Best of 2015 / Hungary
Daniel Halasz
Hungary
Szada
flag msg tools
Avatar
mbmbmbmbmb
Recommend
31 
 Thumb up
5.73
 tip
 Hide
Lassan hagyománnyá válik, hogy megosztjuk egymással az adott év "Best of" játékait. jöjjenek hát a 2015-ös kedvencek!
(Kicsit lehet évösszegezni is. Hányat játszottal, hány új játékot ismertél meg, stb.)

Nézzük a kategóriákat:
1. A legjobb 2015-ös megjelenésű játék(ok), amivel játszottál/megvan/úgy gondolod átlátod annyira, hogy értékelni tudd.

2. A legjobb 2015-ben kipróbált/megszerzett játék(ok) (mindegy, mikor jelent meg).

3. Az év citromdíja

4. Különdíj. Bármiért ki lehet osztani. Jellemzően mondjuk legtöbbet játszott, de tényleg lehet bármi miatt.

Eddigi listák:
https://boardgamegeek.com/geeklist/183776/best-2014-hungary
https://boardgamegeek.com/geeklist/167852/best-2013-hungary
https://boardgamegeek.com/geeklist/151073/best-2012-hungary
Your Tags: Add tags
Popular Tags: [View All]
 • [+] Dice rolls
1 , 2  Next »    |  
1. Board Game: Pandemic Legacy: Season 1 [Average Rating:8.63 Overall Rank:2]
Daniel Halasz
Hungary
Szada
flag msg tools
Avatar
mbmbmbmbmb
Összesen 501-et játszottam 198 különböző játékkal. Az előbbit kb. ennek is éreztem, de az utóbbi nagyon meglep. Inkább 100 körülire tippeltem volna. Ebben ugyan benne vannak a kiegészítők is, de tekintve, hogy nem lcg-zek ezek azért annyira nem számottevőek. 10-20 tétel lehet.
Ebből 138 volt olyan játék, amivel idén játszottam először. Újabb meglepetés. Pedig nem tartom magamat annyira mindig újat keresőnek, és lám-lám, még így is kb. a kétharmada új játék. Mentségemre legyen mondva, hogy ez a játékalkalmaknak biztos, hogy bőven kevesebb, mint a fele.

A Legjobb 2015-ös megjelenések.
Kicsit meglepő lesz a lista, mert alapvetően eurógémernek tartom magamat. Persze lehet, hogy pont ezért fognak meg a nem annyira stílusomba illő, ám mégis jól sikerült darabok.
1. Pandemic Legacy: Sok helyen, sokat írtunk már róla. Teljesen új élmény, nem is lehet semmi eddigihez fogni, egyszerűen nem illeszkedik a társasos inercia-rendszerbe. Persze ettől még nem kéne szükségszerűen jónak is lennie, de annyira beszippant, hogy teljesen elfelejted a külvilágot. És hát valljuk be, valahol ezért társasozunk.
2. Tajemnicze domostwo. Szintén egy merőben újfajta próbálkozás, mégha élményre nem is lóg k annyira a sorból, mint a Pandemic. Egyszerűen imádom, hogy sikerült egy olyan absztrahálós játékot alkotni, ahol annyira nem kell mesélni, de sokat kell agyalni, kombinálni. És persze a végén jókat mulatni azon, hogy mennyire máshogy gondolkodunk, érzékelünk.
3. Between Two Cities. Fantasztikus ötlet, hogy egymás ellen, de mégis valamennyire együtt kell küzdeni a győzelemért. A draftolás mechanikával egyszerűen nem lehet mellényúlni. Villámgyors móka akár nagyobb csapatnak is, gémereknek, halandóknak egyaránt.

Két játékot említenék még meg:
Viticulture. Szigorúan a Tuscany kieggel (ezért mondom ideinek, bár határeset még így is). Eleinte könnyed majd egyre nehezebb borászkodás. Rengeteg kieg modul, mindig más játék, csodaszép grafika, tolerálható játékidő.
Steampunk Rally: Itt egy vallomással tartozom. Amikor a KS kampányba szinte mindenki beszállt, úgy gondoltam micsoda bukta lesz ez. Szegények lecsaptak a sok kockára, szép grafikára, aránylag jó árra. Nagyot tévedtem. Ez a játék nagyon-nagyon egyben van. Hangulatos, mókás, tele kombinálással. Egyetlen hibája, hogy erősen szoliter a draftolás ellenére is, de én így is nagyon szeretem.

A legjobb idén kipróbáltak.
Itt már nem tudok ekkora listát írni, annak ellenére, hogy elég sok számomra új, de nem idei játékkal játszottam. Valahogy annyira egyik se talált be, de azért volt egy-két gyöngyszem, megint tele meglepetéssel. (lehet, hogy nem is vagyok euros)
1. Shadows over Camelot. Végre egy normális dedukciós játék, ahol megéri sunnyogni, de megéri gyanúsnak is lenni. Végig tele feszültséggel, hogy van-e egyáltalán áruló vagy csak képzelődünk. Nyolcan is lehet játszani, és bármikor ki-be lehet ülni. Zseniális tervezés. Talán lehetne egy icipicit egyszerűbb, mert így azért nem nagyon tanítható bárkinek.
2. Caverna. Azért legyen már valami hevijuró is a listán, mert még megköveznek a végén. Sokkal élvezetesebb, sokkal jobb, mint a nagy előd (tessék megint kövezés). Több aspektus, karakterfejlődés, ez kell nekem. Kár, hogy az etetés, a híresztelések ellenére se lett semmivel se barátságosabb, sőt.
3. Lemmingek. Hoppá, egy újabb fura tétel. Tényleg csak azért vettem, meroccsóvót. De mekkora szerencsém volt. Ez egyáltalán nem csak gyerekeknek élvezetes. Bőven van benne döntés, tervezés, taktikázás. És mindeközben cuki a design. Szerintem A Ticket To Ride kategóriájában versenyez és köröket ver a mozdonyos ellenfelére. Jöhet a harmadik kövezés.

Különdíj
Five Tribes. A legtöbb játékalkalom és jó eséllyel a legtöbb játékidő is ebben van. 18-szor került az asztalra. Nagyon-nagyon a határon táncol, hogy A kedvenc játékomként tekintsek rá. A kieg csak olaj volt szerelmünk lángjára.

Citromdíj
Egyértelműen a Machi Koro volt az idei legnagyobb csalódás és talán a legrosszabb játék is, amivel játszottam. Egyszerűen értelmezhetetlen számomra, hogy mit látnak ebben oly’ sokan. Gyakorlatilag robotok is játszhatnék. A robot is csak azért kell, hogy mozgassa a tartozékokat, mert döntés az sajnos semmi sincs a játékban.
Ennyire nem súlyos eset, de azért megemlítendő a Discoveries. Nagyon vártam, nagyon érdekelt, de semmi jó nem sült ki belőle.

16 
 Thumb up
 tip
 Hide
 • [+] Dice rolls
Loading... | Locked Hide Show Unlock Lock Comment     View Previous {{limitCount(numprevitems_calculated,commentParams.showcount)}} 1 « Pg. {{commentParams.pageid}} » {{data.config.endpage}}
{{error.message}}
{{comment.error.message}}
    View More Comments {{limitCount(numnextitems_calculated,commentParams.showcount)}} / {{numnextitems_calculated}} 1 « Pg. {{commentParams.pageid}} » {{data.config.endpage}}
2. Board Game: XCOM: The Board Game [Average Rating:7.08 Overall Rank:585]
Csirke Jozsef
Hungary
Szolnok - Debrecen
flag msg tools
designer
Avatar
mbmbmbmbmb
Az elmúlt 10-15 évet figyelembe véve, talán idén próbáltam ki a legtöbb 2015-ös játékot, ami mindenképp fejlődés (bár kérdés, előrelépés-e ). Ennek fő oka, hogy sok Kickstarteres játék idén érkezett meg. Összesen 19 2015-ös játékot próbáltam, ebből 3 kiegészítő (X-Wing új alapdoboz, Elder Sign: Arkham és Ludwig: Secrets).

Az én top6 2015-ös játékom:


d10-1 XCOM: Feszült, hangulatos, kiváló kooperatív sci-fi játék
d10-2 Firkaland: "A család játéka", idén ezzel vonzottuk be a legtöbb társasjátékozás iránt érdeklődőt
d10-3 Pandemic Legacy: Bár még csak 4 hónapot játszottunk végig, mégis érthető, miért a nagy hype és a 2. hely.
d10-4 Burgle Bros: Kooperáció, kellemes hangulat, izgalom a tetőfokig
d10-5 Viticulture: Számomra majdnem, hogy a "tökéletes" eurogame, kellő számú kiegészítővel és pont eltalált nehézség-előrelátás aránnyal
d10-6 Between Two Cities: A maga egyszerűségében ez egy kiváló játék, bár azért nehezen kalkulálható, néha káoszos, de gyors, intenzív

Amit a fenti, 2015-ös játékok kívül idén játszottam először, abból már jóval több volt, pontosan 56. Ennek a top6-os listája:


d10-1 Legendary: Alien: Egyértelmű az első helye, talán ezzel játszottuk a legtöbbet. Minden megvan benne ami a mi társaságunknak fontos. IMÁDOM.
d10-2 Roll for the Galaxy: Impulzusvásárlás, a Race for the Galaxy-t ráadásul nem szeretem, mégis nagyon megfogott. Jóféle.
d10-3 Cardline - Állatok: Furának tűnhet, hogy itt áll, de egyszerűen ennél jobb fillert, ami családnak és felnőtteknek is egyaránt szórakoztató, nem találtam idén.
d10-4 Elder Sign: Valamiért idén megvettem, pedig az AH után nem éreztem nagy szükségét. De egyáltalán nem bántam meg. A legjobb tematikus kockázatkezelő játék, kár, hogy még ez a mini verziója is viszonylag hosszú.
d10-5 Star Wars LCG: A téma adott, az LCG adott, a kiváló szabályrendszer adott. Legjobb kétfős idén.
d10-6 Star Realms: Bár az év második felére besokalltam tőle (több mint 400 partin vagyok túl), nagyszerűsége tagadhatatlan.

A legnagyobb pozitív csalódások:


thumbsup Burgle Bros - Kételkedtem benne, hogy jó lesz. De jó lett!
thumbsup Hansa Teutonica - Gyakorlatilag kiütötte az előtte játszott Terra Mysticát, annál sokkal kellemesebb, nem túlbonyolított játék.

A legnagyobb negatív csalódások (CITROMDÍJ):


thumbsdown Ludwig - A kiegészítő javított rajta valamicskét, de még mindig nem értem az őt körülvevő hype-ot, ráadásul az ára is eszméletlenül magas.
thumbsdown Marco Polo - A téma 0%-ig jön át. Nem ezt vártam.
thumbsdown XIA - Phűűű... Ordas szerencsefaktora sokkoló volt.
thumbsdown Camel Up - A legnagyobb talány. Nem is a játék maga zavar önmagában, hanem az, hogyan kaphatott év társasjátéka díjat, meg kiegészítőket?? Az egész játék egy nagy nulla...

Ez lett volna az én szigorúan szubjektív listám.
Sziasztok!

A rend kedvéért pedig néhány adat:

- 19db 2015-ös játékot próbáltam ki
- 56db nem 2015-ös játékkal most játszottam először
- 35db olyan játékkal játszottam, amit már korábban ismertem
- kb. 500-szor játszottam idén (+450 androidos játék) (tehát a fent említett összesen 110 játékot ennyiszer játszottam összesen)
12 
 Thumb up
 tip
 Hide
 • [+] Dice rolls
Loading... | Locked Hide Show Unlock Lock Comment     View Previous {{limitCount(numprevitems_calculated,commentParams.showcount)}} 1 « Pg. {{commentParams.pageid}} » {{data.config.endpage}}
{{error.message}}
{{comment.error.message}}
    View More Comments {{limitCount(numnextitems_calculated,commentParams.showcount)}} / {{numnextitems_calculated}} 1 « Pg. {{commentParams.pageid}} » {{data.config.endpage}}
3. Board Game: HeartSwitch [Average Rating:6.39 Overall Rank:7037]
- -
Hungary
flag msg tools
Avatar
mbmbmbmbmb
A Legjobb 2015-ös megjelenések
1. Cacao: Számomra ezerszer jobb, mint a mindenki által istenített Carcassonne. Bárki, bármit mond van benne mélység. Gyorsan elmondható szabály, pörgős játékmenet.
2. Codenames: Angol szavakkal is jól működik, magyarokkal még jobban fog. Vlaada megint nagyot alkotott.
3. Kincsvadász: A draftolás mindig jó, itt is. Sok szerencse, de mégis minden játékosszámmal jó és gyorsan lejátszható.
4. Through the Ages: A New Story of Civilization: A végére jöjjön három komolyabb. Továbbra is a legjobb civilizációs játék, most meg már szép is.
5. The Voyages of Marco Polo: Változatosnak éreztem, érdekesek, erősek a szerepek, ezért a játék eleji választáson is sok múlik. Szép játék.
6. Simurgh: Ha nem lenne elrontva a dizájn előrébb is szerepelhetne. Van benne új ötlet és jól működik.

