Recommend
13 
 Thumb up
 Hide
3 Posts

Arkham Horror» Forums » Reviews

Subject: Akrham horror review in Greek rss

Your Tags: Add tags
Popular Tags: [View All]
Dimitris Drakopoulos
Greece
KALLITHEA ATHENS
ATTIKI
flag msg tools
designer
badge
Avatar
mbmbmbmbmb
Arkham horrorΤο arkham horror είναι παιχνίδι βασισμένο στην μυθολογία του Χάουαρντ Φίλιπς Λάβκραφτ και μας μεταφέρει πίσω στην εποχή του 1926 όταν εξωγήινοι απειλούν την ανθρωπότητα και οι παίχτες καλούνται να τους αντιμετωπίσουν για την σωτηρία τους. Ποιος είναι όμως ο κύριος Λάβκραφτ και πως καταλήξαμε να έχουμε το συγκεκριμένο επιτραπέζιο αιώνες μετά?Χάουαρντ Φίλιπς Λάβκραφτ 1890 – 1937.O Χάουαρντ Φίλιπς Λάβκραφτ (Howard Phillips Lovecraft) (20 Αυγούστου 1890 – 15 Μαρτίου 1937) ήταν Αμερικανός συγγραφέας φανταστικής λογοτεχνίας τρόμου. Ήταν, ίσως, από τους πρώτους που έδωσαν στις ιστορίες τους έναν τόνο επιστημονικής φαντασίας. Τα έργα του δεν έτυχαν ευρείας αναγνώρισης κατά την διάρκεια της ζωής του, αλλά το έργο του αποδείχτηκε σημαντικό και είχε μεγάλη επιρροή μεταξύ άλλων συγγραφέων και φίλων της φανταστικής λογοτεχνίας τρόμου.

Η έμπνευση του μεγαλύτερου μέρος του έργου του Λάβκραφτ προήλθε από τους εφιάλτες του. Ίσως αυτή η άμεση ενόραση στο υποσυνείδητό του και ο αντίστοιχος συμβολισμός είναι τα στοιχεία στα οποία το έργο του Λάβκραφτ οφείλει την συνεχιζόμενη απήχηση και επιτυχία του. Οι προσανατολισμοί του Λάβκραφτ τον οδήγησαν στο να αναπτύξει μεγάλη εκτίμηση για τα έργα του Έντγκαρ Άλλαν Πόε, τα οποία επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τις πρώτες του ιστορίες με θέμα το μακάβριο, όσο και το συγγραφικό του ύφος. Τελικά, η επιρροή Άρθουρ Μάχεν, του οποίου τα άριστα δομημένα διηγήματα σχετίζονταν με την επιβίωση του αρχέγονου Κακού, και του οποίου οι μυστικιστικές του αντιλήψεις περί μυστικών πίσω από την πραγματικότητα, τελικά άρχισαν να ωθούν τον Λάβκραφτ προς το να βρει την δική του έκφραση από τα 1923 και μετά. Αυτή η έκφραση άρχισε να παίρνει μελανά χρώματα με την δημιουργία αυτού που τώρα ονομάζεται Μυθολογία Κθούλου. Ένα πάνθεον, δηλαδή, από εξωγήινες, εξωδιαστατικές θεότητες και φρικιαστικά όντα που αποζητούν να κάνουν την ανθρωπότητα θήραμά τους και η ύπαρξη των οποίων υπονοείτε σε πανάρχαιους μύθους και θρύλους. Τον όρο Μυθολογία Κθούλου τον επινόησε ο Ώγκαστ Ντέρλεθ μετά τον θάνατο του Λάβκραφτ.

Ο Λάβκραφτ δημιούργησε μέσα από τα διηγήματά του τον πιο σημαίνοντα μηχανισμό πλοκής της λογοτεχνίας τρόμου: το Νεκρονομικόν, ένα μυστικό βιβλίο μαγείας που συνεγράφη από τον παράφρονα Άραβα Αμπντούλ Αλχαζρέντ. Η ισχύς και η απήχηση αυτής της ιδέας εντός της Μυθολογίας, οδήγησαν κάποιους στο συμπέρασμα ότι ο Λάβκραφτ την είχε αντλήσει από κάποιον υπαρκτό μύθο και διάφορα ψευδο-Νεκρονομικά έχουν εκδοθεί με την πάροδο των ετών.

