Sándor Kazi
Hungary
Budapest
flag msg tools
badge
Avatar
mbmbmbmbmb
English version
E Az összes részletes bemutatóm

A Vast egy teljesen aszimmetrikus játék. Még mechanikailag is más-más dolgot csinál egy-egy játékos.

Ebben a játékban lehetsz a rémisztő sárkány, amely felébredni készül, feljönni a felszínre, majd elhagyni az események teréül szolgáló barlangot. Vagy lehetsz a lovag, akinek magasztos küldetése a sárkány megölése. De belebújhatsz a goblinok szerepébe is, akik számára pont a lovag a leginkább nem a barlangba való - legalábbis semmiképp sem élve. De az is lehet, hogy te vagy az elátkozott tolvaj, aki az átkot csak kincsek gyűjtésével törheti meg, még az - óhatatlan bekövetkező - haláleseteid sem tántoríthatnak el ettől. Ha a sors úgy hozza, hogy valamiért csak a többi játékos ricsaja zavar, és legszívesebben sziklaomlás alá vetnéd őket, akkor valószínűleg te vagy a barlanggal. A célok és a szerepek más játékosszámnál változnak, illetve vannak kiegészítő szerepkörök, amelyek az alapjátékban nincsenek benne.Imádom az aszimmetriát, nagy elvárásokkal mentem a játék felé...

Téma

Háttérsztori nem igazán van, gyakorlatilag a játékcélok és a grafika adja a körítést, ezen felül nem nagyon van hús. Viszont általában azt tudom mondani, hogy nem találtunk olyan dolgot, ami nem volt tematikus - legalábbis mindenre sikerült narratívát találni. Tehát annak ellenére, hogy nincs igazán "háttértörténet" egész tematikus.Volt, hogy én nem is játszottam, csak tanítottam a játékot 5 embernek, de így is izgalmas volt. De lehet, hogy ez inkább minősít, nem a játékot.

Számomra lenyűgöző mennyire mást csinál minden játékos, mégis mennyire szoros kölcsönhatások vannak.

Esztétika

Ez az - általam csak "direkt ronda" néven emlegetett - grafika kinek bejön, kinek nem, viszont összességében egy konzisztens dologról beszélünk. Ugyanez a helyzet a kétféle jelölővel (meeple-ök illetve standee-k), konzisztens, de nem feltétlenül tetszik mindkettő (mi általában a standee-kkel játszunk).

A komponensek minősége jó, átlagon felüli, a kinyomókarton példaértékű, van is valami finish a tokeneken, hogy ne csak a papír legyen. Ennél fogva a tokenek hosszúéletűnek tűnnek, és még ha meg is kopnának soktíz játék után, nem hinném, hogy rontana a játékélményen olyan dolog, hogy valaki a hátlapjáról felismer egy-egy tokent (egyébként is, ez csak a barlang lapkáknál számíthatna, abból meg elég sok azonos hátlapú van). A kártyák is jó minőségűek, illetve a mindenféle egyéb alkatrész is. De aki ennek ellenére kártyavédőzné, az is örülhet: a kártyaméret egyféle és elég hétköznapi (65x90).

Inzert félig van... én nem jöttem rá, hogy hogy gondolták az elpakolást, valamit kitaláltam, de nem vagyok meggyőzve, hogy ez így "a" módja a dolgoknak.

Van egy csomó felesleges komponens a dobozban (lehet, hogy ez csak a Kickstarter példányban van így, nem találtam infót): meeple + standee mindenhez, kincsesládák + kincs tokenek, firefall token fából + papírból, stb. Ezt nem teljesen értem, hogy minek.

Újrajátszhatóság

Az újrajátszhatóság nagyban múlik a Barlang játékos kreativitásán is, de egyelőre az egymásrahatások szivárványos kavalkadjában nem igazán látszik, hogy gyorsan megunható lenne a dolog... még a nehezségi szintek állítgatása is annyit változtat a játékon, hogy maga a játékélmény látszólag totál más. Nem nyert még semelyik szereplő kétszer ugyanúgy. Kiegészítőkre nincs hozzá szükség, de az szinte biztos, hogy a Kickstarterből érkező +3 szerep az egyébként sem gyenge újrajátszhatóságot nagyságrendekkel fogja még növelni.

