Jelle Van Camp
Belgium
Antwerpen
flag msg tools
Avatar
mbmbmbmbmb
(translation up soon)

Samengevat strijden idealiter 5-6 naties om gericht industrieën neer te poten op strategische plaatsen, om zo gebruik te maken van hun schaalvoordelen en efficiënt om te springen met de beschikbare grondstoffen. Het spel is tegenwoordig moeilijk te verkrijgen, maar indien je van economische spellen houdt zeker een aanrader!

Aantrekkingskracht:

- Vijf verschillende grondstoffen gekoppeld aan een eigen markt, met elk variërende marktprijzen ten gevolge van het aanbod (productie en verkoop). Een verschillende aankoop- en verkoopprijs (en een gemiddelde onderhandelingsprijs) wordt heel duidelijk weergegeven op duidelijke uitgesneden borden aan de rand van het speelveld.

- Mogelijkheid tot simuleren van echte economische strategieën: monopolie, diversificatie, overproductie, focus op basis economie, zelfvoorzienendheid, een communistisch systeem enzovoort. Het beste mechanisme dat het spel aanbiedt zijn de verschillende schaalvoordelen die de industrietegels bieden, waardoor een ander aantal grondstoffen geproduceerd wordt op gelijke oppervlakken.

- Elk spel speelt elke keer anders ten gevolge van de combinatie van de keuzes van alle spelers, waardoor nabeschouwing des te interessanter is. Wie heeft gewonnen en waardoor, zou het in de echte wereld ook zo een sterke strategie zijn geweest, wanneer speelde iemand sub optimaal en welke impact heeft dit gehad op het spel, hoe komt het dat marktprijzen kelderde voor bepaalde grondstoffen of hoe ontstond de schaarste?

- Uiterst uitdagende puzzel om 1) een balans te zoeken tussen gestage groei en een berg schulden en 2) de nodige grondstoffen te verzamelen om elke ronde te doen wat je wil. Planning is essentieel, zowel per ronde als in het groter geheel.

- Voldoende interactie ten gevolge van 1) direct ‘onderhandelen’ over grondstoffen, 2) het bemachtigen van voldoende land om industrieën te bouwen en 3) de indirecte interactie op de markt schept opportuniteiten. De uitbreiding (War Clouds) voegt hier een extra aspect aan toe, door introductie van legers die industrietegels kunnen bezetten.

Mogelijke obstakels:

- Planningsfase aanzienlijk langer dan bouw- en productiefase: 1) je koopt drie grondstoffen, 2) je verkoopt drie grondstoffen of 3) je onderhandelt met 1 speler. Hierdoor zullen alle spelers meerdere keren aan bod komen per planningsfase om alle grondstoffen die hij/zij nodig heeft te verzamelen. Voor sommigen kan dit omslachtig lijken, maar zorgt voor de nodige buffer tussen aankopen en geeft tijd aan de markt om zich naar een nieuwe prijs te begeven.

- Er bestaat de kans op een weglopende leider, aangezien 1) het spel onvergeeflijk is bij (meerdere) fouten, 2) het moeilijk is om de leider te negeren (hij heeft meer resources en iedereen heeft er nodig) en 3) het duur is om land te blokkeren en de uitbreidingsmogelijkheden van een speler te beperken als je er zelf weinig aan over houdt.

- De artwork is vrij abstract en ondanks het enorm sterke thema kan het spel voor sommigen als droog ervaren worden. Voedsel wordt snel een ‘geel blokje’ en het puzzel aspect kan overheersen ten opzichte van de macro-economische achtergrond.
3 
 Thumb up
 tip
 Hide
  • [+] Dice rolls
Front Page | Welcome | Contact | Privacy Policy | Terms of Service | Advertise | Support BGG | Feeds RSS
Geekdo, BoardGameGeek, the Geekdo logo, and the BoardGameGeek logo are trademarks of BoardGameGeek, LLC.