A legjobb idén kipróbáltak
1. Istanbul: Bár a Goa szintjét nem éri el nálam, nagyon jó játék, óriási újrajátszhatósággal.
2. Patchwork: Uwe csinált valamit a zöldségeken kívül is és nagyon jóra sikerült. Igazi pároknak való játék.
3. CV: Alapból is szeretem a kockapókereket és továbbra is King of Tokyo a királya ezeknek, de a CV nagyon jó kis játék ebben a kategóriában.

Az év citromdíja
1. Amerigo: Hú de nagy csalódás volt az egyik kedvenc szerzőmtől. Egyértelmű a játékmenet, akciók, amik a játék felétől nem használhatók. Nagyon gyengére sikerült ez most.
2. Keyflower: Ez a játék egyre előrébb kerül a listán számomra teljesen érthetetlen módon. Na jó, mivel nagyon gémer valahol megértem, de lehet a Dominion után ez lesz az új piros posztó játék a szememben a top100-ban.
3. Rummikub: Bármennyire is a régi idők játéka mindig újra és újra csalódok benne. Rengeteg múlik rajta ki ül előtted és hogy milyen keződkezet kapsz.

Különdíj
HeartSwitch: Fisher mester Wizard játéka lesz nálam mindig az első, de azt kell mondanom a plusz nyolc lap hozzáadása a Fekete macskához nagyobb dobás volt tőle, mint a Rikiki-Wizard esetében.
13 
 Thumb up
 tip
 Hide
 • [+] Dice rolls
Loading... | Locked Hide Show Unlock Lock Comment     View Previous {{limitCount(numprevitems_calculated,commentParams.showcount)}} 1 « Pg. {{commentParams.pageid}} » {{data.config.endpage}}
{{error.message}}
{{comment.error.message}}
    View More Comments {{limitCount(numnextitems_calculated,commentParams.showcount)}} / {{numnextitems_calculated}} 1 « Pg. {{commentParams.pageid}} » {{data.config.endpage}}
4. Board Game: Pandemic Legacy: Season 1 [Average Rating:8.63 Overall Rank:2]
Zsolt Kohári
Hungary
Budapest
flag msg tools
mbmbmbmbmb
Nagyon nagy meglepetések talán nem lesznek a listán. 120 játékkal összesen 262 parti (összehasonlításként 2014: 153 játékkal 316 parti). Főleg a tematikus koop játékok voltak előtérben. Sorrendbe tenni nem nagyon tudnám őket, így csak felsorolásként:

2015-ös megjelenésű játékok
- Pandemic Legacy: ahogy Fisha is írta, sokan sok helyen leírták miért jó. Tényleg az.
- Kingdom Death: Monster: a Pandemic Legacyhoz hasonlóan ez is egy egész újfajta élmény a társasjátékozásban. Itt is jelentős szerepe van a döntéseknek, amik bizony véglegesek. Dobóockákat utálóknak viszont nem ajánlom.
- Warhammer Quest: The Adventure Card Game: kártyajátékként is jól visszaadja a közös kalandozás élményét. Az egyetlen problémám vele, hogy sokkal több tartalmat elviselt volna a doboz (még küldetések, hősök...)
- The Big Book of Madness: kooperatív deckbuilding néhány érdekes csavarral a megszokott formulán.
- Mistfall: bár a szabálykönyvnek vannak hiányosságai, és a kártyákon is itt-ott félrenyomások, hibák találhatók, a játékélményt nem befolyásolja. Igazi heavy pakliépítős kalandozás.
- Dungeons & Dragons: Temple of Elemental Evil Board Game: bár szeretem a korábbi DnD társasokat is ebből a sorozatból, ez a kampányrendszernek és a karakterfejlődésnek köszönhetően még jobb lett.
- The Undercity: An Iron Kingdoms Adventure Board Game: Zombicide fajsúlyú, de témában és sztoriban számomra sokkal érdekesebb kockadobálós hentelés, kampánnyal és karakterfejlődéssel.

Korábbi megjelenésű, 2015-ben kipróbált játékok
Itt nem sok minden lesz, nyilvánvalónak tűnik, hogy az engem érdeklő játékokat szinte azonnal ki szoktam próbálni, nagyon kevés az, ami átcsúszik későbbi évekre. Mégis említést érdemel:

- The Lord of the Rings: The Card Game: a játékmenetért és játékélményért. De paklit építeni nem állnék neki, az nem az én világom, így viszont a játék sem nekem való igazán.
- Sherlock Holmes Consulting Detective: The Thames Murders & Other Cases: érdekes élmény, akit kicsit is érdekel az ilyesmi (nyomkeresés, dedukció, sherlocki téma), tegyen vele egy próbát, megéri. Csak ne túl sok játékossal, négynél többen nem érdemes, bár lehet hogy még kevesebben az igazi.

Citromdíj
Ide nem azok a játékok kerültek, amik szimplán nem tetszettek, hanem amiktől előzetesen vártam is valami jót
- Specter Ops: kevés kivételtől eltekintve szoktam szeretni a kiadó játékait, de ez részemről mellément. Picit tematikátlan számolgatásnak érződött.
- Rattle, Battle, Grab the Loot: nagyon szép, van benne pár jó ötlet, de az egész light játékmenetet nyakon öntötték egy 20-oldalas szabálykatyvasszal és a tengeri csatáknak sincs sok értelme.

2015-ös játékok, amire még nem volt idő, de érzem hogy tetszeni fognak
- T.I.M.E Stories: a Pandemic Legacyhoz néhány tekintetben hasonló, sztoriközpontú, hangulatalapú játék? Jöhet.
- Dungeon Saga: Dwarf King's Quest: az év előzetesen számomra legjobban várt játéka, ami a kiegészítővel együtt már szinte egy light szerepjáték szintjét üti meg (a szociális interakciók nélkül, de szabad karakteralkotással, kalandmodulokkal, karakterfejlődéssel, jó overlorddal és gonosz hősökkel, és rengeteg tematikus aprósággal)
- Fireteam Zero: az év várhatóan II. Világháborús szörnyirtással indul majd.
13 
 Thumb up
 tip
 Hide
 • [+] Dice rolls
Loading... | Locked Hide Show Unlock Lock Comment     View Previous {{limitCount(numprevitems_calculated,commentParams.showcount)}} 1 « Pg. {{commentParams.pageid}} » {{data.config.endpage}}
{{error.message}}
{{comment.error.message}}
    View More Comments {{limitCount(numnextitems_calculated,commentParams.showcount)}} / {{numnextitems_calculated}} 1 « Pg. {{commentParams.pageid}} » {{data.config.endpage}}
5. Board Game: Codenames [Average Rating:7.68 Overall Rank:63] [Average Rating:7.68 Unranked]
Laszlo Molnar
Hungary
Budapest
Hungary
flag msg tools
badge
Avatar
mbmbmbmbmb
Összesen 723 játszma (beleértve a tízperces, gyerekekkel játszottakat is) 282 különböző játékkal, amelyek közül valamivel több mint 100-at először játszottam életemben.


d10-1 A Legjobb 2015-ös megjelenések.
1. Codenames A legeredetibb efféle partijáték, amivel az utóbbi időben találkoztam, izgalmas-érdekes dilemmákkal.
2. 7 Wonders - Duel Nagyon jó adaptáció két személyre, és bár nem egyszerűbb a játék, mégis könnyebb megtanítani az eredetinél.
3. Broom Service Kicsit haragszom, hogy a SdJ zsűri ennyire nem vette semmibe a Five Tribest, de azért ez egy tényleg korrektül összerakott és szórakoztató játék.
4. Thunderbirds Olyan, mint a Pandemic, de mégsem, remek retró báb-akciófilmes tematika és élvezetes játékmenet.
5. The Voyages of Marco Polo Izgalmasan összerakott euró.

Kiegészítők - elég sok elég jó kieg jelent meg az idén. Nem is tudok egyelőre választani közülük - a Ticket to Ride Map Collection: Volume 5 – United Kingdom & Pennsylvania sok izgalmas dolgot kínál, de az advanced kártyák aránytalansága és a másik térkép hiányosságai levonnak valamennyit az értékéből; a Five Tribes: The Artisans of Naqala remekül kidolgozott kiegészítő (fakírokkal, khm), örülök, hogy megvan, de összességében sokat nem változtat a játékon; a Camel Up: Supercup lehet, hogy nem a világ legjobb játékának kiegészítője, de izgalmasabbá teszi az alapot, az Escape: The Curse of the Temple – Expansion 3: Traps pedig izgalmas dolgokat kínál, kár, hogy az egyszemélyes módot csak mérsékelten figyelembe véve (a Takenoko: Chibis pedig szintén nagyon ígéretes, de még nem próbáltam, ott figyel a polcomon).


d10-2A legjobb idén kipróbáltak.
1. Codenames (hát ez viszi mindkét listát.)
2. Roll for the Galaxy Tekintettel arra, hogy a Race for the Galaxyt nem sikerült megszeretnem, ez elég előkelő helynek számít. Igen jól összerakott játék, amelynek az eltérései a Race-hez képest (számomra) szinte mind kifejezetten jót tettek.
3. 7 Wonders - Duel(ez is ott van mindkettőn.)
4. Java Nem gyakran lehet megtalálni eleve (bár talán 2016-ban megkapja a szép új változatát a Mexicához hasonlóan), ráadásul nem is mindig dicsérik (mondván, fölöslegesen komplikált és a Tikalnál is hosszabb gondolkodást tud kiváltani a játékosokból), így ez volt az egyetlen játék a Maszk-trilógiából (tetralógiából) (illetve még ott a Tikal II is. Na mindegy.), amit nem próbáltam. Nagyon kellemes csalódás, kifejezetten jó játék.
5. Deus És mivel szeretem a térképeket (legyenek akármilyen absztraktok esetleg), ez már eleve egy nagy plusz volt a Deusnál. Lehet, hogy ez a játék tetszett eddig nekem a legjobban a tervezőtől.


d10-3Citromdíj.
Túl könnyű lenne a Tenzinek adni - persze, agyatlan kockadobálás, ennyi, de ezer ilyen vagy rosszabb tömegpiaci játékot idehozhatnék, úgyhogy ez nem lenne fair a Tenzivel szemben. Igazán rossz játékot egyébként nem is játszottam idén, ami jó hír. Idén tanult játék, amivel a legtöbb problémám van, talán a Versailles, amire egy kis profi fejlesztés még ráfért volna; jelenlegi formájában egyszerűen túl hosszú és repetitív ahhoz, amit kínál. Idei játékból pedig a Nations: The Dice Game kapja a díjat (és hogy minden hitelemet elveszítsem, jelzem, hogy jobban tetszett a Nationsnél, főleg mert legalább gyorsabb), mert civilizációs játék létére az etetést és a háborút annyira tematizáltságtól mentesen oldja meg, aminél még bármely véletlenszerűen kiválasztott Knizia is tematikusabb. De még egyszer: egyik sem kifejezetten rossz játék, csak a többi próbált jobban tetszett és ezeket nem is igen vágyom újrajátszani.


d10-4 Különdíjak.
Ha a legtöbbet játszottnak adom, akkor a nyertes (21 játszmával) a Times Square, amelyről annak idején, amikor megvettem és feleségem szívből utálta, nemigen tippeltem volna meg, hogy egyike lesz azon játékaimnak, amelyből ötvennél is többet játszom.
Meglepő (de tényleg) módon a gyerekeimmel legtöbbet (17x) játszott játék díját is egy Knizia kapja, ez sem mai darab - a Circus Flohcati, amely nagyon trükkös kis kártyajáték (főleg azok között, amiken 6+ van a dobozra írva).
A legnagyobb pozitív csalódás: RevoltaaA. Nem a világ legjobb játéka, de 5.62-es értékeléséhez képest (és egész hasonló annak a kínai kártyajátéknak is az értékelése, amelynek ez egy alig módosított újrakiadása) kifejezetten mókás és sokkal kevésbé szerencsejáték, mint amennyire a vesztesek szeretik annak gondolni.
14 
 Thumb up
 tip
 Hide
 • [+] Dice rolls
Loading... | Locked Hide Show Unlock Lock Comment     View Previous {{limitCount(numprevitems_calculated,commentParams.showcount)}} 1 « Pg. {{commentParams.pageid}} » {{data.config.endpage}}
{{error.message}}
{{comment.error.message}}
    View More Comments {{limitCount(numnextitems_calculated,commentParams.showcount)}} / {{numnextitems_calculated}} 1 « Pg. {{commentParams.pageid}} » {{data.config.endpage}}
6. Board Game: Pandemic Legacy: Season 1 [Average Rating:8.63 Overall Rank:2]
Balogh János
Hungary
Kecskemét
flag msg tools
badge
mbmbmbmbmb
A legjobb 2015-ös megjelenésű játék(ok), amivel játszottam:

Pandemic Legacy: kezdéskor csak egy sima Pandemic, de ami utána jön, az több újdonságot adott, mint bármi más az elmúlt években. Nagy élmény volt, 1 hétig le se szedtük az asztalról.

Through the Ages: A New Story of Civilization: az egyébként is majdnem tökéletes játékot még egy kicsit tovább javították. Sajnos a játikidőt nem nagyon sikerült lecsökkenteni...

Codenames: szerintem egyedülálló, hogy valaki ilyen jó partijátékot tud kitalálni amellett, hogy kiugróan jó komplex játékai is vannak.