Hossz

A hossz meglehetősen stabil, ha ügyesen egyensúlyozunk, és nem hagyunk valakit az elején nyerni - viszont minél kevesebben játszunk, ez annál kevésbé igaz: könnyebben borul fel az egyensúly 3-személyesben, mint 5-személyesben, érthető okokból (de lehet, hogy csak mi nem igazán tudjuk, mit kell csinálni a megváltozott célok esetében). Mindenesetre ha gyakrabban jössz, könnyebb a magad javára billenteni a dolgokat, innen az instabilitás. A tanulójáték jóval hosszabb, mint egy játék gyakorlottakkal, mert egymás szerepét is érteni akarják az emberek. Erre érdemes készülni a szintek állítgatásával (lásd: később). Gyakorlatszerzés után az alapbeállítással egy játék olyan másfél óra nálunk, de ez a szintekkel erősen változik, lehet rövidebb vagy hosszabb is, de szintén viszonylag kiszámíthatónak tűnik és fixnek a szintek függvényében.

Folyamatos elfoglaltságot nyújt alapvetően, nem sok holtidő van még a tanulójátékban sem. Családi játéknál nagyobb mélysége miatt nem is zavaró ez a másfél-két órás időtartam sem.

Ha összecsomagolja az ember az egy szerephez tartozó dolgokat, akkor a setup is nagyon gyors, és magától értetődő. ez egy ilyen bonyolultságú játéknál elég menő szerintem.

Bonyolultság

Könyvelés tekintetében elég könnyed a játék, mindenre explicit tokenek vannak, amit ide vagy oda teszel. A lovag esetében grit (tapasztalat? "az út pora") tracken a kockatologatás picit zavaró (ha meglököd és elcsúszik, utána emlékezetből kell visszarakni valahová). Érdemes viszont a körben elvégezhető dolgokat lépésről lépésre követni, főleg eleinte, nehogy kimaradjon valami fontos.Tanulni elég lassan lehet, a totál aszimmetria miatt elég sokmindent kell megtanulni. Ilyenkor (is) öröm, hogy a nehézség szabályozható: minden szerephez tartozik 5 szint, ha a tanulójátékot visszavesszük Easy-re mindenkinél, akkor egy picit szolidabb lesz a játékidő és a bonyolultság, de a mechanizmusokat meg lehet közben tanulni. De egyébként a tapasztalatbeli különbségeket jól ki lehet egyensúlyozni a nehézséget szabályzó kártyákkal (sőt, talán pont erre vannak).

Nyelvfüggőség tekintetében az a helyzet, hogy kell bizony idő a játékhoz. Gyakorlatilag 3-4 oldal a szabály mindenki számára, de az egyrészt nagyon tömör, másrészről úgy vettem észre, hogy azért egy középszintű angol tudást megkíván a pontos értelmezés... ha a szabályok és vagy a player boardok megvannak lefordítva, akkor már csak a Goblin játékos titok kártyái kellene problémát okozzanak (illetve néha a kincs kártyák), a többit lehet együtt is értelmezgetni.

Van veszélye analízis-paralízisnek, de elég sok múlik azon, mit fognak csinálni többiek, ahhoz, hogy ez a veszély ne legyen túl nagy.

A tanulójátékot egyébként tök jól tudná támogatni valamilyen digitális app, de egyébként nincs rá szükség, nem gondolnám, hogy tudna a játékélményt ebben a játékban jól segíteni ilyesmi. Szóval talán jobb is, hogy nincs (2018.01.03.).

Taktika és Stratégia

A játék inkább taktikában erős, mint stratégiában, nagyobb titok is csak pár játékos kezében van. Fondorlatos meglepetésekre alapvetően a Goblinok (titok kártyák) és a Barlang (fel nem fedezett lapkák) irányából lehet számítani (legalábbis az alapjáték 5 szerepe közül). Bár a többieket sem kell félteni, náluk azért valamivel világosabb kívülről is, hogy mi várható tőlük, tehát könnyebb velük számolni. Stratégiát tekintve 3-4 körre előre gondolkodni elég nehéz, mert a Barlangnak kb. az a fő tevékenysége, hogy ilyet ne tudj csinálni, ne legyél hatékony.

A véletlen szerepe meglehetősen kicsi, de azért szerepenként eléggé változó (a Sárkány eléggé ki van szolgáltatva a lapjainak, míg a Tolvajnak leginkább csak a többiek tevékenységéből adódik véletlen.

Kiegyensúlyozottság szempontjából hihetetlenül meglepően rendben van a játék. Vannak nehézséget szabályzó kártyák szerepenként öt szinttel, de egyformán tapasztalt játékosokkal mindig rettentő szoros volt a vége (már a tanulójátékoknak is).

