól megszűnik, még ha a Commander is osztja be a pénzt, gondolom magasabb fokozatokon nincs idő véleményezni mindenkinek, hogy valamire miért kell több vagy kevesebb pénz. Egyszerűen mindenkinek bízni kell a másikban, hogy meg tudja ítélni mennyi az a pénz amiből megoldja a feladatát a Commander meg konstatálja azt. A real time rész jó és pörgős és megfelelően változatos lehet a dobozban található 5 mission-nel, bár még ki kell próbálnom őket hogy ezt alátámasszam, de a kártyákat átfutva van bőven újrajátszás a dobozban ami meglepő az újabb FFG-s megjelenéseket nézve.

Nézzük a tematikusságot...a feeling sztem nagyon ottvan, bár azért a játék nem kényeztet el tematikával, inkább neked kell beleélned magad. Nincsenek több soros flavour text-ek, sem hosszú magyarázatok. Mindent tömören írnak le és sok helyen már az ikonból vágnod kell mi történik. Jól van ez így, hisz úgyse lenne idő elolvasni, így maradnak a képek és a fantázia. Tematikusság tekintetében a Pandemic és az Eldritch Horror közé tenném. Az XCOM is hasonló, a világtérképen felbukkanó krízisek miatt, amiket euró jellegű mechanikával (munkalehelyezés minden példája) próbálunk kezelni, de az eredményt nem csupán a stratégiánk hanem a kockadobás is befolyásolja. A Dead of Winterrel ellentétben sztem viszont ez egy jó hibrid lett! A DoW-ban pont ott volt a kocka ahol nem kellett volna (mozgás), és pont ott hiányzott a random ahol kellett volna (krízisek, AI mechanika, tábla változása). Itt ezt végre eltalálták így egy kiváló elegyet kapunk. A témába beleéléssel meg mindenki magával számol el, lehet csak az ikonokat látni, meg hogy üres oldalt dobtam, vagy épp lehet úgy is nézni, hogy Afrikában a csapatomon felülkerekedtek az idegenek de a Commander repülői kimentették a srácokat! "Oorah!"

Pár szó az appról, de nem mennék bele, mert nem én kezeltem. Elég logikusnak tűnik és minden rendben van vele. Sok mindent megold, hogy nem kell mindenféle random paklikat keverni. Reméljük az app elég intelligens ahhoz is hogy mindig izgalmasan alakítsa a partykat és ne legyen se lehetetlen küldetés, se faceroll party. A design okés, még hangulatvideók is vannak ha jól láttam. Maga az irány annyira nem jön be, de el tudom viselni. Én azért jobban szeretem a hagyományos játékokat, mert pl nincs tabletem és azért telefonnal vagy laptoppal nem az igazi...

Végezetül kiemelném még Eric M. Lang-et mint tervezőt, aki eddig nálam 100%-osan betalált a játékaival (CiToW, SW LCG, 40k Conquest, GoT & CoC LCG). Ez nagy szó, mert ezt még a kedvenc designeremről se mondhatom el. Itt is nagyot alkotott és az XCOM jó játék lett!
8 
 Thumb up
 tip
 Hide
 • [+] Dice rolls
Loading... | Locked Hide Show Unlock Lock Comment     View Previous {{limitCount(numprevitems_calculated,commentParams.showcount)}} 1 « Pg. {{commentParams.pageid}} » {{data.config.endpage}}
{{error.message}}
{{comment.error.message}}
    View More Comments {{limitCount(numnextitems_calculated,commentParams.showcount)}} / {{numnextitems_calculated}} 1 « Pg. {{commentParams.pageid}} » {{data.config.endpage}}
3. Board Game: Battlestar Galactica: The Board Game [Average Rating:7.75 Overall Rank:62]
Ádám Juhász
Hungary
Budapest
flag msg tools
"Never tell me the odds!"
badge
“You’ve never heard of the Millennium Falcon? … It’s the ship that made the Kessel run in less than 12 parsecs.”
Avatar
mbmbmbmbmb
Ez alkalommal nem egy új játékot szeretnék bemutatni, hanem egy régivel játszott nagyon is epikus és friss játékélményemet, amely úgy gondoltam, hogy érdemes arra, hogy megosszam veletek. Ez a játék a Battlestar Galactica és a Gémklubban játszottunk egy szerdai klubnapon bő 4, 4 és fél órán keresztül.
A játékélmény megosztásán kívül írok még 1-2 technikai dologról, pl mi hogyan szoktunk játszani vagy próbálom körülírni nálunk milyen egy BSG session hátha ötleteket adok más BSG-seknek is.

Egy kis előszó:
Bár gyerekkoromtól társasjátékozom és mondhatjuk úgy, hogy gyűjtöm a játékokat én mégis a BSG-től számítom a társasjáték geek-ségem kezdetét. Annak ellenére hogy pl a sablon Cluedo, Risk és társai mellet a Knizia féle Gyűrűk ura is megvan már vagy 2001 óta, mégis a BSG-t érzem az első komolyabb játékomnak. Tisztán emlékszem, hogy 2011-ben vettem Belgiumban 50 euróért a nyári gyakornoki pénzemből. Már előtte is olvastam róla, hogy van BSG társas, de nem merültem el benne és természetesen csak a sorozat miatt voltam rápörögve. A sorozat afféle rituálé volt anno öcsémmel, amikor egyetemre jártam minden hétvégén amikor hazajöttem letoltunk 1-2 részt közösen és mindig csak együtt néztük tovább. Lehet sokaknak nem tetszett a vontatottsága miatt, vagy egyéb okokból kifolyólag de nekem mégis egyik kedvencem volt a Star Trek - Deep Space Nine mellett. Ezek után triviális volt, hogy egy BSG társas már csak a téma miatt is nagyot fog ütni nálam, de cserébe még a játék is szuper és nem hiába tartja magát 7 éve az ameritrash játékok élmezőnyében. Még az erősen euró túlsúlyú BGG toplistán is 28. és a tematikusok között pedig 8. jelenleg.

Az egyetemi évek alatt a haverokkal, illetve a családi rendezvényeken unokatestvéreimmel és öcsémmel beletettünk vagy 10-12 partyt az alapjátékba, és amióta regeltem a BGG-re és a kiegeket is megvettem felvittem már 17 játszmát bő két év alatt, így mondhatjuk, hogy egész sokat játszottam a játékkal és viszonylag gyakran kerül az asztalra különféle gamer társaságaimban. (Sajna a sok új játék miatt egyre ritkábban vesszük elő).

Mi, hogy toljuk?

Itt kezdődik a szakmaibb rész, sokat nem kívánok magyarázni, de remélem annak is élvezetes lesz aki nem ismeri úgy a játékot.
Mi All-In technikával nyomulunk, minden kiegből tulajdonképpen mindent beleteszünk. Ez így soknak hangzik, de igazából nem is az, mivel 1-2 kieg cucc kizárja a másikat vagy elavulttá teszi azt. Ebben az LFG.HU-s kommentben anno leírtam melyik kiegben mi található és hogyan alkalmazható így most erre nem térnék ki:
http://lfg.hu/forum/index.php/topic/22427-battlestar-galacti...

Szóval röviden:
-Minden kieg összes karaktere, skill kártyája, crisis kártyája be van keverve
-Végjáték: Ezt inkább összefoglalom és egyes kiegeknél nem írom le. Nekem a Föld (Daybreak) a kedvencem, de az Ionian Nebula-t (Exodus) is szeretem. A New Caprica-val (Pegasus) csak 1 jó tapasztalatom van asszem, de főleg a sorozat miatt nem esett rá a választásunk. Kobol-ra (alapjáték) már rég utaztunk, ha sok újonc és nem gamernek tanítanám a BSG-t max akkor venném elő ismét. Szóval többnyire vagy Föld vagy Ionian Nebula van nálunk, így végjátékként.
-Pegasus kieg: Mivel a Daybreak kb minden elavultatott (treachery, cylon leader), így innen csak a Pegasus hajó kerül be. Továbbá fontosak még a Reckless kártyák ha az ember használja őket.
-Exodus kieg: Innen a Cylon Fleet Board kb kötelező. Anélkül nem szívesen játszanák már BSG-t. Lehet részben elveszi a meglepetés erejét, de mégis dinamikusabb játékélményt biztosít és sok opciót nyit meg. Igazából nekem semmi se hiányzik a régi lapfelcsapós cylon támadás idejéből, csupán a támadásonként alkalmazott 1-1 speciális szabály tematikussága. A cylon táblán kívül a plusz loyalty kártyákat is használjuk. Eleinte csak a Final Five-t tettük be, hogy ésszel végezzünk ki embereket és ne leskelődjön senki se nyugisan, majd később úgy voltunk vele, hogy a loyalty deck eleve olyan vastag már a kiegekkel és nem számít az a pár Personal Goal. Aki belehúzott így járt, oldja meg! Tulajdonképpen 1-2-t leszámítva nem is olyan nehezek.
-Daybreak kieg: Nos mivel ez sokmindent upgradelt a korábbiakból, így innen mindent használunk. Az új cylon leader zseniális lett és a Mutineer is remek hangulatot ad és ezerszer jobb mint a régi szimpatizáns. Továbbá a zendülés volt a 4. évad egyik csúcsa sztem. Ami fontos még, hogy ezzel a két szereppel páros számú játékosokkal is értelmesebben lehet BSGzni, mert ezerszer jobban autobalanszolják a játékot mint minden korábbi megoldás. Ezeken felül természetesen az új treachary kártyákat is használjuk illetve az Assault raptort is aminek nagy szerepe lehet ha a játékosok úgy akarják.
-Továbbá gyakran Exodus szabály szerint setupoljuk a Loyalty deck-et, de ez párszor azt eredményezte, hogy 1-1 cylon lap "beragadt" és mivel nem volt kivégzés senki se húzta fel, így legutóbb pont nem Exodus szerint setupoltunk, de azért nagy százalékban még úgy szoktunk. Ionian Nebulával sztem nem is lehet másképp, amikor bárki meghallhat egy disaster tokentől bármelyik pillanatban.

A nemsokára felidézett partyban is ezek szerint játszottunk. Volt Pegasus hajó, Cylon Fleet Board, Final Five & Personal Goal, Assault Raptor, Daybreak-es Treachery deck. Mivel 5-en voltunk, nem volt viszont Mutineer és Cylon leader, mert úgy döntöttünk hogy a 2 cylon-os, "hagyományos" változatot setupoljuk és nem a másik lehetőséget amit a Daybreak ajánl. Több dedukciót szerettünk volna.
Úti célunknak a 10 távolságra lévő Föld-et választottuk (Search for Home), így volt Demetrius hajó és a Mission-ök is.

Milyen volt maga a party, ha ennyire epic volt?!

Lassan 30 partyt toltam eddig ezzel a játékkal és talán ez volt az egyik legjobb, de mindenképpen top 5-be tartozik. Nem csak azért volt epic, mert épphogy nyert az egyik oldal hisz olyan gyakran van. Hanem azért volt epic, mert olyan események történtek amik máskor nem szoktak, vagy csak nagyon ritkán.

Mint már említettem 5-en játszottunk: Gábor, András, Feri, Balázs és én. Ferivel eléggé BSG veteránnak számítunk, de Gábor is biztos tolta már vagy 10-15X, illetve András és Balázs mögött is volt jó pár party. A tapasztalt játékosokból kifolyólag gyorsan is pörgött a játék, és 1-2 cigiszünettel is négy és fél órán belül volt úgy, hogy néha Balázs felállt kasszázni, és kifejezetten lassan haladtunk a 10 távolság ellenére is, de erről majd később.

A tapasztalt játékosok ügyesen is kezelték a lapokat, így nem maradt el 1-1 fontos skill checknél az Invetigative Commitee a nyílt lapokért, vagy épp ezzel kombózva a Destiny deck kizárása Reckless lappal. Egyébként is szokatlanul sok Recklesst használtunk. A Declare Emegencyk (-2 nehézség) is segítettek sokat és az Executive Orderek (XO) is csakúgy pörögtek a megbízható emberek között. Volt olyan Scientific Research (kék lapok plusznak számítanak) ami kombózott a kék duplázóval és még sorolhatnám, de majd leírok 1-2 epic skill checket.

A karakterválasztást András kezdte és a politikus Tom Zarek elnökségével próbálta meg fenntartani a békét a hajón. Majd Feri mondhatni szokása szerint megint Support karit választott és lett az öreg szarkasztikus doki Sherman Cottle. Utána Balázs az új Gaius Baltar-t választotta Supportként szintén és próbált egy kis spirituális útmutatást adni a csapatunknak. Még jó, hogy 2 supportunk volt már de egyik se volt igazi szerelő. Majd Gábor következett és magához ragadta az admirálisi címet Helena Cain-nel. Én maradtam a végére és célszerű volt pilótát választanom, mert egy harmadik support igazán nem hiányzott volna. Ezer éve nem voltam pilóta, így örömmel lettem az. Mivel Feri ultimátumot adott, hogy ha most is a cylonok nyernek a Föld felé tartó játékban akkor többet nem lesz Föld az úti cél így nem válogattam sokat és fogtam Starbuck-ot a legjobb pilótát.

Az események leírásához hozzátartozik még, hogy annyira rákészültem a játékra, hogy előtte két nappal festettem ki a hajókat és vittem magammal egy BSG-s Will Adama pólót "So say we all!" felirattal amire meló után az ingemet cseréltem. Sajna "Baj van" kép nem készült (pedig volt rá alkalom bőven), így kénytelenek vagytok elhinni, hogy így történt.

A kezdetek...
A játék nyugisan indult 1-2 vízhiány és társai krízis lappal és semmi gyanús nem történt. András elnökként farmolta a Quorum lapokat, én pilótaként egy Assault raptorba pattantam és csináltam a dolgomat, Gábor kidobta az atomot a kezdő cylon flottára megsemmisítve az egészet, szóval teljes volt a nyugalom. Feri magára vállalta a Mission-ök kezelését, de javaslatomra nem tököltünk a Mission pakli pörgetésével hanem egyből felcsaptuk és megpróbáltuk. Elsőre Hérát kellett volna megmenteni, de sok értelme nem volt mert mindenki maxon volt Miracle tokenben így ezt elengedtük. Érdekesség, hogy a Héra megmentése krízis lap is feljött sokkal később és azt is elbuktuk. Nagyon nem akarta kis csapatunk megmenteni a kislány!

A leleplezés...nincs kegyelem!
Igazából semmi gyanús nem volt sokáig, de azért mentek az oltogatások szokás szerint. Néha a kaja és a morál meglepő módon csökkent 1-1 benézett krízisnek hála, végül volt egy krízis amiben 2 negatív kék lap mellett volt egy barna is. Mivel barnát nem húzhatott még addig senki, így biztos hogy az egyik kéken kívül a másik valamelyik játékostól jött, főleg, úgy hogy láttunk már kimenni 1 kéket a Destiny deckből. Az a kék viszont gyanúsan 5-ös is volt. Egyből elkezdtük terelni a gyanút a dokira és Baltarra, hisz ők a supportok. Én húzhattam volna még kéket, de mondjuk úgy hogy 90%-ban meggyőztem szinte mindenkit, hogy én kék helyett kétszer is zöldet húztam hisz választhatok, ami igaz is volt egyébként. Leszűkült a kör a dokira és Baltarra, majd András került sorra elnökként és nem akart börtönözni. Feri utána egy Search for Fuellel táplálta a bizalmat bennünk és szerzett üzemanyagot egy raptorral, majd Balázs is próbálkozott segíteni XO-val. Egyikük pechjére jött egy krízis amivel megleshetett az Admirális egy loyalty lapot egy vallatás formájában. Gábor nem volt rest és fogta a dokit majd a kínvallatás során megállapodott afelől, hogy régi harcostársával van dolga. A doki választásában közrejátszhatott egy 2 évvel ezelőtti BSG party sérelme, amikor is Feri az első körben Baltar-ral leleplezte Gábort. Mivel a vallatás után egyből ő volt a soron és hittünk neki mindannyian hogy igazat mond, így megtámogattuk Balázs Baltar tárgyalását amit egyhangúan elfogadott a 49740 túlélő és mehetett a börtönbe. Vagyis csak mehetett volna, hisz Helena Admirális asszony látván az emberei támogatását hogy végre a játék elején elcsíptek egy cylont úgy döntött, hogy nem a börtönbe küldi az illetőt hanem fegyvert ránt és kivégzi őt. Pár perccel később Balázs a Feltámadás hajón ébredt és próbálta felidézni ezt a rossz álmot a cylonok és az emberek harcáról.

Polgárháború...új szövetségesek mindkét oldalon
Ezután sokáig nyeregben éreztük magunkat, Balázs pedig ismerkedett a felfedett cylon adta lehetőségekkel, de eleinte inkább csak Super Crisis kártyákat húzott, hisz a kivégzés miatt azt nem kapott. Mi közben félig meddig nyugisan utaztunk a Föld felé, először sikeresen 3 távolságot, majd mikor az Admirális készítette az ujját gombra egy vak ugráshoz akkor sorra jöttek a utazós lapok így áttoltunk hamar még 2 távolságot. Az ugrás előtt azonban gyorsan kapcsoltam, hogy kéne egy Mission is és mivel szorított az idő így megint egyből felcsaptuk a következőt a sorban. Balázs megérkezésével a cylon főhadiszállásra úgy néz ki kitört a cylon polgárháború. Ezt Hérával ellentétben megoldottuk, a polgárháborút az embereket támogató cylonok nyerték és így a cylon lázadó basestar az emberek oldalán lépett be a harcba. Bevallom őszintén, azóta vártam ezt, amióta megláttam az első cikket a Daybreak kiegről és eddig sose történt meg, mert mindig a távolságot adó missionöket farmoltuk ki a deckből. Már ezért megérte BSGzni ismét! A lázadó basestar elég jó lehetőségeket nyújt, de 1-1 miracle token eldobásával használható. Rajtam kívül mindenkinek megvolt még a miracle tokenje, én meg eldobattam vele egy kivégzést okozó krízis kártyát, de az űrből úgyse mentem volna a cylon hajóra használni azt.

Ahogy említettem a polgárháború megnyerése után utaztunk 2 távolságot és így már félúton voltunk a Föld felé, 5-nél jártunk. 4-nél viszont következett az alvó ügynök fázis és 4-ünk közül egyvalaki cylonként ébredt fel.

Félúton megrekedtünk...a bizalmatlanság korszaka
Mindenki nagyon jól takarta a dolgokat és együttműködő volt, de értelemszerűen az XO-kat nagyon korlátoztuk. Balázs kicsit belelendült a cylon flotta mozgatásába és le akarta szedni a civil hajóinkat a cylon fleet board szabályai miatt kicsit megsokasodtak néha. Én Starbuck-ként az űrben 2 actionnel CAGként tulajdonképpen végig kontroll alatt tartottam a táblát és mindig lekísértem 1-1 civil hajót a pályáról egy unmaned viperrel ha gáz volt. Az Assault raptorban ülve még az űrből se kellett visszamennem az ugrások után, és csupán 7-8-ra pusztult el a hajóm, amit a 6 db evasive maneuverrel a kezemben bármikor újradobhattam ha akartam, és akkor fix túlélés volt dobástól függetlenül (-2 a dobáshoz). Amikor egyszer börtönbe kerültem egy krízisnek köszönhetően Feri doki átvette a szerepemet és communication helyszínnel macska-egér játékot játszott a cylon hajókkal. Zarek András elnök úr közben leszállt a Quorum kártya farmolásról és felfedezett újabb helyeket is a hajón, illetve adta az XO-kat ha szükség volt rá. Gábor admirális amikor rá került végre a sor megnyomta a gombot és a flotta egy vak ugrásnak köszönhetően ismét 2 távolságot haladt, de elvesztett 2 populációt akik nem kapták meg az új hely koordinátáit. 7 távolságra voltunk már és csupán 3 kellett volna hogy odaérjünk és a Demetrius küldetéseiből egyet se farmoltunk ki így a lassú utazás elcsigázta a legénységet és vészesen csökkent a morál a kríziseknek köszönhetően. A hosszú út miatt az élelmiszer és az üzemanyag is nagyon megcsappant, de Feri doki átment a lázadó basestarra és a miracle tokenjéért cserébe kihalászta 3 legjobb lapot a lila deckből, és ennek köszönhetően még egy Scout for fuelt játszottunk ki plusz üzemanyagért. Erre szükség is volt, mert Balázs közben meg eltalálta a Galactica egyik üzemanyag tárolóját.