Istanbul: a két idei KECSCON-on ez az egy olyan kipróbált játék volt, amit végül megvettem. A többi nem jelentett elég nagy csábítást

The Voyages of Marco Polo: nagyon jól működik, nem is vészesen hosszú, csak azért nem az idei legjobb EURO, mert ugye ott az új TTA, de ha a ténylegesen új játékokat nézem, akkor eddig ez a legjobb.

Cacao: rövid, könnyed, jó. Szinte mindig nagyon szoros az eredmény.

Star Realms Colony Wars: Nulla újdonság az alaphoz képest, mégis nagyon örültem neki és szívesen játszunk vele.

A legjobb 2015-ben kipróbált/megszerzett játék(ok) (mindegy, mikor jelent meg).

War of the ring 2
: nagyon jó volt, pedig még ki se volt festve

Roll Through the Ages: The Iron Age + Mediterrán kieg: Szerintem jobb, mint a bronzos, pedig azt is szerettük.

Patchwork: végre nem zöldség Letisztult, egyszerű, jó!

Különdíj: Trickerion: az eddigi legsikeresebb magyar játék (BGG rating alapján). Személy szerint tetszett, de még pár dolgot lehetett volna javítani.
10 
 Thumb up
 tip
 Hide
 • [+] Dice rolls
Loading... | Locked Hide Show Unlock Lock Comment     View Previous {{limitCount(numprevitems_calculated,commentParams.showcount)}} 1 « Pg. {{commentParams.pageid}} » {{data.config.endpage}}
{{error.message}}
{{comment.error.message}}
    View More Comments {{limitCount(numnextitems_calculated,commentParams.showcount)}} / {{numnextitems_calculated}} 1 « Pg. {{commentParams.pageid}} » {{data.config.endpage}}
7. Board Game: Codenames [Average Rating:7.68 Overall Rank:63] [Average Rating:7.68 Unranked]
Zoltán Gecse
Hungary
Mátraterenye
Magyarország
flag msg tools
Avatar
mbmbmbmbmb
Az idei egész jó év volt, még úgyis, hogy a kétévesem nagyon ellenlábas volt és igyekezett a játékalkalmakat megfúrni (tokendobállással, kártya-összegyűrési-kísérletekkel, stb.). Rengeteg játékot próbálhattam ki, köztük nem csak néhány régi klasszikust, hanem idei megjelenéseket is. 273 alkalommal játszottam idén a társasjátékok asztali verziójával (83 különbözővel), amihez még hozzáadódik néhány elhanyagolható mennyiségű digitális verziós társasjáték, plusz ~600 Star Realms csata.

d10-1 Legjobb 2015-ös megjelenések
Bár 18 idei játékot is volt szerencsém kipróbálni, de nagyon nehezen találtam belőlük ötöt, amit ki tudtam emelni.
1 Codenames: Nem szeretem a partijátékokat és ezért nem is nagyon akartam kipróbálni sem. Aztán elolvastam a szabályt és adtam neki esélyt. Nagyon bejött, annyira, hogy ezzel játszottunk magasan a legtöbbet idén. A saját készítésű magyar lapokkal az angolul kevésbé beszélő baráti körünkben is nagy sikert aratott a játék.
2 A birodalom bajnoka: Történetmesélős, magyar nyelvű társasjáték. Mi kell ennél több? (Hogy benne legyen a nevem a szabálykönyvben. ) Igazi hiánypótló játék, minőségi amire szerintem elég nagy szükség volt hazai viszonylatban.
3 Firkaland: Remek rajzolós játék, amit nagyon hamar megszeretett mindenki a családban. Furcsa, hogy nem özönlöttek hozzá a házi készítésű pályák.
4 Kincsvadász: Draftolós mechanikájú kincsgyűjtős játék. A gyerekekkel még nem játszottam, de a feleségem véleménye szerint nekik lehet, hogy mégsem fog annyira bejönni, mint azt előzetesen gondoltam. Remélem, hogy ez hamarosan megcáfolódik.
5 Lutéce: Teljesen véletlenül ültem le ez elé a Társasjátékok ünnepén. Szép, érdekes és izgalmas játék, de annyira nem, hogy majd itthonra is beszerezzem.

d10-2 Legjobb idén próbáltak
1 Codenames: Mint korábban írtam, nagyon bevált nálunk. Én megszavaznám az év játékának, de a nyelvfüggősége miatt nem tudom, hogy erre mennyi esély lesz.
2 Red7: Szeretem a kisdobozos kártyajátékokat és ez valami újat hozott egyediségével. Pörgős, hamar lejátszódik egy parti. Jó lenne belőle látni magyar kiadást.
3 Crokinole: Egyszerű, szép, de marha drága. Sajnos úgy érzem, hogy profik jelenlétében az élvezeti faktor csökkenhet.
4 Five Tribes: Szigorúan a rabszolgás változat. Tavaly ezt hozta a Titkos Télapó. Jó, több lehetőség van a győzelemre. Egy kicsit többet kellene még vele játszani.
5 The Castles of Burgundy: Azt hiszem, hogy szeretem Feld játékait (az AquaSphere is benne van az idei top10-emben). Kockadobálás van benne, mégsem érződik szerencsejátéknak. A képek alapján csúnyácskának éreztem, de játék közben ez nem érződik. A tokenek viszont lehetnének vastagabbak.
6 Robinson Crusoe: Adventures on the Cursed Island: Csak idén sikerült kipróbálni Ignacy játékát és nem csalódtam benne. Kiélezett, izgalmas küzdelem folyik a gonosz játék ellen. Kell még pár játék, hogy gördülékenyebben menjen és hogy a család többi tagja előtt is prezentáljam.

d10-3 Legjobb pozitív csalódások
1 Gyümi A kicsi doboz elég nagy kincset rejt. Ráadásul tetszett is mindenkinek.
2 A birodalom bajnoka Egy magyar nyelvű játék, ami ráadásul még történetmesélős is? Hogyne lenne ez pozitív csalódás?
3 Kisherceg: Az én bolygóm Nem szeretem a témáját, nem értettem, hogy miért nyert Magyar Társasjáték díjat. Aztán idén kipróbáltam és kellemesen meglepődtem.

d10-4 Citromdíj
1 Colt Express: Tényleg nem értem, hogy miért olyan különleges ez a játék. Érdekelt a téma, jól nézett ki a játék, de a mechanika nem jött be. Voltak nála sokkal jobb jelöltek is az idei díjkiosztókon, ahol ez nyert.
2 OctoDice: Nagyon akartam szeretni az AquaSphere spinoffját. Sajnos kiderült róla, hogy papírra jegyzetelős kockapóker.
3 Evolúció: Itt sem értem a nagy rajongást. Úgy érzem, hogy a szerencse szerepe egy kicsit nagyobb mint kellene. Nagyon nehéz azokat megfogni, akiknek az elején kezükbe kerül a Hosszúnyak és Együttműködés kombó. Lehet, hogy több játék után még változik a véleményem és itt is túl sokat vártam, aminél kevesebbet kaptam.

d10-5 Legjobb idén próbált gyerekjáték
1 Gyümi: Egy kicsit meglepődtem, hogy a 8 éves lányom mennyire rákattant erre a játékra. Afféle memóriajáték, versengős Hanabi.
2 Firkaland: A tavasz nagy sikere volt ez a játék a gyerekek körében, de persze mindig a feleségem nyert, ezért őt együttesen diszkvalifikáltuk. Azóta egy kicsit csökkent a játék iránti kedv.
3 Szellemlépcső: Meglepő módon ez a nagyon egyszerű játék is nagyon népszerű volt a gyerekeknél. Amiért itthonra nem szerezzük be az a túlzó dobozméret és a túlárazából fakad.
+1 Crokinole: Nem kifejezetten gyerekjáték. De talán mégis ezt imádták a legjobban mind közül. A korongpöcköléses versengéssel más nem nagyon tudott náluk versenybe szállni.

d10-6 Legjobb digitális társasjáték
Star Realms: Egyáltalán kérdés sem merülhet fel a közel 600 játékkal. Zseniális játék és sokkal jobban szeretem az asztali verziójánál. Pörgősebb és nem nekem kell számolni.
12 
 Thumb up
 tip
 Hide
 • [+] Dice rolls
Loading... | Locked Hide Show Unlock Lock Comment     View Previous {{limitCount(numprevitems_calculated,commentParams.showcount)}} 1 « Pg. {{commentParams.pageid}} » {{data.config.endpage}}
{{error.message}}
{{comment.error.message}}
    View More Comments {{limitCount(numnextitems_calculated,commentParams.showcount)}} / {{numnextitems_calculated}} 1 « Pg. {{commentParams.pageid}} » {{data.config.endpage}}
8. Board Game: Pandemic Legacy: Season 1 [Average Rating:8.63 Overall Rank:2]
Gábor Zehetmayer
Hungary
Budapest
flag msg tools
Avatar
mbmbmbmbmb
A legjobb 2015-ös megjelenések

Nem sorrend, hiszen más társasággal, más körülmények között mennek, nem lehet ítéletet mondani, de ha nagyon kellene, akkor Pandemic Legacy az első, minden utána jön.

7 Wonders Duel
: Nagyon vártam a kétfős verziót és egyáltalán nem csalódtam benne, sőt, mondhatni egyre jobban tetszik.

Birodalmi telepesek: ezzel is felültem a hájpkisvasútra, de egyáltalán nem bántam meg, inkább csak azt, h nem előbb szereztem be. Tablóépítés, gyönyörű rajzok, tetszetős mechanika, jó kihívások, nekem ennyi elég volt 2015-ben.

Samurai
: az FFG jól döntött, egy mára beszerezhetetlen klasszikust újra kiadni gondolom jó biznisz. Ráadásul az új dizájn tetszetős, tetszenek a pasztell színek, de igazából ez mindegy, a játék számomra az absztrakt kategória csúcsa perpillanat.

Trickerion: eddig csak egyszer játszottam vele, de leszögezhetjük, h mérföldkő ez a magyar társasjátékgyártás történetében. Bűvészek, hevijuró, világsiker, mi kell még?

A legjobb idén próbáltak


Gyors lista és próbálok szűrni is, különben a sor elég hosszú lenne, hiszen idén vetettem bele magam a dologba. Amik mindenképpen kiemelkedtek a fentieken kívül:

Lewis & Clark
: rengeteg eurót fel tudnék sorolni, de vmiért ez a legkedvesebb azok közül, amivel otthon is tudunk játszani. (a Village a másik otthoni kedvenc, de inkább csak kiegekkel már)

És legyen még a Terra Mystica: talán felfogni sem tudtam elsőre, de ettől függetlenül nagyon egybe van.

Tajemnicze Domostwo: bárhol, bármikor, bárkivel, korra, nemre való tekintet nélkül, nr1. partijáték.

Zombicide: sajnos csak két játék, de meghatározó volt, remélem lesz még vele alkalmam játszani.

Star Realms: gyors, pörgős deckbuilding, nagyon élvezetes.

Deus: még egy nagyon jó tablóépítős, igazán szeretek vele játszani.


Az év citromdíja, de annak erős, inkább csalódásokat írnék:


A Star Realms után az Epic, de ezt nem érzem túl igazságosnak, mert elhiszem, h vkinek tetszik, nekem pedig az alapokkal is bajom volt, úgyh inkább nem ekézném. Maradjunk annyiban, h nem rossz, csak nem nekem való és egyáltalán nem erre számítottam.

Power Grid: kipróbáltam, és nem értem a hájpot, négyen kifejezetten unalmas volt 2 órán keresztül erőművekkel küzdeni.

Ticket to Ride Europe: kipróbáltam, és nem értem a hájpot, négyen kifejezetten unalmas volt 2 órán keresztül vonatokkal küzdeni. Elsőre is nyertem, másodikra is, jöttek a lapok és ennyi. A harmadikban nem jöttek, esélyem se volt. Gyerekkel családi játéknak mondjuk ok, lehet erős a listára.

Pinata Party: mintha vhol azt olvastam volna, h felnőtteknek is. Hát nagyon nem, inkább max 8 éves korig gyerekeknek. Totál faék, unalom a köbön, már a kétfős játék felétől alig volt kedvünk végigjátszani. Megpróbáltuk utána négyen is, szóval nem rajtam múlt.


Különdíj helyett pozitív csalódások:


Cacao
: tök egyszerű, de roppant szórakoztató, véletlen került a látómezőmbe, sose próbáltam volna leírás és doboz alapján. Megvettem, megtartom. 2-3-an játszottuk eddig.

Kis herceg: tök egyszerű, de roppant szórakoztató, véletlen került a látómezőmbe, sose próbáltam volna leírás és doboz alapján. Nem vettem meg, ismerősé, itthonra azért nem kell. 3-4-en játszottuk.

New York 1901: tök egyszerű, de roppant szórakoztató, véletlen került a látómezőmbe, sose próbáltam volna leírás és doboz alapján. (pedig gyönyörű, kívül-belül) Megvettem, megtartom. Csak ketten játszottuk eddig.