Ár

Ár érték tekintében a komponensmennyiség illetve -minőség (bár az nagyon rendben van) talán nem feltétlen indokolna kb. 13 ezernél többet (szerintem), de egy ennyire aszimmetrikus játéknál a tesztelési idő annyira horribilis lehet, hogy meg lehet érteni miféle munkaórát fizetünk itt ki. De lehet, hogy nincs is igazam, és már ettől függetlenül is reális az ára. Részemről ezzel könnyebben megbékélek, mint azokkal a felárazásokkal, amikor licenszköltséget kellett fizetni a Disneynek vagy a Herbert-klánnak.

Méret

Kell placc a játéknak az asztalon. Nem egy Trickerion, de azért egy közepes dohányzóasztalon elég durva nyomorgáshoz vezetne a parti.

Utazó játéknak semmiképp nem nevezném.

Megj.: a Dice Tower Zee Garciájának értékelési rendszerére alapozva. Bár nem tudom, ő honnan vette.
4 
 Thumb up
 tip
 Hide
  • [+] Dice rolls
Rogányi Antal
msg tools
Nekem is megvolt, hát, nekem sajna nem nagyon jött be. Az a helyzet, hogy a grafikája tetszett, az asszimmetriában a barlangot túl erősnek éreztem, de ami végül ahhoz vezetett hogy megváljak tőle, az az, hogy egyszerűen nem volt "fun".

Mindenki csak csinálgatta a saját dolgát, egymást erősen hátráltatva, és... ennyi. Nem tudom, a lélek egyszerűen hiányzott a játékból, ráadásul ahhoz képest a játék mit nyújt, túl bonyolultak voltak a szabályai.
 
 Thumb up
 tip
 Hide
  • [+] Dice rolls
Sándor Kazi
Hungary
Budapest
flag msg tools
badge
Avatar
mbmbmbmbmb
Érdekes, nálunk eddig csak a barlangnak nem sikerült sosem nyerni. Biztos mindent jól játszottatok?!

A bonyolultság témáját aláírom. Bár csak 10 oldal a szabálykönyv, de elég masszív a a lehetőségek tere. Nehezen tudom elképzelni mondjuk, hogy mindenki csak a saját "dolgával" törődjön egymástól függetlenül... elvégre egymásra vadászik a szereplők jórésze... mindegy, elhiszem, hogy a benyomásod ez volt.
 
 Thumb up
 tip
 Hide
  • [+] Dice rolls
Rogányi Antal
msg tools
Masu wrote:
Érdekes, nálunk eddig csak a barlangnak nem sikerült sosem nyerni. Biztos mindent jól játszottatok?!

A bonyolultság témáját aláírom. Bár csak 10 oldal a szabálykönyv, de elég masszív a a lehetőségek tere. Nehezen tudom elképzelni mondjuk, hogy mindenki csak a saját "dolgával" törődjön egymástól függetlenül... elvégre egymásra vadászik a szereplők jórésze... mindegy, elhiszem, hogy a benyomásod ez volt.


Áh szerintem nem jól fejeztem ki magam. Ugye mindenkinek megvan a saját szerepe a játékban, és semmi mással nem kell törődnie (pl a lovagnak meg kell ölnie a sárkányt). Mindenki csak a saját szerepét hajtotta, ahogyan az elvárt. Ezáltal eléggé kötöttnek éreztem a játékot.

Mivel mindenki a saját objektívája után rohant, és az őrá vadászó dolgokat elkerülte, ezáltal ilyen "vadászok valakire, de közben elkerülöm a rám vadászókat" körtánc alakult ki, ami miatt nem lehetett a saját objektívát gyorsan megcsinálni. És az idő a barlangnak kedvez...
 
 Thumb up
 tip
 Hide
  • [+] Dice rolls
Sándor Kazi
Hungary
Budapest
flag msg tools
badge
Avatar
mbmbmbmbmb
Nyilvánvalóan az idő a barlangnak kedvez. Csak így tud nyerni, hogy a többiek nem nyernek... az idő neki kedvez, mert neki ez a célja.

De ha mindenki csak a saját célját üldözi, akkor tipikusan nem a barlang nyer, hanem a tolvaj... akit közösen kell kordában tartani, mert igazából senkinek nem célja őt üldözni.

Hány játékalkalom után alakult ki ez a véleményed?! Tényleg nyert is a barlang? Hogy a fenében? Nálunk az tűnik a legnehezebb célnak még mindig.
 
 Thumb up
 tip
 Hide
  • [+] Dice rolls
Front Page | Welcome | Contact | Privacy Policy | Terms of Service | Advertise | Support BGG | Feeds RSS
Geekdo, BoardGameGeek, the Geekdo logo, and the BoardGameGeek logo are trademarks of BoardGameGeek, LLC.