Troels Rohde Hansen
Denmark
flag msg tools
Avatar
mbmbmbmbmb
Note: jeg bruger spillets termer på englesk,eller bruger en mere beskrivende på dansk, i ”anførselstegn”. Som at ”lukke” en Location.

Spillet er udgivet af Paizo, der også udgiver Pathfinder rollespillet

Spillets koncept og kerne
Spillet handler om at være en gruppe eventyrer, der tager ud og løser missioner sammen. Det får de nyt udstyr af, og får nye evner – hvis de da ikke dør inden. Spillernes eventyrer består af en bunke kort med evner, våben og trylleformularer, som skal spilles når man hver tur, vender et kort med udfordringer. Der bruges terninger til at bekæmbe monstre og undgå fælder.

Gennengang af spillet
- Formål: Det handler om, som gruppe at finde den Villian der er på spil i et udvalgt Scenario, som gemmer sig på en af de Locations spillerne kan besøge. Først skal der dog ”lukkes” Locations, ellers stikker modstanderen af til en anden Location.

- Metode: Hver spiller vælger en Class som de vil spille. En Class er en rolle, som primært består af 15 kort, der lader spillere reagere på de ting de møder på deres eventyr. På den står der hvor mange terninger de må slå i en given situation og hvor mange kort af hver slags der udgør deres rolle. En Fighter har mange Weapon- og Armorkort, en Sorcerer har Spells og Allies. På den står også hvor mange kort man må trække.

- Forløb: Efter at have valgt et scenari, sættes et forskelligt antal Locations op alt efter hvor mange spillere der er. Der efter tager man bunker med Monsters, Items, Spells, Barriers og lign. Og der lægges et antal på hver Location, som oplyst på Location-kortet. Til sidst blandes henchmen sammen med villians og der lægges en på hver location. Alle bunker blandes og man er klar til at gå igang. Spillerene tager tur efter hinanden, og kan flytte, give et kort væk og derefter Explore, hvor man vender det næste kort på ens Location og ser hvad der sker. Hver Location forsøges lukket ved at tømme bunken, eller finde de slemme Henchmen. Finder man den onde Villain, skall han besejres. Er der åbne Locations flygter han, efter at han er besejret, derhen – hvis der ikke er nogen steder at flygte hen, så har man vundet. Man får items og skills, og bygger nu et nyt deck af 16 kort, der overholder en rolles antal, men med nye og bedre kort på de forskellige pladser. Så er det ellers bare afsted til næste eventyr.

Mekanikken
Hver karakter har et antal Skills, der er udtrykt i en terning. D4 til d12(nej, der er ikke en d20 med). Desuden har man 15 kort, der er Spells, Armor, Weapon, Allies og nogle andre katagorier. På ens rolle står der hvor man kort man skal have på hånden af gangen. Når man man vender et kort i en af bunkerne, heddet er Explore. Dette kan så enten kan være en Bane eller en Boon. Bane er ”monstre” og ”barrierer”. De skal bekæmpes ved at nå det tal der står i i hjørnet af kortet, med de Skills der er listet. En Boon er en Spell, Ally eller Item og har en tærskel i hjørnet, man skal op på, for at Aquire det kort. Ofte skal man ramme 9 eller 10 med en d6 eller d8, nogle roller bruger en d12. Det er altså svært. Derfor har man kort på hånden, der for det meste fordobler antal terninger eller giver en anden bonus. Desuden må spillere der står samme sted, hjælpe dig.

Pas på, for dine kort er også dine liv. Du skal altid have din handlimit i slutningen af turen, og skade fra kamp får man som kort der skal Discardes. Skal du trække fra bunken, og det ikke er muligt, er din karakter død. Glem alt om hvad de har optjent de sidste 12 spilaftener. Rollen er død! De andre kan loote din døde krop, altså tage kort fra din bunke, efter spillet.

Det leder os hen til at der er som udgangspunkt 5 måder at spille et kort på. Det står på kortet hvordan det skal spilles, men du skal huske hvad de gør. De er: Reveal, Recharge, Discard, Bury, Banish. Dette er en virkelig interessant, men sammen med powers og Scenario-mechancis er der virkelig meget at holde styr på, især for nye spillere.

Våben spilles som oftests ved at blive vist og bliver derfor på hånden, Spells ved at Discarde dem, hvor de ligger til du kan blive healet – der er dog en chance for at Recharge, dvs. Læg det i bunden af dit dæk med et terningrul på 4-7. På samme måde, giver en healing spell dig lov til at tage kort fra Discard og lægge i din draw pile. Bury gemmes under din rolle indtil slutningen af spillet og Banish lægges tilbage i boksen.

Desuden vendes der hver tur et kort, fra en bunke på midten af bordet. Løber bunken tom, har alle spillere tabt. I et 5 mands spil, har man 7 lokationer, med 10 kort på hvert. Der er altså potentielt 70 kort man skal igennem, på 30 ture.