DE legyen egy különdíj is: Pandemic, úgy ahogy van, kiegekkel, Legacyval, mindennel, az év legjobb brandje.
10 
 Thumb up
 tip
 Hide
 • [+] Dice rolls
Loading... | Locked Hide Show Unlock Lock Comment     View Previous {{limitCount(numprevitems_calculated,commentParams.showcount)}} 1 « Pg. {{commentParams.pageid}} » {{data.config.endpage}}
{{error.message}}
{{comment.error.message}}
    View More Comments {{limitCount(numnextitems_calculated,commentParams.showcount)}} / {{numnextitems_calculated}} 1 « Pg. {{commentParams.pageid}} » {{data.config.endpage}}
9. Board Game: Warehouse 51 [Average Rating:6.27 Overall Rank:4275]
Károly Dudás
Hungary
Szigetszentmiklós
flag msg tools
mbmbmbmbmb
Írtátok itt a nagy számokat, csak kapkodtam a fejem, én sokkal kevesebbet tudtam játszani -először azt hittem h csak olyan 50-60 partit, de kiderült, h 160 parti volt :-), és 75 játékkal. Igaz ebben benne a gyerkékkel folytatott partik is. A számozás nem feltétlen sorrendet jelent, mert kategórián belül is jelentősen más okból, más típusúak kerültek a top 5-be, szóval nehéz összehasonlítani őket.

2015-ös megjelenésű játékok

Közül túl sokat még nem tudtam, de azért van egy Top5-ösöm:
1.a. Porta Nigra - Kramer-Kiesling idei játéka, szép, és jó a játékmenet, kellően izgalmas, szoros.Itt írtam róla többet
1.b. Marco Polo - Nagyon bejött, végig nagy csata, jól átlátható, tervezhető, izgalmas, bejövős.
2. Broom service - SdJ Kenner: komoly interakció, pszichológia, előretervezés, vidám, bejövős. Itt többet róla.
3. Dolmen - nagyon bejött alapvetően absztrakt, bár némi téma is, gyors, jól lehet tervezni kombinálni, másokat is mozgatni, velük tervezni. Itt írtam róla
4. Warehouse 51 - a licit mechanikája megfogott, és nagyon tetszetős, gyors kártyajáték. Még nincs meg, de idő kérdése :-) Itt írtam róla többet
5. Vienna - Kockázás, de jól, könnyed, de kombinálós, könnyen tanítható, családi. Itt írtam többet róla.

Idén próbált régebbiek
1. St. Petersburg second edition...az eredeti és abszolute top kedvencem, a second edition még jobb lett, a piac nagyot ad hozzá. És stabilan 5 fős is. Itt többet róla.
2. Lords of Xidit - A himalya is bejött anno, az remake is nagyon-nagyon. Itt többet.
3. Concordia és AquaSphere. - mindkettőt egy-egy kedvenc szerzőm, mindét játék jól eltalált, a Concordia 4 oldalas szabálya külön plusz pont.

Kiegek
1. Ticket to Ride Map 5. - nagyon bejött, sokkal konfrontatívabbak, és izgalmas új lehetőségek bennük. Itt írtam többet.
2. Came up kieg - az alapjáték nagyobb szerencsefaktorát javítja, érdekes, jó, új ötletek benne. Itt többet
3. Istanbul kieg: a kávék jól jönnek, több lehetőség, több szál. Itt többet róla

2-fős:
Abszolute nem nagyon játszom 2 fősekkel, de idén 3 is bejött:
1. Patchwork
2. 7 wonders duel
3. X-wing


Idén próbált tetszős gyerekjátékok:
1. Appenzel sajtvára - ötletes, klasszikus, nagyon jó.
2. Dobble, és Frozenes ABC-s dobble (spot it) - az előbbi persze party játék is és kiválóak
3. Treff, Frozenes BOOM-boomja - vidám gyorsasági


csalódások idén:
Szabotőr párbaj, Evolúció magyar szabály körüli mizériák, Vienna játék 2 oldalúsága (ugyanaz a 2), a Five Tribes rabszolga-fakír cseréje, a DoW felvásárlása (ez még tavalyi, csak idénre jön át :-)),
9 
 Thumb up
 tip
 Hide
 • [+] Dice rolls
Loading... | Locked Hide Show Unlock Lock Comment     View Previous {{limitCount(numprevitems_calculated,commentParams.showcount)}} 1 « Pg. {{commentParams.pageid}} » {{data.config.endpage}}
{{error.message}}
{{comment.error.message}}
    View More Comments {{limitCount(numnextitems_calculated,commentParams.showcount)}} / {{numnextitems_calculated}} 1 « Pg. {{commentParams.pageid}} » {{data.config.endpage}}
10. Board Game: A birodalom bajnoka [Average Rating:7.66 Overall Rank:10115]
n s
Hungary
flag msg tools
badge
Avatar
mbmbmbmbmb
Én a különdíj kiosztásával kezdem, a többi kategóriában pedig nincs sorrend, mert nem tudok dönteni.

Különdíj:
A Birodalom Bajnoka, mert végre egy tökös magyar fejlesztés, nem absztrakt, nem gyerekjáték, hanem egy vérbeli kockadobálós-kardozós történet, ami visszaidézte ifjúkorom "lapozgatós" könyveit.

Legjobb 2015-ös megjelenések:
- T.I.M.E. Stories: sajnos (még) nem volt szerencsém hozzá, de a történetek és a mechanikák miatt kizárt, h ne tetszene.
- Kingdom Death: Monster: ezt sem sikerült kipróbálni, de a torz, kifacsarodott világ, és a szerepjáték-társasjáték átmenet miatt erről sem tudom elképzelni, h ne szeretném. Jahh, és a játékban lévő cuki babákról sem szabad elfelejtkezni.
- Blood Rage: minden benne van, amit szeretek: szép babák, area controll, drafting, konfrontáció.

Legjobb 2015-ben kipróbált játékok:
- Flick 'Em Up: egyszerűen baromi jó játszani vele, kevés szabály, maximális fun, röhögés, bénázás, a játék kivitelezése pedig nagyon minőségi.
- Nyet!: végre egy olyan ütésszerzős játék, ami működik két fővel is.
- Elysium: kártyakombózás, open draft, jó téma, szép megjelenés, sok döntés.

Citromdíj:
- Above and Below: az első Laukat játék amit nem tudok hova tenni, és nem tudom, h miért, hogyan kéne játszani. Ez egy történetmesélős-euro hibrid, ami elég izgalmasan hangzik. Nálam ott hasalt el, h ha nyerni akarok, akkor euroként kell játszanom, hanyagolva a felfedezést, történetmesélést. Ha viszont a sztorikat szeretném olvasgatni, és felfedezni, akkor nagyrészt a kocka fogja eldönteni, h a játék végén nyerek v sem.

Azt nem tudom, h az év folyamán mivel, mennyit játszottam, mert nem log-olom, de érzésre azt mondom, h kevéssel, keveset. Jövőre igyekszem ezen változtatni.
11 
 Thumb up
 tip
 Hide
 • [+] Dice rolls
Loading... | Locked Hide Show Unlock Lock Comment     View Previous {{limitCount(numprevitems_calculated,commentParams.showcount)}} 1 « Pg. {{commentParams.pageid}} » {{data.config.endpage}}
{{error.message}}
{{comment.error.message}}
    View More Comments {{limitCount(numnextitems_calculated,commentParams.showcount)}} / {{numnextitems_calculated}} 1 « Pg. {{commentParams.pageid}} » {{data.config.endpage}}
11. Board Game: Rum & Bones [Average Rating:7.01 Overall Rank:1390] [Average Rating:7.01 Unranked]
Pál Márton Molnár
Hungary
flag msg tools
designer
mbmbmbmbmb
Sziasztok!

Vágjunk a közepébe...

Idén már év közben éreztem, hogy számomra az újdonságok terén nem lesz annyira gyümölcsöző a 2015-ös esztendő. Végül Essen környékén ez a félelmem be is igazolódott, lévén nagyjából egyetlen egy játék sem érdekelt igazán a felhozatalból. Ez kicsit ijesztő volt, mert minden évben vártam valamit, amiről azt hittem a JÁTÉK. Éppen ezért elkeserített egy cseppet, hogy tavaly esélyem sem volt a Grál megtalálására.

Kipróbáltunk sok mindent, de közel sem játszottam annyit, mint 2014-ben. És akkor a lista. Erről annyit, hogy nálam felületesebb vásárlót talán nem hordott még hátán a Föld. Nem olvasok kritikát, nem nézek review-t. Egyes egyedül a megérzéseimre, benyomásaimra és a társasospajtik ajánlásaira támaszkodom. Tudom, sekélyes, de igazán játszani szeretek, inkább arra szánok több időt.


2015-ös megjelenések:

d10-1 Rum and Bones - Egyetlenegyet játszottunk vele, Qqcs komával (Lipták Gyuri) és el is náspángolt. Mégis baromira élveztem. A játék a szokásos Cool Mini: egyszerű, de logikus és tematikus szabályok, nagyfokú a szerencse szerepe, de cserébe baromi hangulatos. Nálam most kedvenc, csak ne lennének oly' drágák a kiegészítők.

d10-2 Codenames - Tudjukki mutatta meg a Gémben. Jó társasággal zseniális, már pedig én csak jó társaságokkal játszom.

d10-3 Pandemic Legacy - Az előttem szólók már mindent elmondtak róla. Én csak egy dolgot fűznék hozzá. Na jó, kettőt. Végre egy Hollywood-i film, aminek én vagyok az egyik főszereplője. És végre olyan döntések, melyeknek viszavonhatatlan következményei vannak.

d10-4 Blood Rage - Aki ismer, az tudja, hogy a két kedvenc mechanizmusom, melyek felhasználásával szinte majd' minden játékot el lehet adni nekem, az a draftolás és a worker placement. Ez az előbbi.

d10-5 Viticulture - ez meg az utóbbi.

d10-6 Flick 'em Up - vadnyugati pöckölős móka, stílusos köntösben, kis és nagy gyermekeknek. Telitalálat.

+1: Game of Thrones LCG - megfogadtam, hogy bár imádom az LCG-ket, de nem szállok fel a pénzrabló expresszre. Juhász "játsszon mindenki LCG-t" Ádám azonban minden tiltakozásom ellenére vett nekem egy jegyet az első osztályra. És az a furcsa, hogy ezért nem is haragszom rá...

2015-ben próbált vagy éppen sokat játszott jóságok:

d10-1 Arcadia Quest - ezt nem tudom megunni. Imádom, ha egy játék érzelmeket kelt az emberben. Na és persze gyűlölöm is. Ez mindkettőt hozza. Egyszerű szabályok, abszolút nem koop (azoktól már néha herótom van) és csodaszép.


d10-2 Five Tribes - egyenesen a Titkos Télapó zsákjából érkezett, bő egy hete. Azóta már hat játékot toltunk. Nagyon jó ez a "mangalicás" mechanizmus. Az ezeregyéjszakásos hangulatot annyira nem hozza, de helye lesz a polcomon. A kieg beszerzése is tervben van.

d10-3 Castles of Mad King Ludwig - ezt sem tudom megunni

d10-4 Imperial Settlers - no és ezt sem

Azt hiszem, summázva ennyi. Csalódások persze érik az emberfiát, különösen, ha olyan alapos, mint én, de egyik kevésbé jó játék sem maradt meg mély csalódásként bennem. Bizonyára ki is hagytam valamit, mert nem jegyzem le a játékalkalmakat. De ahogy édesanyám szokta mondani, mikor nem jut eszembe, hogy mit akartam neki előadni: Kisfiam, ha elfelejtetted, akkor biztosan nem is volt annyira fontos.
15 
 Thumb up
 tip
 Hide
 • [+] Dice rolls
Loading... | Locked Hide Show Unlock Lock Comment     View Previous {{limitCount(numprevitems_calculated,commentParams.showcount)}} 1 « Pg. {{commentParams.pageid}} » {{data.config.endpage}}
{{error.message}}
{{comment.error.message}}
    View More Comments {{limitCount(numnextitems_calculated,commentParams.showcount)}} / {{numnextitems_calculated}} 1 « Pg. {{commentParams.pageid}} » {{data.config.endpage}}
12. Board Game: Blueprints [Average Rating:6.86 Overall Rank:818]
saabee
Hungary
Atomváros
Tolna
flag msg tools
badge
Avatar
mbmbmbmbmb
1 2015 EDITION

Szokásos...
Azaz vagy nem próbáltam, vagy amit igen, az olyan kevés, hogy listázni nem lehet belőle.
Inkább felsorolom csak, hogy mi pihen a polcon az idei felhozatalból. Szigorúan ABC sorrendben:
7 Wonders: Duel
Colt Express: Horses & Stagecoach
GYÜMI Géniusz
Legacy: The Testament of Duke de Crecy – Five Families
The Game
Trickerion2 2015 DEBUT TOP10

d10-1 Blueprints
Na, ez ütött (már csak azért is, mert félig-meddig szakmába is vág)! Prémium kivitelezés. Mind a rajzok, mind a kockák minőségét illetően. Ehhez jön egy megfelelő méretű doboz, és egy egészen jól összerakott, komplex, de rém egyszerű mechanizmus (minden hat mindenre). Ráadásul absztraktnak nevezett besorolása ellenére én látom benne a tematikát is. (Anyagok beépítésének díjazása, elérhető anyagok "ára" stb.)
Szívesen próbálnám ez alapján a tervező egy összetettebb játékát is.

d10-2 Dominion: Seaside
Az idei listán egyik játék sem emelkedett ki annyira nagyon. Viszont a Seaside valószínűleg "jókor volt jó helyen".
Az alapjáték után ez volt az első kieg., amit próbáltunk. Utcahosszal veri, a következő körökre való befolyás miatt. Ráadásul a fém embargó jelölők és az érmék még rátesznek egy lapáttal.
Nálunk nagyon jól bevált, 2015-ben nagyon szerettük.