Το 1936 του διαγνώστηκε καρκίνος του εντέρου, ενώ διαπιστώθηκε ότι είχε πρόβλημα υποσιτισμού. Έζησε μέσα σε συνεχείς πόνους μέχρι τον θάνατό του τον επόμενο χρόνο 1937 στο Πρόβιντενς του Ρόουντ Άιλαντ.

Συχνά στον τάφο του Λάβκραφτ στο Νεκροταφείο Σουάν Πόιντ στο Πρόβιντενς θα βρει κανείς συνθήματα γκραφίτι με την γνωστότερη ρίμα από το διήγημά του Το κάλεσμα του Κθούλου(αρχικά από το Η Πόλη χωρίς Όνομα):

"That is not dead which can eternal lie,

And with strange aeons even death may die."

"Δεν είναι νεκρό αυτό που αιώνια κείται,"

"Κι ίσως έρθουν παράξενες εποχές, όταν ακόμη και ο θάνατος θα πεθάνει"
Arkham horror (1987).Η πρώτη έκδοση του παιχνιδιού δημιουργήθηκε από αρκετούς σχεδιαστές μεταξύ αυτών ο Richard Launius ο οποίος έβαλε και το χεράκι του για την δημιουργία της νέας έκδοσης της fantasy flight. Τώρα που διαβάσετε για τον Λαβκραφτ πάνω κάτα θα φαντάζεστε ένα επιτραπέζιο τρόμου οι οποίοι οι παίχτες καλούνται να σταματήσουν εξωγήινα τέρατα στο να καταλάβουν την ανθρωπότητα. Το παιχνίδι είναι συνεργατικό. Αυτό σημαίνει ότι οι παίχτες πρέπει να συνεργαστούν μεταξύ τους προκειμένου να νικήσουν τους ίδιους τους μηχανισμούς του παιχνιδιού.Αν σκεφτούμε την χρονολογία που βγήκε το παιχνίδι τότε μπορούμε να πούμε ότι μιλάμε για ένα άκρως εντυπωσιακό gameplay. Οι παίχτες ρίχνουν τα ζάρια για να κινήσουν τους ερευνητές τους με σκοπό να επισκεφθούν διάφορες τοποθεσίες του ταμπλό. Στις τοποθεσίες αυτές οι ερευνητές πρέπει να αντιμετωπίσουν διάφορους κινδύνους, αλλά και να εξοπλιστούν με αντικείμενα (μαγικά ή φυσικά) προκειμένου να γίνουν πιο δυνατοί. Στην ουσία η δύναμη των ερευνητών χρειάζεται στο να κλείσουν τις πύλες πριν εισέλθει μέσα από αυτές η τρομακτική εξωγήινη δύναμη με τους ακολούθους του και καταστρέψουν την ανθρωπότητα.Δεν θα αναφερθώ και πολύ στην εν λόγω έκδοση καθώς θα αφιερώσω πιο πολύ κείμενο στην πιο σύγχρονη έκδοση του παιχνιδιού της fantasy flight. Το παιχνίδι όσο και εντυπωσιακό και αν ήταν είχε αρκετά ελαττώματα για την εποχή του. Καταρχήν το gameplay καταντούσε μονότονο και χρονοβόρο. Οι πιο έμπειροι παίχτες μπορούσαν άνετα να κερδίσουν το παιχνίδι. Τα περιεχόμενα του παιχνιδιού εκτός από το ταμπλό του δεν εντυπωσίαζαν πράγμα αρνητικό όταν έχεις να κάνεις με ένα παιχνίδι τρόμου με τόσο πλούσιο θέμα.Τα τέρατα ήταν πολύ δυνατά και χωρίς ιδιαίτερο στόχο για τους ερευνητές να τα πολεμήσουν. Πιο πολύ τους ένοιαζαν οι πύλες παρά να χαλάσουν πολύτιμα αντικείμενα στα τέρατα που παραμόνευαν.


Παρόλο όμως τις αδυναμίες του παιχνιδιού η πολύ καλή ατμόσφαιρα που δημιουργούσε και το θέμα του κατάφεραν να το κάνουν κλασικό. Όμως το παιχνίδι ήταν σαν να φώναζε να το επανεκδόσει κάποιος και από ακατέργαστο διαμάντι να το κάνει πραγματικό κόσμημα. Άραγε κατά πόσο επιτεύχθηκε αυτό?