Komponenter
Spillet består af næsten 500 kort og 5 terninger. Kortene er af god kvalitet, som kendt fra gode produktioner med kort, såsom Trading Card Games, og som Paizos egne Game Mastery kort – faktisk er der en del artwork, netop fra Game Mastery serien i spillet. Terninger er standard flersidet terninger, i helfarvet blå med hvide tal – ser godt nok ud, men de ruller ad pommeren til. Ville være godt med 2 af hver slags, da man ofte ruller 2dX. Det er ikke uset at rulle 2d10+3d4+3, hvis et slag virkelig bliver boostet. Tag derfor dine rollespilsterninger frem, inden du går i gang. Har du ikke nogen? Så overvej om du kan lide lange tidskrævende spil, dem med en hel del at se til – ellers er dette spil nok ikke for dig.

og så den evige anke, hvorfor er inlayed i et kortspil, lavet så man ikke kan have sleeved kort? Hvorfor?

Vurdering
Jeg synes spillet er virkelig godt, men der er virkelig meget at holde styr. Hav et godt overblik inden du lærer reglerne til andre, og forklar eventuelt nye spillere, hvad deres karakter kan. Det er udfordrende og man skal tage taktiske valg sammen. Det gode ved at spille som nye er, at der ikke er en der kan dominere spillet, ved at sige hvad alle skal gøre. Coop kræver pli. Det er en virkelig sjov mekanik, at skulle tage nogle svære valg, om brug af resourser. Brug 1 kort for meget og din karakter dør. Måske ikke af den Orgre du lge har stået overfor og fik smadret til plukfisk, men fordi du brugte et ”gudernes velsginelse”-kort for meget.

Spillet er dog meget random, men det er gode muligheder for at ”migate” dette, som det hedder. Men ofte kommer det, at øge sandsynligheden, for en høj pris. Derfor bliver man træt af det, når man ikke kan rulle 6 på 2d8.

Når man spiller, får man nye kort ind. Efter et Scenario må alle spillere bytte med hinanden, og man smider gamle Items ud, for at tage nye ind – starting limits skal stadig overholdes. Det virker virkelig godt. Det nye deck tager du med dig og gør det endnu bedre efter næste gang. Det er en sjov Character Building mekanik. Specielt hvis man kan lide at samle loot. Over tid vil dine Short Bows og Light Crossbow, blive erstattet med Returning Axe +1 og Lightning Bow +1.

En ting der virkelig bekymre: Der er 18 Scenarios, fordelt ind i forskellige adventure paths. Der er 1 af dem, der går ud på noget andet end at finde Henchmen og Villians i bunker. Du skal være virkelig dedikeret til dungeon crawls og grinding, hvis det skal blive ved med at være sjovt. Det skulle dog være ret nemt at designe egne Scenarios.
Vi færdiggjorde vores andet spil, på den tid der er trykt på kassen, hvilket jeg anser som meget godt. Men det er 2 forsøg på første Scenario i første Adventure der er en intro, på sværhedsgrad 0. Indtil videre vides ikke hvad det kræver at komme igennem det hele, men forvent en 6-9 aftener at kommer genenm Base-set og første Adventure Pack.

Jeg synes generelt, med 2 indsigelser, at reglerne er virkelig godt skrevet og ret godt redigeret. 2 fejl gik ud over min forståelse, men det er noget med hvornår man giver hvilken oplysninger i en tekst.

Dommen:
Hvis du er til tunge spil, med en hvis kompleksitet, høj sværhedsgrad, ikke er bange for at tabe til terningerne og som kræver det lange træk, så køb det -specielt hvis du kan lide temaet. Men prøv det eventuelt først. Lyder kun noget af det godt, så find en gruppe venner og lån det – hvis I kan blive enige om at spille sammen, så køb det, ellers ikke. Jeg tror ikke det er sjovt at sidde med dette spil og have 10 karaktere der har klaret 1 scenario, så hellere en der har klaret 6 styks.
Jeg glæder mig til at hvad fans kommer op med af Adventures og hvad de næste Packs bringer, for selvom jeg er meget tændt på spillet lige nu, så er jeg lidt bange for at miste interessen i et spil med 7 ens missioner, og udsigten til en del flere ens missioner i fremtiden, navligt at slå villian ihjel, ved at lukke Locations.(men nu har jeg så også kun lånt det... indtil videre.)

479 er en ok pris for spillet, men man skal nu nok få købt diverse Adventure Packs. Jeg ville også ofre de 159 for 2 spillere mere. I den pakke er der både ekstra classes og ekstra af alt det andet.

Spillet får 8 ud af 10 da det er virkelig godt design og sjovt at spille, men det er bare ikke for alle og en hver. Det har risiko for at blive sat permanent på hylden, efter noget tid. Paizo går selv op i at kassen er specielt designet til at holde styr på de mange kort, men de ryger ud af vinduet hvis du vil have sleeves på din investering.
5 
 Thumb up
 tip
 Hide
  • [+] Dice rolls
Front Page | Welcome | Contact | Privacy Policy | Terms of Service | Advertise | Support BGG | Feeds RSS
Geekdo, BoardGameGeek, the Geekdo logo, and the BoardGameGeek logo are trademarks of BoardGameGeek, LLC.