Recommend
4 
 Thumb up
 Hide
3 Posts

Siena» Forums » Reviews

Subject: Siena review in Greek rss

Your Tags: Add tags
Popular Tags: [View All]
Babis Tsimoris
Greece
Salonica
flag msg tools
Be the Miracle!
badge
There is no knowledge that is not power
Avatar
mbmbmbmbmb
SienaΔημιουργός: Mario Papini
Γραφικά: Ombretta Bernradi
Παίχτες: 2 – 5
Διάρκεια: 90 λεπτά
Χρονιά: 2005
Κατηγορία: Medieval, Economic
Μηχανισμός: auction bidding, hand management


Περίληψη παιχνιδιού

Τη χρονιά του 1338 στην πόλη της Σιένα οι παίκτες θα προσπαθήσουν να βελτιώσουν το κοινωνικό τους status ώστε να αποκτήσουν δόξα και χρήμα έχοντας ως απώτερο στόχο την ένταξη τους στο συμβούλιο των 9 που αποτελούσε τότε την διοίκηση της πόλης. Η πορεία τους ασφαλώς και δεν θα είναι εύκολη καθώς θα χρειαστεί να πάρουν με το μέρος τους κάποιους κάτοικους της πόλης και τους καλλιτέχνες της τότε εποχής αλλά καραδοκούν και κίνδυνοι όπως ληστές, ζητιάνοι, τζόγος και αμαρτωλές γυναίκες!

Το παιχνίδι

Ένα παιχνίδι για 2 ως 5 παίκτες με έναν μηχανισμό με κάρτες διαχείρισης χεριού που οδηγεί σε card driven εξέλιξη. Όλες οι ενέργειες εκτελούνται με κάρτες που εξυπηρετούν πολλούς σκοπούς αναλόγως τη φάση του παιχνιδιού και το status του παίκτη. Στο ξεκίνημα όλοι ξεκινούν ως peasants, μετά θα προσπαθήσουν να γίνουν merchants με τελικό στόχο το status του banker όπου εκεί μπαίνουν πλέον στην high society. Τα χρήματα πάντα παίζουν ρόλο και καθορίζουν και τη σειρά των παικτών οι οποίοι έχουν μία ενέργεια στο γύρο τους και 2 ευκαιρίες αγοράς καρτών από ένα open display .Peasant (Χωρικός)

Όλοι ξεκινούν με μερικά φλορίνια στην τσέπη τους και εμπρός για την βαριά δουλειά. Στον γύρο του ο κάθε παίκτης μπορεί να χρησιμοποιήσει όσες κάρτες θέλει αρκεί να δικαιούται να τις χρησιμοποιήσει αναλόγως το status του. Στο παιχνίδι υπάρχουν 2 ειδών κάρτες, οι product cards και οι special cards. Τις περισσότερες φορές θα παίζονται product cards αφού αυτές παράγουν προϊόντα τα οποία είναι καλαμπόκι, κρασί, λάδι, ύφασμα και μπαχαρικά. Εδώ όμως υπάρχει η εξής ιδιαιτερότητα, η κάθε κάρτα προϊόντος συμβάλει στην παραγωγή του μέχρι να δημιουργηθεί και έπειτα να πωληθεί για μερικά φλορίνια. Ο peasant όμως μπορεί να πουλήσει μόνο καλαμπόκι, κρασί και λάδι παρόλο που συμβάλει και στην παραγωγή υφάσματος και μπαχαρικών. Έτσι γίνεται αντιληπτό ότι βοηθάει κάποιον άλλον παίκτη που είναι ήδη στο status του merchant ο οποίος πουλάει τα υπόλοιπα 2. Απ’ την άλλη οι special cards είναι πολλών ειδών και κάποιες που έχουν έναν αστερίσκο παίζονται μόνο μια φορά σε όλο το παιχνίδι. Ο χωρικός έχει στην διάθεση του την “Via Fracigena” όπου βγαίνει εκτός χωριού για να πουλήσει ακριβότερα άλλα με κίνδυνο την επιδρομή ληστών.Merchant (έμπορος)