Ilyen nincs és mégis van...
Aztán nem sokkal később egy kulcsfontosságú -2 morálos krízis során megtörtént az évszázad skill check-je. Ahogy említettem korábban a kék lapokat pozitívvá tettük és meg is dupláztuk a 0-s kékkel, pl egy 6-os Build nuke-ot. A cylon és a rejtett cylon se volt rest szórni be a 0-s treacheryket és a negatív lapokat, így én is bevállaltam a 0-s pirosat, mert sejtettem hogy vki rak még pirosat a rossz oldalon és kapunk ingyen aktivációt, továbbá aktív játékosként egy 0-s miatt berakhattam még egy lapot ami szintén 0-s volt és adott 2 lapot a skill checkhez, illetve volt olyan lap amivel minden 0-s után nőtt a strength 1-el ami így plusz 9!!!-et adott hozzá...kb 10 perc eurózás után kijött, hogy éppen 1-el ment át a Skill check piszok mázlival Azt kell mondanom, hogy a Daybreak treacheryjei, az Exodus és a Daybreak 0-ás lapjai és a Pegasus Reckless lapjai egyszerűen epic skill checkeket eredményeznek...a Dead of Winter gagyi koppintott krízises baromságát kb pofánröhögik...

Az Admirális nekik dolgozik? Pedig már majdnem ott vagyunk!
Nem sokkal később Gábor felfedte magát és a képességével hátrébb tolta az ugrás számlálót és bár 7 távolságra voltunk a plusz távolság kibányászása már nem feltétlen tűnt lehetségesnek a Mission deckből, hisz 3-an maradtunk egy jó 20+ checkre. Pedig jó lett volna, hisz egy 1-es ugrás mellé is a 2-es mission vagy egy 2-es ugrás mellé is az 1-es missionnel odaértünk volna, mert abban kevésbé reménykedtünk, hogy 3-ast húzunk legközelebb. A kilátástalan állapotban egyszer én is és András is börtönbe kerültünk, de sikerült kijutnunk mindkettőnknek. Az a vicces, hogy bár szoros volt a helyzet és a cylon basestar-ok elpusztították a Pegasust szép lassan a civil hajókat csak elvétve tudták leszedni az Assault raptorom nyújtotta kb áthatolhatatlan pajzsnak és a folyamatosan lekísérő vipereknek hála. Amit mégse sikerült levédeni azt Feri ügyesen lekommunikálta. A cylonok már a zsebükben érezték a győzelmet de mégis sikerült -3as jump trackről ugranunk és 8ast dobnunk szerencsével. Sajna a távolsággal nem volt ilyen szerencsénk és csak 2-t utaztunk, így 9-en álltunk 4 ugrás után.

Saját utakat is kellett járnunk...
Közben nekem volt Personal Goal-om is illetve felfedésével a Gábortól kaptam még egyet. Amikor volt 1 szabad akcióm az űrben Starbuck-al akkor felfedtem őket, hisz az egyik az volt hogy az Admirálisnak ne legyen atomja, illetve a másik hogy legyen 6 sérült vagy elpusztult viperünk. Utóbbi nehezen ment, mert bár volt eleve 4 sérült meg nem javított Mark VII-es viper, a többit alig tudtam lelövetni... sőt még Gábor felfedése előtt én is gyanúba keveredtem mint cylon, hogy CAGként miért küldöm a hajóinkat kamikaze küldetésre. Mindkettő Personal Goal kb végzetes lehetett volna a végén, mert -1 fuelt vagy -1 morált eredményezett volna. A szándékosan feláldozott hajóink pótlására építettem egy Assault raptort is csak úgy a téma kedvéért. Az Assault raptor a legjobb hajó!!

Az útmutatás és a célegyenes!
Végül nagy meló árán sikerült mégegyszer elugrani -3-as jump track mezőről, bár hozzátenném, hogy közben meg is sérült az FTL és azt is meg kellett javítani. Ez alkalommal jól megtámogattuk az FTL kockadobást és ismét nem vesztettünk populationt és mindenki megkapta a koordinátákat. Most már elég volt az 1-es távolságot választani és azzal még jól is jártunk hiszen csomó hajót megjavítottunk. A cylonok teljesen lemaradtak és siettek utolérni minket, de én trükkösen beraktam egy 0-ás treacheryt az egyik krízisbe ami felrakott két cylon raidert a pályára akik tudtak aktiválódni a későbbi krízisek során és így a cylon hajók követési számlálója nem nőtt a cylon táblán...Ezután András elnök úr fogta az utolsó miracle tokenjét átment a lázadó basestarra és konzultált a Hibrid tankban úszó hibrid cylonnal hogy merre van a Föld, mert tényleg oda kéne már érni. András felhúzhatta az 5 felső krízis lapot és olyan sorrendbe rakta hogy az ugró ikonosok jöjjenek előbb. Sajna a Pegasus már elpusztult amire ide jutottunk így az Engine Room-mal kombózva nem tudtunk csillag ikont rakni az üres krízis lapokra.

Kétségbeesett próbálkozások mindkét oldalon
Az előző ugrás és ez során is viszont olyan helyzetben voltunk végig, hogy folyamatosan azt kellett választanunk a kríziseken, hogy csökkenjen vmi nyersanyag, hogy egyáltalán esélyünk legyen ugrani -3-ról, mert a cylonok 1-2X vissza is toltak minket. Volt hogy a cylon fleet board-on a visszatolás kockáját támogattuk meg strategic planninggel 2-vel, hogy inkább üldözzenek minthogy mi ne haladjunk. Az áldozatoknak köszönhetően a kaja és a morál is 1-re csökkent az utolsó ugrás előtt, a fuel meglepően még 3 volt és már nem is volt rá szükség, mert az uccsó ugráshoz nem kell Destination kártyát húzni. A population meg 4 volt és Balázs megpróbált még betolni pár hajót és levinni azt, hogy ne tudjunk FTL-ezni de az űrben egyszerűen álltuk a sarat bár a kitérő manőverekből a végére kifogytam. Gábor végül bepróbálta a Super Crisis kártyáját hátha sikerül, amit nem is találtunk vészesnek így kvázi "elengedtünk" volna, főleg hogy csak húztak volna tőle lapot. Aztán kapcsoltam hátha Iron Will-t (-4 difficulty, de negatívnál -1 morál) csempésznek a checkbe és negatív lesz az elengedett skill check és -1 morál úgyhogy raktunk bele pár jó lapot azért. Bár nem a cylonoktól, de a destinyből jött az Iron will így ha nem rakunk bele semmit és a cylonok negatívvá teszi akkor a morál 0-ra csökkenésével nyernek. Szerencsére sikerült pozitívban tartani a checket és nem vesztettünk.

There must be some way out of here...és jön a zene a hajóból!
A cylon próbálkozásokat követően mi jöttünk már egymás után és mivel András sorba rakta a megfelelő krízis kártyákat így viszonylag döcögősen de sikerült elérni harmadjára is a -3as ugrómezőt és mivel 4 populationünk volt így csak formalitásból dobtunk egyet az FTL-re ami mondjuk 1-es lett, pedig még volt Calculation is a kezemben. Így 10 távolság utazása után a végső ugrással eljutottunk 3 ember játékossal a Föld nevű bolygóra 2 cylon ellen, hogy újra alapítsuk az ember civilizációt.

Irtózatos mákunk volt a végén, de mondjuk előtte meg iszonyat pechunk a kríziseket tekintve, hogy oda jutottunk a nyersanyagoakt tekintve ahova: a végén 3 fuel, 1 food, 1 morale, 1 population maradt, a galacticán 1 sérülés volt, és nem volt a hajón centúrió.

Végszó
Végezetül csak annyi, hogy aki ide eljutott és vágta is miről van szó az szerintem érzi, hogy egy epic BSG partyról próbáltam itt beszámolni. Nem tudom mennyire jött át, de azért remélem valamennyire sikerült. Ha a sorozatból készült társast kéne megfilmesíteni akkor valami ilyet tudnék elképzelni. Azt mondanám akkor is, hogy epic volt a történések miatt ha a végén a cylonok nyertek volna. Csupán azért lett így kiemelten epic, mert egy tematikus játékról van szó, és így adta vissza teljes egészében azt amit a BSG sorozat nyújtott. Az emberiség kilátástalan küzdelmét, hogy eljusson a célhoz miközben belső akadályok hátráltatják.

Szerintem szuper BSG party volt, köszönöm minden résztvevőnek! Hamarosan visszavágó!
So Say We All!
6 
 Thumb up
 tip
 Hide
 • [+] Dice rolls
Loading... | Locked Hide Show Unlock Lock Comment     View Previous {{limitCount(numprevitems_calculated,commentParams.showcount)}} 1 « Pg. {{commentParams.pageid}} » {{data.config.endpage}}
{{error.message}}
{{comment.error.message}}
    View More Comments {{limitCount(numnextitems_calculated,commentParams.showcount)}} / {{numnextitems_calculated}} 1 « Pg. {{commentParams.pageid}} » {{data.config.endpage}}
4. Board Game: Runewars [Average Rating:7.68 Overall Rank:148]
Ádám Juhász
Hungary
Budapest
flag msg tools
"Never tell me the odds!"
badge
“You’ve never heard of the Millennium Falcon? … It’s the ship that made the Kessel run in less than 12 parsecs.”
Avatar
mbmbmbmbmb
Most jöjjön egy kis élménybeszámoló az idei nyaralásról. Bár sokat játszottunk a bő két hét alatt, amiről nem kizárt, hogy még írok is ide a jövőben, de elsőnek szeretném a gamer hétvége élményeit megosztani veletek amikor is Feri
Ferenc Ferenc
Hungary
flag msg tools
mbmbmbmbmb
, András
Kaka Matyi
Hungary
flag msg tools
és Gábor
gabor papp
Hungary
flag msg tools
mb
meglátogatott. Többnyire 4-en toltuk a játékokat, de néha Márti is csatlakozott hozzánk.
A konkrét partykat ezen a linken megtekinthetitek, ha a details-re kattintotok bejön a játszmák részletes eredménye:
https://boardgamegeek.com/plays/bydate/user/Jamierparker/sub...

Call of Cthulhu:
Akkor játszottunk ezzel amikor mások kidőltek a fáradtságtól és 2-en maradtunk vagy épp még vkik nem érkeztek meg vonattal. Sokat nem tudnék hozzáfűzni, bár már sok kiegem megvan hozzá nagyrészt alap lapokból toltuk 1-2 módosítással. Inkább tematikus deck-ek voltak... nagyokat játszottunk azért. Ferq-nek előjött ismét az LCG-s énje.

Pandemic Cure:
Ez hamar nagy kedvenc lett Mártinak is így volt hogy már kapásból reggeli után ezzel nyitottunk. Jó cucc nagyon, bár egyelőre úgy érzem hamar repetitív tud lenni....sztem egy kiváló komolyabb, gondolkodós coop partyjáték ami elég light elővenni azoknak akiknek a hagyományos partyjátékok nem elég komolyak és szeretnének vmi mélyebbet játszani ilyenkor is de maradnának a light-os megoldásoknál.

Sheriff of Notthingham:
Olyan volt amilyennek elképzeltem és ahogy mesélték páran. Elsőre csak pislogtam hogy mi ez a hülyeség aztán belejöttünk és megkedveltem.... nagyon hangulatos kis játék, amin sokat dobott a piaci zajokat aláfestő applikáció is. Nem lesz a kedvencem, mert egyébként se vagyok vmi nagy partygamer, de azért jó játék.
András nyert pofátlanul magasan 236 pénzzel...

Mansions of Madness:
Első esti programunk volt a Mansions. A Call of the Wild-ot folytattuk a 2-es storyval. Jó volt, bár nem voltam annyira elájulva magától a történettől és most nem fanyalogni szeretnék. Elsőre még érdekes volt ez a kinti vadonban bóklászós tematika, de így pont a "Mansion" rész veszik ki a játékból. Ami meg a változatosságot illeti, bár az 1-es és a 2-es story is innovatív volt mechanikailag, de egyikben se látok több újrajátszást mint az alapdoboz történeteiben. Itt is kb ugyanaz a 2-3 döntési pont van amit 50-50 vagy 33-33-33% eséllyel tudsz választani és a későbbi játékokban az ismerős nyomozók vagy ráhibáznak vagy sem. Nálam továbbra is marad a Forbidden Alchemy a kedvenc a téma miatt... Természetesen attól még epic a Call of the Wild, úgyhogy ajánlom vételre minden Mansions-ösnek aki kis változatosságot szeretne vinni az alapdobozba.
Mi végül legyűrtük Noob-Shigurath (tudom ám hogy nem ez a neve ) kultistáit és megakadályoztuk a rituálét bármennyire is csábítottak minket a tárgyak a csillagok együttállása nekünk kedvezett.

Zombie Dice:
Pénteken megint lightosan nyitottunk Pandemic Cure-al, majd előkerült a melegben egy Zombie Dice is amit szintén András nyert előttem 14-13ra...Ezt is Gábor hozta és új játék volt a társaság számára. Kellemes kis kockadobós, de ez is partyjáték így csak annak ajánlom aki szereti az ilyesmit.

Battlestar Galactica
Ebéd előtt belekezdtünk egy "gyors" BSG-be, ami végül nem lett túl gyors hisz folyamat húztuk a jump icon nélküli crisiseket illetve az 1-es távolságokat. Utóbbiról a cylon admirálisunk tehetett, de előbbi iszonyat balszerencsés volt, végül 33ból 15 lapon volt csak jump icon. A múltkori epic BSG party (lásd fentebb 3. pontban) után megígértem Ferinek, hogy legközelebb nem a Föld lesz az úti cél így mivel nem volt újonc köztünk bevállaltuk az enyhén összetettebb és változatos módot a Ionian Nebula-t az NPC találkozásokkal és a trauma tokenekkel. Többen szkeptikusan álltak a 4 fős BSG-hez, de bíztak bennem, aki már többször próbálta 4-en a Daybreak-es változtatásokkal a játékot és sztem nem csalódtak. A Daybreak-es Mutineer-rel és a megújított Cylon leaderrel 4 fővel is jó a BSG már. Igaz én is hiányolom a misztikumot, hogy vajon ki a másik cylon, illetve hogy így nem igazán csapatjáték hanem 1v3 lesz a BSG, de mindezt kárpótolja, hogy hamar sorra kerülök és a jobb balansz. 5-6 fővel is epic a BSG, de hajlamos elszaladni 1-1 irányba ha van 1-2 tapasztalatlan játékos vagy épp úgy jön ki a 2 cylon, míg 4-en kifejezetten balanszolt mindig. Mi most Mutineer-rel játszottunk és eljutottunk a Jón-csillagködbe mégha lassan is.
Aki szereti a BSG-t annak mindenképpen a Daybreak kieg beszerzését ajánlom elsőnek a sok javítása miatt, illetve, hogy az se riassza vissza a vásárlástól, hogy nélküle csak 5-7 fővel volt igazi a játék.

Arkham Horror:
A BSG elhúzódott így csak este jutottunk az Arkham Horrorhoz. Ezt már 5-en toltuk Mártival 2 nagykieget tettünk be és pár kicsiből apróbb opciókat. A két várossal balanszoltuk az 5 fő okozta hátrányokat és így 4-en voltunk játékmechanikailag. A két város Kingsport és Innsmouth volt, míg használtunk Personal Storykat, Relationship kártyákat, Injury-Madness kártyákat...epic battle módra szerencsére nem került sor, mert éppen lepecsételtük a 6. kaput akkor amikor Ghatanothoa majdnem felébredt (12/13 doom token). Nagyon parás volt, mert már épp megjelent egy Kingsport-os rift is, illetve a Deep One-ok lázadását is 2X kellett levernünk a szövetségi nyomozók bevonásával. Ghatanothoa egyébként iszonyat poén, mert amikor 2+ clue-t szerzel akkor húzol egy Ghatanothoa tokent a 8ból és 1 db van amin az arca van, ha azt kihúzod meghaltál. Játék a játékban...
Még mindig epic játék az Arkham és no offense az Eldritch Horror felé, mert azt is szeretjük, de azért az Arkham az sokkal...hogy is mondjam...monumentálisabb élmény. Lehet, hogy sokkal több volt a setup, de ahogy karaktert választottunk, és ismertettük a történetünket, az egyéni célunkat és kapcsolatainkat egymással már-már egy egyszerűbb szerepjáték szintjét hoztuk. Ahogy a történet alakult az meg valami fenomenális volt, ahogy egymásra kombózott Kingsport és Innsmouth 1-1 közös kártyával. A Miskatonic Horror kieget bár már kipróbáltuk de most éreztem igazán csak, hogy mennyire hasznos volt és megérte megvenni. Ez az Arkham party tényleg epikusra sikerült, amelynek 1-1 encounterjét még másnap, sőt azután is felemlegettük, pl egy trainstation-ös storyt amikor kivittem őket a vonathoz
Majd egyszer írok ismét egy AH vs EH cikket, mert jó lenne frissíteni a véleményem hisz sokszor leírtam már különböző formában. Eleinte amikor kijött az EH mindig azt preferáltam, de ahogy tellett az idő és utolértem magam az AH kiegekkel úgy előzött vissza talán egy hajszálnyival az AH Szerencsére nálunk nem ütik egymást, mert míg a klubba elfér az EH is, addig AH a sok cucc miatt már csak ilyen nagyobb asztalos, hosszabb rendezvényen kerülhet elő így megférnek egymás mellett is

Runewars
Mivel későn kezdtük az AH-t az elhúzódó BSG miatt így sajnos csak másnap tudtuk befejezni és mindenki kicsit elfáradt. Amíg többen is döglöttek vagy a medencében áztatták magukat addig Ferivel toltunk két jó Call of Cthulhu-t amit fent már említettem, majd szombat este belecsaptunk talán a "fő" játékba a hétvégén, a Runewars-ba.
Elég epikus játékról van szó, amelyet már játszottunk párszor de mégis számomra most sikerült talán hosszban és élményben is egy Twilight Imperium szintjére emelkednie. Megállás nélkül toltuk szombat estétől vasárnap reggelig...nagyon fárasztó volt, és akadt 1-2 mélypont. Tudom ez baromi hosszúnak hangzik, de még csak nem is vagyunk lassú játékosok hanem egyszerűen annyit csatáztunk minden körben hogy egy játékbeli év simán volt 1 óra hosszú és ugye 7 évig tart a játék. A sok csata miatt a szinte folyamatos status quo fenntartása érdekében esély se volt rá, hogy 7 év előtt véget érjen a játék így végigment...Egy szempontunk azért mégis volt, mégpedig, hogy bármi is történik András nem nyerhet végül, mert túl sokat nyert egyéni játékot a hétvégén
Egyébként minden kieges opciót használtunk és sztem egyik se bonyolítja meg a játékot egyáltalán, csak hozzátesz pont ott ahol kell.
A hősök commander képességei egész jól működtek, de nekem személyes kedvencem a development kártyák használata volt.
Az egész party olyan tematikus volt amennyire csak lehetett...Éreztük ahogy András emberi seregei ostromolják a barbár Uthuk Y'llan hordáimat, majd Waiqar az élőholt vett elégtételt az embereken. Eközben a beszorult de megerősödött Uthuk harcosok számtalanszor átkeltek a sziklák között éldegélő elfekhez és folyamatosan támadták őket. Meglepő módon Feri latari elfjei békében megéltek Gábor élőholt seregeivel, de ahogy teltek az évek és a sárkányrúnák csábítása erősebb volt ez is felbomlott és a játék legvégén Feri és én is 6-6 sárkányrúnával fejeztük be azt. Döntetlen esetén a befolyásosabb elfek lehettek Terrinoth urai, de idejük megvan számlálva, amíg Uthuk harcosaim felkészülnek a végső ütközetre! Alig várom hogy ismét játszunk...Ajánlom mindenkinek aki szereti a 4x-et, a fantasyt és a számítógépes Heroes of Might and Magic sorozatot!

