Recommend
5 
 Thumb up
 Hide
1 Posts

Dark Age Z» Forums » Reviews

Subject: Dark Age Z: zombies lost in time (Nederlandstalige review/ Dutch review) rss

Your Tags: Add tags
Popular Tags: [View All]
Jeroen Van Heel
Belgium
Sint-Truiden
flag msg tools
mbmbmbmbmb
Oorspronkelijk verschenen op http://www.geekster.be/dark-age-z-zombies-lost-in-time-revie...

De middeleeuwen zijn woelige tijden. In Dark Age Z staan de spelers elk aan het hoofd van een koninkrijk. You know what comes next. Je zal met je tegenstanders wedijveren voor land en glorie en naburige koninkrijken verov… Wacht, wat? Plots opent zich een portaal, waaruit een hels legioen zombies uit de toekomst stroomt. Oude vetes worden aan de kant geschoven wanneer de koninkrijkjes gedwongen worden de handen in elkaar te slaan om hun grenzen te verdedigen tegen de ondode horde!

Gameplay

Normaal leg ik in dit rubriekje de regels van een spel vrij grondig en volledig uit. Maar niet bij Dark Age Z. Nu-uh, no way. Dit spel voor twee tot vijf spelers, ouder dan 14 jaar, probeert immers heel wat verschillende spelmechanieken te combineren en laveert zo tussen een worker placement game, een kaartspel en een tactische unit combat. Een spelletje duurt ongeveer 30 minuten per speler.


Hier komt het allemaal op neer: tussen alle spelers ligt er steeds een frontier, het grensgebied tussen hun aanpalende koninkrijken, die ze samen moeten verdedigen tegen de zombiehorde die vijf dagen lang onverbiddelijk aanvalt. Iedere dag groeit die horde tot op de vijfde dag hun aanvoerder, één van de zombie bosses, verschijnt.

Elke dag is opgebouwd uit vier fases. In de planning phase gebruiken de spelers de tijd die ze hebben voor de horde hun rijk bereikt om te plannen. Ze rekruteren soldaten, wijzen ze toe aan een van de zones van hun frontiers, zoeken machtige relieken die de strijd in hun voordeel doen keren, reactiveren verslagen legers of kiezen een aanvoerder die hun legers versterkt. In de rallying phase versterk je de legers die je frontier verdedigen, naargelang de militaire technologie waar je over beschikt. En dan is het tijd voor de epische showdown! In de combat phase verdedigen je legers achtereenvolgens de vijf oorlogszones van je frontier. Verslagen soldaten vervoegen de rangen van de ondoden en zetten samen met hen de aanval voort. Verslagen zombies leveren je overwinningspunten op, zombies die helemaal tot aan je stadspoorten geraken kosten je overwinningspunten. In de vierde fase komt de zon op, verdwijnen de zombies en wordt alles in gereedheid gebracht voor de start van een nieuwe dag. De speler die aan het eind van de vijfde dag het meeste overwinningspunten heeft, wint het spel.

Vormgeving

Wowie, Dark Age Z ziet er wel heel badass en gritty uit. De box cover spreekt aan en de spelkaarten zijn erg mooi geïllustreerd. Het spelbord zet de toon voor het spel, maar blijft functioneel. Alle units, zowel die van de spelers als van de horde zombies, hebben een eigenheid die zowel uit hun art als abilities spreken. Zeker het vermelden waard zijn ook de helden die de spelers kunnen rekruteren of de unieke zombie generals die de horde aanvoeren. En dan zijn er de hilarische archaïsche namen voor de moderne items, die de zombies uit de toekomst met zich meebrengen.


Het enige minpunt is dat de sfeer zo nu en dan een klein beetje gebroken wordt door het knullige Engels op sommige kaarten en in de uitgeschreven spelpremisse. Het stoort niet ontzettend, maar je merkt wel dat de makers van het spel geen native speakers van het Engels zijn.

Leerbaarheid

Ook de spelregels zijn niet altijd even vlot geschreven, wat de toegankelijkheid niet ten goede komt. Het is ontzettend jammer dat je je echt door het regelboekje moet worstelen voor je kan beginnen spelen, terwijl het spel zelf heel wat intuïtiever speelt dan je zou denken. Het helpt ook helemaal niet dat er heel wat verschillende spelmechanieken moeten worden uitgelegd en dat er heel wat specifieke benamingen voor verschillende zones en kaarten rond je oren vliegen.

Opstelling

Helaas zijn de moeilijk verteerbare regels niet de enige hinderblok om Dark Age Z te beginnen spelen. Het spelbord vraagt wel redelijk wat voorbereiding om klaar te zetten. Iedere speler krijgt een command board en plaatst een frontier board tussen zichzelf en zijn naburige koninkrijken. Iedere speler kiest een doelstelling en neemt het vastgelegde aantal command markers. Op de frontier reward zone worden vier van de overige command markers geplaatst en ook op de command tracks wordt een markeerder geplaatst, om de vooruitgang aan te duiden. Dan worden er ook nog eens relic– en armykaarten op de daarvoor voorziene vakjes van het spelbord gelegd.


En dan zijn er ongetwijfeld nog enkele dingen die ik vergeet. Zoals de zombies. TL;DR? Zoals gezegd probeert Dark Age Z heel wat spelmechanieken te combineren, wat zich vertaalt in een bovengemiddeld complexe spelopstelling.

Dat klinkt allemaal niet ontzettend best hè? Toch moet gezegd worden dat Dark Age Z wel een leuk en uitdagend spel is. Het wordt gewoon een beetje het slachtoffer van z’n eigen complexiteit en is wat rough around the edges. Als je je daar echter eenmaal over zet, kan je veel plezier beleven aan Dark Age Z.

Conclusie


Het is niet evident om Dark Age Z te beginnen spelen. De handleiding is niet echt toegankelijk te noemen en het spel probeert wel heel erg veel spelmechanismes door elkaar te mengen. Maar als je eenmaal doorhebt hoe de vork aan de steel zit, is het een bijzonder leuk spel, dat jou en je vrienden tot het uiterste drijft. Opgepast: bevat veel rekenwerk!

3 
 Thumb up
 tip
 Hide
  • [+] Dice rolls
Front Page | Welcome | Contact | Privacy Policy | Terms of Service | Advertise | Support BGG | Feeds RSS
Geekdo, BoardGameGeek, the Geekdo logo, and the BoardGameGeek logo are trademarks of BoardGameGeek, LLC.