George Zotos
Greece
Artemis (Loutsa) Attiki
flag msg tools
badge
Avatar
mbmbmbmbmb
- Μπαμπαααααααααά, θα μου πεις ένα παραμύθι?
- Ναι κούκλα μου, ξάπλωσε, σκεπάσου και αρχίζω…
- Μια φορά κι έναν καιρό, ζούσε μια πολύ φημισμένη βασίλισσα σε μία εξ...
- Πως την έλεγαν την βασίλισσα?
- Κλεοπάτρα
- Και ήταν όμορφη?
- Δεν μπορείς να την πεις όμορφη – είχε πολύ μεγάλη μύτη βλέπεις- όμως ήταν πολύ ικανή και σοφή. Ζούσε λοιπόν σε μια εξωτική χώρα.
- Και πως την έλεγαν αυτή την χώρα?
- Αίγυπτο
- Και είναι μακριά αυτή η Αίγυπτο?
- Ναι είναι, θα ακούσεις τώρα ή θα ρωτάς συνέχεια?
- Καλά ακούω, αλλά να τα λες όλα!
- Η βασίλισσα που λες ήθελε να φτιάξει ένα πολύ μεγάλο παλάτι. Έβγαλε λοιπόν ανακοίνωση πού έλεγε ότι θα δώσει πολύ χρυσάφι σε όποιον της χτίσει το παλάτι. Ήθελε να το κάνει όμορφο, με αγάλματα, με ωραίους κήπους, με ψηλές κολώνες που τότε τις λέγανε οβελίσκους, με όμορφη είσοδο και φυσικά με έναν πανέμορφο θρόνο για να κάθεται. Μαζευτήκανε λοιπόν απ’ όλα τα μέρη της γης κάποιοι αρχιτέκτονες για να ξεκινήσουν. Όπως καταλαβαίνεις το παλάτι ήταν πολύ μεγάλο και η Κλεοπάτρα βιαζόταν να το χτίσει γρήγορα. Έτσι λοιπόν και οι αρχιτέκτονες αποφάσισαν να συνεργαστούν μεταξύ τους χτίζοντας μερικά κομμάτια από το παλάτι ο καθένας, γιατί μόνο ένας δεν θα τα κατάφερνε. Άλλος θα έχτιζε την πύλη, άλλος τον θρόνο, άλλος τα αγάλματα, τους κήπους, τους οβελίσκους, τις κιονοστοιχίες…
- Κιονο- πως?
- Κιονοστοιχίες, είναι οι μεγάλες σειρές από κολώνες, κίονες τις λέγανε τότε
- Οβελίσκους μου είπες πριν!
- Οβελίσκοι είναι οι κολώνες που είναι μόνες τους, ένα κομμάτι πέτρα πολύ ψηλό και μυτερό πάνω πάνω. Κίονες είναι οι κολώνες… ουφ είναι άλλες κολώνες πιο μικρές τελοσπάντων και κιονοστοιχίες όταν αυτές οι κολώνες είναι και στην σειρά.
- Κατάλαβα, συνέχισε.
- Που είχα μείνει, α ναι, επειδή όμως οι αρχιτέκτονες με κάθε κομμάτι που έχτιζαν στο παλάτι έπαιρναν και τάλαντα – τα ευρώ της εποχής τους για να σε προλάβω – άρχισαν και γλυκάθηκαν. Και όλοι θέλανε να χτίσουν τα πιο πολλά πράγματα στο παλάτι γιατί όχι μόνο θα τους έδινε δόξα αλλά και πολλά χρήματα. Εδώ να σου εξηγήσω πως δούλευαν οι αρχιτέκτονες τότε. Πρώτα την μία μέρα πήγαιναν στην αγορά. Εκεί έβρισκαν μάστορες και υλικά για να φτιάξουν αυτό που ήθελαν. Αν ήθελαν ας πούμε σφίγγες…
- Σφίγγες? Φτιάχνανε σφίγγες? Φτιάχνανε και μέλισσες?
- Χα χα χα. Έχεις δίκιο δεν σου το ‘πα, οι σφίγγες ήταν κάτι τεράστια αγάλματα που είχαν κεφάλι ανθρώπου και σώμα λιονταριού.
- Πω πω!!!
- Για να φτιάξουν λοιπόν μια σφίγγα χρειαζόντουσαν , πέτρα, μάρμαρο και φυσικά έναν τεχνίτη για να τα σκαλίσει. Άλλα έργα χρειάζονταν περισσότερα υλικά και περισσότερους τεχνίτες. Ο θρόνος ας πούμε ήθελε 3 τεχνίτες για να τον σκαλίσουν, 2 μεγάλα κομμάτια μάρμαρο και 2 κομμάτια από ένα πολύτιμο λίθο, όπως τα διαμάντια ας πούμε που το λέγανε Λάπις Λάζουλι.
- Χα χα, αστείο όνομα. Άκου Λάπις Λάζουλι.