Pandemic
Másnap amíg Gábor döglött az ágyban mi toltunk egyet a hagyományos Pandemic-el is. Gondoltam próbáljuk ki az egyetlen opciót amit még nem próbáltam az új kiegből, az Emergency Event-eket. Ez tűnik a legegyszerűbbnek a State of Emergency kiegből, de biztos be lehet szívni 1-2 durva eseménnyel azért. Eddig 1-1 próba után az új kieg minden opciója tetszik. Jó, hogy a karanténokkal lehet kicsit könnyíteni, míg a Superbug mód überdurva lett. Az állatorvosos is bejött, bár nem nagy szám, de végre jött egy dobókocka ebbe az euróba is

Rune Age

A vonat indulásáig nem bírtunk ellenállni a rúnák kísértésének, így amíg András döglött előkerült a Rune Age is. Ez az egyetlen deck-building talán amit szeretek (najó az Alien is tetszik). Egy kieges scenariot toltunk amiben Gábor mint Overlord célja az hogy elpusztítson minket Ferivel. Gábor előző játékból kiindulva maradt Waiqarral, én meg maradtam Uthuk. Feri lecserélte az elfeket az Orkokra, hogy tematikában jobban passzoljon hozzám mint barbár szövetséges Gábor aztán végül egész gyorsan felőrölt minket, mert az élőhalott hordái ellen nem sokat tehettünk, de legalább így elérték a vonatot és a buszt is.

Mindenki jól érezte magát a hosszú hétvégén és ismétlés mindenképpen lesz a közeljövőben!
8 
 Thumb up
 tip
 Hide
 • [+] Dice rolls
Loading... | Locked Hide Show Unlock Lock Comment     View Previous {{limitCount(numprevitems_calculated,commentParams.showcount)}} 1 « Pg. {{commentParams.pageid}} » {{data.config.endpage}}
{{error.message}}
{{comment.error.message}}
    View More Comments {{limitCount(numnextitems_calculated,commentParams.showcount)}} / {{numnextitems_calculated}} 1 « Pg. {{commentParams.pageid}} » {{data.config.endpage}}
5. Board Game: Mistfall [Average Rating:6.87 Overall Rank:1567] [Average Rating:6.87 Unranked]
Ádám Juhász
Hungary
Budapest
flag msg tools
"Never tell me the odds!"
badge
“You’ve never heard of the Millennium Falcon? … It’s the ship that made the Kessel run in less than 12 parsecs.”
Avatar
mbmbmbmbmb
Tegnap sikerült ezt is kipróbálni Tudjukkinek hála és bár csak egy partit játszottunk az első küldetéssel nekem már 1-2 kör után formálódott a véleményem amit szeretnék megosztani veletek. Persze mindenki azt kezd ezzel a véleménnyel amit szeretne, hisz ennyi idő alatt valóban nem lehet igazán megítélni egy játékot, de azért sok mindennel kapcsolatban képbe kerültem a játszma végére. Úgy érzem, hogy azt leszámítva mennyi játéklehetőség van a dobozban teljes képet tudok nyújtani, de majd meglátjuk.

Előzmények...
A játék az NSKN games KS kampányával jött létre amit két poszt során is boncolgattunk a Facebook csoportban:
https://www.facebook.com/groups/406018716210716/permalink/64...
https://www.facebook.com/groups/406018716210716/permalink/66...
Röviden amit én levettem kommentekből, hogy túlzott hype-ot nem kapott a játék illetve mindenki inkább boltból szeretné beszerezni. Utóbbira van lehetőség is, mivel jött a Gémklub-ba pár doboz. A KS extrákat Tudjukki-től származó infóim alapján egyelőre nem küldték meg a boltnak, de Essen-re ígérték, hogy ezt pótolják.

Aki kicsit is ismer engem tudja mennyire KS ellenes vagyok így ezt is instant ignore list-re raktam. Semmi nem szólt mellette...a kiadó óriásit bukott a Progress: Evolution of Technology-val és az emberek egymás alá licitáltak vele a Keres-kínál topikokban. A Warriors & Traders-t is szidta a Pali, bár az Exodus Proxima Centauri viszont nagyon el lett találva szerintem. Továbbá mindenki óriási koppintást meg túlzott összetettséget emlegetett a Mistfall-al kapcsolatban.

Koppintás?! Tök gáz ha egyértelmű lenyúlás valami, de ha tényleg egyes játékok legjobb ötleteit kölcsönzi egy új játék és azokat "összegyúrva" valami jó újat alkot akkor ki tudok békülni vele. Úgy érzem ez a helyzet a Mistfall esetében is.

A játékról röviden...
A Mistfall egy 1-4 fős coop fantasy kártyajáték amiben a karakterek közösen haladnak egy az adott küldetésben meghatározott cél felé. A karakterek eléggé különbözőnek tűnnek bár csak hármat próbáltunk. A coop hangulat is megvan végig, mert itt tényleg egymást kell segíteni különben nem megy. A fantasy rész is jól sikerült és kifejezetten hangulatos és egyedi ez a fantasy setting. Illetve, hogy a teljes első mondatot kivesézzem az 1-4 játékos is egész jól van belőve, mert minden nehézséget jelentő akadály a játékosok számát veszi alapul legyen ez a boss élete vagy épp a megjelenő ellenfelek száma. Bevált szokás ez és általában működik is, de mindig van olyan hogy bizonyos létszámmal könnyebb lesz végül vagy nehezebb a játék, de hát ez coop így sok múlik a feljövő dolgok sorrendjén is nem csak a számán.
A játékidő játékosonként 30 perc ami helytálló is lehet, mert 3-an elsőre szabályolvasással vegyítve 2 és fél órán át toltuk. Így elsőre 2-3 fős játék, 4-en már kicsit soknak tűnne a holtidő szerintem.

Na de térjünk a lényegre...Milyen?!
Mivel korábban meglebegtettem, hogy elég sokat nyúl a játék a különböző coop játékokból így összehasonlítások alapján is szeretném ezt bemutatni. Tulajdonképpen emiatt kezdett el formálódni a véleményem már 1 kör után a játékban és ezért is merek kifejezetten szilárd álláspontot alkotni csupán 1 party után.

A Mistfall szerintem:
40% Lord of the Rings LCG
30% Pathfinder Card Game
10% Mage Knight
10% World of Warcraft (online MMORPG)
10% saját ötlet


Ez így látva elég siralmasan néz ki, de ha azt vesszük, hogy mindenhonnan tényleg a játék erényét sikerült áthozni akkor mindjárt más a kép.

A Mistfall egy szinte teljesen kártyaközpontú játék amelyet 1-2 tokennel még megkavartak, de nem adtak se dobókockát és a tábla helyett is tile-ok vannak amik akár lehetnének kártyák is. Mégse érzi az ember hogy egy "csak" kártyajátékot játszik, mondom ezt úgy, hogy számomra a kártya a No.1 szempont egy társasban.

Minden játékos 1-1 a karakteréhez passzoló basic paklival kezd, amelyet fejleszthet advanced lapokkal is a játék közben vagy a kampány során. A pakli mechanizmus nagyrészt a Pathfinderből van áthozva, de a fegyver és egyéb tárgy/buff lepakolás inkább a LotR LCG-re vagy bármi más lepakolósra hajaz. Itt már igazolódik is egy korábbi állításom, mely szerint a Pathfinderből pont azt nem hozták át ami számomra talán az egyetlen zavaró dolog volt. Mégpedig, hogy a fegyvereket nem rakhatod le magad elé (sőt szinte semmit) hanem felmutatva használhatod őket és ha eldobod durvábbat üt. Itt cserébe lerakhatod, de az említett Pathfinderes fegyver erősítést már áthozták és a fegyverek/tárgyak eldobhatóak, vagy a pakli tetejére/aljára tehetőek, tokennel erősíthetőek és hasonlók. Mondhatom ismét, hogy a lényeg megmaradt, a macerás dolgok távoztak.

A decked+kezed+discard-od az életed itt is mint a Pathfinderben, de a Bury-zett (játékból kikerült) lapok visszagyógyíthatóak discardba, ahonnan a deckbe. Minden a te döntésed hogy osztod el a heal pontjaidat. Ez a "kártyáim egyenlő az életem" mechanizmus egyébként sose tetszett nekem túlzottan, de a Pathfinderben valamiért beleszerettem. A Gears of Wars-ban szabályosan frusztrált ahogy a kijátszott lapokkal fogy az életem, de itt és a Pathfinderben is a deck-ed dinamikus formálásával ez nem zavaró, sőt tetszetős mechanizmus. Ez is egy kis játék a játékban, hogy melyik kártya hova kerül és mikor kerül a kezembe ismét. Én ezt nem is nevezném deck-buildingnek, ahogy szerintem a Pathfinder sem az. Az oké, hogy a party közben épül a decked, de a klasszikus deckbuilding az amikor kijátszol valamit és veszel dolgokat amik a discardba kerülnek és később visszaforognak a deckbe és a kezedbe. Itt ehhez hasonló szinte nem is tapasztalható, de jobb is mert a klasszikus deckbuildingért nem kifejezetten rajongok.
Szóval röviden innen a Pathfinder mechanika és ez adja a játék jelentős részét ahogy írtam fent is a százalékoknál.

Ha már a játékosok paklijáról volt szó, kitérnék arra is, hogy mi a WoW benne. A lapjaid nevei és kombói mintha egy az egyben az online játékból lettek volna átemelve így plusz élmény volt tegnap hisz Tudjukkin kívül mi két ex-WoW-os voltunk Ákossal. A frost mage spelljei egy az egyben mintha úgy triggereltek volna, vagy stunnoltak, és az én íjászom is hasonlóan szórta a nyilakat. A témában egyértelmű, hogy a WoW-hoz nyúltak, viszont annál sokkal darkosabb setting-et alkottak, de azért nem Warhammer szintűt. A spelleken kívül a tárgyakról sokat nem tudok írni, csak hogy amit láttunk passzolt a témához. Itt azért ne várjon az ember Pathfinder alapdoboz mélységet kevesebb mint 400 lapból az egész játékot tekintve. Ebben talán kicsit kevesebb a Pathfindernél, de ott is sok tárgy ugyanolyan volt és gondolom a Mistfall is megkapja a kiegjeit idővel ha befut. Természetesen itt is vannak loot-ok jutalmak, de sajnos ebbe nem láttam bele eléggé, hogy véleményezzem.

Ha már elkezdtem sorolni a koppintásokat akkor ugranék is a Mage Knight-ra. A játék tulajdonképpen számomra abban hasonlít rá, hogy itt is a kezedből dolgozva próbálsz minél több sebzést kicsikarni, blokkolni, stb. Csak épp a mozgással nem kell törődni, mert mindenki együtt egy helyen van, de mégis egymástól +1 range-re amit meg a LotR LCG-ből hoztak át. Itt is akárcsak a Mage Knightban kombózod a lapjaidat, tápolod egyik lappal a másikat ahogy a MK-ban rakhatod elfektetve vagy épp kristállyal és próbálod legyőzni az ellenfél pajzsát és életerejét. Itt nem vitték olyan mélységekbe, hogy valamilyen lény ellenálló és egy részét felezd le sebzésnek a többit nem, de azért itt is minden lénynek van képessége ami kifejezetten tematikusra sikerült. Pl: a vadkutyák egymást erősítik, a van olyan szörny ami enrage-el, van ami nem támadható amíg van másik, van ami csökkenti a lapjaid és így tovább. Simán nyújt olyan változatosságot mint a MK, de talán nem kell annyit eurózni, hogy most mennyi a block, mennyi a fire, vagy ez most frostfire?! Legalábbis a kezdő küldik alapján nem voltak ilyen gondok, de mégis volt pár perc néma csend gondolkodás majd a lerakott lapok visszakerültek és máshogy lettek kijátszva. Kifejezetten jó kis euro a harc, ami a Mage Knightot idézi annak minden erényével szerintem, de itt nem álltak meg, mert a LotR LCGből is hoztak át dolgokat.
A harc mondjuk kicsit rendhagyó, mert a MK-al és a LotR-al ellentétben itt mi vagyunk előbb mindig és aztán az ellenfelek, amit azzal kompenzáltak, hogy folyamatosan rengeteg lénnyel kell harcolnunk így szinte sose ölhetünk meg mindenkit mielőtt ők ütnének. Ami még a MK ellenében tetszett, az az hogy itt a kártyákon egyértelmű mindig melyik lény mit tud és nem a tokenről kell leolvasni és az ikonokat memorizálni. Ami persze nem vészes a MK-ban sem pár játék után, de a Mistfallt se kell félteni ami az ikonrendszert illeti, mert bár a lényeken nincs sok, de a karakterek lapjain annál inkább. Ez elismerem, hogy zavaró lehet egyeseknek, hogy egy sorban néha 3-4 ikon is van.
Mindezek ellenére természetesen a Mistfall közel sem hajaz annyira a MK-ra mint a Pathfinderre, hisz más stílus. A mozgás, kalandozás, stb teljesen máshogy nyilvánul meg benne. Mégis a harc erős euró jellegéből úgy érzem, hogy rendben van az a 10%-os MK utánérzés.

Na és akkor elérkeztünk talán a legnagyobb vázhoz ahonnan a Mistfall merített, ami szerintem a LotR LCG. Azért írtam többre mint a Pathfindert, mert az egész keretrendszer a LotR-ból van és a Pathfinderből "csupán" a paklikezelő mechanizmus. Úgy vélem, hogy ez nagyobb léptékű, de a játék nevezhető a kettő szerelemgyerekének is akár.

Kicsit olyan érzésem van, hogy a LotR-ból kb minden átvettek, csak a harcot kicsit megnövelték és a questelést csökkentették. Ugyanúgy frissítünk, telik az idő (LotRban Threat), utazunk, engagelünk, támadun-védekezünk (LoTR-ban fordítva), van quest area (LotRban Staging area) és home area (engaged állapot), ugyanúgy 1-re ülünk a másiktól így ranged-el érünk át hozzá (bár ez akár a Bangből is lehet )

Na de nézzük is, hogy néz ki ez a valóságban!
A játékban egy sáv mutatja az adott küldetésben hátralévő időt ami a játékosok számától is változhat. Ez elég egyszerűnek tűnik, de nekem jobban bejött mint a Pathfinder Blessingeket felcsapkodós rendszere ami olyan erőltetett tematikájúnak tűnt számomra.
Ez idő alatt kell eljutnunk a tile-okból összerakott táblán valahova. A tile-okon léphetkedünk ami számomra szintén jobban bejött mint a Pathfinder 1 db kártyája ami a helyszínt jelöli. Az is szép volt és tematikus, de örültem hogy volt Tudjukkinek playmat-je hozzá.

A játék 7 fázisból áll, de próbálom csak nagyjából leírni őket hogy lássátok a menetét, illetve hogy mennyire illeszkedik a LotR LCG-re:

1. Reinforcement Phase
Itt tulajdonképpen a Reinforcement szintnek hála jönnek új lények a harcba. Ez azért fontos, mert 1-1 encounter több körig is eltarthat így ha épp van aktív encounter akkor az minden körben hozhat be erősítést magának. Az encounteren kívül a hősök focus-a is növelheti a reinforcementet, amiből semmit se értetek, de ha azt mondom, hogy a hősök focus-a tulajdonképpen egy threat számláló akkor már világos szerintem

2. Travel Phase
A LoTR LCG quest és travel fázisa összevonva és átalakítva. A "táblán" mozoghatunk amerre akarunk, ha biztonságos helyszínre érkezünk pihenhetünk ha nem biztonságos helyszínen vagyunk akkor encounter jön amiből jönnek az ellenségek. Itt kitérnék a Pathfinderre amiben panasz volt a tematikátlanul random felbukkanó ellenfelekre. Itt sincs direkt helyszín vagy story specifikus lény mint a LotR LCG esetében, de azért vannak különféle színes deckek amik azért passzolnak a helyszínekhez, pl tegnap mi Wildlands-en kalandoztunk és csupa vademberrel és vadállattal találkoztunk. Amikor viszont jött a halálos köd, hirtelen mindenki a kék deckből undead-dé változott.

3. Pursuit Phase

A LotR LCG encounter phase-e. Az ellenfelek a focusunknak (threat) megfelelően ránk aggroznak (engagelnek). A játékban minden cselekedeted növeli a fókuszt kb, amivel magadra vonod a lények figyelmét, majd aztán ez lefeleződik ha egy rádugrik. Kiváló mechanizmus ez, bár részben a LotR Thraet szintjét koppintja, de szívesen látnék már egy ilyen mechanizmust vmi dungeon crawlerben is ami nem fiddly és időhúzó.

4. Hero Phase

Itt cselekszünk mi, ahogy fent leírtam. Sorra játszuk ki a kártyáinkat, amit magunkra rakhatunk, eldobhatunk vagy egymásra kombózhatunk vele. Annyira mennék bele részletesen, hogy sok a keyword utalás és az ikon, illetve hogy 1 regular és akármennyi fast actionöd lehet. Értelemszerűen a fast action ritka dolog. A fázis végén mindenki felhúzza a kezét 5ös hand limitre.

5. Defense phase
Ebben ütnek a szörnyek, a sebzésüknek megfelelően bury-zed a lapokat.
A támadást és a védekezést a LotR LCGből vették át, már ami számok kivonását illeti: támadóból levonod a pajzsot, de van physical és magical pajzs és támadás amit szerencsére nem bonyolítottak túl mint a MK-ban. Nem kell osztani sokat, ha physicalt sebzel akkor azt a pajzsot vonod le, ha magicalt akkor azt.
Itt azért ez lehet egy vízválasztó szempont az ameris és az eurós között. Aki rühelte a Pathfinder dicefest mechanikáját az ezt imádni fogja az biztos. A harc egyértelműen eurós.

Ha már kiemeltem, hogy az összes erényt áthozták a játékokból akkor meg kell említenem, hogy a shadow kártya meglepetés erejét sajna elfelejtették áthozni a LotR-ból. Így sajna kicsit kiszámítható az ellenfelek sebzése, ez is erősíti számomra az eurós harcrendszert.

6. Encounter phase
Ha megoldottuk az encountert akkor letisztul a pálya és biztonságossá válik a lokáció ahol ismét megpihenhetünk. 1-1 encounter több körig is eltarthat, van amire akár támadással is rakhatunk progress tokent, de van ami direkt húzza a köröket. Ha elmenekülünk vmi elől későbbi travelek során akkor negatív effekt is ér minket. Az encounter jutalma továbbá 2 reward is ami a loot és eloszthatjátok.

7. Timed phase
Húzunk a time pakliból ami megmondja mennyi idő telik el. Ez lehet tökre változó, illetve eventek is történhetnek amik meglepnek. Pl az encountert visszavethetik 1-2 progressnyivel...szóval csupa finomság.

Hát ez lenne a váz, szerintem ebből látható, hogy nagyjából miről van szó annak aki már játszott coop kártyás játékot. Részletekbe nem mennék már, mert úgyis mindent a kártyák határoznak meg igazán és azokat kijátszva ismeri meg a játékos a játék érdekességeit. Természetesen itt is vannak potionök, kondíciók pl stun, vagy épp a ruhákat is úgy rakhatod magadra ahogy az a valóságnak megfelel, így a két tegezzel jól kiröhögtek a többiek majd eldobtam az egyiket...

Játszunk még?
Ritkán vagyok már az az impulzus vásárló, de azt be kell ismernem, hogy tegnap óta ez a játék jár a fejemben. Akik ismernek tudják, hogy ha valami nagyon megtetszik akkor ha nem is egyből, de idővel úgyis megveszem amikor van rá keret. A Pathfinderrel valamiért nem ez történt, mert bár hónapokig agyaltam rajta hogy belevágjak azóta se vettem meg. A tegnapi próba után kicsit úgy érzem, hogy szerencsére így történt. Nekem egyelőre a Mistfall jobban tetszik mint a Pathfinder. Bár a mechanikája hasonlít a LotR LCG-re is, számomra azért nem ért egyik kedvenc coop játékom nyomába. Viszont nagyon tetszik így mindenképp helyet szorítok a top 50-es listámon neki és bármikor szívesen leülök vele játszani. Hogy mennyi van a dobozban nehéz megítélni. Bár csak 4 küldetést adtak ha jól tudom, azért egy küldetés is lehet változatos és újrajátszható mivel az encounterek határozzák meg főleg a történéseket. Mi tegnap egy bosst próbáltunk lenyomni, míg a Rahdo-s videóban a Zsolti egy gyűjtögetős küldit emlegetett. Sztem a 4 küldi is bőven tartalmaz 10-12 partyt és akkor már megérte. A mini kieggel kampányban is lehet játszani amit tervezünk is.

