Recommend
1 
 Thumb up
 Hide
2 Posts

North Wind» Forums » Reviews

Subject: A dutch preview rss

Your Tags: Add tags
Popular Tags: [View All]
Spelen in Lille Spinli
Belgium
Lille
Antwerpen
flag msg tools
badge
Avatar
mbmbmbmbmb
Norderwind is het nieuwe spel van niemand minder dan mr. Catan himself, Klaus Teuber. Dit alleen al zou genoeg moeten zijn om u alleszins warm te krijgen om deze review even door te nemen. Laat me vooral starten met te zeggen dat ik eigenlijk geen Catan-fan ben, maar dat het spel qua ontwerp natuurlijk wel top is en het betere (moderne) bordspel in menig huiskamer heeft gebracht.

Norderwind is in z'n kern een racespel waarbij de spelers trachten om hun 10 (8 bij vier spelers) overwinningsblokjes op te spelen. Ze doen dit door als snelste contracten te vervullen, hun vloot uit te bouwen en te leveren aan de drie verschillende havens. Zowel qua speelmateriaal als spelverloop is dit spel redelijk uniek. Het bevat héél wat elementen die ik tot op heden nog niet zag in een spel.
U krijgt alleszins waar voor u geld. In plaats van individuele spelersborden krijgt u hier individuele piratenboten, in 3D nota bene. Daarnaast zijn er 64 houten speelfiguren die de manschappen, vijandelijke piraten en goederen moeten voorstellen, 2 dobbelstenen om gebeurtenissen mee af te handelen, 24 zeekaarten, 16 kanonnen en een hoop gouden munten alsook het opdrachtenbord. (zie onder)

Misschien eerst een beetje info over je persoonlijke schip (dat dus eigenlijk dienst doet als spelersbord). Het schip bestaat uit vijf delen, drie ervan op het dek, één in het kraaiennest en tenslotte de kanonnen. Je begint het spel met één kanon, maar zal er later nog drie extra kunnen bij aanschaffen. Deze kunnen je beschermen tegen piraterij, ze verhogen alleszins je kansen. Indien je een matroos (lichtblauw) in het kraaiennest krijgt, mag je telkens de bovenste zeekaart van een stapel bekijken en ervoor opteren om deze onderop de stapel te leggen vooraleer je beurt te beginnen. Vooraan op het dek is de gevangenis waar je de (donkerblauwe) piratenkapiteins gevangen houdt, om ze nadien te gaan uitleveren en overwinningspunten te sprokkelen. In het midden van het dek zit het laadruim, met ruimte voor zes grondstoffen. Je mag hooguit twee dezelfde grondstoffen vervoeren en probeert ook deze in een haven te lossen voor punten. Op het achtersteven kan je nog vier extra manschappen kwijt, de één zorgt ervoor dat je extra kan gaan handelen, de ander levert je een extra goud op bij verkoop van goederen, de kanonier levert voordelen bij een gevecht en de schatmeester brengt goud in het laadje als je blut bent. Tenslotte heb je ook nog de mast met zeil, deze geeft aan hoeveel zeekaarten je in een beurt mag gaan trekken (hoe ver je eigenlijk kan varen), standaard begin je op vier, maar je kan tot zes geraken.

De zeekaarten vormen eigenlijk het hart van het spel, zij worden geschud en in drie gelijke stapels bij de havens verdeeld. In elke stapel zit sowieso de havenkaart van deze bepaalde haven. De zeekaarten geven aan welke acties een speler in z'n beurt zal kunnen uitvoeren en houden ook een zeker memorygehalte in voor het spel. Als je weet waar je bepaalde kaarten moet gaan zoeken, kan je makkelijker je doel bereiken. Het spel zelf duurt dus net zo lang tot een speler al z'n overwinningspuntenblokjes op het opdrachtenbord heeft kunnen plaatsen, deze speler wint onmiddellijk het spel.

