Recommend
3 
 Thumb up
 Hide
2 Posts

Catan: Big Box» Forums » Reviews

Subject: Catan Big Box: eeuwig spelen (Dutch review/ Nederlandstalige review) rss

Your Tags: Add tags
Popular Tags: [View All]
Jeroen Van Heel
Belgium
Sint-Truiden
flag msg tools
mbmbmbmbmb
(Oorspronkelijk verschenen op http://www.geekster.be/catan-big-box-review-eeuwig-spelen/)


Ter ere van hun vijfentwintigjarig bestaan geeft 999 Games de Catan Big Box uit. Deze verzameling bevat niet alleen het basisspel De Kolonisten van Catan, maar ook de uitbreidingen Kooplieden en Barbaren, Berlijnse Monumenten en Helpers van Catan. Daarnaast kan je in de doos ook nog twee extra speelborden vinden, samen met een heleboel nieuwe figuurtjes die je bij de vele varianten kan gebruiken. Ten slotte krijg je ook nog een set roze speelstukken. Geekster mocht voor jullie deze massieve doos uittesten.

Wie kent Catan niet? Dit spel van Klaus Teuber kwam voor het eerst uit in 1995 en heeft met rede meerdere awards gewonnen, onder meer de prestigieuze Spiel des Jahres in 1995. Sindsdien zijn er een heleboel grote en kleine uitbreidingen of alternatieve settings voor uitgekomen, kan je er reisedities of kaartedities van kopen, is het spel in vele andere talen vertaald en wordt het over de hele wereld gespeeld. Idealiter speel je met 3 tot 4 spelers, maar het is ook mogelijk om (dankzij uitbreidingen) het met 2, 5 of 6 spelers te spelen. Je doet tussen een uur en anderhalf uur per spel, naargelang hoe goed je het systeem al kent.

Gameplay

Basisspel

In (de basisversie van) De Kolonisten van Catan probeer je zo snel mogelijk 10 overwinningspunten te halen. De eerste speler die dit getal bereikt, wint het spel. Overwinningspunten krijg je onder meer voor elk dorp (1 punt) of elke stad (2 punten) die je bezit. Verder krijg je deze punten ook als je meer ridders dan je tegenspelers hebt, de langste handelsroute bezit, of een speciale kaart koopt.

Het zeshoekige speelveld is gevuld met aaneensluitende zeshoeken, die allemaal een grondstof (graan, schapen, baksteen, erts of hout) vertegenwoordigen. Daarnaast is er ook nog een woestijntegel die niets oplevert. Elke grondstoftegel krijgt ook een fiche met een nummer tussen twee en twaalf (behalve zeven). Elke speler begint met twee dorpen en twee straten. Je mag zelf kiezen waar je je dorpen zet, maar ze mogen niet vlak naast een ander dorp staan. Nadat iedereen een dorp en een straat heeft gezet, wordt de volgorde omgedraaid. De speler die als laatste een dorp en straat gezet heeft mag nu als eerste zijn tweede dorp en straat zetten, gevolgd door de speler die als voorlaatste zijn dorp en straat gezet had, etc.

Als het je beurt is, gooi je met twee dobbelstenen. Het getal dat je nu krijgt komt overeen met één of twee tegels op het spelbord. Deze tegels brengen nu grondstoffen voort voor wie een stad of dorp naast deze tegels heeft. Per dorp krijg je één grondstof, per stad krijg je er twee. Als je echter een zeven gooit (en dat gebeurt mathematisch gezien best vaak), mag je de struikrover op/naar een tegel (ver)zetten, om de productie op die tegel tegen te houden. Deze schavuit steelt ook de helft van de grondstoffen van spelers die meer dan zeven grondstofkaarten in hun handen hebben en de speler die de struikrover plaatst mag ook een kaart (blind) trekken uit de hand van de speler die het getroffen gebied bezit.

Met deze grondstoffen kan je je dorpen uitbouwen tot steden, nieuwe dorpen bouwen, nieuwe straten bouwen (om later nieuwe dorpen te kunnen stichten), of ontwikkelingskaarten kopen. Deze laatste kunnen overwinningspunten waard zijn, maar kunnen onder meer ook voor ridders (om de struikrover te verjagen) of gratis grondstoffen zorgen.