Összegzés
Aki csak ezt olvassa el az megszívta, mert nem fogom összefoglalni röviden a fentieket, max annyiban hogy ez egy jó játék. Annyi negatívumot tudnék felhozni irányába, hogy bár szépek az art-ok én LCG-sként el vagyok kényeztetve a különféle gyöngyűrű illusztrációkat illetően, itt pedig minden spell kártyán ugyanaz van. Szerencsére az itemek, szörnyek és társaik különböznek, de sztem a spell-ek is megérdemeltek volna egyedi vizuális megjelenítést.

Végezetül kap tőlem 8/10-et bármit is jelentsen ez.
11 
 Thumb up
 tip
 Hide
 • [+] Dice rolls
Loading... | Locked Hide Show Unlock Lock Comment     View Previous {{limitCount(numprevitems_calculated,commentParams.showcount)}} 1 « Pg. {{commentParams.pageid}} » {{data.config.endpage}}
{{error.message}}
{{comment.error.message}}
    View More Comments {{limitCount(numnextitems_calculated,commentParams.showcount)}} / {{numnextitems_calculated}} 1 « Pg. {{commentParams.pageid}} » {{data.config.endpage}}
6. Board Game: Eldritch Horror: Strange Remnants [Average Rating:8.39 Unranked] [Average Rating:8.39 Unranked]
Ádám Juhász
Hungary
Budapest
flag msg tools
"Never tell me the odds!"
badge
“You’ve never heard of the Millennium Falcon? … It’s the ship that made the Kessel run in less than 12 parsecs.”
Avatar
mbmbmbmbmb
Most egy rendhagyó bejegyzés következik, hisz ez alkalommal se nem játékélmény, se nem vélemény következik, hanem csupán az első benyomásaim az EH legújabb kiegjének bontása után:

Tegnap megvettem, kibontottam és le is kártyavédőztem az összeset így módjával bele is néztem, de csak épp annyira hogy jobban átérezzem miről is szól ez a kieg ha élőben játszunk, de azért nehogy spoilerezzek magamnak. Mivel az FFGs cikkeket nem nagyon olvastam el így csak nagyjából voltam képben, hogy itt vmi csillagok együttállása ellen küzdünk.

1. Újdonságok
Először is akinek megvan a MoM annak ez a kieg egyetlen új szabályt és mechanikát se fog nyújtani úgyhogy szabályolvasást utálók előnyben.  Mégis azért van új mechanika, de a MoM-os Rise of the Elder Thingshez hasonlóan csak akkor jön elő, ha az új Ancient One-t választjuk, vagy kihúzzuk/kiválasztjuk a megfelelő Prelude-t. A Kozmikus együttállásos prelude itt is egy ehhez megfelelő Adventure deck-et ad mint a MoM-ban az Antartica-s. Az új Stonehenge, Húsvét szigetek és stb találkozások is csak akkor jönnek be ha a fenti két eset egyike fennáll setupkor és olyanok kb mint egy Expedíció, vagyis tulajdonképpen nem kell szabályolvasással készülnünk, hisz mindent a setup-kor a kártyákról megtudunk.thumbsup
Ami régi-új dolog még: Focus action, Resistance, Unique Asset, Prelude kártyák, Mystery advancement. Magyarán kb dobozból játszható, ha tegnap lett volna még kis időm játszottam is volna egyet.


2. Tartalom
Úgy néz ki ez lesz a standard kiskieg minta mostantól, 1 Ancient One, 4 nyomozó, mérsékelt mennyiségű plusz cucc. Vagyis a Forsaken Lore ahogy szoktuk emlegetni tényleg csak kártyabooster volt az alapdobozhoz. Ebben van 4 szuper kis nyomozó, viszont sokkal kevesebb kártya mint a Forsaken Lore-ban. 4-4 találkozás csupán, de persze az új Ancient One is megkapja a már standardnak számító 6 mysteryt, 24 reserachet és 20 special-je is van mellé. Mennyiségileg minden rendben van, tipikus kiskieg.
Viszont apró lapokból elhalmoznak minket rendesen hisz nincs mindenkinek MoM kiegje, így kapunk 24 unique Assestet, amikkel most már tekintélyesen megduzzad az a pakli is. A többiek (spell, condition, asset) 16-16 lapot kapnak, az se kevés sztem, szóval van újdonság bőven, pl Imádkozás vagy Azure Flame spell ami nagy kedvenc volt AH-ban. Rengeteg Task is jön, az új nyomozók közül egy a Task-okkal operál.
Tartalmilag jól sikerült kiskieg thumbsup

3. Implementálás
Óriási pozitívum tulajdonképpen ez a kieg is a tartalmát tekintve, viszont előre figyelmeztetek mindenkit, hogy most már tekintélyes méretűre duzzad a legtöbb pakli ha minden kiegetek megvan. Simán előfordulhat hogy az új kieg dolgait 1-2 játék alatt nem nagyon látjuk előjönni. Persze azért sok mindenre gondoltak az EH-ban ezt már tudtuk eddig is és 1-1 előre setupkor félretett dolog és a prelude segíti hogy tematikusabb legyen a story, de mégis most már azért vastagok a paklik na! Engem nem zavar, és nehogy vki megijedjen, koránt sem kell válogatni setupkor és kivenni 1-1 korábbi kieg lapjait (én AH-nál se szoktam csak mythos és az other world esetében) hogy jobban átjöjjön 1-1 kieg hangulata. Azért első próbára ha biztosra akarunk menni akkor nem árt ha az ember úgy setupol mint ahogy, az AH-s King in Yellow-ban ajánlják, hogy a paklik tetejére keveri az új lapokat.
A Mythos decknél lehet különösen érdekes, hisz megint kapunk 20 új Mythos lapot és abból eddig se volt kevés. Én eddig mindent bele alapon toltam, de lehet érdemes megfogadni 1-1 ötletet a variáns szabályból és pl fokozatos mythos deck-et építeni elején elder sign-os lapokból, később csáposakból. Vagy pl a Rumor-okat is belőni a nehézséghez és csáposakat berakni vagy épp könnyűeket. Pl Yig ellen elég a könnyű is bőven az izgalom elérése végett.
Na majd meglátjuk, az biztos 3 kieg van már és érződik a kártyapool dúsítása, lassan érdemes finomhangolni is ezt azt, mert annyi a változó az egyenletben, hogy nehéz elérni a kívánt "éppen hogy nyertünk/vesztettünk" izgalmassági szintet. A MoM sokunk szerint túl könnyű lett, a Forsaken Lore meg sokaknak túl nehéz. Szerintem a Forsaken Lore szintje volt az igazi kihívás mindenféle állítgatás nélkül...remélem a Strange Remnants-al bekeverve 3 az 1-ben hozza azt a szintet.
Egyelőre részemről thumbsup -t kap a kieg, aztán majd az idő eldönti, hogy állunk. Az biztos, akit már az AH-nál is zavartak a vastag kártyapaklik az itt se fog örülni, még ha itt azért sok gyermekbetegséget ki is küszöböltek a mechanikával.

4. Tematika
A nyomozók storyjait elolvasva jól sikerültek. Az új Ancient One-t pedig ha tetszik ha nem meg kell fordítanunk a másik oldalára ha le akarjuk győzni. Mindenképpen érdekes mechanika, kicsit sokkal nyomozósabb a játék hangulata így talán, hogy nem egy óriási gonosz szörny ellen hanem főleg a kultistái ellen küzdünk.(Azért nem kell panaszkodni, mert nemsokára jön az egyiptomi kieg Nyarlahoteppel.)
A téma jó, ha már a mechanikában nem újítottak legalább a téma egyedi és olyan ami még nem volt. Ahogy átpörgettem a kis lapokat sok AH-s cucc köszön vissza, 1-2 így kép alapján passzol is a jelenlegi témához.
A Prelude-k között van egy Dunwich Horror story amit beígértek, de nem néztem meg milyen, majd élesben kipróbáljuk.
Epic monsternek megkapjuk Ghatanothoa-t, aki nemrég Ancient One-ként tette tiszteletét nálunk AH-ban és mindenki nagy kedvence lett. Sajna itt csak epic monster minden extra nélkül, de remélem áthoznak 1-2 ilyen spéci mechanikát AH-ból 1-1 Ancient One-nak, bár így is elég változatosak már de még lehetne "lopni" 1-2 ötletet.
Még 1 dolgot megemlítenék amin kártyavédőzés során megakadt a szemem. Van egy Mythos kártya aminek vmi olyasmi a neve, hogy mind meghalunk...biztató Az effektje is az hogy mindenki dob 1-1 kockával és annyi életet veszít amennyit dobott. Durvának tűnik a játék, a Rumor-okat már meg se néztem. Ahogy így olvastam most gyors 1-2 kommentet, megfelelő nehézségű lett a kieg.thumbsup

Végezetül pedig csak annyit, hogy ez egy jó kis kieg az biztos. Érdemes megvenni a többi mellé.

Elsőnek a specialitásom a következő lesz:
EH + Forsaken Lore + Mountains of Madness + Strange Remnants.
(Talán a Strange Remnants-os kártyákat a tetejére keverjük 1-1 paklinak, meglátjuk.)
Ancient One: Syzygy
Prelude: Dunwich Horror
2 
 Thumb up
 tip
 Hide
 • [+] Dice rolls
Loading... | Locked Hide Show Unlock Lock Comment     View Previous {{limitCount(numprevitems_calculated,commentParams.showcount)}} 1 « Pg. {{commentParams.pageid}} » {{data.config.endpage}}
{{error.message}}
{{comment.error.message}}
    View More Comments {{limitCount(numnextitems_calculated,commentParams.showcount)}} / {{numnextitems_calculated}} 1 « Pg. {{commentParams.pageid}} » {{data.config.endpage}}
7. Board Game: Kemet: Ta-Seti [Average Rating:8.17 Unranked] [Average Rating:8.17 Unranked]
Ádám Juhász
Hungary
Budapest
flag msg tools
"Never tell me the odds!"
badge
“You’ve never heard of the Millennium Falcon? … It’s the ship that made the Kessel run in less than 12 parsecs.”
Avatar
mbmbmbmbmb
Bár nem pörgetem túlzottan ezt a kis "blog-ot", azért volt már itt értékelés, összehasonlítás, játékparti élménybeszámoló, unboxing...most pedig jöjjön olyan ami még nem volt: Preview!

Az az igazság, hogy Essen engem úgy általánosságban nem túlzottan mozgat meg. Persze nem fanyalgok itt, mindig van 1-2 játék onnan ami végül ha megkésve is, de a gyűjteményemben köt ki és elismerem milyen nagy társasjátékos rendezvény, ahol tuti jó a hangulat. Ugyanakkor hiába túrtam át többször is az idei Essen-i listát nagyon nehezen találtam számomra érdekes játékokat. Ez abból is adódik, hogy egyre kerekebbnek érzem a gyűjteményemet és bennem nincs igazán meg az új játékok hajszolása iránti vágy. Persze szeretek új játékokat megismerni, de nem ragaszkodom hozzá, hisz így is rengeteg kedvenc van amit bármikor elővennék. Ezeken kívül természetesen az is hozzájárul enyhe érdektelenségemhez, hogy Essen elsősorban az eurogamereknek szól és kevés számomra érdekes tematikus játék kerül itt bemutatásra (bezzeg a GenCon-on). Mindemellett azért sikerült pár játékot wishlistre rakni, de elsősorban kiegekről van szó.

Ezek közül is a Kemet kiegészítője az ami a legtöbb ismerősöm fantáziáját is megmozgatta és azt vettem észre, hogy mindenki tuti megveszi aki rendelkezik az alapjátékkal. Csak jusson elég belőle hazánkba!

Tőlem szokatlan módon így ELŐRE átrágtam a kemény 4 oldalas szabálykönyvet és a Kemet tapasztalataimból kiindulva próbálom értékelni a kieget még megjelenése előtt, hogy akik hozzám hasonlóan tűkön ülnek tudják kb mire számíthatnak.

Ta-Seti

A Kemet egy erősen harcközpontű eurogame. Az ilyen típusú játékhoz sose egyszerű hozzányúlni úgy hogy ne bontsák meg a szépen felépített mechanikát. Nézzük meg a Kemet esetében sikerült-e...

A kiegészítőben 5 különböző modult kapunk amelyeket egyesével illetve a másikkal kombinálva is használhatunk. Így első olvasás alapján nekem mint kieg-mániásnak semmi kivetnivaló nincs az összes új modul egyszerre való használatában, de egyértelműen látszik az is, hogy 3 darab modul nagyon egymásra épül, míg a másik kettő külön-külön is ad érdekességet.

A szabálykönyvben való számozást követve az 5 modul a következő:
d10-1Fekete Piramisok és fejlesztések
d10-2Dawn (Hajnal fázis)
d10-3Path to Ta-Seti (plusz tábla)
d10-4Új győzelmi feltétel
d10-5Új csatakártyák és Isteni Beavatkozás kártyák

Nézzük őket sorban:


d10-1Fekete Piramisok

Ez egy tipikus "more of the same" kategóriájú kiegészítés amelyeket általában csak az elmélyült fanatikusok szoktak értékelni és a gamerek inkább új mechanikákra vágynak. Ugyanakkor mivel a Kemet lelkét szerintem a fejlesztések és az azokkal való kombózások adták így talán ez lesz a kieg egyik legnagyobb húzása a királycsinálás rendbetétele mellett.

A fekete piramisok és fejlesztések megjelenésével kapásból döntési helyzetbe kerülünk, hogy melyik piramist ne építsük meg a 4-ből. Játszottam már jó pár Kemet-et és az a tapasztalatom, hogy bármelyik fejlesztési úton versenyképesen lehet játszani így ezt várom a feketétől is. Elvileg a szabály szerint azért lesz alkalmunk lopni a másik piramisának erejét. Hogy ezt új Divine Intervention kártya tudja-e majd azt nem tudom, de minden bizonnyal a másik piramisának elfoglalása immár nagyobb értékkel bír és nem csupán a végjátékban lesz jelentősége amikor a 4-es piramisokat foglaljuk VP-ért. A fekete fejlesztések jelöléséhez kapunk egy apró kis overlayt...nem túl szimpi megoldás szerintem és igazán újranyomhatták volna az 5 db isten karakterlapját kétoldalasra fekete piramissal és anélkül.

Na de csak úgy nagyjából nézzünk bele milyen új tech-eket is kapunk. Mivel nem találtam leírást róluk csak franciául mely nyelvből középiskolai ismereteim erősen megkoptak az évek során így most kénytelen leszek a saját hieroglifa olvasó képességemre hagyatkozni. Persze pont ilyenkor nincs kéznél a Rosette-i kő amikor kéne...Na mind1, ha vmit félreértek akkor majd kijavítotok kommentben. (Zárójelben a szint ahol elérhető a fejlesztés)

goldencamelSzóval ha jól látom itt is kapunk ezüst tokenes tech-et (4) bónusz akcióért és természetesen VP-t (3) az eddigi színekhez hasonlóan.
goldencamel3 új lény jön: egy víziló (4), egy Hieracosphinx (3) és egy Cryosphinx (2), bármit is jelentsen utóbbi kettő. Előbbi egy hosszú hajú, cickós, madárszárnyas szfinx, utóbbi pedig kos testű. Végre bekerült a víziló, ami szerintem nagyon kellett és tipikus egyiptomi lény. Wilbur Smith kb minden könyvében megemlíti, hogy Afrikában nincs veszélyesebb állat a vízilónál és ha a rovarcsípéseket nem számítjuk, a legtöbb halál az ő számlájára írható. Itt is kap egy jó kis 4-es szintű lényhez méltó képességet, ha jól látom olyan győzelem esetén ahol megöltél 2 embert kapsz 1 plusz VP-t. Továbbá 1 támadás és 1 mozgást is add csatában. Emellett viszont van egy nappali képessége is, mégpedig hogy 1 sebzést semmissé tesz.
A kos-szfinx tipikus védőegység, ha azt a sereget támadja az ellenfél ahol ő van akkor csata előtt meghal két ellenséges egység. Itt is jár a bónusz 1 támadás és 1 mozgás is a seregnek.
A szárnyas-szfinx már erősebb és 2 támadást ad, de cserébe nincs mozgás bónusza ugyanakkor ő azt tudja, hogy az obelszikektől is el tudtok teleportálni.
Az nem egyértelmű számomra hogy itt és a vízilónál ez általánosságban érthető, vagy csak arra ahol a lény van, de inkább előbbire tippelek, mivel a kos esetében direkt kiemelték a lényt is az ikonoknál.
goldencamelKapunk 2 db Mercenary (1) tilet amivel 3-3 zsoldost fogadhatunk fel. Róluk sok infó nincs, mert a szabálykönyv se említi őket. Mivel csak 1 tile lehet mindenből, én arra következtetek, hogy sima katonák lesznek akik a seregeinkkel mozoghatnak. Ezzel kompenzálják a 12 katonát 15-re vagyis hogy minden csapatban 5-en lehessen és ne csak az mehessen maxos sereggel aki kifejlesztette a légiót (5+7).
goldencamelJön 3 db arany tokenes fejlesztés is, amit a piramis csúcsára tehetünk az alapjáték 4. szintű techjéhez hasonlóan. Az ezüsttel ellentétben arany tokenből lehet több is, de csak 1X használhatjuk körönként mivel csak 1 slot van a piramis csúcsán. Ki kell jelenteni melyik techünket használjuk épp.
Az 1-es szintű ajándék imádkozás akciót ad. Abból azért ritkán fogy ki az ember, de mindig jó ha ingyen kap 2 maná-t egy másik akció mellé.
A 2-es szintűvel ha jól értelmezem másodszor is használhatod a fehér fejlesztés akciót, de 1 manával drágábban.
A 3-as szintűvel pedig egy ajándék mozgást kapunk.
Így mechakialag passzol is hozzájuk a 4-es szintű kék amely egy mozgást vagy egy toborzást ad.
goldencamelKapunk még pár harci techket is, pl a hegyes cölöpök (3) miatt védekezéskor meghall ellenünk 2 ember csata előtt, vagy a fekete papok (2) miatt támadáskor 2 manát is kaphatunk. A 4-es szinten pedig egy egész erős techet kapunk, csatában folyamatosan 1 támadást és 1 sebzést biztosít, míg nappal pedig 1 mozgást ad az egyiptomi elit alakulat. A megfelelő piros techekkel az alap támadásunkat így akár 3-ra is növelhetjük.
goldencamelAztán maradt 3 fejlesztés amit elég nehezen fejtek meg, de megpróbálok. Az egyik 2-es szintű valszeg minden halott után 1-1 manát ad. Ami ugye azért hasznos, mert ha meghalnak az embereid akkor nem tudod őket felidézni a pontjaikért, de így kb kárpótol a játék. Az egyik 1-es tech se egyértelmű, ahol a toborzás ikon mellett 1 erősebb és 2 halványabb ember van. A hasonló kék tech 2 ajándék embert ad toborzáskor de abból 2 van. Valószínűleg ez 3-at ad ajándékba de csak 1 van belőle. Az utolsó pedig 4-es tech, de abban vagyok talán a legbiztosabb, mégpedig az a fehér olcsósító 4-es technek a "párja". Itt minden alkalommal amikor manát kapsz 1-el többet kapsz. Kör végén, imádságból, felidézésből, bármiből.

Ezekből is látszik, hogy az új fekete technológiák rengeteg új opciót nyitnak és egyáltalán nem tűnnek se gyengébbnek, se erősebbnek a többi színnél. Az jó még, hogy korábbi sok kötöttséget feloldanak, pl már 4 ember vehet extra VPt, vagy megoldja az 5-ös limitet, még 1 tech amivel elteleportálhatsz obeliszktől...stb

thumbsupMindenképp egy nagyon jó újítás ez a modul!

d10-2 Dawn /Hajnal fázis
A Kemet egyetlen igazi hibája szerintem az, hogy könnyen átmegy királycsinálóba a végén, amikor is a körsorrendet állapíthatjuk meg. Az aktuális utolsó lényegében eldönti, hogy ki milyen helyezést érjen el egy szoros játék esetén, hiszen nagy valószínűséggel aki később jön nagyobb eséllyel tud a többieknek kárt okozni és pontot szerezni, amire a többiek már nem tudnak reagálni. Ezt a problémát hivatott megoldani a beépített Dawn phase.

Elsőre megijedtem, hogy még egy fázis beiktatásával teljesen megbontják itt nekünk a mechanikát, de aztán láttam hogy az új fázis csupán ezt a sorrend kialakítást jelenti ami eddig az éjszaka része volt. Képzelhetjük azt is, hogy hajnalban a seregeink felkészülnek a napi ütközetre.
A hajnal során tulajdonképpen bidelünk arra hogy eldönthessük mikor jöjjünk a körben, így ez továbbra sem oldja meg azt a problémát, hogy a később jövő előnyben van, de legalább a saját kezünkben van a sorsunk.

