GeekGold Bonus for All Supporters at year's end: 1000!
7,367 Supporters
$15 min for supporter badge & GeekGold bonus
23 Days Left

Support:

Recommend
 
 Thumb up
 Hide
1 Posts

Katoiz» Forums » Reviews

Subject: [Dutch] Review: Katoiz rss

Your Tags: Add tags
Popular Tags: [View All]
Gunther Verbelen
Belgium
Heist-op-den-Berg
flag msg tools
Avatar
mbmbmbmbmb
Original dutch version of my review, for reference and Dutch and Flemish people who might have trouble with the english version.

KATOIZ
Auteur :Sabine Opstelten
Uitgever : Opstelten Speelgoed,
Vendetta Games.
Spelers : 1 tot 4
Speelduur : Afhankelijk van variant 5 tot 55 minuten
Leeftijd : 3-99
Tactiek: Afhankelijk van variant
Geluk: Afhankelijk van variant

Over het Spel:

Katoiz is een educatief meegroeispel, dat zowel kinderen als volwassenen iets te bieden heeft. Door z'n eenvoudigheid in onderdelen en regels leent het zich perfect tot verscheidene varianten voor alle leeftijden, met veel of weinig geluk. Naast de varianten vermeld in het regelboekje, kan je zelf makkelijk andere varianten bedenken die je misschien beter liggen qua verhouding tactiek/geluk of uitdaging. Het spel is oorspronkelijk ontworpen als oefening voor de hersenen, door het gebruik van zowel kleuren als vormen en de verbanden ertussen worden beide hersenhelften gebruikt en gestimuleerd.
In de basisvarianten voor jonge kinderen wordt er vooral gefocust op het herkennen van kleuren en vormen, gaandeweg wordt hier een deel strategie aan toegevoegd.

Spelinhoud :1 kleurendobbelsteen
1 afbeeldingendobbelsteen
45 tegels ( waarvan 5 zonder afbeelding)
12 houten schijfjes in 4 kleuren
Spelregels

Speloverzicht:

Spelprincipe:

Elke variant van Katoiz maakt gebruik van de speltegels. Dit zijn harde vierkante plastic speltegels van een zeer degelijke kwaliteit. zij vormen de basis van elk spel.
Elke tegel heeft verschillende eigenschappen: Kleur ( wit, rood, geel, groen of blauw), vorm van de afbeelding ( vierkant, cirkel, driehoek) en grootte van de afbeelding ( klein en vol of groot en hol).

het hart van het spel, de speltegel.

Verder zijn er de 2 dobbelstenen: kleurdobbelsteen met de 5 kleuren + paars voor kleur naar keuze en de afbeeldingsdobbelsteen met een zijde voor elke vormeigenschap + een blancozijde als joker.
Zij zorgen mee voor de geluk/strategie verhouding, samen met de blanco tegels in de 5 kleuren die als kleurenladder gebruikt kan worden.

Speltype 1: stapeltoren: (3 tot 4+ jaar)

het eerste speltype focust op jonge kinderen en gaat puur om herkenning van de tegeleigenschappen.
De tegels worden op tafel gespreid , elke speler krijgt een starttegel, en bouwt verder op die tegel door er tegels die op 1 of andere manier een overeenkomst ( kleur, vorm, grootte) vertoont met de onderliggende tegel.Spelvarianten worden bereikt door toevoeging van 1 of 2 dobbelstenen om bepaalde verplichte eigenschappen gemeenschappelijk te bepalen of door tijdsdruk (competitie) op te leggen.

Speltype 2: 3-stel ( 5+ tot 7+)

Het 3-stel brengt een eerste vorm van tactiek in het spel. Er wordt met de tegels een vierkant speelbord gevormd van 6x6 tegels. Elke speler krijgt drie houten schijfjes in dezelfde kleur.
De dobbelstenen bepalen aan welke eigenschappen de te kiezen tegel moet voldoen, om de beurt rollen de spelers de dobbelstenen en plaatsen ze hun markers op de tegels. Zo proberen ze een setje te maken met gemarkeerde tegels die op de 1 of andere manier een gemeenschappelijke eigenschap hebben ( vorm, kleur, grootte), als ze zo een set maken, wordt deze van het spelbord genomen. Als alle tegels op zijn telt elke set voor 1 punt.Spelvarianten worden hierbij bereikt door op het einde met de verzamelde sets alternatieve puntentellingen te houden: bijvoorbeeld de hoogste stapeltoren met de eigen tegels wint, of puntentelling volgens de eigenschappen. En door kleine toevoegingen van regels (verwijderen van markers van de tegenspeler, extra beurt als de tegels naast elkaar liggen, ...)

