Recommend
5 
 Thumb up
 Hide
1 Posts

La Isla» Forums » Reviews

Subject: La Isla - Review Nederlands rss

Your Tags: Add tags
Popular Tags: [View All]
Aernout Casier
Netherlands
Nijmegen
flag msg tools
badge
Avatar
mbmbmbmbmb
Een gloednieuw Stefan Feld-spel voor nog geen 20€, dat kon ik natuurlijk niet laten liggen in Essen. Nu, een goede maand en enkele keren spelen later, ben ik maar wat blij met die beslissing. Het kleurrijke La Isla is een van mijn toegankelijkere eurogames: het speelt snel en gemakkelijk, maar biedt toch behoorlijk wat diepgang en variatie, waardoor het voor zowel beginners als gamers een aangenaam spel is.

In het spel is elk van de (max 4) spelers een team van ontdekkingsreizigers dat probeert op het eiland La Isla zoveel mogelijk van de vijf diersoorten te vangen die er voor komen. Als je die dieren wilt kunnen vangen, moet je ze met je ontdekkingsreizigers in weten te sluiten. Om dat mogelijk te maken is het nodig om je ontdekkingsreizigers op het eiland te plaatsen, en daar heb je weer resources voor nodig.

Hoe gaat dat dan in zijn werk? Aan het begin van elke ronde krijgt iedere speler drie kaartjes. Met behulp van die kaartjes programmeert iedereen tegelijkertijd maar gesloten zijn vier acties:
A) een speciale kracht kiezen
[Voorbeelden van die speciale krachten zijn dat je 3 overwinningspunten krijgt als je je ontdekkingsreiziger op een bepaald type gebied plaatst. Of dat je dan niet twee maar slechts een resource hoeft te betalen. Sommige speciale krachten geven je de kans de markers vaker te verschuiven, andere leveren je extra resources op.]
B) een resource nemen
C) een ontdekkingsreiziger (ver)plaatsen
[als je dat niet kunt of wilt doen, krijg je een resource naar keuze]
D) de marker van een van de vijf dieren naar boven verschuiven

Dit is mogelijk, omdat elk kaartje op drie manieren ingezet kan worden. Bovenaan het kaartje staat de speciale kracht die het kaartje je biedt (A). Links onderaan staat welke resource het kaartje geeft (B). Rechtsonder staat welke diersoort in waarde stijgt (D). Helaas mag je elk kaartje maar voor één van deze drie opties inzetten, en móet je elk kaartje en alle acties gebruiken. Je wilt dus die kaartjes zo in zetten/programmeren dat ze jou het meest opleveren.

In het programmeerbakje dat elke speler heeft, heb je drie openingen voor je speciale krachten. Dat houdt in dat je vanaf je vierde beurt telkens afscheid moet nemen van een van je speciale krachten, om deze te vervangen door een andere. Logischerwijs heeft dit ook effect op je strategie. Het is overigens belangrijk je te realiseren dat je speciale krachten cumulatief zijn, maar dat je nooit meer dan 1 identieke speciale kracht tegelijkertijd mag bezitten.

Het doel van het spel is - niet heel verrassend - om zoveel mogelijk punten te verzamelen. Die verzamel je natuurlijk vooral door veel dieren te vangen. Elke set van 5 verschillende dieren is sowieso al 10 punten waard. Maar ook met je speciale krachten kun je al behoorlijk wat punten verzamelen. Bovendien heb je invloed op de uiteindelijke waarde van de gevangen dieren, doordat je, door enkele speciale krachten en in elke D-fase, de markers verschuift die hun afzonderlijke waarde op het einde van het spel aangeven. Aangezien dat einde van het spel ingeluid wordt door de totale waarde die de markers aangeven, kan het zo zijn dat fiches met de gouden pad 5 punten per stuk waard zijn, terwijl de fiches met de dodo maar 2 punten per stuk waard zijn. Uiteraard zie je dat soort zaken aankomen, en kun je proberen ze te verhinderen. Of juist te versnellen.

Het eiland zelf wordt gevormd door een modulair speelbord, dat er dus elke keer dat je het spel speelt anders uit zal zien. Daarnaast worden de dierenfiches steeds willekeurig op het bord geplaatst, zijn er de kaartjes die variatie bieden en zijn er ook nog eens kaartjes waarvan de speciale krachten voor meer gevorderde spelers bedoeld zijn. De herspeelbaarheid van dit spel is dan ook enorm. Het grootste nadeel is dat er eigenlijk geen echte interactie mogelijk is, zelfs niet als je met die gevorderde kaarten speelt. Als je de voordelen echter afweegt tegen dat nadeel, is er maar een conclusie mogelijk: La Isla is een bezoekje meer dan waard!

+ weinig downtime
+ keuzemogelijkheden
+ speelduur
+ toegankelijkheid
+ replayability

- interactie
(- ontdekkingsreizigers staan niet heel stabiel)


2-4 spelers
3 
 Thumb up
 tip
 Hide
  • [+] Dice rolls
Front Page | Welcome | Contact | Privacy Policy | Terms of Service | Advertise | Support BGG | Feeds RSS
Geekdo, BoardGameGeek, the Geekdo logo, and the BoardGameGeek logo are trademarks of BoardGameGeek, LLC.