A bideléshez kötelező egy harci kártyát betenni és a harchoz hasonlóan arccal lefelé egyet eldobni. Ezután opcionálisan Dawn tokenekkel növelhetjük annak harci értékét (Divine Interventionnel nem), hogy mienk legyen a legtöbb. Akinek a legnagyobb az érték az dönt először hányadiknak szeretne jönni a következő körben. A dolog pikantériája hogy teljesen szokatlan módon itt nem egyszerre és vakon bidelünk hanem hátulról visszafelé, vagyis aki utolsó volt és elvileg a legjobb neki van a legrosszabb helyzetben hisz a többieknek elég fölé bidelniük. A Dawn tokeneket 1-1 vesztes csata után kapod, vagy ha meghalt minden egységed a csatában akár győztesként is kaphatsz. Nem muszáj Dawn tokent berakni, lehet tartalékolni a végső minden eldöntő ütközetre is.

A modul mindenképpen jó opciónak tűnik, mert saját kezünkbe kerül a sorsunk, igaz csak akkor tudunk élni vele ha addig gyengék voltunk és vesztettünk vagy épp tartalékoltuk az erős kártyáinkat, amelyeket így viszont csatában nem használhatunk majd. A csata pakli pörgetése is érdekes dolog így, de ezt az 5-os modul balanszolja szerintem, mert alapjáraton a 6 lap 3 csatánként elég hamar újrakeveredett, hát még így milyen hamar keveredne.
Az biztos, hogy csökken így az intrika és a másik győzködése a sorrend állításkor, viszont cserébe nő a kiszámíthatatlanság (főleg a 4-es modullal kombinálva), amely lehet pár eurogamernek nem jön majd úgy be mint eddig, nekem mindenesetre tetszik! thumbsup

d10-3 Path to Ta-Seti
Plusz tábla! Na ettől félek a legjobban és látatlanba ezt tudom a legkevésbé megítélni így a szabály alapján még ha erről van a legtöbb írás is.

Itt lényegében kapunk egy plusz táblát amelyet 4 modulból random rakhatunk össze így minden alkalommal más lesz az út. Ezen a táblán 3-3 papunkat mozgatva 1-1 mezőt mehetünk előre minden egyes move akció választásakor Ta-Seti titkos városa felé. Odaérve állandó VP lehet a jutalmunk, de ha gondoljuk út közben is visszahívhatjuk papunkat egy kisebb jutalom reményében amelyre akkor épp abban a pillanatban szükségünk van. Egy move akcióval 1 papunkat mozgathatjuk 1 mezőt és arany tokenből kapott mozgással nem mozognak a papok vagyis így max körönként 2-t léphetünk előre. Értelemszerűen mind a 3 papunk lehet a táblán akár egyszerre is, és 1 mezőn több pap is állhat (a vallás békés dolog). Hajnalban frissülnek a felvett tokenek, amelyek egyébként face-up vannak a táblán.

A végső VP mellett 4 féle jutalmat kaphatunk. Út közben a pap kaphat ideiglenes bónusz tokent amit a körben fel kell használni a játékosnak. Ha viszont egy helyszínre ér (falu, város, templom) akkor választhat hogy elhagyja az utat és felveszi az ott lévő bónuszt. Ezek lehetnek 1X használatos tárgyak amelyek erősségük szerint szinttel meg vannak különböztetve vagy pedig skill-ek amivel a Papunk kvázi mitikus lény erősségekkel ruházódik fel és a seregünk mellé a táblára kerül további támadási és sebzés/védelem pontokat biztosítva. Rossz hír, hogy 1 embert le kell venni ilyenkor, de jó hír, hogy elfér a mitikus egység mellett is.

Hát nem tudom még hova tegyem ezt a kieget. Kicsit olyan felesleges plusznak érzem, de az biztos hogy felértékeli a mozgás akciót a játék elején amikor mindenki szinte csak tápolódik. Így lehet megéri berusholni 1-1 pont miatt a megfelelő bónuszért. Reméljük a balanszon nem sokat változtat, mert így is kaptunk már bőven bónuszokat a techekből a Divine intervention kártyákból és a lényekből, most még erre is figyelni kell. Az biztos, több bonyodalmat visz a játékba és szintén a kiszámíthatatlanságot növeli, hisz nehéz megjósolni, hogy 1-1 ellenfél mennyivel ront rád, mivel a pap aktivációja a fő táblás mozgás előtt van. Lehet hogy blöfföl és nem veszi fel a tárgyat, hanem felrak még1 papot vagy továbbmegy Ta-Seti felé, vagy most tutira megy és szétrombol? Lesznek érdekes csaták és nem lehet többé mindent kieurózni előre.
Tőlem egyelőre kap egy lájkot thumbsup de még bizonyítania kell.

d10-4 Új győzelmi feltétel
Ez egy érdekes modul, mert bár külön veszi a kieg szabály, azért a 2-es modullal együtt ajánlja. Szerintem magában is megállja a helyét, de a 2-es modullal együtt teszi igazán rendbe a Kemet fent említett egyetlen nagy problémáját. Tulajdonképpen nem is kell a kieg a használatához mert csak 1 plusz szabály.

Röviden annyi, hogy amikor egy játékos sorra kerül de még nem cselekedett, és van elegendő VP-je a győzelemhez és neki a legtöbb akkor ő nyer. Ha nem neki van a legtöbb de elérte a limitet akkor a kör végén dől el a győzelem hagyományos sorrendben. Ez magyarán annyit tesz, hogy vki eléri a körében a 8-10 pontot majd amíg a megint rákerül a sor és a többiek nem verik le róla a VP-ket akkor nyerhet. (Extrém esetben, mondjuk ha védekezési győzelemért is kap pontot egy kék tech után akkor mondjuk felmehet más körében is 7ről 8-ra akár).

Nagyon jó kis újításnak tartom, amit szerintem ki is próbálunk legközelebb ha addig nem lesz meg a kieg. A 2-es modullal csupán rajtad múlik, hogy hol akarsz szerepelni a sorrendben, de továbbra is az utolsó hely a legjobb, míg ezzel már abban se lehetsz biztos hogy az utolsó hellyel jól jársz. A két modul együtt sokkal kiszámíthatatlanabbá teszi szerintem a játékot, és többé nem kell kieurózni hogy ha most ő jön én még ezt tudom még lépni utána amivel nyerhetek, hanem tényleg az nyer aki a legjobban taktikázik és mindig az adott szituhoz tud alkalmazkodni. Hatalmas lájk! thumbsup

d10-5 Új csatakártyák és Isteni Beavatkozás kártyák
Ez is egy "more of the same" típusú modul. Mivel nem láttam az új Divine Intervention kártyákat így azokat most nem elemzem ki mint a tile-okat. Az új csatakártyákra viszont úgy érzem nagy szükség lesz főleg a Dawn modul használata mellett, hogy balanszoljuk a csata pakli megfelelő újrakeverését. Mivel mindenki kap 2-2 új csatakártyát így 4 csatánként keveredik újra a paklid, de cserébe azt az egy plusz lapot kijátszod Dawn fázisban. Nem is értem miért külön modul ez, mind1 azért kap egy lájkot thumbsup csak mert erre is gondoltak.

Összegzés
Véleményem szerint ez egy jó kieg lesz így kötelező beszerezni minden Kemet kedvelőnek, már csak azért is mert a Kemet szerintem egyetlen nagy hibáját minden bizonnyal rendbe rakja. Emellett kapunk sok finomságot is amiért megéri beruházni rá.

Ha a Kemet-et anno egy erős 8-assal illettem, akkor ez a kieg kaphatna egy 8.5-öt. Tudom kicsit fura így előre pontozni, de úgy érzem ennyi infó alapján elég sok mindent meg tudtam állapítani a Kemet alapos ismeretében, de majd a próbajátékok úgyis eldöntik igazam volt-e whistle
5 
 Thumb up
 tip
 Hide
 • [+] Dice rolls
Loading... | Locked Hide Show Unlock Lock Comment     View Previous {{limitCount(numprevitems_calculated,commentParams.showcount)}} 1 « Pg. {{commentParams.pageid}} » {{data.config.endpage}}
{{error.message}}
{{comment.error.message}}
    View More Comments {{limitCount(numnextitems_calculated,commentParams.showcount)}} / {{numnextitems_calculated}} 1 « Pg. {{commentParams.pageid}} » {{data.config.endpage}}
8. Board Game: Pandemic Legacy: Season 1 [Average Rating:8.66 Overall Rank:2]
Ádám Juhász
Hungary
Budapest
flag msg tools
"Never tell me the odds!"
badge
“You’ve never heard of the Millennium Falcon? … It’s the ship that made the Kessel run in less than 12 parsecs.”
Avatar
mbmbmbmbmb
Következzék ismét egy review. Már vagy két hete készülök erre, de így utólag örülök is, hogy kicsit lusta voltam és vártam vele pár sessiont még, mert talán jobb rálátásból véleményezhetek. A játék ami most boncasztalra kerül (csakhogy stílszerű hasonlattal éljek) a Pandemic: Legacy lesz.

Örülök, hogy elsők között írhatok erről a játékról itthon, mert úgy érzem, hogy ez egy mérföldkő lesz a társasjátékok történetében. Természetesen az egész vélemény SPOILERMENTES lesz, így bárki nyugodtan olvashatja aki szeretne a játék közben meglepődni. Annyit viszont azért előre elspoilerezek, hogy szerintem ez valószínűleg az év játéka lesz (nálam legalábbis). A célom ezzel a review-val az, hogy az érdeklődök megtudják mi várja őket ha belevágnak ebbe a nem mindennapi kalandba illetve, azok akik ódzkodnak a Legacy gondolatától is megtörjenek!

Saját véleményemről annyit, hogy minden egyes játékom kártyavédőzve van és én is védem a játékaimat ahogy csak tudom. A gondolat is megrémiszt, hogy valamelyik megsérüljön.
A Pandemic és annak mind a 3 db kiegészítője megvan. Az összes módot próbáltam már és 32 partit raktam bele ha a BGG nem hazudik, szóval ismerem a játékot eléggé.
A Pandemic Legacy-t 4 gamer barátommal kezdtem el 2 hete és a Gémklub jóvoltából egy Essen-i példányon tettük meg az első lépéseket. Egyelőre 7 partit raktunk bele és kb. a játék egyharmada és fele között járhatunk, úgyhogy még én is találkozhatok benne újdonságokkal, de úgy érzem az max. csak annyi jelent hogy az értékelésemet 9-ről 10-esre módosítsa.

A Legacy maga...
Röviden pár szót ejtenék a Legacy módról, mert tulajdonképpen ez egy viszonylag új dolog még és nem mindenki van képben mit is jelent. Elsőnek ha jól tudom a Risk (Rizikó) adott ki ilyen Legacy játékot, amely állítólag kifejezetten jóra sikerült és túllépett a Risk dögunalmas játékmenetén izgalmas hadjáratot produkálva. A Legacy lényege, hogy az a bizonyos játék úgy van kitalálva, hogy egymás után mindig ugyanazzal a társasággal játszva a játék folyamatosan fejlődik és változik. Ez hogyan valósul meg? Úgy, hogy a játékot nem teljes egészében bontjuk ki az elején hanem fokozatosan jutunk a tartalomhoz egyes partik lejátszása során. Vannak bizonyos feltételek amikor egy borítékot vagy épp egy rekeszt nyithatunk ki a dobozban így mivel ezek a feltételek nem ugyanakkor teljesülnek minden játszó csapatnál így egy játék se lesz ugyanolyan mint a többi.

Ezek alapján a legacy mód tűnhet sima kiegészítők alapdobozba integrálásának is de szerencsére nem csak erről van szó, hanem ezeket az új tartalmakat így kapjuk, hogy többnyire permanens döntést kell hoznunk amikor implementáljuk őket. Ezek az új tartalmak sok esetben matricák, amelyeket a táblára vagy a kártyákra kell ragasztanunk vagy esetleg új tokenek, kártyák és figurák. Sok esetben a játék kéri, hogy ha egy kártyát lecserélünk az előzőt pusztítsuk el. Ha új szabály érkezik akkor azt a szabálykönyv üres helyeire kell, hogy matricával beragasszuk, stb.
Najó itt álljunk meg egy pillanatra amíg mindenki feldolgozza ezt a traumát....

Mehetünk tovább?
Szóval ki az a b@rom aki vesz egy játékot és utána összefirkálja a táblát, széttépi a kártyákat és matricát ragaszt mindenre amit később nem tud leszedni?!
A válasz: Hát Mi gamerek!

Bármennyire is abszurdnak hangzik az egész ötlet, és én is mereven elzárkóztam ettől amíg nem láttam élőben, ez nem egy hülyeség. Tényleg nem!

Számtalan kampány jellegű játékkal játszom, de még egy rövidke LCG parti során is rengeteg döntést hozok meg ami befolyással van a játszma kimenetelére de azon kívül, hogy ki nyer vagy veszít nincs sok jelentősége. Lesz új parti, új emberekkel, új élményekkel. Nincs igazi súlya a döntéseinknek! Lehet hülyén hangzik, de attól, hogy valamit felragasztasz, ráírsz, széttépsz kapásból nagyobb súlyt adsz a döntésednek hisz annak fizikailag látszó és vissza nem fordítható eredménye van.

Amint kipróbáltam én is megértettem, és az első nehéz lépés után élvezettel alakítottam a saját játékunkat, együtt a többiekkel sok komoly döntést meghozva. A legacy játékot a játékosok alakítják és a saját egyedi játékuk lesz. Az igazi értéke nem a végeredmény, amivel egyébként lehet továbbra is játszani, hanem az út amit együtt jártatok be addig és az élmény amit szereztetek.
Na de nézzük konkrétan a Pandemicet...

A Pandemic: Legacy
Bár a Risk: Legacy is egész sikeres volt, de sajna nem kapta úgy fel a közönség, hisz mégis csak egy Risk-ről van szó. Valami ütősebb alapanyag kellett! Mondhatjuk úgyis, hogy ha van valami innovatív dolog akkor annak általában van egy ígéretes előszele is. Szerintem így volt a Risk: Legacy a Pandemic: Legacy előszele és kellően jó alapanyaghoz nyúlva igazán nagyot tudtak alkotni, amely kihathat a következő évek társasjátékaira is. Ki tudja, hogy a Pandemic: Legacy sikerén hány legacy játék lesz majd a jövőben! (Ugye mindenki emlékszik hasonlóra pl az idióta 3D-s mozi és az Avatar esetében)

Nézzük mi van a dobozban!
(Természetesen továbbra is tartom magam a spoilermentességhez, így csak olyan dolgot írok amit a nyilvános szabálykönyvből, vagy a dobozból kapásból látunk.)

A Pandemic: Legacy kibontás után tulajdonképpen csak egy Pandemic és abból is egy elég Tesco-s változatnak tűnik elsőre. Bár a térképen van 1-2 módosítás a városok összeköttetéseit tekintve és nagyobb a tábla a feladat kártyák és plusz súgók számára a lényeg továbbra is ugyanaz. Ha jól emlékszem csak 5 karaktert kapunk: Medic, Dispatcher, Researcher, Scientist, Generalist. Én aki már az összes kieghez szoktam kicsit húztam a számat, de kíváncsian vártam mi lesz ebből. Elolvastuk a szabályt, sok újdonság nem volt benne és sok hely ki is volt hagyva a később jövő szabályok matricái számára.

goo A Legacy részt 5 db dosszié, 8 db doboz, egy matrica ív és a legacy deck tartalmazza. A dossziék olyanok mint a csokis adventi naptárak és kis ablakocskákat nyithatunk ki a perforáció mentén, ahogy a dobozok fedelei is nyílnak. Értelemszerűen a dossziék tartalmazzák a később játékba kerülő matricákat, míg a dobozok a "3D-s" kiegészítéseket, de ennek részleteiről a WHO titkosítása miatt nem beszélhetek. A matrica ív tartalmazza a kezdetkor elérhető matricákat így azért talán már lehet 1-2 dolgot előre tervezni. A Legacy deck meg tulajdonképpen a játék motorja. Ez egy dobozba rejtett deck amihez nem nyúlhatunk hozzá, csak bizonyos esetben mindig a felső lapot olvashatjuk el. A rekeszben a deck nem keveredik és stabil marad. A lapok hátulján van értelemszerűen a kiváltó esemény aminek hatására megnézheted a lapot és így tovább. Mindig addig mész lefelé a deckben ameddig a játék engedi.

goo A játék ezektől eltekintve mint már említettem korábban nagyjából az alapjátékot adja nekünk. Ugyanazt a mechanikát kapjuk, ugyanazokkal a játékelemekkel. A legacy kampány során 1 év történeseit játszhatjuk le ami utalhat arra is, hogy elvileg ez a Pandemic: Legacy Season 1. Minden egyes parti 1 hónapnak felel meg viszont ha egy partit elvesztettünk akkor még a hónapban egyszer újra kell próbálkoznunk mielőtt továbbmegyünk a következő hónapra. Ebből kiszámolható, hogy 12 és 24 közöttre tehető a végigjátszáshoz szükséges játszmák száma, úgy átlagban a 18 parti tűnik elfogadottnak.

gooMivel coop játék így a beépített szerencsefaktor miatt előfordulhatnak végletek mind a két irányba, de ettől még lehetetlennek tűnik, hogy valamelyik csapat minden partit győzelemmel vagy vereséggel húzzon be. Ezt egy új mechanika is felügyeli, mégpedig a Funding. Ez egy érték ami az adott partira vonatkozik és azt mutatja hány darab Event kártyát tehetünk a player deckbe, tematikailag ez jelenti azt, hogy mennyire fél a nagyvilág a járványoktól és mennyire támogat minket. A Funding 4-ről indul és minden győztes meccs után 2-vel csökken illetve minden vesztes meccs után 2-vel nő. Amikor 0 Fundinggal megy az ember egy küldetésre akkor kisebb az esélye hogy sikerrel veszi, de persze lehetséges. Ez lehet sokaknak nem fog tetszeni, de így kicsit a játék auto-balanszolja magát, hogy senki se húzhasson el vagy maradhasson le. Gondolom nem árulok el nagy titkot azzal, hogy egy legacy játék során mi és a játék is fejlődik így szükség van valamilyen szintű balanszra ahhoz, hogy az izgalom megmaradjon. Mindenki ismer erősen eltolt balanszú dungeon crawlereket szerintem...

goo Az alapmechanika ugyebár ugyanaz, vagyis 4 vírus van, kártyákat húzunk, kockák jönnek fel amiket leszedünk, az Outbreak, Epidemic és társai se változtak. Ugyanazok a vesztési feltételek, de a győzelmi feltételek idővel változnak, mert új feladatok jönnek fel a legacy deckből, amelyek objective-ként a táblára kerülnek. Minden hónapban meg van adva, hogy hány onjective-et kell megoldani, de a táblán is látszik a csillagok számában. Eleinte csak 2-t, de később 3-at is. A játék nem elégszik meg az régi uncsi 4 betegség gyógyításával! (Részleteket a WHO titkosította)

goo Az utolsó dolog ami még szembetűnik a szabálykönyvből és a komponensekből az a fejlődés. A tábla, a kártyák, a karakterek és természetesen a szabálykönyv is fejlődik. Minden játszma után 2 db upgrade-t kérhetünk, ami lehet pl unfunded event amit egy városkártyára ragasztva használatunk funding kereten kívül, vagy lehet egy karakterfejlesztés és a karakterünk az alap mellett újabb speciális képességekkel gazdagodhat. Ha akarjuk uprgadeként átépíthetünk már fent lévő research stationt állandóvá amely mostantól mindig ott kezd a pályán, vagy ha kiirtottunk egy betegséget akkor arra is kérhettünk pozitív mutációt, vagyis egy gyengítő downgrade-t.