Arkham horror (2005)Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν 20 χρόνια για να γίνει το παιχνίδι έτσι πως έπρεπε να ήταν. Όμως τελικά πιστεύω ότι έγινε πραγματικά αξιοθαύμαστη δουλειά προκειμένου να δούμε το τελικό αποτέλεσμα. Αυτό ωφείλεται κυρίως σε μια από τις καλύτερες παγκοσμίως διάσημη εταιρίες επιτραπεζίων την fantasy flight.


Η εταιρία φημίζεται για τα επιτραπέζια φαντασίας, των άριστων περιεχομένων της και το πολύ πετυχημένο gameplay τους. Καταφέρνει να εξοιμοιώνει άριστα τα επιτραπέζια φαντασίας και να σε παρασύρουν στον κόσμο τους. Ο λεγόμενος Kevin Wilson έχει δημιουργήσει πλειάδα πετυχημένων επιτραπεζίων φαντασίας (Doom, Descent κ.α) και έτσι δεν δυσκολεύτηκε και πολύ να μας μεταφέρει την πολύ καλή ατμόσφαιρα του παιχνιδιού, στη σύγχρονη έκδοση του. Είχε όμως την καταλληλότερη βοήθεια του Richard Launius ο οποίος ήξερε καλά το παιχνίδι από το 1987 και έτσι βοήθησε στην εκσυγχρόνιση του. Τέλος πλειάδα καλλιτεχνών όπως ο Anders Finer (game of thrones, fury of Dracula) και άλλοι έδωσαν στο παιχνίδι την ζωντάνια του απόλυτου τρόμου: Αυτού του Arkham horror.ΠεριεχόμεναΤο παιχνίδι δεν θυμίζει τίποτα σε αυτό της έκδοσης του 1987. Ανοίγει κάποιος το κουτί και δεν ξέρει τι να πρωτοχαζέψει. Το ταμπλό είναι τόσο μεγάλο που θες ένα καλό τραπέζι για να το στήσεις. Είναι όμως και άκρως εντυπωσιακό με λεπτομερείς τοποθεσίες του 1926 στην Μασαχουσέτη του Arkham horror και artwork που νομίζεις ότι ζεις ήδη τον τρόμο χωρίς να το έχεις παίξει καθόλου. Πάρα πολλές κάρτες απαρτίζουν το παιχνίδι. Εντύπωση κάνει το μέγεθος των καρτών αλλά και το flavor text του όπου είναι παρμένο από πραγματικά κείμενα του Λαβκραφτ. Αρκετοί ερευνητές – ήρωες με προσωπική ιστορία και δράμα του καθενός ζωντανεύουν μία ταινία με δύο παράλληλους κόσμους: Αυτού της εποχής του 1926 και του φανταστικού. Σίγουρα σε αυτό συμβάλουν και τα τέρατα του παιχνιδιού με πρώτο και καλύτερο τον ίδιο τον Cthulhu.Ο τίτλος Κθουλου (Cthulhu) προέρχεται από το όνομα μιας μυστηριώδους οντότητας, που είναι βυθισμένη, κοιμάται και ονειρεύεται". Ο Κθουλου ανήκει σε μία ράτσα πανίσχυρων εξωδιαστασιακών οντοτήτων που ο Λάβκραφτ ονομάζει "μεγάλους παλαιούς" (the great old ones) ή "αρχαίους" (the ancient ones), οι οποίοι είναι εξόριστοι από τον κόσμο μας και αγωνίζονται να επιστρέψουν με το άνοιγμα κάποιων μυστικών σφραγισμένων πυλών. Ο τιτάνιος και χταποδόμορφος Κθούλου είναι ο μόνος απ' αυτούς που βρίσκεται στη γη, σε ένα είδος "χειμερίας νάρκης" στο βυθό της θάλασσας.

Τέλος στο παιχνίδι συναντάμε πληθώρα δειχτών (tokens) τα οποία καθορίζουν καίρια σημεία του παιχνιδιού όπως την υγεία των ερευνητών, τις πύλες και άλλα πολλά. Το βιβλίο των κανόνων είναι καλογραμμένο μας αφήνουν απορίες αλλά πια έχουνε λυθεί στα διάφορα φόρουμ για το παιχνίδι. Γενικά τα περιεχόμενα του παιχνιδιού πλησιάζουν το τέλειο. Μοναδικό ελάττωμα είναι ο αποθηκευτικός χώρος του παιχνιδιού ο οποίος είναι αρκετά περιορισμένος και χρειάζονται διάφορα τεχνάσματα για να χωρέσουν όλα στο κουτί.Ατμόσφαιρα του παιχνιδιού

