Nikos Chondroulis
Greece
Athens
flag msg tools
designer
badge
Trying to find time to play...
Avatar
mbmbmbmbmb

Ας γράψω δυο λόγια για το Ground Floor.
Καιρό είχα να ενθουσιαστώ τόσο με ένα παιχνίδι.
Παίζεται από 2-6 παίκτες, είναι σχετικά εύκολο στην εκμάθηση, θέλει όμως εξοικείωση και απαιτεί από μέρος των παικτών να κάνουν διαρκώς προσεγμένο plan ahead.
Είναι 100% θεματικό και ρεαλιστικό, και αποτελεί μάθημα λειτουργίας του καπιταλισμού.
Για να δούμε πως τα καταφέρνει.

Θέμα:
Είσαι ένας νέος και φιλόδοξος επιστήμονας με συγκεκριμένη τεχνογνωσία που αποφάσισες να δημιουργήσεις μια επιχείρηση που θα κάνει την πατέντα σου εμπόρευμα. Σκοπός σου να γιγαντώσεις την επιχείρηση σου και να την κάνεις τα προϊόντα σου πασίγνωστα.

Ξεκινάς με ένα γραφείο με μόνο υπάλληλο τον εαυτό σου και συλλέγεις πληροφορίες και χρήματα προκειμένου να προσλάβεις εργαζόμενους, να τους μάθεις την τέχνη σου, να διαφημίσεις την εταιρία σου και να επεκτείνεις τα γραφεία και το κτίριο σου.

Μετά από 9 γύρους ή όταν κάποιος χτίσει πολλούς ορόφους στο κτίριο του, το παιχνίδι τελειώνει και οι παίκτες μαζεύουν πόντους από τα γραφεία και τους ορόφους στο κτίριο τους, ενδεχομένως και από προσωπικά επιτεύγματα ή και από χρήματα και πληροφορίες που δεν χρησιμοποιήθηκαν.

Μηχανισμός:
Το παιχνίδι είναι ένα κλασικό worker placement. Τα πιόνια αντιπροσωπεύουν τις εργατοώρες που διαθέτει ο κάθε παίκτης προκειμένου να κάνει διάφορες εργασίες. Ξεκινάει με 4 δείκτες εργατοώρας ενώ κάθε νέος υπάλληλος προσθέτει 3 επιπλέον δείκτες (ρεαλισμός-> εργάζεσαι στην δικιά σου επιχείρηση και διαθέτεις περισσότερο χρόνο σε αυτήν από ότι οι υφιστάμενοι σου).

Υπάρχουν 2 resources, το Χρήμα και οι Πληροφορίες που συνδυασμένα με τις απαραίτητες εργατοώρες αποδίδουν καρπούς.

Οι Πληροφορίες είναι ένα resource που παίρνεις μέσα από meetings που συμμετέχεις κυρίως με τους άλλους παίκτες. Εκεί μάλιστα ίσως χρειαστούν και κάποιες άτυπες συμφωνίες μεταξύ των αντιπάλων ώστε αυτά τα meetings να πιάσουν τόπο.
Κάθε γύρο παίρνεις εισόδημα, ενώ όσο περισσότερο προσωπικό διαθέτεις τόσο λιγότερο εισόδημα μένει για σένα καθώς πλέον πληρώνεις μισθούς.
Το νέο προσωπικό προσλαμβάνεται με μισθούς αντιστρόφως ανάλογου του επίπεδου ανεργίας, ενώ χρειάζεται να ξοδευτεί χρόνος για να εκπαιδευτούν. Δεν κρίνεται εντελώς απαραίτητο να προσλάβεις προσωπικό από την πολύ αρχή του παιχνιδιού καθώς η επιχείρηση σου είναι ακόμα μικρή και μπορείς να την κουμαντάρεις μόνος σου.
Για να μαζέψεις κεφάλαιο, παράγεις νέα προϊόντα και τα πουλάς στην αγορά για επιπλέον κέρδος που μένει στην τσέπη σου.
Το πόσοι πελάτες όμως θα αγοράσουν προϊόντα από τους παίκτες εξαρτάται από τις οικονομικές συνθήκες της κοινωνίας (π.χ. ύφεση ή σταθερότητα) που καθορίζονται από τυχαίες κάρτες ανά γύρο (είναι όμως φανερό στους παίκτες το εύρος των συνθηκών για τον παρόντα καθώς και για τον επόμενο γύρο).
Οι πελάτες αγοράζουν τα φθηνότερα αλλά και πιο διάσημα προϊόντα. Οι παίκτες επιλέγουν πόσο ακριβά θα πουλήσουν.
Η φήμη καθορίζεται από το πόσο χρόνο διάθεσε ο καθένας σε διαφημίσεις.
Υπάρχει η διαφήμιση μέσω διαδικτύου που κοστίζει ελάχιστα αλλά θέλει περισσότερο χρόνο για να αποδώσει, καθώς και η διαφήμιση μέσω ραδιοφώνου ή τηλεόρασης που σε ελάχιστο χρόνο σε κάνει πιο γρήγορα διάσημο, αλλά κοστίζει χρήματα και πληροφορίες.