Ha egy városban Outbreak történik akkor elsőre kap egy fehér ún. unstable matricát, majd később újabb outbreakeknél, már sárga (2-3) riot vagy narancs(4) collapsing matricát. Végül a város elesik és fallen lesz. A sárga matrica "csak" a repülést és a kutatóállomást tiltja a városban, narancssárga városba menni már plusz 1 kártya eldobással lehet, míg fallen városba már 2 kártya kell. Ha egy karakterünk épp egy outbreak helyszínén van akkor köteles választani a matricákon található Scar-ok közül. Ha valaki kap egy harmadik Scart akkor meghal, csakúgy mint ha épp egy városban tartózkodik amikor az Fallen lesz. A halott karaktert széttépjük és azt a játékot civilként folytathatjuk...fincsi!
Azt nem részletezem, hogy ezek a matricák természetesen örökre szólnak, vagyis hiába kezdünk minden hónapban új partit a városok úgy maradnak. Ha 1-1 város beáldozunk mert nem foglalkozunk vele az később még visszaüthet. Legalább magunk alakíthatjuk Mad Max-Walking Dead-Androméda-törzs-szerű (kinek mi) kis poszt-apokaliptikus világunkat

Újdonságok...
(Természetesen továbbra is tartom magam a spoilermentességhez, de itt már utalni fogok 1-2 új dologra ami újdonságként hat a játékban. Természetesen továbbra se spoilerezem el a storyt, max annyit fogok írni, hogy bejön egy új elem, de nem nevezem nevén. Akinek ez sok az nyugodtan ugorjon a következő fejezetre.
Azért döntöttem úgy, hogy írok 1-2 újdonságot, hogy még jobban felkeltsem az érdeklődést a játék iránt. Valljuk be eddig nem sok különlegesség volt ami megragadja az ember fantáziáját, csak az hogy kap egy alap Pandemic-et amit összebarmolhat...)


Az kiderült már gondolom mindenki számára, hogy nem a kicsit feltápolt és/vagy lesérült Medic-el és Scientist-tel fogjuk végigszenvedni az egész kampányt. A játék során új karaktereket is kapunk akik valamelyik eddigi karakterünkhöz kapcsolódva jöhetnek a játékba. Azért is mertem ezt az apróságot elspoilerezni, mivel az eredeti karaktereink lapján van egy Relationship rublika ahova ezeket a kapcsolatokat ragaszthatjuk és ez már bontáskor is látszik. A karakterekhez egyébként nem vagyunk végig kötve a játék során mint egy dungeon kampányban. Mindig azzal mehetünk küldetésre akivel szeretnénk vagy érdemesnek látjuk. Az eredményeket a karakter hátulján vezethetjük, ahogy nevet is adhatunk a karakternek ráírva azt a lapjára.

Az objective lapok helyéből és a havonkénti megoldani szükséges objectivek számából következtethetünk arra is hogy mindig új objectivek jönnek fel. Nyugodjon meg mindenki, nem mindig csak 4 vírusra gyűjtjük a színeket 20 partin keresztül. Néha olyanok a feladatok mintha nem is Pandemic-et hanem valamit mást játszanánk. Az objectivek adottak, de van olyan is hogy egy parti közben változik a helyzet, mert írja a legacy deck, hogy fedd fel a második epidemic után. Jó mi?!

Sok kieg után az ember hiányolja a kiegek opcióit. Mint ígértem részletekbe nem megyek, de jó pár kieg elem fel fog bukkanni a játék során (mondjuk a dobozokból ez is sejthető) és olyanok is amiket nem ismertünk eddig. Nyugi a készítők nem kétszer adják el nekünk ugyanazt, mert kb. semmi se pont úgy működik mint a kiegekben, ahogy a karakterek egy részének se ugyanaz pontosan a képessége.
(Mivel még nekünk is sok hátravan én titkon reménykedem a Bio-Terrorista felbukkanásában is, hogy vkinek ellenünk kelljen játszania legalább 1 partit )

Ha ennél több részletbe mennék akkor már tényleg durván spoilereznék, úgyhogy legyen annyi elég, hogy a játék fejlődik majd, változik...nem kicsit, hanem nagyon. Néha mintha nem is Pandemic lenne! Minden szempontból zseniális az egész!

Kinek (nem) való?
A Pandemic Legacy azoknak való akik tényleg valami újat keresnek! Ez a játék tényleg tökéletesen össze van rakva. Szükséges hozzá egy fix 4 fős társaság és mivel mindig együtt játszotok a játék árát is szétdobhatjátok négyetek között. Tuti befektetés, 4 főnek tippre 16-20 parti játékot biztosít.
Továbbá ajánlom azoknak, akik szeretik a Pandemic-et, hisz ez végülis egy Pandemic 2.0. Azoknak is ajánlom akik szeretik a kiegeket, de mindig azon dilemmáznak, hogy épp melyik kieget tegyék 1-1 játékba. Nyugi nekik ez a játék megmondja, hogy kell játszani és mit használhattok a partiban.

Azoknak nem ajánlom nem tudnak túllépni ezen a "nemírok-nemragasztok-nemtépek-játék szent" gondolkodásmódon. A játék természetesen szent, de ez a játék erre lett kitalálva, mint ahogy a fagyit is elnyalod egyszer. Akik a cikk után is így gondolkodnak, azoknak csak annyit szeretnék üzenni, hogy legyenek nyitottak és próbálják ki!

A legfontosabb kérdés: Lehet-e játszani nem-legacy módban is?

Így a kampány felénél járva úgy látom, hogy nagyon erőltetve talán lehet, de az már eleve csalás. A csalókat pedig társasjáték körökben nem szeretik

Először is csalás, mert ha nem mented el a játékot akkor tegyük fel szeretnéd utána játszani az elejéről, vagyis annak a tudatában fogsz játszani, hogy tudod mi fog történni, vagyis csalás a döntéseid nagy része, amelyeket eleve nem azok teljes súlyával hoztál meg. A játék úgy van kitalálva, hogy a játékos úgy cselekszik, hogy nem tudja mi várja...Természetesen ha szeretnénk több különböző társasággal is játszani a Pandemic-et akkor fogjuk vissza magunkat a spoilerek tekintetében a többiek számára és használjuk a másik színű dobozt a játékból, hiszen direkt emiatt 2 különböző dobozzal (piros és kék) is forgalomba került.

Továbbá csalás, de nem a játékban hanem magaddal és a játékostársakkal szemben, mert elveszi mindenkitől a legacy mód felfedezésének örömét. Anélkül senki nem tapasztalja meg a döntések súlyát és maradandóságát. Továbbá a játékélményen is ront ha pl a matricákat kivágod és odarakod a helyekre, majd fél óra elmenteni mindent hogy is volt, aztán legközelebb újabb fél óra setupolni mindent. Természetesen a perforált dobozokat vissza lehet csukni, a legacy deck-et el lehet menteni és vissza lehet rendezni, de vannak olyan lapok amiket le kell kaparni mint egy kaparós sorsjegyet, ami természetesen visszafordíthatatlan...

Természetesen érzékenyebb lelkűek ne nevezzék el a karaktereiket, vagy a kiirtott vírust és ne írják rá a tollal ezeket a táblára és a lapokra és az elpusztítandó kártyákat sem kell széttépni. Nem ellenőrzi a legacyt a Társasjáték Felügyelet.

Szóval lelke rajta annak aki jegyzetfüzetezni és post-itelni szeretne, meg fél centi széles matricákat akar rendezgetni 20 partin keresztül... elméletileg minden megoldható, gyakorlatilag semmi értelme és véleményem szerint ront a játékélményen.

Ha valaki úgy gondolja, hogy ezzel "tönkretesszük" a játékot akkor arra az a véleményem, hogy nem tönkretesszük, hanem játszunk vele! Mint amikor az Andersen mesében a fenyőfa boldog, hogy karácsonyfa lett belőle. Utána lehet szomorú, mert többé nem kerül elő a Legacy, de azt a kb 18 partit amit beletesztek biztos élvezni fogja a játék is és ti is!

Összegzés
Már az elején ellőttem, hogy nálam ez a játék 9/10 egyelőre és nem tartom kizártnak, hogy a végére 10/10-es is legyen. Minden benne van ami egy tematikus játékhoz szükséges. Én szinte teljesen amerigamer vagyok, a Pandemic alap változata a kiegekkel is jó és tematikus de inkább eurogame. A Pandemic: Legacy úgy lesz tematikus ameri, hogy az átkozott szerencsefaktor és társai nem jön be a játékba, csupán kap a játék egy fantasztikus történetet, amelyben minden laphúzást egy "WTF!" felkiáltás követ.

Számomra eddig egyértelműen ez az év játéka és ahogy látom a játékosok zömének bejön, mert nagyon felfelé ível a BGG toplisten. Kicsit főtt is a fejem, mert éppen összegyűjtöttem a Thematic Top10 játékot kiegestül mire ő betört oda és már első is Nembaj, elvileg 1/4 részesedésem van a dobozban, de az is lehet, hogy veszek egy másikat, mert pár év múlva elővenni is jó lesz.

Remélem felkeltettem az érdeklődést a játék iránt és sikerült megváltoztatni pár véleményt a legacy-móddal kapcsolatban. Az biztos, hogy szuper játékmód ez ha igényesen van megcsinálva, és a Pandemic esetében így történt. Én várom a játék végét vajon mi lesz és várom a Season 2-t is. Remélem további Legacy játékok követik a Pandemic-et a jövőben. Nem lenne jó ha mostantól ez lenne a hype mint a hülye 3D-s filmek esetében, de 1-2 igényes munkát el tudnék fogadni évente.

Dr. Jamie
17 
 Thumb up
0.05
 tip
 Hide
 • [+] Dice rolls
Loading... | Locked Hide Show Unlock Lock Comment     View Previous {{limitCount(numprevitems_calculated,commentParams.showcount)}} 1 « Pg. {{commentParams.pageid}} » {{data.config.endpage}}
{{error.message}}
{{comment.error.message}}
    View More Comments {{limitCount(numnextitems_calculated,commentParams.showcount)}} / {{numnextitems_calculated}} 1 « Pg. {{commentParams.pageid}} » {{data.config.endpage}}
9. Board Game: A Game of Thrones: The Card Game (Second Edition) [Average Rating:7.73 Overall Rank:314]
Ádám Juhász
Hungary
Budapest
flag msg tools
"Never tell me the odds!"
badge
“You’ve never heard of the Millennium Falcon? … It’s the ship that made the Kessel run in less than 12 parsecs.”
Avatar
mbmbmbmbmb
Egy kis visszatekintő 2015-re…

Ez az írás eredetileg a BGG-re készült a szokásos évi toplistának, de túlságosan kinőtte magát így most itt a saját kis „blogomon” teszem elérhetővé.

2015-ben összesen 523 partit sikerült játszani csak az alapjátékokkal. Ezek jelentős része hosszabb tematikus amerigame volt, de előfordult közte pár partijáték is. Érzékelhető a növekedés a tavalyi 427-hez képest. Nagy meglepi nem volt mondjuk, amikor összeadtam, mert új fix társaságokkal új heti BG napot iktattunk be és a korábbi session-ök száma pedig nem változott.

Viszont csupán 103 különböző játékkal játszottam. Bár ez növekedés a tavalyi 88-hoz képest, de továbbra is inkább a klasszikus kedvencek újrajátszása volt a szempont, az új játékok hajszolásával szemben. Büszkén jelenthetem ki, hogy az eddigi évekhez hasonlóan (1 játék híján) minden mai szemmel komolynak tartott társasom előkerült tavaly így úgy néz ki jó irányba halad a gyűjtemény. Ugyanakkor biztos vagyok benne, hogy ez idén már nem lesz megismételhető, hiszen soha korábban nem nőtt még így meg a gyűjteményem, mint 2015 folyamán.

Nem tartom magam erősen „cult of the new” tagnak így a tavalyi 63-hoz képest, idén csupán 55 játék volt új számomra. Ez érdekes, mert sokkal többnek tűnt, és úgy éreztem rengeteg új játékot ismerhettem meg és jobban elhanyagoltam a régieket, de a számok nem hazudnak. Igaz így is a játékaim több mint fele új volt. Viszont ami érdekes, hogy az újakból 19 db 2015-ös megjelenés a BGG szerint, de további 10-15 is kb. idén jutott el hozzánk így ki merem jelenteni, hogy elég sok „idei” játékot volt alkalmam kipróbálni és nem nagyon van hiányérzetem. Ez annak is tudható be, hogy tavaly elég sok „kimaradt” játékot pótoltam a korábbi évekből, míg idén azok közül a jobbakat inkább megvettem és újrajátszottam így az újakból a ténylegesen frissekre fókuszálhattam. Ez most jobban is jön ki, mert talán így érdekes listát nyújthatok az idei tematikus megjelenésekről is, nem csak az idén megismertekről.

Bár semmi kihívást nem támasztottam magam elé tavalyra vonatkozóan, azért annak örülök, hogy sikerült az FFG összes LCG-jét megismerni az év során így már több szemszögből is rálátok a témára hisz nagyon kedvelem a stílust. A BGG-s toplistákkal nem nagyon foglalkozom, de azért a tematikus listát szoktam követni. Egy nap azon kaptam magam, hogy a top10-ből szinte minden megvan, de a top20-ból se sok hiányzik. Mivel a lista folyamat változik így ez az „achievement” sokáig nem tartható, de megnyugtató, hogy 1-2 kivételtől eltekintve a tematikus játékok élmezőnyét én is kedvelem és magaménak tudhatom. A kiegek hajszolása és a játékok „kimaxolása” idén se maradt el, így a tavalyihoz hasonlóan készítettem kieges listát is.

Na de nézzük a listákat!

1Top 10 2015-ös játékok

Úgy érzem 2015 az innováció jegyében telt az ameri társasok körében. Legalábbis a listámon található játékok szinte mindegyikében találtam valami innovatív mechanizmust, sőt az idei csalódást keltő játékok is tartalmaznak ilyet.

d10-1Game of Thrones – The Card Game (2nd edition)
Sokat gondolkoztam mi legyen az első, hisz a Pandemic Legacy-t én is hypoltam elég rendesen. Végül a GoT2 lett a befutó. Lehet, hogy csak egy második kiadás, de mivel az összes lapot újragondolták így olyan mintha egy új játékot kaptunk volna (főleg, hogy én az első kiadást se játszottam). Számomra ez volt az év legjobban várt játékra, amelyre cikkekkel, kiegészítő design elemekkel és hasonlókkal teljesen rákészültem. Szerencsére nem okozott csalódást és mind a 2 fős mind a több fős játékmódja kiválóan visszaadja a Trónok harca hangulatát, amelyet sajnos a táblás verziónak szerintem nem sikerült eléggé. Továbbá elég nagy pluszt jelent a Legacyval szemben számomra a korlátlan újrajátszhatósága, illetve, hogy nagyon jó az itthoni GoT kártyás közösség és szimpatikus embereket ismerhettem meg a játékon keresztül.

d10-2Pandemic Legacy: Season 1
Csak a második helyre fért oda nálam. Egyértelműen az év talán legnagyobb durranása volt és olyat tudott nyújtani, amelyet más játékok eddig nem. Nem véletlen a rekordidő alatt megszerzett BGG Top1 helyezése sem. (Bővebben írtam már erről fentebb ha valakit érdekel: https://boardgamegeek.com/geeklist/188277/item/4257239#item4...)

d10-3XCOM: The Board Game
Újabb innovatív játék. Sokan negatívan élik meg a kapkodós dicefest-et, pedig az XCOM egy nagyon jó kis hangulatos real-time játék, amely kezdőkkel is elővehető. Nálunk bejött több társasággal is. Projektoron az igazi! (Fentebb írtam róla: https://boardgamegeek.com/geeklist/188277/item/3781985#item3...)

d10-4Legendary Encounters: A Predator Deck Building Game
Nem szerettem sose a deck-buildinget, de a Rune Age után idén a Legendary-ban megtaláltam azt, amit az emberek látnak ebben a műfajban. Az Alien után a Predator változat is kiválóra sikerült. Olyannyira hogy az első partik után le is toltam a filmeket ismét. Get to the choppa!

d10-5Kingdom Death: Monster
Szintén egy olyan játék, amelyhez hasonlót még nem vagy csak részben láttunk. Igaz már a Shadows of Brimstone hozta ezt az asztali RPG hangulatot, a KDM egy kicsit más irányból közelíti meg a stílust. A téma egyedi, bár bejön ez a creepy horror hangulat, de talán a törzsközösség fejlesztése még ennél is jobban tetszett.
Erről a játékról a CFP blogba írtam: http://www.crueltyfreepirates.com/kingdom-death-monster-4-re...

d10-6Runebound (3rd edition)
Az fantasy kalandjáték mindig is a szívem csücske. Sajna ez is egy ritka műfaj, de bezzeg testvérével a dungeon crawlerrel Anduint lehet rekeszteni. A korábbi kiadásokat nem ismertem, de ez a harmadik nagyon jól sikerült. Sokkal összetettebb, mint pl a WoW Adventure vagy a Relic, de ugyanakkor nem esik túlzásokba, mint a Mage Knight. Az innovatív harci mechanizmusa engem teljesen megfogott és persze a design is.

d10-7Warhammer Quest: The Adventure Card Game
A Warhammer univerzum fantasy ágát kevésbé ismerem, de amint megláttam tudtam, hogy ez kell nekem. Sok újdonság nincs benne, de kedvelem ezt a kártyás, kombozós coop stílust amit kapunk, még ha egy kicsit túl repetitív és száraz is néha. Kicsit hasonlít a kedvenc coopomra a LotR LCG-re is, de van benne a Death Angel-ből vett ötlet is. A kidolgozott kampánymód miatt szimpatikus és előzte meg a Mistfallt a listámon.

d10-8Mistfall
Itt van még egy kártyákkal kombózós coop játék. Kicsit sok van belőlük már itthon. Megmondom őszintén nekem nagyon bejött ez a játék, de elsősorban a design miatt csúszott ennyire hátra. Bár ami meg van rajzolva az gyönyörű, de sok helyen ugyanazt használták fel ismét. A kampány is kevésbé tűnik kidolgozottnak, mint a WHQ esetében. Ennek ellenére nem bántam meg, hogy félig impulzus jelleggel megvettem.
Fentebb írtam róla: https://boardgamegeek.com/geeklist/188277/item/4033107#item4...

d10-9Star Wars: Armada
Egyszer már csóváltam a fejem ilyen méregetős-tologatós játék után. Valamiért mégis az Armada ott motoszkált a fejemben sokáig, mert a csillaghajó az csillaghajó. Az az igazság, hogy sokkal jobban tetszett, mint az X-Wing vonalzós-méregetős rendszere, még ha csak kicsi is a különbség. Imádom, ahogy játék közben érződik, hogy több ezer tonnás csillaghajók manővereznek egymás között. Az ára viszont brutális még az LCG-hez szokott mércémnek is, úgyhogy ezt elengedtem.

d10-1d10-0Assassinorum: Execution Force
Ha már innováció, akkor a 10. helyre is jusson belőle. Igazából a Games Workshoptól senki se várt extra nagy játékot, csak szép miniket. Viszont a mechanikával valahogy mégis sikerült visszaadni az őrök mozgását kicselező, lopakodó, soha nem hibázó Assassinok tevékenységének a hangulatát. Nem bonyolult, de jó. Ilyen egyszer-egyszer elővehető dungeon crawler, ahol nem kell tökölni a kampánnyal, meg elmentéssel. Előveszi az ember és mehet egyből, mint valami Pandemic parti.