Γεύση της δεκαετίας του 1920 σε πραγματικά γεγονότα

«Παραμονή Χριστουγέννων 1926. Οι δρόμοι ήταν καλυμμένοι με χιόνι και φωτισμένοι από τα λαμπιόνια, όταν ο άνθρωπος που φοβόταν τον Άγιο Βασίλη σκόνταψε στο δωμάτιο έκτακτων περιστατικών στο νοσοκομείο Bellevue της Νέας Υόρκης. Ήταν κατακόκκινος και τρομαγμένος ψιθύριζε «Santa Claus, Santa Claus» στις νοσοκόμες που βρίσκονταν ακριβώς πίσω του, κραδαίνοντας παράλληλα ένα ρόπαλο του μπέιζμπολ.

Πριν το προσωπικό του νοσοκομείου συνειδητοποιήσει πόσο άρρωστος ήταν – η παραίσθηση που του προκάλεσε η αλκοόλη ήταν απλώς ένα σύμπτωμα – ο άνθρωπος πέθανε. Το ίδιο έπαθε κι άλλος ένας. Κι άλλος ένας.

Οι γιατροί είχαν, μέχρι τότε, συνηθίσει τη δηλητηρίαση του ανθρώπινου οργανισμού από αλκοόλ ως ρουτίνα στην διάρκεια της Ποτοαπαγόρευσης. Τα διάφορα ουίσκι και τζιν των λαθρέμπορων οινοπνευματωδών συχνά έκαναν τους ανθρώπους να αρρωσταίνουν…….»«Στις 14 Φεβρουαρίου του 1929 έμελλε να διαπραχθεί το έγκλημα που έμεινε στην ιστορία ως η σφαγή του «Αγίου Βαλεντίνου». Κάποιοι άντρες του Καπόνε, μεταμφιεσμένοι σε αστυνομικούς, εισέβαλαν αιφνιδιαστικά σε ένα γκαράζ της οδού Κλαρκ 2222. Σκοπός τους ήταν να σκοτώσουν ή έστω να προειδοποιήσουν τον Τζωρτζ Μόραν, αρχηγός της συμμορίας του Βορείου Σικάγου. Στο γκαράζ βρισκόντουσαν εκείνη την ώρα επτά άτομα, τα οποία νόμισαν ότι επρόκειτο για έφοδος της αστυνομίας. Ο Τζώρτζ Μόραν βρισκόταν απέναντι και ετοιμαζόταν να διασχίσει τον δρόμο όταν είδε τους άντρες του Καπόνε μεταμφιεσμένους σε αστυνομικούς. Βλέποντας τους τράπηκε σε φυγή. Οι έξι όμως άντρες του δεν είχαν την ίδια τύχη αφού γαζώθηκαν από τουλάχιστον 150 σφαίρες…»

1920 Arkham: η εποχή που έγινε μύθος

 


«Το Arkham είναι μία φανταστική πόλη στη Μασαχουσέτη που δημιουργείται από HP Lovecraft και εμφανίζεται σε πολλές από τις ιστορίες του. Το Arkham είναι η πατρίδα του Miskatonic Πανεπιστημίου , η οποία κατέχει σημαντική θέση σε πολλά από τα έργα του Lovecraft. Η ακριβής θέση του Arkham είναι άγνωστη, αν και είναι πιθανώς τόσο κοντά Innsmouth και Dunwich . Ωστόσο, μπορεί να συμπεράνει κανείς από το ιστορίες Lovecraft ότι είναι κάποια απόσταση προς τα βόρεια της Βοστώνης , κατά πάσα πιθανότητα στο Essex County, Massachusetts . Το Arkham ψυχιατρείο εμφανίζεται στο διήγημα The Thing και έχει εμπνευστεί από το Danvers μέλους Παράφρων Άσυλο, γνωστός και ως Danvers Κρατικό Νοσοκομείο , που βρίσκεται στο Danvers, Μασαχουσέτη. [4] ( Danvers Κρατικό Νοσοκομείο εμφανίζεται επίσης στο για ιστορίες Lovecraft πρότυπο της Pickman και Η Σκιά πάνω από Innsmouth)…»