Dit betekent dat je moet proberen om zoveel mogelijk grondstoffen te verzamelen, bijvoorbeeld door slimme plaatsing van je eerste dorpen. Een monopolie in een bepaalde grondstof hebben kan zeer handig zijn, maar het maakt je meteen tot een target. Verder kan je natuurlijk ook altijd proberen te onderhandelen met je medespelers. Hier kan je zo eerlijk of zo smerig/tactisch in zijn als je maar wilt. Wie geen deals wil sluiten met andere spelers kan altijd grondstoffen ruilen met de bank (maar dit is duur) of een nederzetting aan een haven bouwen om toch nog aan bepaalde grondstoffen te geraken.

Uitbreidingen

Zoals gezegd bevat deze Big Box zowel een grote als meerdere kleine uitbreidingen (maar jammer genoeg zit Steden en Ridders er niet bij). De grootste uitbreiding, Kooplieden en Barbaren, bestaat uit meerdere varianten voor het basisspel en extra campagnes met veel nieuw spelmateriaal. Deze extra regels gaan van zeer eenvoudig tot redelijk ingewikkeld en kunnen vaak zowel met het basisspel als met andere uitbreidingen gecombineerd worden. Hierdoor heb je ongelofelijk veel verschillende mogelijkheden en bijzonder veel uren speelplezier. Als je een bepaalde regel van het basisspel niet zo interessant vindt, kan je die vaak door deze nieuwe regels vervangen. Al het nodige extra materiaal is meegeleverd en bij elke variant of campagne staat er of je die kan combineren met een andere uitbreiding, variant of campagne. Een overzicht:

Varianten
■ De eerste variant is De Vriendelijke Struikrover. Hierbij spaart de struikrover de speler met minder dan drie overwinningspunten, ideaal om kinderen niet boos te maken.
■ De tweede variant is Gebeurtenissen op Catan. Hierbij wordt het random element van de dobbelstenen vervangen door kaarten met een vast positief of negatief effect en gebeurt er in de meeste rondes altijd wel iets speciaals.
■ De derde variant is De Havenmeester. De persoon met de meeste nederzettingen bij havens krijgt 2 extra overwinningspunten.
■ De vierde variant is heel interessant: Catan voor Twee. Hierbij kan je zoals de naam al doet vermoeden met twee spelers spelen, ideaal als je niet al je vrienden bij elkaar kan krijgen op hetzelfde moment. Naast de twee actieve spelers zijn er ook twee “neutrale” spelers, die zich volgens bepaalde regels kunnen ontwikkelen. Zo moet je als je een dorp of een straat bouwt er ook een bouwen voor één van de neutrale spelers. Ook kan je met speciale “handelsfiches” bepaalde acties ondernemen, zoals de struikrover verzetten.