2Top 2015-ös kiegészítők
Tudom örök érvényű mondás, hogy egy jó játék kieg nélkül is meg kell, hogy állja a helyét. Ezzel egyetértek, de ennek ellenére én még mindig a maximalista elvet vallom és minden játékomhoz minden kieget beszerzek. Számomra az a jó kieg, amely újít a játékon, vért frissít és érzem a különbséget, hogy más kieggel és nélküle játszani.

d10-1Kemet: Ta-Seti
Az első hely viszonylag könnyű volt. Adott egy majdnem tökéletes euro-wargame de van 1-2 hibája. Ha nem is gyorsan, de jött a megoldás a Ta-Seti kieggel, és mostmár a Kemet apró hibái felett is szemet hunyhatunk. A kieg összes opciója valami pozitív mechanikát ad hozzá a játékhoz, de a hotfix-ek mellett a legjobbak talán a fekete piramisos fejlesztések.
Fentebb írtam róla:https://boardgamegeek.com/geeklist/188277/item/4197041#item4...

d10-2Resistance: Hidden Agenda & Hostile Intent
Bár ez két külön kieg, de KS-en együtt lehetett őket venni és igazából én is együtt vettem. Eddig sokan az Avalon-ra esküdtek a plusz karik miatt, de a kieggel végre a Resistance-ba is megkapjuk ezeket a karikat, plusz további 5-6 opciót. Egyet leszámítva mindegyiket próbáltam már és nagy Resistance fanként szerintem mindegyik hozzátesz szépen a játékhoz és a változatosság végett érdemes külön-külön próbálgatni őket. Eddig is a Resistance volt szerintem a legjobb partijáték, de ezután főleg. Az ismert Avalon-os Assassin modul mellett a Defector és a Reverser modulokat ajánlom kipróbálásra.

d10-3Colt Express: Horses & Stagecoach
Megmondom őszintén a Colt Express-t én meguntam kb.8-10 parti után. Jó cucc, de egyszerűen megcsömörlöttem tőle. Jött ez a kieg és mindent vitt. Számomra ez lehelt új életet a játékba. A lovak, a whisky, a lovaskocsi mind-mind zseniális. Végre elmozdult a totál gateway szinttől a casual gamer felé a játék. A DeLorean promó pedig szuper ötlet. Ilyen egy jó promó. Ötletes, kielégíti a rajongókat, de ugyanakkor olyan mechanikát ad hozzá, ami nem befolyásolja végzetesen a játékot.

d10-4Pandemic: State of Emergency
Ez már a 3. kiegészítő volt a Pandemichez és nehéz már újat mutatni. Továbbá beárnyékolta a kieget kicsit a Legacy hype-ja is. Én mégis azt mondom, hogy ez egy jó kieg szuper ötletekkel. Minden egyes challange bármikor előkapható opciókat ad a játékhoz, amely a másik két kiegről nem volt azért elmondható.

d10-5Alien Frontiers: Outer Belt + Expansion Pack
Bár a KS már régi, de végül ez is csak idén jelent meg nagyobb példányban illetve jó pár Expansion Pack-al mellékelve. Az AF-t imádjuk Mártival így ez a kieg kötelező volt. Az alapjáték kicsit egysíkú volt a kevés választható opció miatt, de a kieggel már több lehetőségünk van. A kis Expansion pack-ek nem olcsóak, de akit beszippant ez a retro sci-fi hangulat az minden új kártyának örül.

d10-6Eldritch Horror: Strange Remnants
Nagy kedvenc az EH is, de ebben a kiegben kicsit csalódtam. Vagyis egyszerűen a Mountains of Madness nagykiegként annyira erősen hozta a témát, hogy jöhetett utána kb bármi akkor is kevés lett volna. A kiskiegek terén pedig a Forsaken Lore tette nagyon magasra a lécet. Lényeg a lényeg ez egy jó kieg, nem a legjobb, de koránt sem olyan, mint pl az AH esetében a Black Goat-os ami nagyrészt használhatatlan. EH fanoknak must-have.

d10-7Elder Sign: Gates of Arkham
Erre is vártunk nagyon, hisz már kicsit uncsi volt a múzeumban minden parti során bucira verni a Mérhetetlen Véneket bármennyire is szeretjük az ES mechanikáját. A GoA kieggel kapunk egy AH light-ot tulajdonképpen, csak a játék nehézsége nem light. Kicsit túltolták a készítők a sok könnyűségre tett panasz után. Sajna nem elég jól játszani, hanem óriási mázlira is szüksége van az embernek, hogy nyerhessen. Ennek ellenére szerintem megéri az árát, már csak a design miatt is.

d10-8Spartacus: The Shadow of Death
Eleve érdekes volt a Spartacusban, hogy mindenkinek csak 1-1 figurája van és nem a gladiátorhoz köthetőek azok. Itt végre megkapjuk 3 neves gladiátor designos figuráját is, de nem csak ez van a kiegben. Új opciók, hogy a 2v2 primus harcok hamarabb létrejöhessenek a játékon belül ne csak az endgameben illetve számtalan új lap. Jó kis kieg lett ez, ami pont eleget ad a játékhoz véleményem szerint. Elvetemültek akár már 7-en is tolhatják így.

d10-9Star Wars: Imperial Assault – Twin Shadows
Bár ennek a kampányával még nem játszottunk a lapokat azért átnéztem és a Skirmish mód során felhasználtuk ennek a kiegnek a figuráit, elemeit. Jó karaktereket kapunk, de mernék mást mondani Han Solo fanként, hisz az egész kieg róla szól és Boba Fettről. IA-soknak kötelező.

d10-1d10-0Smash Up – Pretty, Pretty:
Asszem itt szállt el teljesen a játék az orbitális hülyeségek irányába. Hercegnők, cicák, lovak és tündérek? Nem tudom mi értelme van, de már csak a poén kedvéért is kell! Még alig próbáltuk ki, de vicces volt és az a lényeg.

Egyéb idei kiegészítők, amiket már megvettem / megrendeltem, de még nem volt alkalmam kipróbálni. Tuti, hogy csak nyerhet velük az, aki kedvelte az alapjátékot is: Eldritch Horror: Under the Pyramids, Mage Knight Board Game: Shades of Tezla Expansion, Mistfall: Valskyrr – Campaign System, Smash Up – Munchkin, Shadows of Brimstone – Caverns of Cynder, War of the Ring – Warriors of Middle-Earth

12015 negatívjai
Szerencsére tudom mi az, amit szeretek így tényleg nagyon ritkán nyúlok mellé. Ennek ellenére sajnos idén is tudok olyan játékot írni, ami nem tetszett. Idővel egyre jobban előjön belőlem „Kekec Kapitány” is (by fisha), és van, hogy jó játékokba is belekötök vagy fanyalgok. Persze nem alaptalanul, mert az indokaim sokszor jogosak. Ezért itt két részre osztottam a listákat, egyik az abszolút negatív citromdíj, a másik pedig azok a nem rossz játékok, amiktől többet vártam.

Citromdíj:
d10-1The Game
Igazából fura, hogy ide írom, mert egész jól szórakoztunk vele a strandon, de mégis azért tudjuk hova tenni ezt a játékot. Teljesen megrökönyödtem, amikor ezt Év Játéka díjra jelölték. Csak azért hallottunk róla mi is, különben elkerülte volna a boltok piacait, ahogy azóta se beszél róla senki. Faék egyszerű számpakolgatás. Az ötlet nem rossz, de nálam a játék ennél magasabb szintről kezdődik.

d10-2Arcadia Quest
Ismerősi körben mindenki CMON fan, imádják az összes minijüket, meg játékaikat. Nekem nincs sok tapasztalatom, de gondoltam Lang csak nem csinál rossz játékot. Aztán leültem AQ-zni. Óriási csalódás volt, főleg hogy annyian beharangozták előre hogy micsoda dungeon crawler ez. Ennek köze nincs a dungeon crawler-hez, csak egy másikkal kib@szó mászkálós játék, ami szép, de az is szubjektív. Tényleg egy faék egyszerű mechanikával egymást ütik az emberek amíg valaki jobbat nem dob és megold 1-2 questet. Erre szokták mondani, hogy ezt akár „én is kitalálhattam” volna, de hát nem tettem így más lett milliomos. Én pedig csak konstatálom, hogy hiába kúszik előre a tematikus toplistán akkor se veszem meg.
(Mielőtt valaki azt hinné, hogy keserűségemben panaszkodom itt, a kampányt megnyertem, de még így se élveztem nézni a többiek szenvedését)

d10-3Space Cadets: Away Missions
Ez a játék már lassan szállóige az egyik társaságomban, mint a rossz játék megtestesítője. Igazából nekem nem volt tapasztalatom a franchise-al, de a Star Trek szeretetem miatt szívesen ültem le mellé. Eléggé egyszerű és kicsit bugyuta dungeon crawler, amiből a Trek-es away team hangulat nem is igazán jön át. Próbáltak egy ilyen akciómenedzselő játékot létrehozni, de nem lett az igazi. Sokat nem tudok mondani róla, hogy idővel változik-e a játék hisz vagy 30 pálya van hozzá. Nekem ennyi is elég volt.

Csalódást keltő játékok a következőek voltak:
d10-1Tajemnicze Domostwo – Mysterium
A másik játék, ami mindenkinek bejött szinte akit ismerek. Igazából, ha valaki szerette a Dixit-et és az ilyen asszociációs dolgokat, akkor ez nem egy rossz játék. Tulajdonképpen én is jól szórakoztam ahányszor ezzel játszottunk, de főleg a jó társaságnak és a sörözésnek köszönhetően. Nem vagyok keményvonalas heavy gamer (najó de) és szeretem a könnyed partijátékokat, de valahogy nálam ez partijátékként se vált úgy be.

d10-2Blood Rage
Nos itt van ismét egy Lang játék. Mivel nem vagyok nagy KS-es így engem ez elkerült, de kiterjedt gamer körömnek hála egy kezemen nem tudom megszámolni hány ilyen van az ismerőseimnek. Ennek köszönhetően kapásból KS érkezés után pár órával már játszottuk. Megmondom őszintén akkor nagyot csalódtam, azóta játszottunk ismét és kicsit enyhültem. Először is egy újrakiadással nincs bajom, de hogy valaki lemásolja a korábbi játékát és hasonló köntösben újra kiadja, már kevésbé jön be. Lang úgy érzem teljesen lecopyzta a Chaos in the Old World nevű sikerjátékát, csak pont azt felejtette el áthozni, amitől az sikeres volt: aszimmetrikus játékmenet és kombozós kijátszható kártyák. Bár ezt részben megkapjuk a BR-ben is és magunk építhetjük fel a törzsünket 1-2 kombót kialakítva, én mégis úgy érzem, hogy ez kicsit mellément. A viking téma annyira nem jött át számomra hiába a sok mini. Legjobban talán a pillage-n való eurózás és csiki-csuki nem tetszett, hogy ki tud még belépni, kinek éri meg pillage-t tolni. A kártyák szórásáról már nem is beszélve, mert elképesztő dolgok rakhatóak össze a 3. korszakra, ahol nem ritka tízenpár pontról akár 150 felé is ugorhat 1-1 játékos. Ettől függetlenül szórakoztató játék, de a harcrendszert leszámítva a Chaos-t nem tudta nálam megközelíteni semmilyen területen.

d10-3Forbidden Stars
Ismét egy nyári „blockbuster” játék ami rajta volt a wishlistemen, de végül lekerült róla egy megérzés folytán. Ez a játék is olyan, hogy 1-2 baromi innovatív dolog van benne ami jó, de tettek bele olyan elemeket amik számomra megölték a hangulatot. A Starcraft-ból ismert parancsok egymásra pakolása baromi jó és taktikus szerintem, ugyanakkor a bolygóról bolygóra átugrás szárazföldi egységgel, illetve mozgási láncok kialakítása űrhajókkal teljesen abszurdnak és retronak hatott a mai erősen tematikus 4X társasjátékok között. Az FFG a 40k-s játékaiban eléggé el szokta találni a designt, de szerintem itt azt is kicsit elnézték, a tábla olyan mint valami csempe. Ennek ellenére jól elvoltunk ezzel is, de a mozgás nagyon nem jött be egy TI3-hoz vagy Runewars-hoz hasonlítva. Ami viszont nagyon tetszett az a harc. Az külön akár minigame-ként is el tudnám játszani, mert annyira jó volt. A megfelelő elegye a kockás és a kártyás harcnak. Nehezen írtam ide ezt a játékot, de egy kicsit ez is csalódás volt számomra.

32015-ben megismert, de korábban megjelent játékok toplistája
d10-1Shadows over Camelot
Heavy gamer létemre nehéz szívvel írok lightos játékot bármilyen toplista élére, de el kell ismernem, ahogy tavaly az Alien Frontiers úgy idén a Shadows over Camelot robbant be nálunk. Ez az a játék ami Dead of Winter traitor módja szeretett volna lenni. Könnyed, egyszerű, kiegyensúlyozott, sőt akár 8-an is játszható. Tényleg ez az a játék, amit bármilyen társasággal elő tudtam venni, az amerikai focis csapatomtól kezdve, párom idősebb szüleivel is. Nem egy Battlestar Galactica de ha nincs 4 óránk csak másfél, akkor ideális választás.

d10-2Shadows of Brimstone
Itt már visszatérek a heavy gamer vonalra. A KS miatt a Brimstone-t teljesen elkerültem és így utólag sajnálatomra. Ebben a játékban találtam meg azt, amit a World of Warcraft számítógépes játékban szerettem, mégpedig a karakterfejlesztés, az XP gyűjtést, a nagyobbnál nagyobb sebzések kiosztását és a csapatmunkát. Ez tulajdonképpen olyan, mint egy számítógépes játék táblás változata. Nagyon jó kis kampányt toltunk idén belőle így nem panaszkodhatom, még ha szünetel is épp a dolog. Illetve azért is külön öröm számomra, mert ennek köszönhetően sikerült újabb gamer baráti társaságot alakítanunk, amely az óta is összetart.

d10-3Legendary Encounters: An Alien Deck Building Game
A Predatornál már lelőttem a poént, de az Alient ismertem meg előbb. Eleinte nem jött be igazán, mert sok tematikátlan dolgot éreztem, de végül engedtem neki és elragadott. Ez a játék tényleg jó, még úgy is, hogy a deck-buildingért nem rajongok.

d10-4Robinson Crusoe: Adventures on the Cursed Island
Ez egy „régebbi” cucc és régóta ki is akartam próbálni, de végül csak a nyáron került sor rá. Nos ezért is érdemes többször játszani mindennel, mert ez is az Alien-hez hasonlóan elsőre nem tetszett igazán. Túl eurogame-nek, mechanikusnak és száraznak gondoltam, aztán szép lassan elmerültem benne. Mártinak is bejött, úgyhogy a lakatlan szigeteken a kalandok általában 2 fősek, meg egyébként is kb. minden ismerősöm végigvitte már a játékot így maradt itthonra.

d10-5Mage Knight Board Game
Ciki, de ezt a klasszikust csak idén sikerült megismerni. Akkor hadd ismételjem önmagamat, és elsőre ez se tetszett túlzottan, főleg a fura pontozási rendszere. Az összetettsége viszont nekem nagyon is imponált. Másnap agyaltam is sokat rajta, de elengedtem végül. Majd jött egy jó vétel és beszereztem az alapjátékot és bár a kiegeket nem próbáltam még, de azokat is sikeresen felhajtottam időt és pénzt nem kímélve. Lehet nem lesz ez sose kijátszva, de akkor is egy olyan összetett hibrid játék, amely a heavy tematikus játékokat kedvelőknek kötelező darab otthon és az eurosok is kedvelni fogják.

d10-6Level 7 [Invasion]
Ez a játék teljesen üres folt volt nekem, amikor megjelent. Gábor barátom kattant rá kicsit látatlanba, és el kell ismernem az ízlése jó és nagy százalékban bejön nekem is, amit vesz (az AQ-t leszámítva), így idén nem kevés játékban követtem őt és gyűjteményünk jelentős része azonos is. Az Invasiont is ő mutatta nekem majd hagytam ülepedni pár hónapot és lecsaptam az utolsó példányra, ami volt itthon. Az Level 7 játékok alaptörténete szerintem eleve zseniális, amihez külön öröm, hogy minden rész más mechanikával készült el. Ez alkalommal egy tulajdonképpen coop játékban fogunk össze az idegenek ellen. A játék sokkal kevésbé absztrakt, mint az XCOM és teljesen más stílus. Sokkal több a gazdasági elem benne, de a kockás harc se marad el. Amikor először megláttam, hogy 15!!! apróbb fázisból áll egy kör akkor majdnem lehidaltam, de közben rájöttem, hogy kell is. Ebben a játékban minden megvan, ami visszaadja a Függetlenség Napja hangulatot. Egyedül egy problémám lehet vele a jövőben, mégpedig, hogy túl könnyűnek tűnt két parti után, igaz mindig jól lepusztult a bolygó a végére. Másik nagy hátránya, hogy ez tulajdonképpen fix 5 fős játék, míg az XCOM meg pont fix 4 fős, így nem ütik egymást ebben és nálam elférnek a polcon, de ez sokaknál kizáró ok lehet.

d10-7Exodus: Proxima Centauri
Ez a játék lett kikiáltva Twilight Imperium light-nak miután az Eclipse elbukott eme nemes címért folytatott küzdelemben. Míg utóbbi inkább gazdasági űr eurogame, addig az Exodus azt a tematikus vonalat próbálja meglovagolni, amelytől a TI3 a kevés ameri egyikeként a 6-8 órás játékidejével is BGG toplistás tud maradni. Az Exodus azért természetesen sokkal lightosabb, de hozza a hangulatot. Tényleg érződik a galaktikus konfliktus, a termelés, a techelés, minden. Egyedül a mozgás kicsit túl fiddly és az egyszerűségnek ára is van, hisz nem lehetnek óriási flottáink, de sebaj, legalább szívünkhöz nőnek jobban a hajók. Alig várom, hogy a kieget kipróbáljam. (Gábor vedd már meg!)

d10-8Star Wars: Imperial Assault
Ez az a játék, amelyet mindenki várt, végül is úgy-ahogy befutott, de az óta se beszél róla senki se szinte. Bár van egy nagy IA-s Facebook csoportunk és aktívak is vagyunk, kicsit úgy érzem mindenkinél leülepedett már az IA láz és vagy befejezte a kampányt vagy félbehagyta. Sajna mi is az utóbbiak vagyunk. Tavaly ezt a játékot próba nélkül botor módon a top 2014-es játéknak tituláltam a Descent után vélt pozitív változtatások miatt. Azóta tudom, hogy ezek a változtatások nem feltétlenül voltak pozitívak és az IA se hozta azt, amit sokan vártunk. Ennek ellenére ez egy korrekt kis dungeon crawler, apróbb balance problémákkal. Ami miatt a listán a helye az a Skirmish módja, amely kivételesen jóra sikeredett. Amit nem kedveltem az X-Wingben, hogy méregetni és tologatni kell, az itt lépéssel van helyettesítve. Még bízom benne, hogy a kiegekkel balanszoltabb kampányokat is kapunk, de elsősorban a Skirmish miatt maradok IA fan a jövőben.

d10-9Yggdrasil
Az Yggdrasilt kb a semmiből próbálhattam ki egy meleg nyári napon sörözés közben a balcsin. Tudtam, hogy jó coop, de kb ennyi. Annak ellenére, hogy még talán a Pandemicnél is erősebb a mechanika szerepe benne én a témát is át tudtam érezni, pedig sok minden elég absztrakt. Érdekes valamiért ez nekem jobban bejött vikinges-istenesben mint a Blood Rage, persze tök más a kettő. Nagyon sajnálom, hogy nem kapható már, mert egy szuper kis játék és a zacskóból token húzással elég különleges is.

d10-1d10-0Pathfinder Adventure Card Game
A végére befutott a Pathfinder is. Igazából ez is egy szuper játék, csak erős volt a mezőny idén. Vicces, hogy most már tényleg teli lettem ilyen kártyás, kombós, középen az ellenség és mi ellene vagyunk típusú játékokkal: Pathfinder, Mistfall, WHQ, részben a Legendaryk. Tavaly még csak a LotR LCG volt ilyesmi nekem. Valahogy egyelőre mind elfér itthon, de az tény, hogy nem lesz mind rongyosra játszva (mert kártyavédőzve vannak ). A Pathfinder igazából egy szerepjáték lenyomat. Azért nem mondom, hogy pótlék vagy utánzat, mert igazából egy szerepjáték keretét adja meg. Sokaknak így nekem is a történetmesélés hiányzott belőle, de ezt megoldja a rajongói segédlet. Viszont kell hozz a nyitottság és a kreativitás is, hogy a játék csillogjon. Emellett persze kapunk egy kiválló hand-deck-management mechanizmust illetve szép artokat. Én a Runelords-osat és a Skull & Shackles kalózosat próbáltam eddig ki tavaly. Utóbbi tetszett jobban és azt is kaptam szülinapomra a páromtól. (Az biztos, hogy ez a játék tényleg olyan, mint a Pathfinder )

+1 LCG: Akkor végül a plusz 1. Bár az LCG-ket is ugyanolyan társasjátéknak tartom, mint a többit, mivel elég elenyésző réteg kíváncsi rájuk így nem tűzdeltem teli a listámat velük. Főleg azért is mert idén mind a 7 FFG-s LCG-t sikerült kipróbálni, igaz már 2-t korábban is játszottam és gyűjtöttem. Továbbra is a Star Wars maradt a kedvenc és a LotR LCG pedig az egyik kedvenc coop játékom. Idén viszont a fent említett Game of Thrones mellett nagyon bejött még a Call of Cthulhu amit el is kezdtem gyűjteni végül. Ez talán az egyik „legagyégetőbb” LCG ha lehet ilyet mondani és az eurogamerek nem haragszanak meg. Bejött még a Warhammer 40k: Conquest és az Android: Netrunner is. Előbbit az újdonság és a társaság hatására el is kezdtem, de alig játszom már. Utóbbi bár tetszett kicsit úgy érzem, túl van hypolva. Legalábbis nekem nem jött be ez a sok tikos információ, enyhe randomitás és elképesztően sok blöffölés. Főleg a téma miatt tetszett és ettől függetlenül bármikor szívesen Netrunnerezek, csak nekem közel sem az LCG-k király, mint sokan vélik a BGG-s helyezéséből. Végezetül még kipróbálhattam a Warhammer: Invasion-t is ami talán a legkevésbé tetszett a hétből, de abban is láttam sok érdekességet.

