Recommend
5 
 Thumb up
 Hide
1 Posts

Felicity: The Cat in the Sack» Forums » Reviews

Subject: Dutch review, Filou - Die Katze im Sack rss

Your Tags: Add tags
Popular Tags: [View All]
BJ
Netherlands
flag msg tools
badge
Hey a bucket full of Meeples.
Avatar
mbmbmbmbmb
Laatst heeft iemand tijdens een (bord)spelavond het kaartspel Filou - Die Katze im Sack meegenomen. Het is een heel erg leuk kortdurend kaartspel met het bieden op katten, honden en een paars konijn. Het spel is bedacht en ontworpen door Friedemann Friese die ook verantwoordelijk is voor o.a. Funkenschlag.

Je moet proberen alle raskatten te kopen en natuurlijk niet de wel bekende kat(ten) in de zak.

Kort overzicht van het spel:

Ieder speler krijgt een set kaarten van een kleur, 10 stuks. Op deze kaarten staat het volgende afgebeeld:

* Kleine hond (speelse hond)
* Grote hond (gemene hond)
* Paars konijn
* kat met waarde -8 (min 8)
* kat met waarde -5 (min 5)
* kat met waarde 3
* kat met waarde 5
* kat met waarde 8
* kat met waarde 11
* kat met waarde 15De spelers krijgen 15 muntstukken "mause" (fiches).

Stel dat je speelt met 5 spelers (maximum) dan leg je de 5 kaarten neer met daarop afgebeeld:

* 2 munstukken
* 3 muntstukken
* 4 muntstukken
* 6 muntstukken
* kat in zakOp de kaarten met de muntstukken worden evenveel fiches gelegd als er munten zijn afgebeeld.

De spelers trekken blind 1 kaart van hun rechter buurman en leggen deze kaart ongezien in de doos. Dit maakt het voor de rekenaars moeilijker om te bepalen welke kaarten er gespeeld gaan worden.

De startspeler begint door een kaart van zijn keuze gedekt naast de kaart met 2 muntstukken neer te leggen. Met de klok mee leggen de spelers een kaart gedekt neer naast de volgende kaart, dus de speler naast de begin speler legt een kaart neer naast de kaart met 3 muntstukken enz enz.De bedoeling is om de meeste punten per beurt te halen, dit kan je bereiken door niet te passen en net zolang te bieden tot je de zak hebt gewonnen en als je geluk hebt dan zitten er geen straatkatten tussen met negatieve waardes maar alleen de raskatten met positieve waardes, meer is beter .

De startspeler draait de eerste kaart om, nu mag iedere speler met de klok mee gaan bieden (uiteraard meer dan voorganger) of passen. De speler die het eerst past pakt de muntstukken van de kaart en draait de volgende kaart om. De speler die heeft gepast mag in deze beurt niet meer bieden. Elke keer als er een kaart wordt omgedraaid krijg je meer info over de totale opbrengst. Bijv eerste kaart is een kat met waarde -8, tweede kaart een kat met waarde 5, derde kaart een kat met waarde 3 enz. Je moet uiteraard proberen zoveel punten en/of muntstukken te pakken te krijgen.

De hond kaarten zonder punten doen het volgende; de kleine hond (speelse hond) jaagt kat met laagste punten weg, de grote hond (gemene hond) jaagt kat met hoogste punten weg. Als beide honden in een beurt tevoorschijn komen dan spelen ze met elkaar en neutraliseren ze zo hun acties.Als na 9 beurten alle kaarten op zijn dan worden de munstukken en het totaal aantal punten van de kaarten bijelkaar opgeteld, de speler met de meeste punten en geld wint.

Het is een leuk biedspel dat niet te lang duurt, het is makkelijk uitgelegd, er is veel spelerinteractie en de kaarten zijn groot dus je hebt absoluut geen leesbril nodig (dit voor de ouderen onder ons) cool

Een aanrader om je speelavond mee te beginnen of te beëindigen. thumbsup

(leuk detail op de doos)


p.s. De foto's die ik heb gebruikt komen allemaal van BGG en uiteraard gaan alle credits naar de makers van deze foto's.
 
 Thumb up
 tip
 Hide
  • [+] Dice rolls
Front Page | Welcome | Contact | Privacy Policy | Terms of Service | Advertise | Support BGG | Feeds RSS
Geekdo, BoardGameGeek, the Geekdo logo, and the BoardGameGeek logo are trademarks of BoardGameGeek, LLC.