Recommend
24 
 Thumb up
 Hide
1 Posts

Le Havre» Forums » Reviews

Subject: Δυό λόγια για το παιχνίδι (review in Greek language) rss

Your Tags: Add tags
Popular Tags: [View All]
Spiros Alvertis

ATHENS, GREECE
ATTICA
msg tools
badge
Avatar
mbmbmbmbmbΕισαγωγή
Όταν έπεσε στο ραντάρ μου το Le Havre, μπήκε σε μια δεύτερη μοίρα κυρίως λόγω των ομοιοτήτων που έχει με τo Αgricola το οποίο και ήθελα σαν τρελός. Εξαιτίας διαφόρων λόγων όμως δεν αγόρασα ποτέ το δεύτερο και είχα την τύχη να παρακολουθήσω το Le Havre να σκαρφαλώνει στην θέση 6. Η αλήθεια είναι η θέση σίγουρα του αξίζει και θα ήταν ακόμα πιο ψηλά αν δεν υπήρχε το Agricola. Το παιχνίδι χρωστάει την επιτυχία του στο υπέροχο gameplay με την πληθώρα επιλόγων που κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον καθ’ όλη την διάρκεια και προσφέρει αρκετό replayability. Εύσημα αποσπά και για τον ιδιαίτερο forgiving χαρακτήρα του με την δυνατότητα επιλογής μεταξύ «full» και «shortened» version (που μεταξύ άλλων μεταφράζεται και σε χρόνο) και είναι ικανό να διασκεδάσει πολύ ή λιγότερο έμπειρους gamers (όσο βέβαια μπορεί ένα βαρύ οικονομικό παιχνίδι σαν και του λόγου του να προσφέρει διασκέδαση).


Αναλυτικά
Το Le Havre είναι το δεύτερο μέρος της τριλογίας harvest
(προηγείθηκε το Agricola, έκλεισε με το At the Gates of Loyang) του γνωστού από τα Bohnanza & Mama Mia, Uwe Rosenberg, αν και το theme του έχει να κάνει περισσότερο με industry παρά με αγροτικές δραστηριότητες. Όσοι έχετε παίξει Agricola ή είστε εξοικειωμένοι με τον μηχανισμό του worker placement (Caylus, Στυλοβάτες κλπ.) θα έχετε διάφορα deja vue καθώς θα παίζετε αλλά το Le Havre κρύβει ένα δύο άσους στο μανίκι του ώστε να σας φανεί παρ’ όλα αυτά ελκυστικό και φρέσκο.


Στα λίγα αρνητικά που έχει το Le Havre είναι η απουσία εσωτερικών χωρισμάτων στο κουτί που θα σας αναγκάσει να βολευτείτε με τα γνωστά πλαστικά σακουλάκια για να οργανώσετε τα υλικά και τις κάρτες. Πρακτικά τα σακουλάκια επιβαρύνουν αρκετά το ήδη απαιτητικό setup, αφού είναι αναγκαίο τα υλικά περισσότερα από αυτά να στοιβαχθούν και να τοποθετηθούν στο ταμπλό, ειδικά σε full games 4 και 5 παιχτών. Η καλύτερη λύση είναι να βρείτε ή να φτιάξετε κουτάκια για το κάθε υλικό ικανά όχι μόνο να χωράνε όλα τα tokens αλλά και να να μπορούν να τοποθετηθούν πάνω στο ταμπλό με αποτέλεσμα να μειώσετε σημαντικά τον χρόνο και τον κόπο του setup.


Μια γρήγορη λύση είναι να πάρετε μια ταμπακιέρα από κάποιο μαγαζί με σιδερικά και εργαλεία και να προσθέτετε υλικά κατά την διάρκεια του παιχνιδιού όπως έχω κάνει και εγώ (εννοείται ότι παρόλα αυτά λιγουρεύομαι τα παραπάνω κουτάκια).