Τα παραπάνω κείμενα είναι μια συσχέτιση της εποχής. Μια εποχή των παράνομων, του γκανγκστερισμού και της βίας. Δεν ήταν όλη αυτή η περίοδος έτσι. Απλά είχε τέτοια έντονα στοιχεία ώστε να δοθεί μια γερή βάση τρόμου. Ο συνδιασμός της εποχής εκείνης και της μυθολογίας του Λαβκραφτ έδωσαν το ιδανικό στήριγμα για να γίνει αυτό.Οι τοποθεσίες που αναφέρονται είναι και οι τοποθεσίες του ταμπλό πιστό στον μύθο. Οι ήρωες – ερευνητές έχουνε μια προσωπική ιστορία και κίνητρο για το λόγο που βρέθηκαν στο Arkham και για την αναζήτηση τους πριν καλά καλά καταλάβουν αυτό που έχουν να αντιμετωπίσουν. Πολλές κάρτες του παιχνιδιού μας μεταφέρουν σε έναν κόσμο που τελικά καταφέρει να ζωντανέψει μπροστά μας. Οι πύλες ανοίγουν, τα τέρατα παραπονεύουν και οι λεγόμενοι «αρχαίοι» (ancient ones) ετοιμάζουν την διέλευση τους στην ανθρωπότητα. Έτσι ολόκληρη η πόλη δεν μένει αμέτοχη. Μπροστά στον τρόμο άνθρωποι αρχίζουν να τρελαίνονται, μαγαζιά κλείνουν, ο πανικός είναι αισθητός ακόμα και μπλόκα συναντάμε στο παιχνίδι. Βέβαια όλοι οι άνθρωποι δεν είναι ίδιοι για αυτό κάποιοι πιστεύουν ότι η ανθρωπότητα είναι ήδη χαμένη. Γι’αυτό αναφερόμενοι ως αιρετικοί (cultists) υποκινούν τα νημάτα προκειμένου να κερδίσουν μια καλύτερη θέση δίπλα στους ancient ones. Όμως δεν είναι ακόμα η ανθρωπότητα καταδικασμένη όπως θα δούμε στο gameplay του παιχνιδιού. Το θέμα όμως μας κάνει να το ζήσουμε στο έπακρο. Για αυτό πιστεύω ότι το παιχνίδι στο συγκεκριμένο τομέα είναι άριστο.


