Bart Verdeyen
Belgium
Mechelen
flag msg tools
badge
Avatar
mbmbmbmbmb
Titel: Last Night on Earth: The Zombie Game
Uitgever: Flying Frog Productions
Type: bordspel, cooperative game.
Aantal spelers: 2-6 spelers
Release: 2007
Leeftijd: Vanaf 12 jaar

Tegenwoordig kan je niet meer buitenkomen of je struikelt wel over een rottende ondode. Sinds het enorme succes van The Walking Dead zijn zombies en met hen het hele horror-genre aan een deftige revival bezig. Van Zombie Marches in de winkelstraten van grote steden tot zombie-cosplay, comics en series. Je bent pas hot als je rot. Last Night On Earth is dan ook een bordspel waar fans van het genre zonder twijfel de vingers bij af zullen likken.

Last Night On Earth is een zombie-survivalgame met een vette knipoog naar de klassiekers van het slasher- en horrorgenre. Het zombievirus is uitgebroken en er zijn nog maar een handjevol overlevenden. We ontmoeten typische filmpersonages zoals de domme, maar atletische ‘jock’; de al wat oudere priester of de sexy, van inkijk voorziene, verpleegster.

Bij het begin van het spel wordt bepaald wie welk personage voor z’n rekening neemt en welke tegels het bord zullen vormen. Ook de missie of het speldoel wordt gekozen of getrokken.

Of je missie nu het verzamelen van voorwerpen, het beschermen van burgers of het simpelweg doden van voldoende zombies is, het spel kan alleen gewonnen worden met behulp van een uitstekende samenwerking tussen de spelers. De tijd tikt immers genadeloos verder op het ‘sun track’ en eens de laatste dag op aarde is aangebroken is het onherroepelijk voorbij.

Een van de spelers neemt echter de rol van de zombies voor z’n rekening. Hierdoor wordt de tegenstander niet zomaar een hersenloze (pun intended!) game mechanic, maar een strategische, intelligente vijand die eveneens probeert te winnen. De zombie-speler heeft het duidelijke numerieke voordeel: een klein legertje zombies en de kans om er elke beurt meer op het spelbord te brengen. Sterker nog: slaagt de zombie-speler er in één van de personages te infecteren, dan is er een kans dat er Hero-zombies op het spelbord komen.

Net zoals de personages heeft ook de zombie-speler gebeurteniskaarten die hij kan gebruiken om het de spelers moeilijker te maken, strategische vluchtroutes af te sluiten of z’n zombies te versterken.

Last Night On Earth is een spel voor twee tot zes spelers, maar speelt het leukst met meer dan drie spelers. Door de verschillende personages, de veranderende spelbord-lay-out en de mogelijkheden in scenario’s is Last Night On Earth een spel dat keer op keer opnieuw kan gespeeld worden zonder snel te gaan vervelen. Hoewel beide spelstijlen erg verschillend zijn, zijn de zombies en de personages best aan elkaar gewaagd. Hoewel er wel wat regels zijn, speelt het spel vrij vlot en is het niet te moeilijk om het allemaal onder de knie te krijgen. Afhankelijk van hoe snel één van beide kanten het verknoeid, neemt een typisch spel ongeveer een uur in beslag.

Last Night On Earth staat niet enkel garant voor een gezellige spelavond, maar ziet er ook gewoon goed uit. De ontwerpers hadden oog voor detail wanneer ze dit spel in het leven riepen. De tegels en spelkaarten ogen wat vuil en korrelig, zoals je van een zombie-films zou verwachten. De standaard speldoos heeft zelfs een cd met soundtrack om de sfeer tijdens je spelavond wat toepasselijker te maken. Toegegeven, zo griezelig klinkt de soundtrack nu ook weer niet, maar het zijn zo'n detail die een spel afmaken.

De miniaturen zijn dan wel weer een minpuntje, zeker voor wie gedetailleerde mini’s uit wargames gewoon is. Dit drukt echter het spelplezier niet en Last Night On Earth is zeker een spel om in huis te hebben. En mocht je uitgekeken raken op het basisspel, dan zijn er ondertussen al verschillende uitbreidingen op de markt, met meer zombies, nieuwe personages, extra kaarten en meer van dat fraais.

Conclusie

Last Night On Earth is een leuke co-op-game die niet snel gaat vervelen. Het spel speelt vlot, is uitdagend en niet overdreven moeilijk. Het heeft een hoge herspeelbaarheid en is uitdagend voor beide kanten van het ondode spectrum. De mini's ogen een beetje grof, maar laat dat zeker de pret niet drukken.
2 
 Thumb up
 tip
 Hide
  • [+] Dice rolls
Front Page | Welcome | Contact | Privacy Policy | Terms of Service | Advertise | Support BGG | Feeds RSS
Geekdo, BoardGameGeek, the Geekdo logo, and the BoardGameGeek logo are trademarks of BoardGameGeek, LLC.