Campagnes

■ De eerste campagne is het eenvoudige maar leuke De Vissers van Catan. Hierbij worden er visplekken tussen de havens gelegd en moet je de woestijn vervangen door een meer. Naast grondstoffen kunnen nu ook vissen verkregen worden bij het gooien met de dobbelsteen. Met deze vissen kan je bepaalde extra acties ondernemen, zoals het gratis bouwen van een straat of het gratis nemen van een ontwikkelingskaart. Wie echter de oude schoen opvist, moet één overwinningspunt meer dan normaal hebben om het spel te kunnen winnen!
■ In De Rivieren van Catan worden er twee grote rivieren op het speelbord gelegd. Deze rivieren brengen voor de nabije nederzettingen goud op waarmee je extra grondstoffen kan kopen. Pas echter op! De rijkste kolonist krijgt een extra overwinningspunt, maar de arme kolonist verliest twee overwinningspunten. Aangezien je goudvoorraad doorheen het spel kan veranderen, zal het dus belangrijk zijn om zeker geen arme kolonist te worden.
■ In De Trektocht komen er kameelkaravaans op Catan! Deze karavaans breiden zich langzaam uit na het bouwen of verbouwen van een nederzetting. Spelers moeten met hun wol-en graankaarten stemmen kopen om te bepalen langs waar de nieuwe kamelen zullen trekken. Dit is belangrijk, want karavaans zorgen er voor dat je straten voor twee tellen ivm de langste handelsroute en geven extra overwinningspunten aan je nederzettingen of dorpen.
■ In De Barbarenoverval wordt het al wat moeilijker: Als je een nederzetting bouwt, trekt dit barbaren aan die de gebieden aan de kust proberen te veroveren. Om deze te bekampen zijn je ridders vanaf nu beweegbare speelstukken en je zal zelfs kunnen of moeten samenwerken met andere spelers om de barbaren terug te verjagen! Je ridders zijn dus belangrijker dan ooit, maar let op, want ze kunnen ook sneuvelen in de strijd.
■ In de grootste campagne, Kooplieden en Barbaren, moeten de spelers glas, gereedschap, zand of marmer via huifkarren naar een kasteel, glasblazerij of steengroeve brengen. Hiervoor krijgen ze overwinningspunten en goud. Straten zijn belangrijker dan ooit, want je huifkar heeft maar een beperkt aantal bewegingspunten. Op plekken zonder straat of met barbaren, heb je twee bewegingspunten nodig. Om je te helpen kan je met grondstoffen je huifkar upgraden of kan je met graan extra beweginsgpunten kopen. Met goud kan je extra grondstoffen kopen of langs de straten van je tegenspelers trekken.
■ Daarnaast zijn er nog twee kleinere uitbreidingen. In De Helpers van Catan krijgt iedere speler een kaart met een helper erop. Deze kaart kan je ofwel tweemaal gebruiken ofwel na het gebruik inwisselen voor een andere beschikbare helperskaart. Deze helpers geven je extra mogelijkheden, zoals extra bescherming tegen de struikrover, een andere speler dwingen tot handel of het verplaatsen van een straat.
■ In Berlijnse Monumenten worden twee tegels (de woestijn en een willekeurige tegel) vervangen door twee tegels met Berlijnse monumenten. Hilarisch genoeg wordt de struikrover vervangen door een grote Berlijnse beer. Als je een zeven gooit, gedraagt de Berlijnse beer zich zoals een struikrover, maar krijgen de spelers die bij een tegel met een Berlijns gebouw een nederzetting hebben de grondstof van de tegel waarnaar de beer verplaatst wordt.


Vormgeving

Het spelbord zelf bestaat uit de verschillende zeshoeken en de oceaan errond, en is gemaakt van stevig karton. De kaartjes met grondstoffen zijn dun en klein, passen dus gemakkelijk in je hand en hebben op tafel niet veel plaats nodig. Catan heeft gekozen voor mooi getekende afbeeldingen. Het is altijd duidelijk welke grondstof bij welke zeshoek hoort, en de grondstofkaarten geven je met hun verschillende kleuren een mooi visueel beeld van welke grondstoffen je nog bezit.

Hoewel de speelstukken (dorpen, steden, straten, ridders, …) van Catan jammer genoeg niet van hout gemaakt zijn, voelt het plastic toch niet aan alsof het elk moment kan breken. Catan kiest niet voor de traditionele gele, groene, blauwe en rode kleuren voor de speelstukken, maar eerder voor witte, blauwe, oranje, rode, …en roze. De extra set roze speelstukken bevat ook nog meer speelstukken dan die van de basiskleuren, omdat er ook de speelstukken voor andere uitbreidingen, zoals Zeevaarders of Steden en Ridders bijzitten. De extra speelstukken voor de varianten en campagnes hebben nog een andere, donkere kleur gekregen.

In de Big Box zitten ook nog twee stevige opvouwbare speelborden (elk gedrukt op een kant van hetzelfde sterke in vier stukken te vouwen karton). Je kan kiezen tussen het zonnige Mallorca of het Bloeiende New York. Beide borden hebben speciale regels die onderaan op het bord zelf uitgelegd staan. Op beide speelborden liggen de grondstoffen en getallen al vast en kan je op veel plekken waar je een nederzetting kan bouwen een historische plek vinden. Rondom het speelveld staat er telkens een ietwat grotere afbeelding en een klein stukje historische uitleg bij deze plekken, wat voor de geschiedenisliefhebbers onder ons mooi meegenomen is.