Τρόπος παιχνιδιού

Ο κάθε παίχτης διαλέγει τον ερευνητή του. Όπως αναφέρα όλοι οι παίχτες είναι εναντίων του παιχνιδιού. Ο κάθε ερευνητής είναι αρκετά διαφορετικός. Τα χαρακτηριστικά του καθενός είναι η ταχύτητα του, το πόσο καλά κρύβεται, η αγωνιστικότητα του, η θέληση του, η αλχημεία του και η τύχη του. Όλα τα χαρακτηριστικά δεν είναι ανεξάρτητα. Το παιχνίδι τα περιορίζει ανά ζευγάρια. Για παράδειγμα όσο γρήγορα κινούμαι τόσο δύσκολα μπορώ να κρυφτώ από τα τέρατα του παιχνιδιού. Επίσης ο κάθε χαρακτήρας έχει έναν μετρητή φυσικής και ψυχολογικής του υγείας. Μπορεί και να δέχεται πληγές αλλά και να επηρρεάζεται από τις τρομαχτικές καταστάσεις τις πόλεις οδηγώντας τον ένα βήμα πριν την τρέλα. Τέλος ο κάθε χαρακτήρας ξεκινάει με τα προσωπικά του αντικείμενα που είναι στάνταρ αλλά και κάποια τυχαία.Μιλάμε για μια ολοκληρωμένη ανθρώπινη υπόσταση. Δεν έχουμε να κάνουμε με κανέναν υπερήρωα αλλά με καθημερινούς ανθρώπους. Ο κάθε ερευνητής διαφέρει στην δύναμη του κάθε χαρακτηριστικού του. Εντυπωσιακό αν σκεφτεί κανείς πόση επαναληπτικότητα προσφέρει αυτό στο παιχνίδι. Έτσι άλλοι ερευνητές είναι καθαρά για μάχη και άλλοι για να χρησιμοποιούν το μυαλό τους. Ο συνδιασμός όλων αυτών των ερευνητών σε μια παρτίδα μπορεί να φέρει άπειρα θετικά και αρνητικά αποτελέσματα. Σίγουρα όλοι είναι ενδιαφέρον και μας προκαλούν να παίξουμε πολλές φορές το παιχνίδι για να μάθουμε τα ελαττώμα του καθενός αλλά και τα προτερήματα τους.Ο κάθε παίχτης καλείται στην αρχή του γύρου του να ρυθμίσει τα χαρακτηριστικά του ερευνητή που έχει επιλέξει αναλόγως όπως τον συμφέρει. Όμως ακόμα και σε αυτό τον τομέα έχουμε κάτι που μας περιορίζει. Συνήθως καλούμαστε να μην μπορούμε να δώσουμε το 100% των χαρακτηριστικών του κάθε ερευνητή. Έτσι πρέπει να προσέξουμε τι θέλουμε να κάνουμε σε έναν γύρο. Το πιο συνήθης πράγμα που ρυθμίζουμε είναι η ταχύτητα του ερευνητή. Αυτό στην ουσία δηλώνει κατά πόσο θα κινήσουμε τον ερευνητή μας σε μια τοποθεσία του ταμπλό. Αν θέλουμε να αποφύγουμε μια δυσάρεστη κατάσταση που παραμονεύει στο ταμπλό συνήθως πρέπει να έχουμε υψηλό τον δείχτη που θα μας κάνει να κρυφτούμε.Όταν κινηθούμε σταματάμε σε μια τοποθεσία της πόλης του Arkham. Εκεί τραβάμε μια κάρτα για να δούμε τι θα αντιμετωπίσουμε. Κάποια γεγονότα μας προσφέρουν πολύτιμα αντικείμενα που ο ερευνητής πρέπει να έχει χώρο για να μπορεί να τα κουβαλήσει. Άλλα μας επηρρεάζουν την νοημοσύνη μας. Εξάλλου σχεδόν τίποτα καλό δεν συμβαίνει στο Arkham με την εμφάνιση των ancient ones και ο τρόμος παραμονεύει. Είναι λογικό λοιπόν αυτό να επηρρεάζει και την ψυχική κατάσταση του ερευνητή μας. Όμως ένας ερευνητής πρέπει να είναι και άξιος στην μάχη. Επειδή δεν μιλάμε για υπερήρωες κανένα τέρας του παιχνιδιού δεν είναι και εύκολο να αντιμετωπιστεί. Ένα γεγονός που από κάρτα μας αποφέρει μια μάχη (είτε πέσει πάνω μας ένα τέρας) είναι και ο εφιάλτης του κάθε ερευνητή. Ο ερευνητής κοιτάει την αξία της μάχης του στα χαρακτηριστικά του και ρίχνει τα ανάλογα ζάρια. Μια επιτυχία θεωρείται συνήθως το πέντε ή το έξι. Ο παίχτης θα καταφέρει να τραυματίσει ένα τέρας αφού πρώτα έχει ξεπεράσει τον φόβο του γι’αυτό.

Όμως τα τέρατα του παιχνιδιού είναι μεγάλο κεφάλαιο. Το καθένα έχει διαφορετικές ιδιότητες και στατιστικά. Άλλο μπορεί να κάνει έναν ερευνητή να τρελαθεί, άλλο να του πάρει τελείως την ζωή (devoured), άλλο να προετοιμάσει τον ερχομό του ancient one που ακολουθεί κ.ο.κ.

«….Κορυφαίος όλων είναι ο Κθούλου, ή Μέγας Κθούλου, ακολουθεί ο αγγελιοφόρος Νυαρλαθοτεπ, τα διαμόνια Γιογκ-Σοθώθ κτλ. Η μορφή τους δεν είναι σταθερή. Άλλοτε έχουν φτερά με μεμβράνες και κεφάλι δίχως πρόσωπο, άλλοτε κεφάλι χταποδιού, γενικά αλλάζουν μορφές και όλες είναι φρικτές για τους ανθρώπους. Αρκεί κάποιος να αντικρίσει αυτά τα πλάσματα για να χάσει τα λογικά του….»