Το ενδιαφέρον στο κομμάτι του worker placement μηχανισμού είναι ότι υπάρχει ένα κοινόχρηστο ταμπλό που τοποθετούνται οι δείκτες, ενώ κάθε παίκτης έχει και το δικό του προσωπικό ταμπλό που μπορεί το χρησιμοποιήσει μόνον ο ίδιος. Έτσι ακόμα και αν κάποιος νιώσει "κλεισμένος" στο κοινόχρηστο μπορεί να αξιοποιήσει το προσωπικό του.
Η διαφορά των δύο ταμπλό είναι ότι το προσωπικό έχει άμεσα αποτελέσματα, αλλά χρειάζεται πολλές εργατοώρες από τους υπαλλήλους σου, ενώ το κεντρικό δίνει μεγαλύτερα οφέλη, στο τέλος όμως του γύρου, και χρειάζεται να πληρώσεις χρήματα και πληροφορίες γιατί αυτές οι εργασίες ανατίθενται σε εξωτερικές μεγάλες επιχειρήσεις (ρεαλισμός-> η επιχείρηση σου, που είναι σχετικά μικρή, μπορεί να κάνει μια κάποια διαφήμιση από μόνη της ξοδεύοντας χρόνο, ενώ αν αναθέσεις σε άλλους το έργο, τους πληρώνεις μεν, αλλά κάνουν πιο καλή δουλειά).

Σκοπός:
Οι παίκτες αξιοποιώντας τα χρήματα και τις πληροφορίες που συνέλεξαν, επεκτείνουν την επιχείρηση τους χτίζοντας νέους ορόφους και νέα γραφεία ή αναβαθμίζοντας τα υπάρχοντα. Έτσι το πάλαι ποτέ ισόγειο (ground floor) γραφείο μπορεί να γίνει πολυόροφο κτίριο με χώρους που βοηθούν στην παραγωγή, τη συλλογή πληροφοριών και το εμπόριο. Επίσης τα νέα πατώματα καθορίζουν και τα επιτεύγματα που θα αποφέρουν μεγαλύτερη φήμη και πόντους. Για παράδειγμα υπάρχει όροφος που διαθέτοντας χρόνο και υλικά κάνει την ίδια δουλειά με το κεντρικό ταμπλό που κανονικά ήθελε λιγότερο χρόνο αλλά πολλά χρήματα και πληροφορίες. Άλλοι όροφοι δίνουν στον παίκτη περισσότερους πόντους όσο πιο πολύ προσωπικό έχει ή όσο πιο δημοφιλής είναι κ.α.

Συμπέρασμα:
Το παιχνίδι επιδέχεται πολύ ανάλυση και χρειάζεται καλός προγραμματισμός για τους επόμενους γύρους. Η σειρά σου δεν αργεί υπερβολικά να έρθει. Πρέπει να έχεις στο νου σου τις επιλογές των αντιπάλων σου, τις οικονομικές συνθήκες της εποχής και να επιλέγεις να χτίζεις κτίρια και γραφεία που έχεις σκοπό να αξιοποιήσεις λόγω των ιδιοτήτων τους και όχι μόνο λόγω των πόντων που προσφέρουν. Αυτό που άρεσε περισσότερο ήταν το πολύ καλό δέσιμο των μηχανισμών με το θέμα καθώς και ο έντονος ρεαλισμός τους. Είναι αρκετά ισορροπημένο και δεν φαίνεται να υπάρχει σπασμένη στρατηγική καθώς όλα τα επιτεύγματα που φέρνουν πόντους έχουν ταβάνι.

Το έχω παίξει 5 φορές με 2 παίκτες που κράτησαν περίπου μιάμιση ώρα η παρτίδα, και με μια φορά με 4 παίκτες που δυστυχώς κράτησε 4 ώρες. Δεν υστερεί κάπου στην εμπειρία με 2 παίκτες, αλλά τρομάζω να το δοκιμάσω με 6 που είναι και το μέγιστο καθώς σίγουρα θα χρειαστεί ένα πεντάωρο...!

Τα γραφικά είναι πάρα πολύ καλά και τα components χορταστικά με αποκορύφωμα τα χαρτονομίσματα σε μορφή tiles και οι πληροφορίες που μοιάζουν με φακέλους.
Τα tiles με τα οποία χτίζεις το κτίριο σου, έχουν μια προοπτική υπό γωνία και δίνουν τρισδιάστατη αίσθηση. Εντυπωσιακό ότι κάποια δωμάτια που μπορείς να χτίσεις μέσα σε ορόφους του κτιρίου, τα ίδια μπορούν να χτιστούν και στην κάτοψη του ισογείου σου και γυρίζοντας τα από την πίσω πλευρά ταιριάζουν και σε χρώμα και σε προοπτική στην νέα τους θέση. Γενικά έχει γίνει πολύ προσεγμένη δουλειά στην κατασκευή (αν εξαιρεθεί κάποια αστοχία στο πάχος των δίσκων των παικτών)

Το βαθμολογώ με 10 βάση κλίμακας BGG
Ανυπομονώ πάντα να το στρώσω στο τραπέζι!

Για περισσότερα reviews στα ελληνικά επισκεφτείτε την σελίδα της ελληνικής κοινότητας GrEEK GUILD.
4 
 Thumb up
2.00
 tip
 Hide
  • [+] Dice rolls