GeekGold Bonus for All Supporters at year's end: 1000!
9,416 Supporters
$15 min for supporter badge & GeekGold bonus
17 Days Left

Support:

Recommend
5 
 Thumb up
 Hide
1 Posts

Divided Republic» Forums » Reviews

Subject: Greek review for Divided Republic rss

Your Tags: Add tags
Popular Tags: [View All]
GEORGIOS MANIOS
Greece
Naxos
flag msg tools
designer
badge
Avatar
mbmbmbmbmb
Divided Republic
Μετά από την εμπειρία ενός μόνο play με 3 άτομα, συνοπτικά το παιχνίδι έχοντας υιοθετήσει το βασικό μηχανισμό του twilight struggle, με ωραία μεταφορά και θεματολογία και με δυνατότητα 3,4 παικτών (που δεν υπάρχει στο ''πρότυπό'' του) είναι πολύ αξιόλογο. Πολύ επιθετικές κάρτες το κάνουν άκρως ανταγωνιστικό και ενδιαφέρον (αρκεί να μην πολυανάψουν τα αίματα)!Θέμα
Η εκλογή προέδρου το 1860 ήταν μία απ’τις πιο σημαντικές στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Με τον εμφύλιο πόλεμο να παραμονεύει ως αναπόφευκτος, η πρόκληση ήταν να βρεθεί ένας δρόμος προς τα εμπρός μετά από χρόνια επιδεινούμενων πολιτικών διαφοροποιήσεων σε ένα διαχασμένο εκλογικό σώμα. Στο τέλος, μετά από μήνες εριστικών εκστρατειών μεταξύ κυρίως τεσσάρων κομμάτων και μιας ντουζίνας μικρότερων, οι εκλογές κερδίζονται από έναν άγνωστο Ρεπουμπλικανό υποψήφιο, λίγο γνωστό στο Illinois, τον Abraham Lincoln που ποτέ δεν ήταν απ’τις πρώτες επιλογές στο κόμμα του.

Στο Divided Republic, κάθε παίκτης αντιπροσωπεύει ένα απ’ αυτά τα τέσσερα κύρια πολιτικά κόμματα - παρατάξεις προσπαθώντας να εξασφαλίσει την εκλογή του υποψηφίου του κάνοντας εκστρατεία σε όλη τη χώρα και και επιχειρώντας να επηρεάσει την τωρινή πολιτική για να πετύχει τη νίκη. Οι παίκτες έχουν ένα χέρι καρτών που διαχειρίζονται σε κάθε σειρά τους, κάθεμία εκμεταλλεύσιμη είτε ως ιστορικό γεγονός είτε ως καθαρή εκστρατευτική δύναμη. Μπορούν να βγάζουν λόγους (ομιλίες πλατφόρμας), να παρουσιάζουν δημοσκοπήσεις κατά τη διάρκεια της εκλογής για να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να εξασφαλίσουν πλεονεκτήματα. Οι παίκτες πρέπει επίσης να αποφασίσουν τον καλύτερο τρόπο διαχείρισης της μειωμένης δυνατότητας των υποψηφίων τους να κάνουν προσωπικές εμφανίσεις. Η νίκη επιτυγχάνεται κερδίζοντας 152 εκλογικές ψήφους, ή αν αποτύχουν σε αυτό, κερδίζοντας τις περισσότερες πολιτείες. Παρόλα αυτά, υπάρχει πάντα η πιθανότητα ο πληθυσμός της South Carolina να επαναστατήσει, τελειώνοντας το παιχνίδι πρόωρα χωρίς νικητή.
Το θέμα αποδίδεται πολύ παραστατικά με τα γεγονότα των καρτών, τους χάρτες με τα ονόματα των πολιτειών της εποχής, καθώς και διαφοροποιήσεις εκλογικών συστημάτων βασισμένες σε ιστορικά δεδομένα της εποχής.Περιεχόμενα
Τα τοκενάκια μια χαρά και οι ξύλινοι κύβοι σε 2 μεγέθη για να μη γεμίζει ο χάρτης.
Οι κάρτες θελουν σλιβάρισμα για να διατηρηθούν, γιατί δεν είναι και η καλύτερη ποιότητα.
Για το μέγεθος της εταιρείας τα comonents είναι ικανοποιητικά.
Gameplay
Το παιχνίδι εξελίσσεται το τελευταίο εξάμηνο πριν τις εκλογές, σε έξι γύρους (κάθε γύρος αντιστοιχεί σε ένα μήνα). Οι παίκτες παίρνουν 6 ή 7 κάρτες σε κάθε γύρο και καλούνται να τις διαχειριστούν παίζοντας από μία σε 5 διαδοχικούς σειρές. Κάποιες κάρτες παίζονται και ως αντίδραση, κατά τη διάρκεια της σειράς άλλου παίκτη, όπως και η προσωπική εμφάνιση.