- Συνεχίζω! Έτσι λοιπόν πήγαιναν οι αρχιτέκτονες κάθε μέρα στην αγορά για να βρουν αυτά τα υλικά που χρειάζονταν. Καμιά φορά όμως δεν βρίσκανε αυτά τα υλικά, αλλά επειδή είχαν γίνει πολύ παραδόπιστοι – φιλοχρήματοι δηλαδή, χρησιμοποιούσαν άλλες μεθόδους για να τα πάρουν. Μπορεί να τα έκλεβαν, ή να έβρισκαν κάποιους παράνομους και κακούς ανθρώπους που να τους προμήθευαν με αυτά τα υλικά. Η Κλεοπάτρα όμως που ήταν σοφή και τίμια δεν ήθελε να χτίσουν το παλάτι με κλεψιές και κατεργαριές. Υποσχέθηκε μάλιστα ότι όποιος κάνει τις περισσότερες κατεργαριές, ακόμα κι αν είναι ο καλύτερος αρχιτέκτονας θα τον κάνει φαγητό για τα αγαπημένα της ζωάκια – και να συμπληρώσω εδώ, πριν πεταχτείς πάλι, ότι τα αγαπημένα της ζωάκια ήταν οι κροκόδειλοι.
- Μπρρρρρ
- Α να το ξέρεις αυτό κόρη μου: Η παρανομία πάντα τιμωρείται. Έβαλε λοιπόν τους ανθρώπους της να παραμονεύουν στην αγορά τους αρχιτέκτονες και κάθε φορά που αυτοί κάνανε κάποια παρανομία την καταγράφανε. Οι αρχιτέκτονες όμως δεν ήταν βλάκες. Το καταλάβανε ότι η Βασίλισσα τους παρακολουθούσε και φρόντιζαν με δύο τρόπους να ξεχρεώνουν τις αμαρτίες τους. Ο πρώτος τρόπος ήταν να κάνουν προσφορές στον Μέγα Αρχιερέα έναν άνθρωπο του θεού, που είχε μεγάλη επιρροή στην Κλεοπάτρα. Έτσι κάθε φορά που στην Αίγυπτο είχαν γιορτή, οι αρχιτέκτονες πήγαιναν στον Αρχιερέα και κρυφά του έδιναν τάλαντα. Αυτός, όχι ότι ήταν καλύτερος από τους αρχιτέκτονες, έπαιρνε τα τάλαντα και μετά πήγαινε στην Κλεοπάτρα. Όσοι αρχιτέκτονες του είχαν δώσει τα λιγότερα χρήματα ο Αρχιερέας τους κακολογούσε κι άλλο. Γι αυτόν που του είχε δώσει τα πιο πολλά έλεγε έναν καλό λόγο τουλάχιστον κι έτσι γλίτωνε από μερικές παρανομίες αυτός ο αρχιτέκτονας. Ο άλλος τρόπος ήταν, εκεί που φτιάχνανε τους κήπους του παλατιού, να αφήσουν ένα κενό για να φτιάξουν και ένα άγαλμα του θεού Άνουβη, που όσο πιο μεγάλο και επιβλητικό ήταν τόσο στο τέλος αφαιρούσε κάποιους πόντους από την οργή της βασίλισσας για τους αρχιτέκτονες.
- Χμμμμ
- Ναι ξέρω… Ο θεός Άνουβης ήταν ένας θεός που είχε σώμα ανθρώπου και κεφάλι τσακαλιού.
- Πολύ περίεργοι θεοί…
- Όντως. Και οι δύο τρόποι βέβαια δεν κατάφερναν να τους εξαγνίσουν – να τους κάνουν καλούς δηλαδή τους αρχιτέκτονες ξαφνικά. Απλά γλίτωναν κάποιες από τις παρανομίες τους, που όμως ήταν τόσες πολλές που κάποια στιγμή έχαναν τον λογαριασμό. Κανένας δεν ήξερε πόσες παρανομίες έκανε ο άλλος και μπερδευόταν πολύ για το πόσες είχαν κάνει οι ίδιοι. Αυτά λοιπόν γίνονταν όταν οι αρχιτέκτονες πήγαιναν στην αγορά. Μόλις όμως μάζευαν τα υλικά που τους χρειαζόντουσαν, μετά πηγαίνανε στο λατομείο – εκεί που λαξεύουν τις πέτρες, τις ομορφαίνουν δηλαδή ώστε να πάρουν μορφή κολώνας ή πύλης ή σφίγγας ή οβελίσκου ή ότι άλλο και τα πηγαίνανε στο παλάτι. Στο παλάτι αμέσως πληρωνόντουσαν, μάλιστα έπαιρναν και επιπλέον χρήματα αν κατάφερναν να συμπληρώσουν μια σειρά από έργα. Εδώ δεν ξέρω γιατί, φαντάζομαι επειδή άρεσε της Κλεοπάτρας μερικά έργα πληρώνονταν ακριβότερα από κάποια άλλα ίδια. Οι σφίγγες ας πούμε που χτίζονταν στην δυτική πλευρά στοίχιζαν 5 τάλαντα, αυτές της ανατολικής πλευράς 2 και άλλα τέτοια παρόμοια. Έτσι σιγά σιγά ωρίμασε η σκέψη ότι όποιος αρχιτέκτονας έχει και τα περισσότερα τάλαντα θα ήταν και αυτός που θα κέρδιζε την εύνοια της βασίλισσας, ο τελικός νικητής δηλαδή. Φυσικά η Κλεοπάτρα ποτέ δεν ξέχασε την υπόσχεση της, ξέρεις αυτήν με τους κροκόδειλους…
- Α ναι, ναι.