d10-3 The Game
Kakukktojás? Szerintem abszolút nem. Ha más haszna nem is biztos, de annyi mindenképpen volt az SdJ-nek, hogy egy ilyen kincset felszínre hozott.
Nagyon egyszerű, gyors, de mégis gondolkodós a játék.
2 negatívumot tudok felsorolni: a neve (gyakorlatilag kereshetetlen így) és a semmilyen tekintetben nem értelmezhető "grafikája". Még szerencse, hogy pl. a 6 nimmt! lapjaival is gond nélkül játszható.
Remek kooperatív, ami akár egyedül is kiváló.

d10-4 Ticket to Ride Map Collection: Volume 2 – India & Switzerland
Nem mondhatni, hogy egy nagy TtR rajongó volnék, igaz szívesen játszom azért a játékkal. Viszont ez a térkép úgy kellett hozzá, mint egy falat kenyér! Így 2-5 fővel is tökéletesen skálázhatóvá vált a játék. Kedvencem India, a sok kis rövid útvonallal.

d10-5 Last Will
Egy kicsit feje tetejére állította a világot egy csavarral. Pedig az ötlet nem több, mint, hogy gyűjtögetés helyett verjük el a lóvét. Stílusos, na!
Pedig egy teljesen alap mechanikát (munkás lehelyezés) használ a játék. Nekem inkább egy jó iparos munka benyomását adja, mint valami merőben új dolgot.

d10-6 Colt Express
Vadnyugat, vonat, banditák, 3D. Nekem ennyi elég is volt. Könnyed partyjáték feeling, amihez nem kell egy fél osztálynyi társaság. Jöhet! Abszolút megértem a sikerét, pedig nem tettek mást, mint hogy a papírlapból összeraktak egy vonatot. Néha ilyen egyszerű ötlet is bőven elég. Remélem a kiegjével is jól fog működni majd.
Ja, a minőségi anyagok használata és grafika mellett se menjünk el szó nélkül!

d10-7 Dominion: Intrigue
Lehet, hogy én vagyok a világon az egyetlen, aki az alapjátéknál hátrébb rangsorolja. Semmi újat nem mutatott. Nem igazán éreztem azt, hogy az egymásra hatást növelte volna. Korrekt darab, de csak annyi, hogy megnőtt a lapkészlet.

d10-8 Friday
Friedemann Friese képes ilyen teljesen egyedi kirándulásokkal előjönni. Nem is tudom, van-e még valaki, aki kifejezetten egyszemélyes játékot fejleszt.
Mindenesetre nagyon korrekt darab. Aki bírja a pakliépítést, annak biztos tetszeni fog. Végül is, igaza van, nem akar többnek mutatkozni annál, ami. Ez nem egy multiplayer solitaire, hanem szimplán csak egy solitaire. Azokból is a mestermunkák közül való.
Erőssége a jó skálázhatóság, a kis doboz és a rövid játékidő.

d10-9 Sorban állás
Ilyen, történelem mesélős játékokat a népnek! Biztos, hogy létezik jobb társasjáték nála, de igazabb nem sok.
Egyszerre mókás, szarkasztikus és maróan fájó. Nagyon jól eltalált hangulatú az egész (már a dobozfedéltől kezdve).
Bővebben itt írtam róla: Állj be te is a sorba!

d10-0 Sun, Sea & Sand
Corné van Moorsel témaválasztásai valahogy mindig közel állnak hozzám. Ez a játéka is ilyen. Ráadásul szerintem méltánytalanul alul értékelt. Oké, lenne mit javítani, pl. a lapkák lehetnének vastagabbak, vagy a rajzok igényesebbek, de alapvetően bejön ez a szállodaüzemeltetéses dolog.
A játék legnagyobb ötlete egyébként a hátizsákos turista!


A fentieken túl említést érdemel még: Kac-kac kukac, Schotten-Totten, SOS Titanic.3 2015 GOLDEN BRIQUETTE

Arany Brikett: Ennek a kétes értékű díjnak a nyertese az a játék, amelyikben az évben a legnagyobbat csalódtam.

Coloretto
Én ezt nem értem. Mármint nem a játékot, azt nagyon is! Hanem a kis dobozt körülvevő (szememben) extra nagy ajnározást.
Nagyon gyenge valaminek érzem ezt a kártyajátékot. Se témája, se mélysége nem nagyon van. Mentségemre szóljon, hogy a hiba bennem van, mert már a Zooloretto-t is kiábrándulásként éltem meg. Ez meg végtére is az előd. Mindegy levontam a tanulságot, Schacht-t urat majd próbálom kerülni a jövőben. thumbsdown

(Különböző okokból) szintén csalódásként éltem még meg az alábbiakat: Camel Up, Escape: A Templom átka, GYÜMI.4 2015 TOP thumbsup

E A Trickerion KS projektjének sikere.
E Folyamatosan kerülnek magyar társasjátékok Tom Vasel "bíróságára"
E A d3meeples blog nem szűnő lelkesedése és folyamatos játék leírásai
E Magyar gémer áttörés (?) Pandemic, Evolúció, Patchwork, Pandemic Legacy: Season 1, Through the Ages: A New Story of Civilization, Power Grid stb.5 2015 GOLDEN BOX

Arany Doboz: Az év meglepetése.

Sorban állás
Azt hiszem mindenki számára teljesen váratlanul került a lengyel Kolejka c. történelmi dokumentációs küldetéstudattal is erősen felkent társasjáték magyar változata a boltok polcaira. Szerintem nagyon jó választás volt ennek a magyarítása, hiszen a játék alkalmas lehet arra, hogy olyanokat is leültessen az asztalhoz, akik kevéssé mélyedtek el a modern játékok világában. Ráadásul kordokumentálási jelentősége sem elhanyagolható.
9 
 Thumb up
 tip
 Hide
 • [+] Dice rolls
Loading... | Locked Hide Show Unlock Lock Comment     View Previous {{limitCount(numprevitems_calculated,commentParams.showcount)}} 1 « Pg. {{commentParams.pageid}} » {{data.config.endpage}}
{{error.message}}
{{comment.error.message}}
    View More Comments {{limitCount(numnextitems_calculated,commentParams.showcount)}} / {{numnextitems_calculated}} 1 « Pg. {{commentParams.pageid}} » {{data.config.endpage}}
13. Board Game: Euphoria: Build a Better Dystopia [Average Rating:7.28 Overall Rank:345]
Sandor Szucs
Hungary
Keszthely
Zala
flag msg tools
designer
Avatar
mbmbmbmb
2015-ös statisztika:
- 401 játék, 85 különböző játékkal.
- A gyűjtemény bővülése +77 játék – a másik oldalon viszont -34, mivel idén elkezdtem eladogatni azokat a játékokat, amelyek már nem kerülnek elő. Ez nettó 43 játék pluszban – jelenleg 256. A tavalyi beszerzési lázamat figyelembe véve az év elején azt hittem, sokkal több lesz…
- Kickstarter: 19 aktív projekt (vagy megérkezett, vagy támogattam).

TOP10
Ezen listámon a 2015-ben megjelent, vagy először 2015-ben játszott játékok vannak.

1. EUPHORIA – A szabálykönyvet már hónapokkal ezelőtt lefordítottam, de csak az év végére sikerült kipróbálni. Rögtön az élre ugrott: a legjobb játék, amivel 2015-ben játszottam.

2. SHADOWS OF BRIMSTONE – A világ, a hangulat, a fejlődés, a játék a játékban, a minik, egyszerűen minden szuper! Lelkesen nyomjuk a kampányt, már hónapok óta.

3. BLOOD RAGE – A kártyák iszonyatosan szórnak, de talán éppen ezért jó.

4. TERRA MYSTICA – Szintén megkésett szerelem. Egy évig állt a polcomon, mire egyáltalán kibontottam. Azóta sokszor előkerült.

5. VICEROY – Rengeteget játsszuk, kezdőkkel és gémer barátokkal egyaránt, és mindenki élvezi. Sokadszorra is.

6. FIVE TRIBES – Egyszer játszottam vele az Andurilban, és akkor nagyon nem tetszett. Azóta viszont nem tudom kiverni a fejemből, s minden nélküle töltött hónappal egyre előrébb ugrik a listámon.

7. FLOATING MARKET – Ugyan csak egyszer nyertem eddig, nagyon üdítő számomra a játék mechanizmusa.

8. GAME OF THRONES – Szintén egy nagy lemaradásom idei pótlása. Bár nem vagyok kifejezetten konfrontatív természetű, ez a játék hat fővel nagyon egyben van. Minden parti maratoni küzdelem, de élvezem.

9. PENNY PRESS – Ez is kickstarteres játék, és a Floating Markethez hasonlóan az egyedi játékmotorja fogott meg. Ugyan kicsit ki kellett „egyensíteni” a szabályt, hogy számunkra tökéletes legyen, de így már a könnyedebb kategória egyik nyertese idén.

10. WAGGLE DANCE – Nagyon sokszor kerül elő, könnyed kockamenedzselős játék. Meglepő rajongásfaktora van a játéknak a kipróbálói között, legalábbis a klubban vagy a baráti körünkben.

A lista végére érve én is meglepődtem, hogy a tízből hét kickstarteres játék. Érdekes… lehet, hogy tudat alatt elfogult vagyok a kickstarterrel?

Ami 2015-ös TOP10-nek néz(ett volna) ki, de sajnos még nem tudtam játszani velük:
- Pandemic Legacy – nagggyon kíváncsi vagyok már rá
- Fireteam Zero – sajnos késik, pedig már nagyon várom
- Kingdom Death: Monster – fogalmam sincs, hogyan fogom utólag megszerezni, de meg fogom

A teljes évértékelésemm itt olvasható: https://boardgamegeek.com/blogpost/49555/2015-os-evertekeles
12 
 Thumb up
 tip
 Hide
 • [+] Dice rolls
Loading... | Locked Hide Show Unlock Lock Comment     View Previous {{limitCount(numprevitems_calculated,commentParams.showcount)}} 1 « Pg. {{commentParams.pageid}} » {{data.config.endpage}}
{{error.message}}
{{comment.error.message}}
    View More Comments {{limitCount(numnextitems_calculated,commentParams.showcount)}} / {{numnextitems_calculated}} 1 « Pg. {{commentParams.pageid}} » {{data.config.endpage}}
14. Board Game: Terra Mystica [Average Rating:8.18 Overall Rank:13]
Eszter Schlakker
Hungary
flag msg tools
mb
2015-ben szerzett vagy kipróbált játékok TOP10:
1. Terra Mystica
2. Waggle Dance
3. Blood Rage
4. Viceroy
5. Floating Market
6. Beetween Two Cities
7. Atlantis Rising
8. Wild of Wilderness
9. Burgle Bros
10. Guilds of Cadwallon

Különdíj: Colt Express - partijáték különdíj (partijátékok nem a kedvenceim, így nem kerültek be a top10-be, de ez kifejezetten tetszik)

6 
 Thumb up
 tip
 Hide
 • [+] Dice rolls
Loading... | Locked Hide Show Unlock Lock Comment     View Previous {{limitCount(numprevitems_calculated,commentParams.showcount)}} 1 « Pg. {{commentParams.pageid}} » {{data.config.endpage}}
{{error.message}}
{{comment.error.message}}
    View More Comments {{limitCount(numnextitems_calculated,commentParams.showcount)}} / {{numnextitems_calculated}} 1 « Pg. {{commentParams.pageid}} » {{data.config.endpage}}
15. Board Game: Hyperborea [Average Rating:7.25 Overall Rank:591]
Tamás Lévai
Hungary
Budapest
flag msg tools
Avatar
mbmbmbmbmb
2015ös megjelenésekkel nem vagyok túl eredményes, igazából sorrend nélkül, amik megragadtak az emlékezetemben:

Trickerion - Csalok, mert tavalyról már megvolt a kipróbálás, de csak most ért ide, szebb mint valaha!

Burgle Bros. - az év kihagyott kickstartere, szerencsére beesett hozzám is, nagyon tetszik, hozza a témát és mivel nehéz, újra és újra nekiülnék

Mistfall - előzetesen is nagyon tetszett, a komplexitása révén keveset került elő, de jól összerakott, kegyetlen taktikázást kívánó játék

Marco Polo - a Titkos télapó ajándéka, eddig egy próbán van túl, de egy remek eurogémnek látszik eddig

Realm of Wonder - bár szerencsefüggő, de nagyon aranyos a design, a családi-gémer határán mozgó játékmenet, ajánlom

Különdíj:
A birodalom bajnoka - amellett hogy ismerem is a szerzőt, bátor és nagy lépés volt egy szövegalapú, kalandozós gémer játékot kiadni a magyar piacra. Hogy ez még jól is sikerült az kisebb csoda, de annál jobban megérdemli, hogy minél többen tudjanak róla.