Κατά τη διάρκεια μίας σειράς στο γύρο, κάθε παίκτης μπορεί επιλέγοντας την κατάλληλη κάρτα να κάνει τα παρακάτω:
- Να παίξει κάρτα ως ενέργεια εκστρατείας προσθέτοντας τα PCFs (κύβους πολιτικής επιρροής) που αναγράφονται πάνω αριστερά σε οποιαδήποτε κάρτα
- Να παίξει κάρτα ως γεγονός καμπάνιας ενεργοποιώντας το κείμενο της
- Να παίξει κάρτα ως λόγο πλατφόρμας για να προσθέσει ή να αφαιρέσει PCFs
- Να παίξει κάρτα τοπικής ψηφοφορίας προκαλώντας την ψηφοφορία
Επιπλέον μπορεί να κάνει μία προσωπική εμφάνιση (οποιαδήποτε στιγμή)

Κατά τις τοπικές ψηφοφορίες ελέγχουμε τις ψήφους από τις πολιτείες μιας εκ των 6 περιοχών. Στη γενική εκλογή που γίνεται στο πέρας του παιχνιδιού, ελέγχουμε τον αριθμό των ψήφων που μας δίνει κάθε πολιτεία.
Το παιχνίδι μπορεί να τελειώσει νωρίτερα με διάσπαση της ένωσης και διακοπή των εκλογών (ήττα όλων).Προσωπική εκτίμηση
Θετικά:
- Για τους λάτρεις του twilight struggle πιστεύω πως το παιχνίδι θα αρέσει (αν και μπορεί κ να κατηγορηθεί ως μη πρωτότυπο). Για μένα είναι βασική η δυνατότητα που δίνει για 3ο και 4ο παίκτη (συνιστώ με 4 γιατί στους 3 μία παράταξη αποκτά ένα μικρό πλεονέκτημα. Επιπλέον είναι πολύ πιο σύντομο (2 ώρες).
- Για τους λάτρεις του θέματος πιστεύω ότι όλες οι λεπτομερείς ιστορικές αναφορές και μετατροπή τους σε κάρτες αλλά και κανόνες είναι εξαιρετικές.

Αρνητικά:
- Σημαντική ομοιότητα με το twilight struggle (πολλοί θα το πουν θετικό, αλλά το παραθέτω ως έλλειψη σημαντικής διαφοροποίησης).
- Κάποιες κάρτες είναι τόσο ισχυρές που ανατρέπουν χτίσιμο στρατηγικής σε πολιτείες που δίνουν σημαντικό αριθμό εκλεκτόρων, αλλά σίγουρα η στρατηγική κυριαρχεί κατά πολύ της τύχης.
- Αρκετές μικροδιαφοροποιήσεις κανόνων, που παρά το θεματικό αλατοπίπερο δεν προσφέρουν κάτι ουσιαστικό στο gameplay, πράγμα που για κάποιους κουράζει.

Τέλος θεωρώ περίεργο τον τρόπο καθορισμού του νικητή. Σε προτρέπει να πας για πολλές πολιτείες πρωτίστως και δευτερευόντως σε πολλές ψήφους, γιατί το να πιάσεις 152 στις 303 ψήφους ακόμα και στους 3 παίκτες φάνταζε αδύνατο. Παρόλα αυτά μπορείς να παίξεις εξ' αρχής γνωρίζοντας πως απ'τους 3 πρώτους σε ψήφους θα κερδίσει αυτός με τις περισσότερες πολιτείες. Αυτό φαντάζομαι δίνει στρατηγική στους 4 παίκτες, για να μην είσαι ο 4ος σε ψήφους, αλλά στους 3 πρέπει εξ αρχής να στοχεύσεις σε μεγάλο αριθμό πολιτειών.Στατιστικά
Δυσκολία: 4/5
Τύχη: 4/5
Στρατηγική: 5/5
Αλληλεπίδραση: 5/5
Fun: 4/5
Επανάληψη:4/5
Παίκτες: 3/5
Κανονισμοί: 3/5
Αντιγραφή: 2/5
Μηχανισμοί: 5/5
Διάρκεια: 5/5
Πρώτη ματιά: 4/5
Κάψιμο: 4/5
Διαχρονικότητα: 4/5
Θέμα: 5/5
Περιεχόμενα: 3/5
Σύνολο: 4/5

Βαθμολογία Greek Guild: 8,00 από τους 3/4 owners που το έχουν παίξει
Βαθμολογία BGG: 6.82 στις 163 ψήφους
Rank (strategy) BGG: 1024
6 
 Thumb up
 tip
 Hide
  • [+] Dice rolls
Front Page | Welcome | Contact | Privacy Policy | Terms of Service | Advertise | Support BGG | Feeds RSS
Geekdo, BoardGameGeek, the Geekdo logo, and the BoardGameGeek logo are trademarks of BoardGameGeek, LLC.