Recommend
16 
 Thumb up
 Hide
4 Posts

BoardGameGeek» Forums » Gaming Related » Do It Yourself

Subject: DIY: Board game table, Swedish version rss

Your Tags: Add tags
Popular Tags: [View All]
Patrik Iwarsson
Sweden
Malmö
flag msg tools
badge
Avatar
mbmbmbmbmb


Ja, det ultimata nörderiet är väl att skaffa sig ett bord, vars enda syfte är att vara skådeplatsen för brädspel.

Mina tankar har gått kring att skaffa ett separat spelbord. Denna tanke tog riktig fart när jag och sambon var på världens största brädspelmässa i Essen. Vilket mecka det var för en brädspelsfantast ... Ja, det finns mycket att säga om den resan, men nu ska jag skriva om spelbordet jag och sambon byggt.1: Bra research för att få en hum om hur man vill ha sitt spelbord.
Kolla geeknson.com och geekchichq.com samt sök på YouTube.

2: Gör en budget. Att köpa ett färdigt bord custom made, det är en våt dröm, men inte för plånboken ... Det går på 20–30 000 kr.

3: Bordet sätter gränserna lite. Kolla blocket där kan man få galet billiga bord för en riktigt vettig peng. Förslag: leta efter ekbord! Hur stor plats har du för bordet? Själv ville jag ha ett stort bord för att inte spelytan skulle bli för liten. Det fick bli 180 x 100 cm.

4: Kolla alla måtten på bordet. Hur sitter benen, hur stor är bottenramen osv? Kontrollmät ... Dessa mått vill du inte ta fel på.

5: Jag utgick från undersidan där en mdf-skiva skulle få plats exakt. Skivan bör inte vara för tunn så att den bågnar, men inte heller för tjock så den tar från speldjupet. Jag bestämde mig för att den skulle vara 1,6 cm tjock. En viktig detalj är att gå inte lägre ner än sargen på bordet. Du ska ju kunna få plats och sitta skönt på en stol utan att behöva oroa sig för att skrapa upp benen.

6: Fram med cirkelsågen. Jag hade mätt ut att kanten skulle vara 7,5 cm för att överlappa sargen med ca 0,5 cm. Tips! Låt benen sitta kvar när du sågar ur bordsskivan. Dessa var i vägen för mig så jag bort hela skivan, men då sprack det på några ställen. Tänk vad klister kan göra underverk. Tips! Om du ska såga igenom 3 cm bordsskiva, använd inte sticksågen ... Använd cirkelsåg. Blir mycket snyggare yta.
Jag sparade mittenpartiet och delade det på två så jag kan ha ett vanligt bord när jag vill. Ett litet spelbord tar man bort den ena skivan och låter den andra sitta kvar.

7: Innanmätet ... Jag hade bestämt mig för att jag ville ha ledljus. Tror att det kommer förhöja spelupplevelsen ytterligare. Hittade en profil på ljuspunkten.se och det var den som fick sätta måtten för övriga mått.

Innermåtten som jag hade ner till sargkanten på bordet var 10 cm. 3 cm försvann genom bordsskivan. underskivan blev som bekant 1,6 cm. Profilens höjd var 1,5 cm. Denna ville jag inte sätta längst ner då jag ska få plats med en spelskiva med vändbar duk. Ville inte heller sätta den överst och ta vikten från bordskivorna utan ville ha den en bit ner ...

Det blev att jag tog 1,5 x 1,5 cm furulist där uppe. På så sätt fick bordskivorna ca 1 cm att ha som en kant att stödja sig emot. Ledljuslisten på 1,5 cm i mitten och en furulist på 2,4 x 1,5 cm längst ner.
Sedan var det bara till att spika och limma allt. Största hindret var där benen sitter. Där är det 45°. Om jag inte skulle göra spelytan mycket mindre så fick jag kompromissa och hitta lösning på detta. Fick kapa ner stålstiftet där muttern till benen sitter, till ett minimum. Fick ändå karva i dessa ändträbitar för att få plats med muttern. Här gällde det att ha tålamod ... Hmmm ...

8: Dags att plocka fram exenterslipen och hörnslipen och sandpappra allt. Det var ett oljat ekbord så det gällde att sandpappra ordentligt för att rugga upp träfibrerna.
9: Sambon plockar fram penseln och gör en heroisk insats i att först grundmåla allt och därefter måla i högblank svart färg som vi hade bestämt oss för.
10: Dags att dra ledljusen i profilerna. Snyggt!
11: Vi ville ha en spelmatta som var vändbar med två olika färger och olika syften. Beställde riktiga dukar från www.magnusanderssonab.com
Tyvärr verkar det som att de ska sluta sälja till hobbyfixare och i stället inriktar sig mer mot kasinon osv. I vilket fall så fick jag tag på en filtduk och en snabbare duk som passar bra till kortspel. Tips! Glöm inte underduk! Denna gör att det blir mycket skönare och lättare att spela.

Jag köpte en mdf-skiva som är 0,8 cm tjock. Underduken fick samma mått som mdf-skivan och limmades fast på respektive sida. Speldukarna klipptes något större. Dessa limmades på respektive sida och kanterna veks ner och limmades fast. Runt hela skivan satte jag ett kantband samt två öglor på ena långsidan för att kunna lyfta upp skivan ur spelbordet.
Så då var bordet färdigt och här ska spelas många galna roliga timmar framöver.Kostnad för projektet:

Bord 0 kr
Speldukar/underduk 1 800 kr
Ledljus o profiler 2 000 kr
Mdf-skivor 500 kr
Målarfärg 300 kr
Trälister 250 kr

Totalt 4 850 kr

Finns säkert billigare tyg och man behöver ju inte ha ledljus, då blir det ju nästan gratis … Hehe …

Mina sista tankar om det här projektet:
Det var lättare än jag trodde att bygga ett spelbord. Med bra research och tankar om var och när det skall användas och vad får det kosta, så finns det inga ursäkter att inte bygga ett eget spelbord! Tänk så mycket spelglädje du kommer att få framöver. Jo, det funkar att ha det på köksbordet alldeles utmärkt med, men ändå …

Tack för visat intresse och lycka till med att bygga ditt eget spelbord!

Patrik Iwarsson
Alias: Rozqobets2
Spelgurun.se
17 
 Thumb up
4.25
 tip
 Hide
  • [+] Dice rolls
Jerker Larsson
Sweden
Älvsjö
Stockholm
flag msg tools
mbmb
Tack! Äntligen, hurra, bra beskrivet. Är det något så här en tid efter som du tänkt du skulle ha gjort annorlunda?
 
 Thumb up
 tip
 Hide
  • [+] Dice rolls
Patrik Iwarsson
Sweden
Malmö
flag msg tools
badge
Avatar
mbmbmbmbmb
Tack Jerker!

Det enda jag skulle vilja göra annorlunda är att försöka ha ett ännu större bord... hehe... Nej jag är supernöjd!
 
 Thumb up
 tip
 Hide
  • [+] Dice rolls
Fredrik Tillman
Sweden
Hässelby
flag msg tools
badge
Avatar
mbmbmbmbmb
För den som hittar den här tråden och undrar så kan jag meddela att magnusanderssonab.com fortfarande säljer till privatpersoner.
1 
 Thumb up
 tip
 Hide
  • [+] Dice rolls