Τελικά ότι και να συμβεί σε μια τοποθεσία ο τελικός σκοπός του παιχνιδιού είναι οι ερευνητές να μαζέψουν τις λεγόμενες μάρκες εξερεύνησης (clue tokens). Αυτές οι μάρκες δίνουνε την γνώση στους ερευνητές ώστε να ξέρουνε ποιος είναι ο κακός αυτός που έχει επισκιάσει την πόλη τους….Και αφού κινηθούν όλοι οι ερευνητές τότε προχωράμε στις ενέργειες του κακού. Κάρτες που καθορίζουν ποια τέρατα θα μπουν και θα κινηθούν, δραματικά και χαρούμενα γεγονότα που επηρρεάζουν την πόλη και το κυριότερο ποιες πύλες θα ανοίξουν.«… a wave of dimensional gates from opening all over the city. Once these gates open, they spew forth creatures into the Arkham city streets…»Οι πύλες προετοιμάζουν τον ερχομό του αρχικακού γνωστό πια ως και ancient one. Τέρατα βγαίνουν από αυτές και αυξάνουν τον τρόμο της πόλης. Η πόλη του arkham δεν πρέπει να κυριαρχηθεί από τρόμο όυτε να ανοιχτούν πολλές πύλες γιατί θα έχουν ως αποτέλεσμα στο να πάμε στο τέλος του παιχνιδιού: Την μάχη με τον ancient one.Πράγμα που θέλουν να αποφύγουν οι ερευνητές καθώς μια τέτοια μάχη δεν είναι καθόλου εύκολη και τους οδηγεί συνήθως στον θάνατο. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που οι ερευνητές μαζέυουν μάρκες εξερεύνησης. Για να κλείσουν τις πύλες αφού πρώτα περάσουν μέσα από αυτές και τις εξερευνήσουν ώστε να πάρουν την νίκη.Για να φτάσουν όμως σε ένα τέτοιο σημείο οι ερευνητές πρέπει να έχουν φροντίσει την κατάσταση τους. Πολλά αντικείμενα και με λίγη τύχη (πιστόλια, μαχαιρία κ.α.) συμβάλλουν ώστε να ανεβάσουμε την φυσική κατάσταση του ερευνητή μας. Οι πιο σοφοί προτιμούν την μέθοδο της αλχημείας με πολλά μαγικά (spells). Άλλοι ερευνητές ψάχνουν για πιο σπάνια αντικείμενα που μερικά είναι απαγορευμένα αλλά με δραστικά αποτελέσματα. Οι ερευνητές μπορούν να βρουν αυτά τα αντικείμενα είτε από καταστάσεις είτε να τα αγοράσουν από κάποιο κατάστημα του ταμπλό. Ακόμα και οι κάτοικοι της πόλης μπορούν να γίνουν πιστοί σας σύμμαχοι αν τους βοηθήσετε από μια δύσκολη κατάσταση που περνούν. Όλα αυτά συμβάλλουν στο να βοηθήσουν τον ερευνητή μας στο πιο δύσκολο του έργο: Να σώσει την ανθρωπότητα.Εντυπώσεις από το παιχνίδι