De Big Box komt niet met één, maar met twee handleidingen! In de grootste handleiding vind je de basisregels voor de eerste keer spelen, gevolgd door alle regels van de nieuwe varianten en campagnes (soms onderbroken door wat reclame voor andere uitbreidingen). Jammer genoeg staat niet alle informatie om Catan te kunnen spelen in de basisregels, en moet je er soms de alfabetische, en kleinere, Almanak bijnemen, waar alle regels in detail uitgelegd staan met voorbeelden en afbeeldingen. Aan de ene kant is dit handig om tijdens het spelen er even bij te nemen, aan de andere kant verwijst de basishandleiding voortdurend naar deze almanak, en vragen we ons af waarom de uitgevers niet gewoon twee tot vier extra bladzijden hadden kunnen invoegen voor ze aan de uitbreidingen begonnen.


Leerbaarheid

De Kolonisten van Catan is een eenvoudig en snel te leren spel dat je met volwassenen of met kinderen kan spelen. Aangezien de regels eenvoudig zijn en er niet zoveel acties per beurt te doen zijn, kunnen ook nieuwe of jonge spelers gemakkelijk met dit spel meedoen. Je moet tactiek (waar plaats je je nederzettingen, wanneer koop je iets) en sociale vaardigheden (onderhandelen) gebruiken en je moet ook een dosis geluk hebben (het aanmaken van grondstoffen hangt zo goed als volledig af van de dobbelstenen). Dit loopt normaal gezien goed, maar als de spelers veel zevens na elkaar gooien kan het even frustrerend zijn. De meeste van de uitbreidingen brengen eenvoudige extra regels mee, maar één of twee campagnes hebben toch wel een aantal ingewikkelde regels die je goed zal moeten lezen.


Opstelling

Een partijtje Catan opzetten duurt niet zo lang. Ofwel kies je voor de beginnersversie, waarbij je de tegels op een vaste plaats legt, ofwel schud je de tegels en leg je ze random volgens bepaalde regels op het bord. In beide gevallen zal je niet meer dan een minuutje kwijt zijn. Hetzelfde geldt voor het leggen van de getallenfiches. De meeste tijd bij de opstelling zal door de spelers gespendeerd worden aan het bepalen waar ze hun dorpen en straten willen zetten, maar dit is eigenlijk al deel van het spelen. Als je de doos opent en de regels kent kan je dus, afhankelijk van de variant die je speelt, binnen de 5 à 10 minuten beginnen spelen.

De Big Box is zoals de naam doet vermoeden één grote doos (+/- 10 x 43 x 30 cm). Dit zorgt ervoor dat je veel horizontale plaats in je kast nodig zal hebben, aangezien je geen kleinere dozen op elkaar kan stapelen. Aan de andere kant kan je alles perfect terug opbergen in de doos: niet alleen zijn er duidelijke plaatsen om alle verschillende stukken weg te steken (je kan zelfs de zeegebieden perfect in een vorm passen), je hebt zelfs plaats over! Op het einde leg je er het extra opgevouwen dubbele spelbord op, zodat je niet bang moet zijn dat al je stukken gaan rondvliegen tijdens verplaatsingen. Wij waren in ieder geval onder de indruk. Nu nog een grote plek in mijn kast vinden…
3 
 Thumb up
 tip
 Hide
  • [+] Dice rolls
Freddy Dekker
Netherlands
Friesland
flag msg tools
Avatar
mbmbmbmbmb
Mijn zoon neemt altijd vol enthousiasme Catan het kaartspel mee op vakantie en dat is altijd wel aardig om te spelen.

Nu vraag ik mij af of hij nu automatisch het bordspel ook leuk zal gaan vinden, of is dit zo'n ander spel dat het wel eens niet zo zou kunnen zijn.
 
 Thumb up
 tip
 Hide
  • [+] Dice rolls
Front Page | Welcome | Contact | Privacy Policy | Terms of Service | Advertise | Support BGG | Feeds RSS
Geekdo, BoardGameGeek, the Geekdo logo, and the BoardGameGeek logo are trademarks of BoardGameGeek, LLC.