És akkor a toplista, 2015-ben próbáltakból:
1. Hyperborea - meglepetésre egy area influence, ami nem teljesen az, a színes kockamenedzselés marha jó ötlet, a design elegáns. Igazából minél kevesebb játékossal ajánlanám, ami nem feltétlen negatívum.
2. Deus - a grafikai problémák ellenére az egyik legjobb kombózós játék, szabályismerettel már gyorsan pörgethető, nagyon szerettük
3. Samurai - egy klasszikus, megérdemelten. Mivel lemegy fél óra alatt többször előkerült, zseniálisan egyszerű és mégis két játékosnál is kell holtidő az átgondolt lépéshez.
4. Ninjato - mechanikai Frankenstein-szörny, de mégis ez annyira jól össze van varrva, hogy már észre sem veszem, mik vegyülnek, csak azon izgulok hoy a következő őrt is le tudjam csapni, vagy elsunnyogni mellette.
5. Imperial Settlers - év végi befutó, sajnos szerintem kenterbe veri a 51st statet, pedig nagyon szeretem azt is, de ennek a grafikától kezdve a változatosságán át annyi minden jó vagy jobb...és fa komponensek is vannak hozzá!
6. Arcadia quest - a listán azért van hátul, mert csak egy játékon vagyok túl vele, de mégis egész évben a fejemben motoszkált...kicsit még várat magára, hogy kiforrjon, de szerintem működni fog!
7. Castles of Mad King Ludwig - remek építgetős játék, végre asszimetrikus tile-lehelyezés, aminek témája is van! Talán annyi negatívum, hogy ketten kevésbé működik
8. Colt express - nem kell sokat mondani, partyjátéknak nem ajánlanék mást egyelőre
9. Five tribes - régi mechanika, új köntös, ráadásul dow minőség!

Citromdíjak:

Imperial Assault kampánya - faék egyszerű, ugyanazok a küldetések, annyira nagy kihagyott ziccer, pedig "tökéletes" lehetett volna...

North wind
- aranyos családi játéknak tűnt, de még annak is rémes volt

XCOM - kicsit nagy felhajtás lett körülötte, az app megoldás zseniális, de a játék repetitív kockadobálássá fajul a szünetekben

Kingsport Festival
- amellett hogy tetszik a mechanika, a megvalósítás szörnyű, nem is értem ha bevallottan a Kingsburgot másolja, minek átalakítani, ami jó volt benne?

Shadows of Brimstone - ennek a játéknak sajnos az aprólékossága a veszte, és kicsit kilóg, mert tetszett, de mivel ritkán kerül elő, mindig újratanulni a szabályokat...plusz a figurák nem lettek túl jó minőségűek
10 
 Thumb up
 tip
 Hide
 • [+] Dice rolls
Loading... | Locked Hide Show Unlock Lock Comment     View Previous {{limitCount(numprevitems_calculated,commentParams.showcount)}} 1 « Pg. {{commentParams.pageid}} » {{data.config.endpage}}
{{error.message}}
{{comment.error.message}}
    View More Comments {{limitCount(numnextitems_calculated,commentParams.showcount)}} / {{numnextitems_calculated}} 1 « Pg. {{commentParams.pageid}} » {{data.config.endpage}}
16. Board Game: 7 Wonders Duel [Average Rating:8.11 Overall Rank:17]
Gergely Karácsonyi
Hungary
Dunakeszi
flag msg tools
mbmbmbmb
Random személyes bevezető, akit nem érdekel, ugorhat a következő vastaggal szedett sorra...

Igazán intenzíven csak 2015 elején kezdtem foglalkozni a társasjátékokkal. Főleg itthon játszunk, nem járok klubokba, de azért még így is összejött 169 parti 67 különböző játékból. Ezek jelentős része a korábbi években megjelent darab, szóval az idei lista kicsit rövidebb lett... Rangsorolni nem rangsoroltam, íme:

2015-ös megjelenések

7 Wonders Duel - A 7 Wonders-t nagyon szeretjük, bár a fantomjátékossal" operáló 2 fős játékmódok nem a kedvenceim... Így aztán a "nem kell semmi Essenből" elvemet sutba dobva előrendelte(tte)m a Duelt. És milyen jól tettem. Ugyan a sokak által a 7W "lényegének" tartott draftolás itt nincs jelen, de a hiányáért szerintem kárpótol a sokkal áramvonalasabb játékmenet. Gyors, pörgős, könnyed, helye van a legjobbak között.

Burgle Bros. - Hát itt a tematika és a rajzok frankó egyvelege rántott be azonnal. Aztán kiderült, hogy jó a játék is. Egy igazi kis kooperatív gyöngyszem. De erről nemsoká bővebben...

Kingdom Death: Monster - Nem, nem vettem meg... de a környezetemben valaki igen, aki ráadásul volt olyan kedves, hogy egy kampányba is meginvitált (mondjuk azóta már valószínűleg megbánta...) Szóval, szerintem ez itt egy (majdnem) tökéletes ameri-RPG hibrid. Viszont azt le kell szögezni, hogy nem való mindenkinek. Erről mondjuk született már egy elég monstre (pun intended) cikksorozat, szóval sok újat nem tudnék hozzátenni: itt lehet elolvasni, akit érdekel.

Blood Rage - Legelső backelt Kickstarteres cuccom volt, és a KDM mellett ez lett számomra az idei felhozatalból "A" minis játék. Valamiért jobban tetszett, mint "elődje", a Chaos in the Old World, talán (a nem negatív értelemben vett) egyszerű(bb)sége miatt. Meg persze a vikingek miatt is


2015-ben kipróbált régebbi megjelenések

Colt Express - Mivel ezzel játszottam 2015-ben a legtöbbet, helye van a listán. Csak azért nem mondom, hogy az ideális partijáték, mert max 6 fős... Nagyon, nagyon kaotikus (ketten még inkább), de ez mit sem von le az élvezeti értékéből, sőt. Külön plusz pont a DeLorean promoért.)

Tajemnicze Domostwo (Tajemnicze Domostwo) - Fura dolog az emberi elme működése, mennyire másképpen gondolkodunk ugyanarról a dologról kortól vagy éppen akár nemtől függően is. Ezzel a játékkal ezt nagyon jól tetten lehet érni. A Dixitet is szerettem, de itt még csavartak egyet az alapötleten, amitől szerintem még jobb lett. Az indíték kártyák pedig picit megfűszerezik a játékmenetet, ha már túlságosan unalmas lenne.

The Castles of Burgundy - Dilemmáztam, hogy a Terra Mysticát írjam-e, vagy a Burgundot. A TM is nagyon jó, de ez talán könnyedebb, jobban emészthető játék, és nagyon jól teljesít két játékossal is. Stefan Feldről eddig mindenféle fejben pörgetett excelmakrókra és 3 órányi előregondolkodást igénylő játékokra asszociáltam, de itt erről szó sincs.

Pandemic - év végére esett csak be, de nem hagyhatom ki. Nagy családi kedvenc lett az első perctől fogva. Bár még csak az alapjátékot toltuk, de a Legacy miatt is elfér a listán. A magyar kiadás meg külön öröm

Tragedy Looper - igazi brainburner dedukciós cucc. Elsőre az ember csak kapkodja a fejét, de aztán a játék előrehaladtával egyre több kis darab kerül a helyére, hogy aztán végül összeálljon a nagy kép, és kiderüljön (vagy nem), hogy ki klónoz kit... Egyedüli hátrányaként a karakterek túlzottan egyformára rajzoltságát tudnám felhozni, de ezen nem sokat agyal az ember a 10. perc után...

Morels - sima set collection, ráadásul 2 személyes. Mégsem tudok szó nélkül elmenni mellette, mert valahogy annyira megragadott a hangulata, a tematikája... teljesen feelgood, na. Kisdobozos, szépgrafikás, úti játéknak is teljesen jó. A BG Challenge-be könnyed gasztrojátéknak ideális lehet - gombaszedés, főzőcskézés... éhesen ne álljatok neki


Különdíj

A birodalom bajnoka - bár sajnos kipróbálni még nem volt alkalmam, viszonylag "tűzközelből" követhettem nyomon a játék fejlődését, és le a kalappal a srácok előtt, hogy a rengeteg csapda és buktató ellenére ennyi idő alatt, ilyen minőségben össze tudták rakni. (Pali ugyan magyarázott valami olyasmit, hogy lőjük le, ha még egyszer játékot akar csinálni, de szerintem nem gondolta komolyan


Citromdíj

XCOM: The Board Game - túl nagyok lehettek az elvárásaim, de valamiért az idegtépő realtime kapkodással egybekötött egymással üvöltözés nem jött be... pedig kapkodni is szeretek, meg üvöltözni is...
12 
 Thumb up
 tip
 Hide
 • [+] Dice rolls
Loading... | Locked Hide Show Unlock Lock Comment     View Previous {{limitCount(numprevitems_calculated,commentParams.showcount)}} 1 « Pg. {{commentParams.pageid}} » {{data.config.endpage}}
{{error.message}}
{{comment.error.message}}
    View More Comments {{limitCount(numnextitems_calculated,commentParams.showcount)}} / {{numnextitems_calculated}} 1 « Pg. {{commentParams.pageid}} » {{data.config.endpage}}
17. Board Game: Shakespeare [Average Rating:7.46 Overall Rank:459]
Csurka Mercédesz
Hungary
flag msg tools
mb
2015-ben kb. 50 új játékot próbáltam ki, de ez így is elég nagy arányú fejlődés tekintve, hogy 2014-ben kb. 8-10 új játékot ismertem meg. Már régen is nagyon szerettem társasjátékozni, de másfél évvel ezelőttig csak néhány klasszikust ismertem: Catan, Carcassone, Bang, Dixit. Aztán megismertem a barátomat és ekkor egy új világ nyílt meg előttem, kiderült, hogy vannak játékok a Catanon túl is. Azóta egyre nagyobb lelkesedéssel próbálunk ki új társasokat, egy párat meg is vásároltunk és rendszeresen játszunk egész napokat akár kettesben, akár baráti társasággal. Annak ellenére, hogy az általam kipróbált játékok száma alacsony, szívesen megosztom a véleményemet, mint kezdő gémer (lány).

A legjobb 2015-ös megjelenésű játék(ok)

1. Shakespeare
- gyönyörű grafika, a témája közel áll hozzám (színházi előadásokat kell koordinálnunk, mint színházi rendezők) elképesztően agyzsibbasztó - tehát nagyon bejön nekem. A munkáslehelyezős eurogémek a kedvenceim, így nem lepődök meg, hogy ez a játék ennyire tetszett. Sokat kell számolgatni, a többiekre figyelni, és arra is, hogy a beosztottaink közül a következő körben kiket teszünk elérhetővé és kiket nem. Ketten és négyen is próbáltuk, minden esetben csak néhány pont döntött a helyezésekről, így végig izgalmas volt és csak az utolsó kör legvégén dőlt el a győzelem.

2. Parfum - vállalom, nekem nagyon tetszett a játék, könnyed, viszonylag gyors, nagyon szép és a témája elég csajos Két keményvonalas euro-gém között jól eshet egy szemet gyönyörködtető, de kevésbé számolgatós játék.

3. Fleet Wharfside
- ez egy kártyajáték halászat témakörben, nem gondoltam volna, hogy élvezni fogom, de a hangulata, grafikája és maga a játék is megfogott (mondjuk az ára már nem annyira)

A legjobb 2015-ben kipróbált/megszerzett játék(ok)

Itt nem tudok sorrendet állítani, így abc sorrendben nekem ezek (mindegyik megvan nekünk)

Castles of Burgundy:
néha ugyan ki tud idegelni, ha nagyon rosszul jönnek a kockadobások, de alapvetően imádom. Rendkívül változatos, ezerszer újrajátszható, a sokféle térkép megsokszorozza a győzelemre vezető taktikát.

Caverna:
az Agricola-t csak lassan kedveltem meg, de a Caverna első játszásra szerelem volt, mert számomra kijavította az Agricola negatívumait. A kis törpék harcba küldése nagyon mókás és izgalmas, hibátlan játék, ketten és többen is élvezhető.

Deus:
egyszerű, de nagyszerű. Egy kis erőforrás menedzsment, egy kis konfrontáció, építed lelkesen a birodalmadat, de fél szemmel sasolod a többieket a közös játéktáblán. Dinamikus játék, nem túl bonyolult szabályokkal.

Rokokó:
különösen kedves a szívemnek, mert tombolán nyertem és hát melyik csaj ne szeretne báliruhákat varrni?! Gyönyörű a táblája, változatos, sokféle út vezet a győzelemre.

Terra Mystica: Rendkívül izgalmas, random faktora gyakorlatilag a nullával egyenlő, a 14 különbőző faj kipróbálása és speciális képességeinek megismerése, kiaknázása adja a játék sava-borsát. Na meg az állandó feszültség, hogy ki ér oda hamarabb a kiszemelt területre.

Az év citromdíja:

Bretagne - érthetetlen a szabálya, túl van bonyolítva, hibás a tábla.