4LCG Toplistám
1. Star Wars LCG
2. Lord of the Rings LCG
3. A Game of Thrones LCG (2n edition)
4. Call of Cthulhu LCG
5. Warhammer 40k: Conquest LCG
6. Android: Netrunner
7. Warhammer: Invasion

22015-ben játszott csalódást keltő, de korábbi játékok
Itt is hasonló elvet követnék, mint korábban. Szerencsére a régebben megjelent játékokból könnyebb kiszűrni a gyengébbeket így csak 1-1 tudok mindkét listára írni.

Citrom-díj:
DungeonQuest
Ez a játék kb. olyan mintha egy troll csinálta volna, aki azt mondta, hogy nesze nektek buta, béna amerigame. Igazából semmi értelme nincsen, csak mászkálsz és „kalandozol” amíg vagy te nem leszel a leggazdagabb, vagy meg nem halsz. A kedvencem az volt, amikor mindenki küzdött a pár száz aranyával, én meg kihúztam egy lapot, amin 4000 arany volt utána csak vártam, hogy a többiek meghaljanak…über troll játék. A hab a tortán az, amikor a karakter megy a föld alatt és ha nem tud egy irányba továbbmenni akkor a falnak megy folyamatosan mint valami beakadt számítógépes játék és sérül. Najó lapozzunk… még jó, hogy Andrással söröztünk közben…

Csalódás:
Castle of Mad King Ludwig
Igazából ez is idomul a fenti csalódást keltő játékokhoz. Élveztem a partit, jól szórakoztam, de mégis csalódtam kicsit. Lehet azért, mert iszonyatosan be volt harangozva a játék és valami elképesztő kombózást vártam. Ezzel szemben ezek a szomszéd szobára ugró kombók kicsit kevesek voltam számomra, ahogy a tematikátlan árazási mechanizmus is. Egyedül az tetszett, amikor nagyobb kombót rakott össze az ember, ha a földalatti szobája reagált valami másikra. A téma is fura volt, igazából bármi mással puzzle-zhetnénk, mert sok tematika nem volt a kombókban, max az Activity szobák esetében.

5Társasjáték tervező
Ameri fanként nem túlzottan követem a társasjáték tervezők munkásságát, de azért valamennyire képben vagyok és természetesen vannak tervezők, mint pl Konieczka, akitől több játék is bejön. Úgyhogy, amolyen mini-díjként kiosztok egy Tematikus Társasjáték Tervezői díjat is. Kezdjük ez alkalommal, a negatívval.

thumbsdownEric M. Lang
Óriási fordulat részemről, hisz tavaly őt neveztem meg legjobb tervezőnek. De tényleg, még Konieczkától is futottam nekem nem tetsző játékba (Gears of War) ezért Lang-ről bátran hangoztattam, hogy bár nem a kedvencem, de eddig minden játéka bejött. Bár az XCOM-mal jól nyitotta az évet szerintem, de utána óriásit csalódtam benne. Igaz az Arcadia Quest tavalyi megjelenés, de az is csalódás volt és egy kicsit a Blood Rage is, mert afféle Chaos 2.0-t vártam és szerintem gyengébb lett. Emellett tucatszám gyártja a játékokat a Cool Mini Or Not-nak, szerintem be van tervezve előre több is, mint ahogy a 7-Sins volt. A Game of Thrones második kiadásával megmenthetné az évet, de amennyire én tudom az már oroszlánrészt Nate French munkája. Ez van, Lang-ben kicsit csalódtam idén, és most már nincs olyan tervező, akinek minden játéka tetszett eddig.

Tervezőknél nem szeretek listázni, így csak megemlítem a fentebb is szóba hozott Nate French munkásságát. Őt „díjazni” kicsit öncélúan hatna az LCG imádatom miatt, de ő tipikusan az a szerző, aki folyamat nyomja az ipart és jól. Senki sem ismeri igazán, de attól függetlenül mindenben ott van. Kb. az összes LCG-t ő viszi tovább az FFG fejlesztői csapatával és az újjászületett GoT is az ő érdeme főleg ahogy a szépen befejezett Call of Cthulhu is, a LotR LCG-t nem is említem már inkább. Stabil, megbízható, jó tervező volt idén is, ahogy az elmúlt 10 évben!

thumbsupMatt Leacock
Na és a díjat kapja!!! Kicsit olyan ez most mint mikor egy jó film nem nyer Oscar-t de a rendezőt díjazzák. A Pandemic Legacy szerintem vitathatatlanul az év játéka volt minden tekintetben. Kevés játék tudott ennyire innovatív lenni és ilyen hatást gyakorolni az emberekre. Leacock-nak szívügye ez a projekt, mert folyamat fejlesztette a Pandemic-et az évek során a kiegekkel és korábban a Forbidden Island és a Forbidden Desert is erre a mechanikára épült. Van egy olyan elméletem, hogy kiskorában mindig elverték Ki nevet a végén-ben így felnőve csak coop-okat akar tervezni és játszani. Lényeg a lényeg, hogy jól csinálja. Azt ne felejtsük el, hogy a Legacy mellett, a sima Pandemic-hez is kihozott egy jó kis kiegészítőt is a State of Emergency-t.

6"Különdíjak"
Annyi díjat kiosztottam és listát írtam, hogy a végére tényleg csak az maradt, amit még csupán a kapott élmények miatt meg szeretnék említeni idénről.

Az LCG-t ugye megtettem korábban, de szeretnék egy különdíjat adni a Star Wars LCG-nek, hisz idén is központi részt foglalt el az életemben a játékok terén. Aki ennyit játszik, mint én szerintem csoda hogy fordít heti 1 napot csupán egyetlen játékra. Idén is kiváló közösség épült az Andúrilban, két új játékos is jött és bár gyarapodtunk továbbra is sajnos kevesen vagyunk, de legalább a hangulat családias. A díjat pedig nem csupán a szeretet miatt kapja, hanem mert 129-szer sikerült leültetnie az asztalhoz 2015-ben (tavaly 109-szer). Szerintem ez elég bizonyíték arra, hogy egy végtelenségig kombinálható mély játékról van szó, amelybe szerintem idén is beleteszek egy 100-ast.

A másik, amit kiemelnék idén, amivel év elején viccelődtünk is sokat. 2015, a „Kampány Éve” volt több tekintetben is. Először is bármennyire is ameris vagyok a dungeon crawler nekem korábban nem állt olyan közel a szívemhez igazán. Nem is nagyon volt dungeon crawlerem és ami a legközelebb állt hozzá az a Mansions of Madness volt. Ehhez képest 2015-ben beindult a gépszíj. Elkezdtünk több ilyet is játszani és mivel a legtöbb kampány módban vihető így úgy játszottuk. A legnagyobb élmény talán a Descent alapdoboz végigjátszása volt, igaz bőven megtoldottuk kiegekkel a tartalmat a változatosság végett. Idén következik a folytatás. Bár nem dungeon crawler, de kampányként végigjátszottuk a már sokszor tárgyal Pandemic Legacyt is. Toltunk még Imperial Assault, Shadows of Brimstone, Kingdom Death: Monster kampányt és belekezdtünk a Warhammer Quest-be, a Mistfall-ba, az Omega Protocol-ba és a Pathfinderbe is.

Bár versenyszerűen sportolok sose éreztem úgy, hogy társasjátékban versenyeznem kéne valakivel és sok kooperatív játékot is játszom egyébként is. Ennek ellenére 2015-ben 2 db LCG versenyen is elindultam több-kevesebb sikerrel: 40k Conquest, Game of Thrones. Illetve tavaly se maradhatott el a már hagyománnyá vált FFG-s Fellowship event, a LotR LCG keretein belül, amelyet sikeresen ismét megtartottunk és ismét első próbálkozásra diadalmaskodtunk.

Bár sok új játékot ismertem meg és bőven volt ami a befurakodott a top50-be, azért a top10-em nem változott csak a sorrendjében:

#1: Twilight Imperium (Third Edition)
#2: Battlestar Galactica
#3: Star Wars: The Card Game
#4: Arkham Horror
#5: Runewars
#6: Eldritch Horror
#7: Mansions of Madness
#8: Lord of the Rings LCG
#9: Star Trek: Fleet Captains
#10: Sid Meier's Civilization: The Board Game

Nagyon ostromli a top 10-et az újak közül a Shadows of Brimstone, Clash of Cultures, Game of Thrones LCG, Shadows over Camelot. A régiek közül: Chaos in the Old World, Descent 2nd edition

Végezetül mivel TÁRSASjátékokról van szó megemlíteném a társakat is. Külön öröm, hogy pár ismerős gamerrel is szorosabbra fűztük a szálakat. Úgy társaságok, barátságok alakultak ki és remélhetőleg ezek az új dolgok folytatódnak 2016-ban is.

A családdal is sikerült viszonylag sokat játszani, ha az idő engedte. Néha betekintést is nyerhettek a komolyabb játékok világába is. Párommal pedig úgy érzem, hogy idén is sikerült elég sokat játszani. Jó érzéssel töltött el, hogy már ő igényelte a komolyabb, összetettebb játékokat 1-1 este és nem éreztem azt, hogy én tukmálom rá. Kedvence idén talán a Clash of Cultures, az Alien Frontiers és a Robinson volt, de inkább nem megyek bele. Mindemellett az aktív klubélet folytatásában is támogatott.

Ezek alapján egy barátom tanácsát megfogadva: „Ádám ha egy nő Kemetezik veled akkor azt vedd el!”, év végén el is jegyeztem Mártit! (Furcsállom is, hogy azóta nem kellett egyik kedvencét a Marrying Mr. Darcy-t játszanunk)

Na de vissza a témához. Társasjáték szempontból úgy érzem ez egy jó év volt! Mindenkinek hasonlóan izgalmas és változatos 2016-ot kívánok az asztaloknál! Gyertek klubokba minél többen!

Ádám
18 
 Thumb up
 tip
 Hide
 • [+] Dice rolls
Loading... | Locked Hide Show Unlock Lock Comment     View Previous {{limitCount(numprevitems_calculated,commentParams.showcount)}} 1 « Pg. {{commentParams.pageid}} » {{data.config.endpage}}
{{error.message}}
{{comment.error.message}}
    View More Comments {{limitCount(numnextitems_calculated,commentParams.showcount)}} / {{numnextitems_calculated}} 1 « Pg. {{commentParams.pageid}} » {{data.config.endpage}}
10. Board Game: The Undercity: An Iron Kingdoms Adventure Board Game [Average Rating:7.15 Overall Rank:3395] [Average Rating:7.15 Unranked]
Ádám Juhász
Hungary
Budapest
flag msg tools
"Never tell me the odds!"
badge
“You’ve never heard of the Millennium Falcon? … It’s the ship that made the Kessel run in less than 12 parsecs.”
Avatar
mbmbmbmbmb
Megvolt a második session is az Undercity-vel így talán megalapozottabban mondok véleményt, főleg hogy ez már a 3. kaland volt a 7-ből.

Jó kis játék ez annak ellenére, hogy elsőre nem éreztem túlzott bizsergést. Talán azért sem, mert sok dungeon crawler amivel játszottunk újabban kb alapjáraton tolja az ember arcába, hogy: "nézd milyen innovatív vagyok, ilyet se láttál még". Az Undercity ezen a téren hozza a kellemes átlagot, bár vannak benne új elemek, de mégis a megszokottat kapjuk. Igaz az legalább masszív, tesztelt és rendben van. Privateer Press ért hozzá, hisz az Omega Protocol és az Invasion is jól sikerült. Nézzük "röviden":

A téma király. Steampunk szerű, de annál ami nekem steampunk kicsit darkosabb. Jó hangulata van annak ellenére hogy az ugyanebben a világban játszótó High Command nem jött be igazán nekem. A story 3 játék után érdekes, van íve, kíváncsi vagyok mi lesz a vége.

balansz rendben van, egyelőre izgi meccseket toltunk. Volt, hogy a halál küszöbén álltunk, vagy épp az időlimit volt necces. Igazából szerintem az egy jó coop dungeon crawler kulcsa, hogy izgi legyen és balanszolt. Idővel mi is erősödünk, de a mobok így is erősek és csak rajzanak és még egy csomó fajta lény hátra is van így nem aggódok emiatt.

Fejlődés. Szerintem okés, kb Descent kategória csak más számokkal. Több XPt gyűjtesz így minden drágább, de nagyjából hasonlóan vásárolhatsz. Jó a közös XP pool, amire Brimstone-ban is átálltunk a srácokkal. Gear-ek annyira nincsenek, side questből vehetsz fel geart illetve talentből fejlesztheted 1-1 fegyvered. Engem nem zavar, mert a balanszot nem tolja el legalább 1-1 OP gear, de valamennyire megvan a lootolás hangulata is a side questekkel. Ugyanakkor sokan hiányolhatják a "most vajon mit húzok" feelinget.

Akciók. Szerintem ez is rendben van. Mozgás+akció. A mozgás más mint amit megszoktunk mivel nagy terek vannak így hálistennek nem lehet átlósan menni. Az akció pl. ajtónyitás, tárgyfelvétel, szóval a szokásosak...és persze támadás. Az egész játék egy masszív akciómenedzsment, de azért nem Pandemic szintű. Kell kicsit eurózni, hova állsz, a mobok hova jöhetnek, merre mehetnek, mert nem lehet aprókat korrigálni mint egy Descentben fatigue-al. Telik az idő is, és dönteni kell, hogy mennyit gyilkoltok és XP-t farmoltok, mennyire necces a quest és van-e idő sidequestre.

A harc és kb minden check 2Xd6 és hozzáadod a megfelelő statod. Szokásos kétkörös sebzés van, először a def-re dobsz a hit miatt és accuracyt adsz hozzá, ha hiteltél akkor a fegyver powerjéhez adod a kockát és az armor a célszám. Kicsit zavaró hogy defnél elég a döntetlen míg armornál túl kell dobni. Sebzés is rendhagyó, mindig 1-et sebzel, kivétel ha 5-el túldobod az armort mert akkor kettőt. A mobok ugyanígy harcolnak. A két d6-ot még lehet növelni 1 kockával, pl melee-k ha mozgás után ütnek akkor az charge, vagy a ranged ha nem mozog az aimed ill. boostolható 1-1 damage dobás is kártyával.

"AI": minden köre elején a játékos spawnol egy mob-ot így folyamat rajzanak ami szintén jó. Egyszerre add hack 'n' slash hangulatot a játéknak, úgy hogy a hagyományos feladatmegoldós hangulat se veszik el. A spawn mechanika is szuper és pályánként változatos. Van hogy őrjáratok jönnek fel, van hogy épp oda jönnek guardok ami a célhelyszín. A játékos a köre végén húz egy NPC kártyát is, akkor pedig egy NPC triggerel. Ez jó mert kiszámíthatatlan és nem sablonos. Ezért is kell eurózni a mozgással, hogy elérj másokat de közben rád se chargoljanak illetve ne aimeljenek be. Logikus minden, de nem mondom, hogy egyszerű elsőre viszont bele lehet jönni hamar. A pályák AI mechanikája is egyedi, és nem a sablonos nyomj meg egy gombot, ölj meg valami bosst, de azért nem sokban más. Itt az A-ból B-be menő boss-ok megállítása a fő cél, a gombnyomkodás mellett.

Design. Nos a minik szépek és egyediek, és az artok is rendben vannak. Egyedül a puritán tábla a szemet szúró, de így 3 parti után be kell ismernem hogy rendben van az is. A vastag falak tematikusak nagyon és változatos pályát generálnak, és azért vannak designos szobák, ajtók amelyektől a pálya se egyhangú. Nem egy csiricsáré dungeon, de nem rossz. Én imádom, főleg az IA designos pályáit, de apró mérete miatt alig vonz be és oda kell hajolnom kicsit hogy beleéljem magam hogy érezzem épp magaslatról tüzelek. Itt az elemek bár síkidomok, de mégis kis terepasztal hangulatot varázsolnak. Nem azt mondom, hogy imádom, de nem zavaró és egyedi a hangulata.

Kör. Eddig nagyjából körül is írtam milyen a játék. A kör elején húzunk egy eventet, majd initiative sorrendben aktiválódnak a játékosok és a bossok. Utóbbiak gyakran a leggyorsabbak és előttünk jönnek. A játékos köre elején mobot spawnol, cselekszik, majd mob-ot mozgat. Közben húz egy ún. feat kártyát is saját paklijából, amivel kombózhat a képességeire. Van egyszerű reroll, vagy +1 mozgás, +1 boost kocka, de van ami kari specifikus is. Ez szerintem szuper mechanika...régóta várok egy ilyen kártya kijátszással operáló dungeon crawlert.

Kombók. Bár király kombók kirakhatóak a feat kártyákból és a talentekből is, de mégis úgy érzem hogy a karakterek egyedisége és egymásra kombózása az igazi fun. Sajna ez fix 4 karis játék így 4-en érdemes, de a karakterek elszakadnak a klasszikus mágus-harcos-tolvaj-pap négyestől. Pl a kis goblin tulajdonképpen két karakter, mert folyamat egy robotot irányít. Szereli, beállítja, támad vele, a robot pedig őt védi. Az ork ugyanolyan mint a robot és tankol, vagyis benyeli a damaget, pl a rúnapisztolyos csaj elől aki elég gyengus ha ütik. Utóbbi különböző rúnákkal elbűvölt golyókat lövöldözik illetve közelharcban vív. A negyedik akri pedig egy jó késes-bombás-mérgező rogue aki stunnol és AoE-t vág a tömegekbe. Jól ki van ez találva, és szépen menedzselhetjük az akcióinkat hogy egymást segítsük, ugyanakkor annyira nem erős ez a kohézió, hogy mindig egyértelművé tegye a lépéseket, hogy a másikat kell segíteni. Lehet azért partizánkodni is bőven

thumbsupÖsszességében jó játék, de a csupán 7 db kaland sokakat elriaszthat. Ha azt vesszük ilyen áron az Arcadia Quest 6 kalandért töredék játékidőt ad akkor szerintem már nem vészes. Meg hát gondolom jó érzés, hogy valamit letolsz és teljes. Ahogy a játék is teljes, bár kieg lesz idővel de nem gyűjtögetős és nem KS exklúzív hülyeség amit sose tudsz már beszerezni.
Nálam 7/10, amivel elférne a gyűjteményben, de van a társaságban akikkel végigtoljuk a kalandot úgyis, így a vásárlást mellőzöm.
6 
 Thumb up
 tip
 Hide
 • [+] Dice rolls
Loading... | Locked Hide Show Unlock Lock Comment     View Previous {{limitCount(numprevitems_calculated,commentParams.showcount)}} 1 « Pg. {{commentParams.pageid}} » {{data.config.endpage}}
{{error.message}}
{{comment.error.message}}
    View More Comments {{limitCount(numnextitems_calculated,commentParams.showcount)}} / {{numnextitems_calculated}} 1 « Pg. {{commentParams.pageid}} » {{data.config.endpage}}
Loading... | Locked Hide Show Unlock Lock Comment     View Previous {{limitCount(numprevitems_calculated,commentParams.showcount)}} 1 « Pg. {{commentParams.pageid}} » {{data.config.endpage}}
{{error.message}}
{{comment.error.message}}
    View More Comments {{limitCount(numnextitems_calculated,commentParams.showcount)}} / {{numnextitems_calculated}} 1 « Pg. {{commentParams.pageid}} » {{data.config.endpage}}
Front Page | Welcome | Contact | Privacy Policy | Terms of Service | Advertise | Support BGG | Feeds RSS
Geekdo, BoardGameGeek, the Geekdo logo, and the BoardGameGeek logo are trademarks of BoardGameGeek, LLC.