Speltype 3: Stapeltje 4 ( 8 tot ....)

De eigenlijke hoofdmoot van het spel voor volwassenen is de basis stapeltje vier.
Het spelbord wordt gevormd door een vierkant van 6x6 tegels en op de hoeken wordt per speler een thuistegel geplaatst.
De spelers proberen om ter snelst 3 tegels op hun thuistegel te krijgen.
Hiervoor gebruiken ze looptegels. Ze nemen een tegel uit het bord ( bepaald door dobbelstenen en/of kleurenladder) en verplaatsen deze over de andere tegels.
De looptegel mag enkel orthogonaal verplaatst worden als minstens 1 eigenschap (vorm, kleur, grootte) overeenkomt met de tegel waar hij op "loopt".
De looptegel mag ook diagonaal verplaatst worden maar dan moet de doeltegel minstens 2 overeenkomsten vertonen met de looptegel.
Hierbij geldt:
*een tegel die naast een "gat" in het spelbord eindigt mag in het gat geschoven worden
*een tegel mag nooit over een hoogteverschil van 2 of meer tegels lopen (dit kan gebruikt worden om de andere speler te blokkeren)
*tegels die op de thuistegel aangekomen zijn liggen vast, al de rest mag gebruikt worden
*als er in de eigen stelling een situatie voorkomt waar een hoogteverschil van meer dan 2 tegels is, moet de speler die eerst ongedaan maken indien mogelijk
Hieruit volgt dat je 3 tegels op je thuistegel moet hebben ( stapeltje van 4) en 1 op de aangrenzende tegel ( stapeltje 2) anders kan de derde tegel nooit op je thuistegel gelegd worden.
Diegene die deze situatie het eerst bereikt is de winnaar.


speler gooit wit en groot (afb 1) , beweegt de witte grote cirkel tot de thuistegel (afb 2) en bereikt zo de eindvoorwaarde (afb 3)

De varianten hierop zijn eindeloos. Je kan de dobbelstenen gebruiken, of de kleurenladder ( vastgelegde volgorde voor de kleuren) of beide (kleurenladder + vormdobbelsteen). Je kan een schaakklok inschakelen met tijdslimiet, je kan eindeloos experimenteren met de vorm van het speelbord, je kan de winstvoorwaarden verhogen ( stapeltje 5, 6, 7) ... en zo verder, naar eigen smaak en niveau.

Beoordeling:

Naar mijn menig is Katoiz een zeer goed spel. Vooral omdat het door zijn eenvoud zo veel kanten op kan, herspeelbaar is en geschikt voor alle leeftijden.
De prijs kan misschien iets beter MAAR aangezien het een spel is, geproduceerd in eigen beheer, is dit te begrijpen. EN doordat de tegels van zulke schitterende kwaliteit zijn kan het spel echt jaren, misschien wel generaties, meegaan. (Ze kunnen naar verluid zelfs een trip in de wasmachine zonder schrammen overleven)

De doos is een beetje te groot voor de inhoud maar mits een handig stoffen zakje (moet je wel zelf voor zorgen) wordt het spel heel erg compact en makkelijk mee te nemen.

Het is eenvoudig en snel uit te leggen, ziet er leuk uit en kan perfect aangepast worden aan het niveau van de spelers. Zelfs Solo kan het zijn mannetje staan als een vorm van braintraining.

En het is bovenal nog leuk ook !


Gunther/ Iro
1 
 Thumb up
 tip
 Hide
  • [+] Dice rolls
Front Page | Welcome | Contact | Privacy Policy | Terms of Service | Advertise | Support BGG | Feeds RSS
Geekdo, BoardGameGeek, the Geekdo logo, and the BoardGameGeek logo are trademarks of BoardGameGeek, LLC.