Különdíj
Crokinole: eszméletlen jó ügyességi játék, amiben amúgy tök béna vagyok, de így is nagyon szívesen leülök mellé játszani
18 
 Thumb up
 tip
 Hide
 • [+] Dice rolls
Loading... | Locked Hide Show Unlock Lock Comment     View Previous {{limitCount(numprevitems_calculated,commentParams.showcount)}} 1 « Pg. {{commentParams.pageid}} » {{data.config.endpage}}
{{error.message}}
{{comment.error.message}}
    View More Comments {{limitCount(numnextitems_calculated,commentParams.showcount)}} / {{numnextitems_calculated}} 1 « Pg. {{commentParams.pageid}} » {{data.config.endpage}}
18. Board Game: Mombasa [Average Rating:7.92 Overall Rank:64]
Attila Kisvári
Hungary
Bokros
Csongrád
flag msg tools
mbmbmbmbmb
Előre szólok, hogy egy kis csalás van a dologban! A legutóbbi játékalkalmunk átnyúlt az egyik évből a másikba, így nem akartam megbontani a partikat, teljes egészében a 2015-ös évhez számoltam a játékhétvégén történteket. Így fordulhatott elő, hogy a névadó játékkal voltaképpen már az új esztendőben ismerkedtem meg. A statisztikákban nem is szerepel.

Mindössze 150 partit játszottam, azt viszont 85-féle játékra elosztva (61 olyan játék volt, amivel csak 1 partit), ebből következett, hogy a 2015-ös h-indexem csak 5! Csak 30 új játékot ismertem meg, ezért nézzétek el, ha a merítés szűkössége miatt egyoldalúak a listáim. Ez főleg azokat érinti, akik nem az euro játékokra kíváncsiak.

2015 megjelent legjobbjai, rangsor nélkül:

Orléans: Invasion - Tőlem szokatlan módon az együttműködő változat nyerte el a tetszésem, aki ismer, az tudja, hogy ez nagy szó, általában nem jönnek be a kooperatív játékok.
Mombasa - A legfrissebb élmény, összetett, de jól átlátható játékmenet. A fő pontszerzési csapások (könyvelés, drágakövek, részvények) egymáshoz való viszonyát még nem látom át. Két partiból az egyikben szinte csak részvényeztem, a másikban a drágakő volt a fő irány, amit erős részvényesdivel támogattam meg (mindkét négyfős partit végül megnyertem). A könyvelést mellőztem, mert a végrehajthatósága lutrinak tűnt, de Kristóf 2 partit is megnyert magas pontszámokkal a könyvelésre alapozva.
Ships - Egy jól összerakott Wallace játék, a hajózás történetéről, sok variálási lehetőséggel. Maga a játék nem nehéz, de erőteljesen hatással lehetsz arra, hogy hosszú ideig gyűjtögessük-e a pontokat vagy gyorsan végigszaladjunk a pályán illetve jelentős specializálódási potenciálok is vannak.
Voyages of Marco Polo - Többek listáján szereplő játék, ami valóban ígéretes, bár nálam még nem állt össze teljesen a kép, hogy mit is kéne csinálni. Ez persze lehet a Terra Mystica jellegű "élményfelfutási vonal" is, ahol az elején hasonló gondolataim voltak, de mikor átláttam, hogy mit miért lehet/kell benne csinálni, már különösen élvezetesnek tartottam. Szóval jelenleg még nem állok azon a szinten, hogy biztonsággal megítéljem, hogy az adott helyszíneken elérhető bónuszok és a mások által már kiválasztott karakterek ismeretében melyik karaktert érdemes bevonni.
The Gallerist - Mások által talán túlzottan bonyolultnak tűnő játék. Rengeteg apró bónusz érhető el a táblán, minden akcióhoz kötődik akár több bónuszszerzési lehetőség, ami elsőre ijesztő lehet, míg rá nem jössz, hogy ugyanazt a 4-5 lehetőséget kapod mindenhol, és csak az adott helyzetben legmegfelelőbbet kell kiválasztanod.
Isle of Skye - Néhány egyszerű elemből (licit, lapkalerakás, szimbólumok gyűjtögetése) pár csavarral összerakott, élvezetes, rövid játék. A licit menete és a pontozás kifejezettem tetszett.
Grand Austria Hotel - Kellemesen felépített erőforrás menedzsment játék, amiben azért rossz időzítésekkel be lehet szorulni. Néhány parti után szerintem élvezetes darab lehet, ha a résztvevők már átlátják a pozitív és a negatív lehetőségeket is.

2015-ben kipróbált jó játékok, szintén rangsor nélkül:

American Rails - Egyszerű, de semmiképpen sem unalmas vonatos-részvényes játék, számomra a Chicago Expressnél sokkal letisztultabb, elegánsabb megoldásokkal, és rövid (4 fővel 1 óra) játékidővel.
Yunnan - Sokféle lehetőséget nyújtó, szórakoztató játék, az elemek kiegyensúlyozottságáról azonban még nem vagyok meggyőzve, ahhoz további partikra lenne szükség.

Ami nem tetszett a tavalyi évben, legyen hát akkor citromdíj a neve:

Haithabu - Egy alapvetően nem rossz ötletből kiindulva sikerült egy lelombozóan szerencsefüggő tákolmányt összehozni. Gyakorlatilag - az egyébként sem túl erős - téma oltárán feláldozták a játékot.
504 - Az egyetlen pálya, amit játszottam, nem volt rossz, de 504 féle variánst kipróbálni ahhoz, hogy kiderüljön melyikkel akarok még játszani a jövőben, több mint magabiztosság a tervező részéről. Ezért inkább gondolatkísérletként tekintek rá, nem pedig játékként.

Különdíj

Firkaland - A maga nemében nagyon kellemes kis játék, nyilván nem fogok vele sokszor játszani, de egyáltalán nem bántam meg a rá fordított időt.

A legtöbbet játszott játékok listáját évek óta uraló két játék idén megosztva végzett az élen:
1. Agricola 10 parti
1. Terra Mystica 10 parti
3. Sticheln 7 parti
10 
 Thumb up
 tip
 Hide
 • [+] Dice rolls
Loading... | Locked Hide Show Unlock Lock Comment     View Previous {{limitCount(numprevitems_calculated,commentParams.showcount)}} 1 « Pg. {{commentParams.pageid}} » {{data.config.endpage}}
{{error.message}}
{{comment.error.message}}
    View More Comments {{limitCount(numnextitems_calculated,commentParams.showcount)}} / {{numnextitems_calculated}} 1 « Pg. {{commentParams.pageid}} » {{data.config.endpage}}
19. Board Game: T.I.M.E Stories [Average Rating:7.71 Overall Rank:80]
Imre Hauszknecht
Hungary
Pécs
flag msg tools
We'll kill you with kindness!
badge
Avatar
mbmbmbmbmb
2015 TOP 5 megjelenése:

1 TIME Stories
2 7 Wonders: Duel
3 The Voyages of Marco Polo
4 Steam Time
5 Mafia de Cuba

2015 TOP 3 kiegészítője:

1 Colt Express: Horses & Stagecoach
2 Eldritch Horror: Strange Remnants
3 Kemet: Ta-Seti

TOP 5 2015-ben megismert korábbi megjelenések:

d10-1 Tajemnicze Domostwo / Mysterium
d10-2 Five Tribes
d10-3 Istanbul
d10-4 Orleans
d10-5 Fields of Arle

Az okokat, és miérteket, valamint a 2015-ös év számadását, ebben a blogbejegyzésben találjátok!
12 
 Thumb up
 tip
 Hide
 • [+] Dice rolls
Loading... | Locked Hide Show Unlock Lock Comment     View Previous {{limitCount(numprevitems_calculated,commentParams.showcount)}} 1 « Pg. {{commentParams.pageid}} » {{data.config.endpage}}
{{error.message}}
{{comment.error.message}}
    View More Comments {{limitCount(numnextitems_calculated,commentParams.showcount)}} / {{numnextitems_calculated}} 1 « Pg. {{commentParams.pageid}} » {{data.config.endpage}}
20. Board Game: Treasure Hunter [Average Rating:6.79 Overall Rank:1321]
Tamas Biro
Hungary
Hajduszoboszlo
Hajdu-Bihar
flag msg tools
badge
Avatar
mbmbmbmbmb
Nagyjából decemberben vettem rá magam újra, hogy rögzítsem a BGG-n a játékalkalmainkat. (teljes mértékben a Facebook és BGG közösség hatására) Bár korábban is próbáltam, de amolyan felesleges vesződésnek tartottam, mert a játékélményt nem javítja. Így olyan viszonyítási alapokat, hogy hányféle játékkal és hányszor játszottunk 2015-ben, én sajnos nem tudok mondani. Ennek megfelelően a lenti listám amolyan "féllábas", meglehetősen lukacsos emlékezetem szülötte.
Továbbá a "legjobb" (és hasonló) titulusok kiosztása nálam nyomokban sem tartalmaz objektivitást.
2015. amúgy igen erős előrelépést jelent társasjáték tekintetében családunkban. Tavasztól szinte rendszeresnek nevezhető módon 4-5 fős alkalmakat szerveztünk kollégákkal. Ezekbe a társas partikba olykor a gyerekek is beszálltak, akikkel egyre több komolyabb (8+) játékot is játszottunk. Szeptembertől pedig kis segítséggel klubot is indítottunk. (Igaz, egyelőre csak kéthetente, pár órára tud összegyűlni a 10 fő körüli társaság.) Közben "beszippantott" a Kickstarter - na jó, ez túl nagy szó, de akkor is többet áldoztam ilyen kampányokra, mint ami indokolt lenne. whistle

Ezekkel az előzményekkel a hátam mögött nálam a

legjobb 2015-ös megjelenés:

Treasure Hunter E Meglepően jó szórakozást nyújtó, könnyed játék. Eddig még mindenkinek tetszett, akivel játszottunk vele. Gyors, esztétikus megjelenésű, két fővel is működik. Ez utóbbi nálunk fontos szempont. Legalábbis az volt eddig, de lassan azért háttérbe szorul.

Vigaszágon dobogós a Cacao E Szintén egy könnyed, inkább családi jellegű játék. Érdekes módon csak a gyerekekkel együtt játszottunk vele. Nekik nagyon tetszik, nekem túl egyszerű, de ugyanakkor nagyszerű is.

(Muszáj zárójelben megjegyeznem, hogy van 2 olyan játék, ami bár eredetileg nem 2015-ös, de idén újra kiadták őket. És hát ez két olyan játék, ami nálam a "mindent visz" kategória. Nem is nevezem nevén őket, mert még démonidézés lesz belőle. devil )


legjobb 2015-ben kipróbált:

Takenoko E Lényegében mindegy, hogy ez milyen játék. Olyan mértékű cukiságfaktora van, ami mellett egyszerűen nem lehet elmenni szótlanul. Az egész családot megvette kilóra és elvarázsolta. Pusztán a megjelenésével, a játékelemekkel. Még több ilyet kívánok 2016-ra!


2015-ben a legtöbbet játszott:

Tzolk'In E Olyannyira legtöbbet játszott, hogy képes volt felkapaszkodni a nagyon szűken mért 10/10-es listámra. Túlléptem azon, hogy képtelenség elegendő kukoricát termelni, és megláttam benne a végtelent. goo Külön köszönet Titkos Télapónak a kiegészítőért, mert az rátett még egy lapáttal a rajongásra.


citromdíj:

Epic Card Game - Itt még erősebb a szubjektív megítélés: miért kellett ilyen... - nem is találom a megfelelő szót... - katyvasz szabályt alkotni hozzá? Kártyákat elfordítani, meg megfordítani, meg jelölőkkel szórakozni, meg kijelölni csoportot/támadót/védekezőt/stbstbstb... Ez nekem sok. Egy modern, pörgősnek szánt kártyajátékban ne kelljen már ilyenekkel szórakozni. Vagy csak én vagyok túl földhözragadt? (Ezeket már láttuk a MTG/HKK esetén, nem ilyen lovat akartam.)


különdíj: (csak mert szeretnék még egy játékot megemlíteni whistle )

Battalia: The Creation - Ennél a játéknál érzem azt, hogy jó helyre ment a KS pledge, és érdemes volt támogatni. És nem utólsó sorban nagyon szép küllemű játékot alkottak a készítők. thumbsup


A listám végén ráültetem magam a szégyenpadra, legalább kilencszer. 9 olyan játék van a "polcunkon", melyekkel a beszerzés évétől függetlenül még egyszer sem játszottunk. cry Ezek között (lehet szörnyülködni) olyan címek is szerepelnek, mint Cyclades, Dominant Species, Five Tribes, vagy Through The Ages! Botrány!
De nem akarom ilyen szomorú szájízzel zárni a sort: challenge accepted, ezt a számot csökkenteni kell idén! Na jó, de szólt valaki a játékfejlesztőknek is?!?!?! surprise
9 
 Thumb up
 tip
 Hide
 • [+] Dice rolls
Loading... | Locked Hide Show Unlock Lock Comment     View Previous {{limitCount(numprevitems_calculated,commentParams.showcount)}} 1 « Pg. {{commentParams.pageid}} » {{data.config.endpage}}
{{error.message}}
{{comment.error.message}}
    View More Comments {{limitCount(numnextitems_calculated,commentParams.showcount)}} / {{numnextitems_calculated}} 1 « Pg. {{commentParams.pageid}} » {{data.config.endpage}}
21. Board Game: Porta Nigra [Average Rating:7.21 Overall Rank:998]
Hegedűs Csaba
Hungary
flag msg tools
designer
mbmbmbmbmb
A legjobb 2015-ös megjelenésű játék(ok), amivel játszottál/megvan/úgy gondolod átlátod annyira, hogy értékelni tudd.

Porta Nigra
Elysium
Marco Polo
Unusual Suspect
X-Wing
Star Wars Rizikó
Kincsvadász
Cacao
Potion Explosion
Flick 'em Up!
Shakespeare


A legjobb 2015-ben kipróbált/megszerzett játék(ok) (mindegy, mikor jelent meg).