Μόλις ο χωρικός εξοικονομήσει έναν συγκεκριμένο αριθμό φλορινιών, στο τέλος του γύρου του μπορεί να δηλώσει αν θέλει να αλλάξει status σε merchant. Ως merchant πλέον μπορεί να πουλάει μόνο ύφασμα και μπαχαρικά άλλα βοηθάει παράλληλα και στην παραγωγή των άλλων. Έχει όμως και την επιλογή να πουλήσει φιλανθρωπικά τα προϊόντα στους κατοίκους της Σιένα, μειώνοντας την τιμή τους με σκοπό να κερδίσει την εύνοια τους και κάπως έτσι κερδίζονται τα πρώτα VP. Παράλληλα μπορεί να κάνει μικρά ταξίδια σε διπλανές πόλεις όπως η Firenze και τοArezzo για να βγάλει κι από εκεί κάποιο κέρδος. Ειδικές κάρτες για το status του εμπόρου δεν υπάρχουν απλά μπορεί να χρησιμοποιήσει τις κοινόχρηστες για όλους όπως την “Courtesan” που τοποθετεί μια εταίρα μέσα στο πανδοχείο και τον “Calandrino” που μετακινεί τον ζητιάνο μέσα στην πόλη. Και οι δυο έχουν σκοπό να δυσκολέψουν τη ζωή του Banker που είναι το επόμενο status.Banker(τραπεζίτης)

Και πάλι με το balance σε φλορίνια να είναι συγκεκριμένο, μπορεί ο παίκτης να αλλάξει status. Εδώ τα πράγματα περνάν σε άλλο επίπεδο. Ο παίκτης χρησιμοποιεί πλέον την πόλη κινώντας το πιόνι του και εκτελεί τις δουλειές του στις 10 περιοχές της πόλης. Οι περισσότερες ειδικές κάρτες αφορούν τον banker όπως η αποφυγή του ζητιάνου Calandrino και των εταίρων μέσα στο πανδοχείο άλλα και κάρτες που του αποφέρουν χρήματα. Μπορεί να εισέλθει στο πανδοχείο και να ξεκινήσει δημοπρασίες στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι παίκτες και να πάρουν με το μέρος τους διάσημους ζωγράφους, αυτός είναι ο 2ος τρόπος να κερδίσουν VP. Στη συνέχεια μπορούν να συνεισφέρουν στο χτίσιμο του πύργου της Σιένα “Torre del Mangia” κερδίζοντας VP και με αυτόν τον τρόπο. Προσοχή! Για να κερδίσει κάποιος το παιχνίδι πρέπει οπωσδήποτε να γίνει banker.
Τέλος του παιχνιδιού

Το παιχνίδι τελειώνει είτε υπό ορισμένες συνθήκες είτε μετά το πέρας και του 20ου γύρου. Υπάρχει και η advanced version του παιχνιδιού όπου δεν υπάρχει το όριο των γύρων για πιο βαθυστόχαστη στρατηγική.

Εν κατακλείδι

Ένα πραγματικά συναρπαστικό παιχνίδι εξαιρετικά διαφορετικό από τα άλλα συνηθισμένα σε οικονομία και εμπόριο. Υπάρχει catch up mechanism που ισορροπεί το παιχνίδι σε όλες τις φάσεις. Θα αγαπηθεί από όσους ψάχνουν κάτι τελείως το διαφορετικό και πολύπλοκο.
Θετικά+

Πανέμορφο ταμπλώ ζωγραφισμένο από τον ιταλό ζωγράφο Ambrozio Lorenzetti.
Πολύπλοκο και brain burning
Εκπληκτικός Catch up mechanism
Super σενάριο και θέμα

Αρνητικά-

Μέτριο replayability μετά από κάποια plays
Μεγάλη χρονική διάρκεια
Δυσκολία στην κατανόηση κάποιων καρτών αφού οι περισσότερες δεν αναφέρουν την ιδιότητα τους έχοντας παρά μόνο μια εικόνα

Βαθμολογία 9


Gameplay
Concept
Replayability
Duration
Atmosphere
Luck

All pictures are from the game’s gallery. All rights reserved.
3 
 Thumb up
 tip
 Hide
  • [+] Dice rolls
Dave Coe
United Arab Emirates
Abu Dhabi
Abu Dhabi
flag msg tools
I like cats...
badge
...but I usually can't finish a whole one.
Avatar
mbmbmbmbmb
Quote:
Μέτριο replayability μετά από κάποια plays


So, replayability is the same in Greek and english? :)
1 
 Thumb up
 tip
 Hide
  • [+] Dice rolls
Babis Tsimoris
Greece
Salonica
flag msg tools
Be the Miracle!
badge
There is no knowledge that is not power
Avatar
mbmbmbmbmb
haha! of course not.
 
 Thumb up
 tip
 Hide
  • [+] Dice rolls
Front Page | Welcome | Contact | Privacy Policy | Terms of Service | Advertise | Support BGG | Feeds RSS
Geekdo, BoardGameGeek, the Geekdo logo, and the BoardGameGeek logo are trademarks of BoardGameGeek, LLC.