- Έτσι μπράβο, πρώτα λοιπόν τάιζε τους κροκόδειλους με τον πιο κατεργάρη αρχιτέκτονα και μετά έδινε το βραβείο στον πιο καλό αρχιτέκτονα. Κι εδώ κάπου τελειών….
- Δεν μου είπες κάτι…
- Τι μωρό μου?
- Ποιοι είναι αυτοί οι κύριοι παράνομοι που βοηθούσαν τους αρχιτέκτονες. Θέλω να ξέρω!
- Ναι θα σου πω. Λοιπόν πρώτα πρώτα ήταν ο ζητιάνος. Αυτός έβγαινε και ζητούσε ελεημοσύνη, με πονηριά έπαιρνε υλικά ή 2 τάλαντα από τους άλλους αρχιτέκτονες, μετά ήταν η εταίρα μια γκχμμμ…όμορφη και καπάτσα γυναίκα που προμήθευε τους αρχιτέκτονες με κάποιο υλικό ή μάστορα – κανείς δεν ξέρει που το έβρισκε… Έπειτα ο πρέσβης…
- Αυτός με τα σοκολατάκια?
- Σχεδόν, μόνο που αντί για σοκολατάκια κερνούσε υλικά, που μάλιστα τα απαιτούσε από τους άλλους αρχιτέκτονες. Μετά, χμ, μετά ήταν ο γραφιάς που σχεδίαζε τους κήπους της επιλογής του αρχιτέκτονα με το ανάλογο κόστος φυσικά… Α, και ο Λαθρέμπορος, άλλος απατεώνας αυτός, άφηνε στον αρχιτέκτονα να κρατάει όσα υλικά και μαστόρους θέλει γιατί ξέχασα να σου πω ότι δεν μπορούσαν οι αρχιτέκτονες να έχουν πάνω από δέκα υλικά και μάστορες μαζί. Τέλος ο Βεζίρης. Ήξερε τις προμήθειες των υλικών 5 μέρες πριν. Αν τον δωροδοκούσε ένας αρχιτέκτονας έπαιρνε ότι υλικό ήθελε πριν αυτό ακόμα εμφανιστεί στην αγορά. Και να σου πω και κάτι ακόμα, κάθε αρχιτέκτονας είχε και 3 ποταμόπλοια τα οποία μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει για να φέρει ότι υλικό θέλει. Μια φορά το καθένα. Αν το κρατήσει στο τέλος όμως το καθένα μετράει για 3 τάλαντα, διόλου ευκαταφρόνητο ποσό.
- Ευ τι?
- Καλά άστο, κοιμήσου τώρα και τα λέμε το πρωί.
- Καληνύχτα μπαμπά. Ωραίο το παραμύθι σου
- Καληνύχτα κούκλα μου.Bαθμολογία:

Θέμα 3 (Καλούτσικο)
Περιεχόμενα 5 (Πανέμορφα components, days of wonder, νομίζω φτάνει)
Δυσκολία 3 (καλό)
Τύχη 4 (κάτι καρτούλες, κάτι ζαράκια, όσο κι αν προσπαθεί να πείσει ότι δεν έχει τύχη, δεν τα καταφέρνει)
Στρατηγική 4 (Μια χαρά)
Αλληλεπίδραση 2 (λίγο με τις κάρτες)
Fun 3 (έχει και funότερα – κατά το imbaότερα)
Επανάληψη 2 (Μάλλον μονότονο)
Παίκτες 4 (3-5 παίκτες)
Κανόνες 5 (days οf wonder)
Αντιγραφή 5 (Τίποτα παρόμοιο που να ξέρω τουλάχιστον)
Μηχανισμοί 5 (Όλοι πολύ καλοί και οι περισσότεροι πρωτότυποι)
Διάρκεια παιχνιδιού 4 (90 λεπτά καλά είναι.)
Πρώτη ματιά 4 (συμπαθέστατο)
Κάψιμο 2 (Μπααααααααα)
Διαχρονικότητα 2 (Μάλλον δεν…)

Σύνολο 57/80

Βαθμός 7,125
Βαθμός BGG 6,91
9 
 Thumb up
 tip
 Hide
  • [+] Dice rolls
Front Page | Welcome | Contact | Privacy Policy | Terms of Service | Advertise | Support BGG | Feeds RSS
Geekdo, BoardGameGeek, the Geekdo logo, and the BoardGameGeek logo are trademarks of BoardGameGeek, LLC.