Deus
Concordia
Glastonbury
Caverna
Machi Koro

Az év citromdíja

Mysterium
Concept
Architect
Viticulture
Chaos on the Old World
Birodalmi Telepesek
Hanabi xy-odik verziója, fából, műanyagból, papírból.

Az év kiegészítője

Concordia: Salsa
Istanbul: Mocha & Baksheesh

Az év gyerekjátéka

Push a Monster
BrainBox kollekció

Különdíj. Bármiért ki lehet osztani. Jellemzően mondjuk legtöbbet játszott, de tényleg lehet bármi miatt.

Xcellerator Marble Run (Golyópálya)
Nem hittem volna, hogy ennyire fog tetszeni nekem és azoknak akiknek megmutattam.

Az év talánya

Gum Gum Machine

Az év kellemes meglepetése

Star Wars Rizikó

Amiket újrajátszanék, vagy kipróbálnék, hogy véleményt tudjak alkotni

Trickerion (1x már játszottam)
X-Com
Star Wars Imperial Assault
Rettegés Archamban
Pandemic Legacy
Time Stories
Birodalom Bajnoka
Codenames
7 Wonders Duel
Sorban állás (ezt csak azért mert akkora nagy körülötte a hájp, hogy a fal adja a másikat. Az ilyen játékok szoktak a süllyesztőbe kerülni, de lehet ez megcáfol)

Amit nem kéne már erőltetni

Sztori kocka 2342344-ik kiegje
Dixit ennél is több kiegje


Természetesen ez az én egyéni véleményem. Senki ne vegye magára!


7 
 Thumb up
 tip
 Hide
 • [+] Dice rolls
Loading... | Locked Hide Show Unlock Lock Comment     View Previous {{limitCount(numprevitems_calculated,commentParams.showcount)}} 1 « Pg. {{commentParams.pageid}} » {{data.config.endpage}}
{{error.message}}
{{comment.error.message}}
    View More Comments {{limitCount(numnextitems_calculated,commentParams.showcount)}} / {{numnextitems_calculated}} 1 « Pg. {{commentParams.pageid}} » {{data.config.endpage}}
22. Board Game: Nippon [Average Rating:7.73 Overall Rank:270]
Gábor Tóth
Hungary
Budapest
flag msg tools
badge
Avatar
mbmbmbmbmb
2015 legjobb megjelenései:
Rögtön három játék döntetlenben az első helyen, jövőre megmondom a tuti sorrendet.
1.Nippon.Igazi euro,néhány igazán jó mechanika ötlettel.Eddig nyertes.
Mombasa.Néhány játék után tisztán átlátható, mégis összetett "tőzsdejáték".
Trickerion.Azt hittem nem,...de igen! Érzek némi tematikátlanságot(milyen szép szót alkottam ide) a rendszerben,de a hangulat kárpótolt,átjött.(Nagy fekete pont:egy magyar játék, magyar szabályára több mint egy évet kellett várni...)
2.Shakespeare.Szép,szigorú.
3.Steam Time.Szép,kevésbé szigorú.
Szóval a fenti öt játék az első három helyezettem.

Ami tetszett még: Viticulture,Steam Works,The Bloody Inn
Különdíj(+):Cacao.Pedig a Carcassone "ősi ellenségem".
Citromdíj(-):Grand Austria Hotel. Aki kitalálta ezt a játékossorrendet az büntetést érdemelne.
Különdíj(csak úgy):Firkaland.
Az év kiegészítője:German Railroads.Együtt még nem játszottam a Német és a szenes modullal, külön-külön már megvolt. Sehr Gut! Sőt szabály tanulásként játszottam egyet Emillel,a dobozba zárt robotvasutassal.
Legjobb tavaly próbált régebbi:Blood Bowl Team Manager,Port Royal, Five Tribes
A listákat elnézve ideje lenne kipróbálnom a Codenames-t és beszerezni egy Pandemacy-t.
9 
 Thumb up
 tip
 Hide
 • [+] Dice rolls
Loading... | Locked Hide Show Unlock Lock Comment     View Previous {{limitCount(numprevitems_calculated,commentParams.showcount)}} 1 « Pg. {{commentParams.pageid}} » {{data.config.endpage}}
{{error.message}}
{{comment.error.message}}
    View More Comments {{limitCount(numnextitems_calculated,commentParams.showcount)}} / {{numnextitems_calculated}} 1 « Pg. {{commentParams.pageid}} » {{data.config.endpage}}
23. Board Game: Istanbul [Average Rating:7.60 Overall Rank:99]
Hujber Tünde
Hungary
flag msg tools
Csak 2015 tavaszán kezdtem el játszani, és heti rendszerességgel csak ősztől, a legtöbb játékot sajnos csak 1x volt módom játszani. A csillaggal megjelölteket játszottam többször. Nekem minden játék új, és amúgy sem tudom, melyik milyen évben jelent meg. Összesen 44 féle játékkal játszottam, amik nincsenek itt felsorolva, azok a futottak még kategóriában vannak.

A kategórián belüli a játékok abc sorrendben vannak megemlítve.

Név szerinti kedvenc játékaim: Cacao*, Castles of Burgundy, Hanabi*, Istanbul

Nagyon jók még: 7 csoda, Bohnanza*, Bumm!*, Catan telepesei, Coloretto*, Dobble*, Dominion Intrika, Qwirkle*, Ra*, Ticket to Ride*

Nem tetszik: Aranyásók, Avalon és minden, az Avalonhoz és Aranyásókhoz hasonló játék, Dixit*, Set, Tokió királya

Csalódás: Patchwork (bődületesen untam)

Csak alapjátékot játszottam, de kiegészítőkkel talán izgibb lehet: Carcassone

Jó játék, de már olyan sokat játszottam vele, hogy kicsit unom: Maori*, Ticket to Ride Europe*, Vigyázz6*

Különdíj: Creationary (Lego Activitity)

Abszolút különdíj: Bridzs* (egy társasozás során megismert állandó csapattal tanuljuk már 3. hónapja, versenyszintre szeretnék eljutni)

Többet kell vele játszani, jobban meg kell ismerni, hogy igazán jót játszhassak vele: 7 csoda, Battlestar Galactica, Evolúció (de gyakorlatilag bármely játék )

Veszélyes játék: Pandemic*
Azért veszélyes, mert egy erősebb egyéniségű játékos kisajátíthatja a játékot, és ha jókat mond, akkor a többieknek elég hátradőlniük, ha viszont hülyeségeket javasol, akkor vitatkozni kell vele, én pedig játszani akarok, nem vitatkozni és nem is hátradőlni. Ha pedig én vagyok az az erősebb egyéniségű játékos, akkor a többiek utálnak, mert nem játszhatnak miattam. Szóval nem jó ez sehogy. A koop-játékok valószínűleg nem az én világom.

Összességében szerintem az euró típusú játékokat jobban szeretem, és tetszenek az építkezős-munkáslehelyezős játékok. De még sokféle típust és játékot nem próbáltam ki, ezért nem mondok végleges véleményt.
11 
 Thumb up
 tip
 Hide
 • [+] Dice rolls
Loading... | Locked Hide Show Unlock Lock Comment     View Previous {{limitCount(numprevitems_calculated,commentParams.showcount)}} 1 « Pg. {{commentParams.pageid}} » {{data.config.endpage}}
{{error.message}}
{{comment.error.message}}
    View More Comments {{limitCount(numnextitems_calculated,commentParams.showcount)}} / {{numnextitems_calculated}} 1 « Pg. {{commentParams.pageid}} » {{data.config.endpage}}
24. Board Game: A Game of Thrones: The Card Game (Second Edition) [Average Rating:7.66 Overall Rank:370]
Ádám Juhász
Hungary
Budapest
flag msg tools
"Never tell me the odds!"
badge
Avatar
mbmbmbmbmb
Ahogy ígértem én se maradok el a beszámolómmal. Viszont, hogy ne toljam szét a listát így a bővebb kifejtéseket a saját kis geeklistembe posztoltam. https://boardgamegeek.com/geeklist/188277/item/4371763#item4...

Ide csak a tények röviden:
523 játszma
103 játékkal
55 újonnan kipróbált játék


1Top 10 2015-ös játékok
1. Game of Thrones – The Card Game (2nd edition)
2. Pandemic Legacy: Season 1
3. XCOM: The Board Game
4. Legendary Encounters: A Predator Deck Building Game
5. Kingdom Death: Monster
6. Runebound (3rd edition)
7. Warhammer Quest: The Adventure Card Game
8. Mistfall
9. Star Wars: Armada
10. Assassinorum: Execution Force

2Top 2015-ös kiegészítők
1. Kemet: Ta-Seti
2. Resistance: Hidden Agenda & Hostile Intent
3. Colt Express: Horses & Stagecoach
4. Pandemic: State of Emergency
5. Alien Frontiers: Outer Belt + Expansion Pack
6. Eldritch Horror: Strange Remnants
7. Elder Sign: Gates of Arkham
8. Spartacus: The Shadow of Death
9. Star Wars: Imperial Assault – Twin Shadows
10. Smash Up – Pretty, Pretty:

12015 negatívjai
Citromdíj:
1. The Game
2. Arcadia Quest
3. Space Cadets: Away Missions

Csalódást keltő játékok a következőek voltak:

1. Tajemnicze Domostwo – Mysterium
2. Blood Rage
3. Forbidden Stars

32015-ben megismert, de korábban megjelent játékok Top10-es listája
1. Shadows over Camelot
2. Shadows of Brimstone
3. Legendary Encounters: An Alien Deck Building Game
4. Robinson Crusoe: Adventures on the Cursed Island
5. Mage Knight Board Game
6. Level 7 [Invasion]
7. Exodus: Proxima Centauri
8. Star Wars: Imperial Assault
9. Yggdrasil
10. Pathfinder Adventure Card Game

4LCG Toplistám
1. Star Wars LCG
2. Lord of the Rings LCG
3. A Game of Thrones LCG (2n edition)
4. Call of Cthulhu LCG
5. Warhammer 40k: Conquest LCG
6. Android: Netrunner
7. Warhammer: Invasion

22015-ben játszott csalódást keltő, de korábbi játékok
Citrom-díj:
DungeonQuest

Csalódás:
Castle of Mad King Ludwig

5Társasjáték tervező
thumbsupMatt Leacock
thumbsupNate French
thumbsdownEric M. Lang

6"Különdíjak"
Star War LCG: 129 játékalkalom
Descent 2nd edition: teljes kampány
Pandemic Legacy: teljes kampány
Lord of the Rings LCG: Fellowship Event

Bővebben itt olvashattok indoklásokat kicsit csinosabb formába rendezve:
https://boardgamegeek.com/geeklist/188277/item/4371763#item4...
10 
 Thumb up
 tip
 Hide
 • [+] Dice rolls
Loading... | Locked Hide Show Unlock Lock Comment     View Previous {{limitCount(numprevitems_calculated,commentParams.showcount)}} 1 « Pg. {{commentParams.pageid}} » {{data.config.endpage}}
{{error.message}}
{{comment.error.message}}
    View More Comments {{limitCount(numnextitems_calculated,commentParams.showcount)}} / {{numnextitems_calculated}} 1 « Pg. {{commentParams.pageid}} » {{data.config.endpage}}
25. Board Game: Ghost Stories [Average Rating:7.35 Overall Rank:231]
Balázs Cziráki
Hungary
Zalaegerszeg
flag msg tools
Avatar
mbmbmbmbmb
Én is elkészítettem a top 10-es listámat.
Mivel kb egy éve kezdtem el komolyabban foglalkozni a társasokkal ezért nem a 2015-ben megjelent játékokat, hanem az általam ebben az évben kipróbált játékokat igyekeztem rangsorolni. Ez 60+ különböző játékot jelent (kiegészítőket is beleszámítva), amikkel több mint 100 játszmát játszottam az évben. Íme hát az én listám:

1. Ghost Stories + expansions
2. Shogun
3. Terra Mystica
4. Yedo
5. Tragedy Looper
6. Sherlock Holmes Consulting Detective
7. Ninjato
8. Lords of Waterdeep + expansion
9. Blood Rage
10. Tanto Cuore
10 
 Thumb up
 tip
 Hide
 • [+] Dice rolls
Loading... | Locked Hide Show Unlock Lock Comment     View Previous {{limitCount(numprevitems_calculated,commentParams.showcount)}} 1 « Pg. {{commentParams.pageid}} » {{data.config.endpage}}
{{error.message}}
{{comment.error.message}}
    View More Comments {{limitCount(numnextitems_calculated,commentParams.showcount)}} / {{numnextitems_calculated}} 1 « Pg. {{commentParams.pageid}} » {{data.config.endpage}}
1 , 2  Next »    |  
Loading... | Locked Hide Show Unlock Lock Comment     View Previous {{limitCount(numprevitems_calculated,commentParams.showcount)}} 1 « Pg. {{commentParams.pageid}} » {{data.config.endpage}}
{{error.message}}
{{comment.error.message}}
    View More Comments {{limitCount(numnextitems_calculated,commentParams.showcount)}} / {{numnextitems_calculated}} 1 « Pg. {{commentParams.pageid}} » {{data.config.endpage}}
1 , 2  Next »    |