Οκ ας υποθέσουμε ότι δεν κοιτάω το θέμα του παιχνιδιού. Τότε αντικρύζω ένα πολύ απλό παιχνίδι. Σίγουρα βασικό ελάττωμα του παιχνιδιού είναι ότι έχει μεγάλο ποσοστό τύχης (Die hard 6 ). Αν δεν σε θέλει όχι μόνο οι ancient ones Θα ερθουν αλλά θα «τρελαθείτε» από τα νεύρα σας πράγμα που θα σας κάνει να μην το ξαναπαίξετε. Έτσι το παιχνίδι είναι ή του ύψους ή του βάθους. Θα το μισήσετε ή θα το αγαπήσετε. Δεν υπάρχει μέση λύση. Ακόμα και οι αποφάσεις τακτικής είναι αρκετά περιορισμένες και έχουνε να κάνουνε με το που θα πάμε για να μαζέψουμε μάρκες εξερεύνησης. Πάω στο Α σημείο ή στο Β? Πάνω κάτω σαν να γίνεται πολύ φασαρία με για το τίποτα. Ακόμα θεωρείς ότι καμιά φορά το παιχνίδι σε πάει από μόνο του. Λες και είναι στο αυτόματο και έτσι δεν πας να τρέχεις να προλάβεις.Επίσης θεωρώ ότι δεν θα έπρεπε να υπήρχε καθόλου τελική μάχη με κανέναν ancient one. Είναι μια ανώτατη δύναμη που δεν κολλαέι θεματικά οι ερευνητές να γίνουν Ράμπο και να τους κατατροπώσουν. Άπαξ και καταφέρουν να βγουν μέσα από τις πύλες το παιχνίδι θα έπρεπε να τελειώνει. Από την άλλη μπορεί να έκανες χρόνια για να το αγοράσεις αν το περίμενες μετά από το 1987, αλλά άλλα τόσα χρόνια θα σου πάρει να τελειώσεις μια παρτίδα. Η διάρκεια μπορεί να φτάσει σε μεγάλο αριθμό παιχτών και τις έξι ώρες και το στήσιμο της παρτίδας είναι μεγαααλη ιστορία! Τέλος το θέμα δεν ενδιαφέρει τον καθένα…Παρόλα αυτά η νέα έκδοση έδωσε μια πραγματική διάσταση στον τρόμο με πολύ καλύτερη γεύση από αυτή του 1987. Το στοιχείο της συνεργασίας κάνει ένα άκρως επικοινωνιακό παιχνίδι με μεγάλη ένταση. Νιώθεις ότι το παιχνίδι είναι στοιχειωμένο και ζωντανεύει μπροστά σου. Μου αρέσει που οι ερευνητές είναι πάνω από όλα άνθρωποι και όχι σουπερμεν. Η εμβάνθυση τους κάνει να τους νιώθεις στο πετσί τους πράγμα που έχω συναντήσει μόνο σε ένα παιχνίδι (και σε μεγαλύτερο βαθμό) στο Android της ίδιας εταιρίας και σχεδιαστή. Υποστηρίζει μεγάλο αριθμό παιχτών πράγμα που το κάνει ενδιαφέρον. Ακόμα και οι πιο μοναχικοί μπορούν να παίξουν το παιχνίδι αφού παίζεται και με έναν παίχτη. Έχει πολύ πράγμα να δεις μέχρι να καταλήξεις να αγοράσεις κάποια επέκταση.Και ναι το παιχνίδι έχει αρκετές επεκτάσεις. Τόσες που θα έλεγες ότι είναι συλλεκτικό. Είναι η θεματολογία του τόσο μεγάλη (καθώς και η επιτυχία του) που θα ήταν αδύνατο να αναλωθεί σε ένα κουτί και μόνο. Έτσι δεν υπάρχει περίπτωση να το βαρεθείτε. Ακόμα και κολλημένος να είστε πάντα υπάρχουν στο ιντερνετ φαν sites για να βρείτε νέο υλικό.


Επίλογος

Αν είστε φαν των παιχνιδιών του θέματος ή ρόλων δεν θα έπρεπε κάν να φτάσετε να διαβάζετε τον επίλογο. Τρέξε αμέσως να το αγοράσετε. Το παιχνίδι είναι καθαρά θεματικό. Αν είστε όμως από αυτούς που κοιτάνε τους μηχανισμούς του παιχνιδιού τότε το επιτραπέζιο αυτό δεν είναι για εσάς. Όπως και να έχει το arkham horror είναι μια ταινία τρόμου που όλοι μας κάποια στιγμή θα θέλαμε να πρωταγωνιστήσουμε και ας βλέπαμε μετά τους τίτλους τέλους μια και καλή.«In the days of yore
They have ruled the earth
The stars are aligned
They shall soon come forth

So it is written, it shall be done
So it is written, it shall be done

R'lyeh rise
Chaos unleashed
Binding spells broken
Cthulhu released

So it is written, it shall be done
So it is written, it shall be done

"That is not dead
Which can eternal lie
And with strange aeons
Even death may die"

The old ones were
The old ones are
And shall be again
In worlds afar».
11 
 Thumb up
1.00
 tip
 Hide
  • [+] Dice rolls
James Cartwright
United Kingdom
Spilsby
LINCS
flag msg tools
Avatar
mbmbmbmbmb
Sorry, Didn't understand anyone of that, it's all Greek to me
7 
 Thumb up
 tip
 Hide
  • [+] Dice rolls
George V
United Kingdom
Swindon
Wiltshire
flag msg tools
mbmbmbmbmb
Εύγε, εμπεριστατωμένη και ουσιαστική περιγραφή.
Οι Εντυπώσεις ήτανιδιαίτερα κατατοπιστικές.

Δεν ξέρω εαν πράγματι αξίζει τον κόπο gameplay-wise να επενδύσεικάποιος το χ΄ρονο του.

1 
 Thumb up
 tip
 Hide
  • [+] Dice rolls
Front Page | Welcome | Contact | Privacy Policy | Terms of Service | Advertise | Support BGG | Feeds RSS
Geekdo, BoardGameGeek, the Geekdo logo, and the BoardGameGeek logo are trademarks of BoardGameGeek, LLC.