In een speelbeurt doorloopt een speler drie fasen :
1) inkomsten voor de armen : indien je aan het begin van je beurt geen goud meer hebt, krijg je één goud van de bank (2 met de schatmeester)
2) varen en acties : je kiest één van de drie zeekaartenstapels en draait de kaarten één voor één open tot een maximum van jouw bereik aangegeven door je zeil. Afhankelijk van de kaart die je omdraait, ga je bepaalde acties kunnen uitvoeren of gebeurtenissen meemaken. In een beurt kan je maximaal twee acties uitvoeren. Je geeft dit aan door de zeekaart te tappen. Bij het uitvoeren van je tweede actie eindigt je beurt onmiddellijk (ook al zou je nog verder kunnen varen volgens je zeil).Voer je slechts 1 (of geen) actie uit in je beurt, mag je een handelsbrief nemen, tenzij je er reeds twee hebt (dit is het maximum dat je mag houden).
3) kaarten schudden : de getrokken zeekaarten worden terug in de desbetreffende stapel geschud en de volgende speler begint z'n beurt. Je mag vooraleer je beurt te beginnen steeds een stapel "afnemen" (zoals bij het kaarten), je neemt een aantal tegels (ongezien) en plaatst ze onderaan de stapel.

De zeekaarten :
- handelsacties : koop of verkoop tot 2 goederen tegen de aangegeven prijs, je mag max. 2 goederen van een soort in je ruim bewaren en mag max. 6 goederen in totaal bewaren
- uitrusten : verhoog je zeilen voor 2 goud OF schaf een kanon aan voor 1 goud OF schaf een manschap aan voor 1 goud (indien je al je vier manschappen reeds aanschafte, mag je een overwinningspuntenblokje plaatsen op het opdrachtenbord op het overeenkomstige veld)
- handelaar : verkoop één goed voor de aangegeven 2 of 3 goud
- doelhaven : vervul de gevraagde opdracht in de aangegeven haven door de gevraagde goederen/piraten/goud af te geven en plaats één van je overwinningspuntenblokjes op het opdrachtenbord. Indien je het meeste leverde aan een bepaalde haven mag je een extra blokje plaatsen voor de meerderhedenbonus. Indien je in alle havens reeds leverde mag je een extra blokje plaatsen voor diversiteit.
- scheepswrak doorzoeken : neem 2 goud uit de voorraad
- nevel : dit is een gebeurtenistegel (aangegeven met de E). Gooi hiervoor met de gebeurtenisdobbelsteen. Je kan een schat vinden, deze levert je één goud op of piraten tegenkomen. Als je piraten (1, 2 of 3) tegenkomt, kan je ze omkopen door 1 goud te betalen en nadien je beurt verderzetten of je kan er tegen vechten. Gooi hiervoor de zwarte dobbelsteen een aantal keren, gelijk aan het aantal van je kanonnen en zorg ervoor dat je evenveel hits gooit als het aantal piraten dat je belaagt. Bij een overwinning neem je een piratenkapitein gevangen en speel je je beurt verder, bij verlies eindigt je beurt onmiddellijk.

Sommige zeekaarten bevatten een onderlijnde letter A (van actie). Deze zeekaarten kunnen ook de andere spelers buiten hun beurt uitvoeren door het afgeven van een handelsbrief.

Titel : Norderwind
Auteur : Klaus Teuber
Uitgeverij : Kosmos
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 45 min.
Leeftijd : 10+
1 
 Thumb up
 tip
 Hide
  • [+] Dice rolls
Frederik
Belgium
Kruishoutem
flag msg tools
Avatar
mbmbmbmbmb
Dit is geen review, maar een samenvatting van de spelregels...?
 
 Thumb up
 tip
 Hide
  • [+] Dice rolls
Front Page | Welcome | Contact | Privacy Policy | Terms of Service | Advertise | Support BGG | Feeds RSS
Geekdo, BoardGameGeek, the Geekdo logo, and the BoardGameGeek logo are trademarks of BoardGameGeek, LLC.