Το gameplay θα σας αποζημιώσει αφού λίγο πολύ στις επόμενες 2-3 ώρες θα χρειαστεί να πάρετε διάφορες σημαντικές αποφάσεις για να βγάλετε λεφτά, και για να ταΐζετε αποτελεσματικά τους εργάτες σας, ενέργειες απαραίτητες αν θέλετε στο τέλος να αναδειχθείτε νικητής. Στην σειρά σας μπορείτε να μαζεύετε και να επεξεργάζεστε υλικά, να πουλάτε προϊόντα, να κτίζετε και να αγοράζετε πλοία και κτίρια. Συγκεκριμένα:

α) Το παιχνίδι αποτελείται από περίπου 20 γύρους, ο κάθε γύρος από 7 κινήσεις που μοιράζονται μεταξύ των παιχτών, με την κάθε κίνηση να επιτρέπει στον κάθε παίχτη 2 ενέργειες, μία βασική και μία πρόσθετη. Στο τέλος κάθε γύρου οι παίχτες πρέπει να ταΐζουν τους εργάτες τους, με τις απαιτήσεις σε φαγητό να αυξάνονται καθώς το παιχνίδι κυλάει.
β) Στην βασική ενέργεια ο παίχτης καλείται να διαλέξει ανάμεσα στα εξής: Να πάρει ένα από τα 6 διαθέσιμα υλικά ή λεφτά, να κτίσει κτίρια ή πλοία ή να τοποθετήσει τους εργάτες του στα ήδη κτισμένα κτίρια ώστε να εκτελέσει την ενέργεια που αυτά του υποδεικνύουν.
γ) Στην πρόσθετη κίνηση, η οποία μπορεί και να προηγείται της βασικής, ο παίχτης μπορεί να αγοράσει και να πουλήσει όσα κτίρια ή πλοία θέλει.

Εκεί που πραγματικά ξεχωρίζει το παιχνίδι είναι στα 16 διαφορετικά υλικά (!!!) τα οποία θα χρησιμοποιείτε κατά την διάρκεια του παιχνιδιού για να χτίζετε και για να βγάζετε λεφτά. Το παιχνίδι ξεκινάει με 8 βασικά υλικά τα οποία σύντομα θα αρχίσετε να τα μετατρέπετε σε άλλα μεγαλύτερης χρηστικής και χρηματικής αξίας. Π.χ. το ψάρι το οποίο αξίζει ένα «food» μπορεί να μετατραπεί σε καπνιστό με αξία τριών «food» ιδιαίτερα χρήσιμο για το τέλος του γύρου που θα πρέπει να ταΐσετε.

Σχεδόν κάθε ενέργεια στο παιχνίδι έχει κάποιο κόστος το οποίο θα σας καθορίζει την τακτική σας σε μεγάλο βαθμό. Πχ. για την προαναφερθέντα μετατροπή ψαριού σε καπνιστό απαιτείται μια καύση αξίας τουλάχιστον ενός «energy», οπότε πέρα από το ψάρι θα πρέπει να έχετε υλικά αντίστοιχης ή μεγαλύτερης αξίας σε «energy». Σε περίπτωση που δεν σας ανήκει το κτίριο που επιτρέπει την μετατροπή αυτή, τότε θα χρειαστείτε και λεφτά για να το χρησιμοποιήσετε. Φυσικά το συγκεκριμένο παράδειγμα είναι ιδιαίτερα απλό και ανήκει στις ενέργειες που θα κάνετε κυρίως στις αρχές του παιχνιδιού. Διότι στην πορεία θα χρειαστείτε να κάνετε πολυέξοδες μετατροπές για να αποκτήσετε υλικά που θα σας δώσουν την δυνατότητα να αγοράσετε πιο advanced κτίρια και πλοία, απαραίτητα για την παραγωγή χρημάτων και φαγητού.

Και αυτό είναι μέρος της μαγείας του παιχνιδιού. Ξεκινώντας θα εστιάσετε περισσότερο στην παραγωγή και παροχή του απαιτούμενου φαγητού στο τέλος του γύρου και στην αγορά των πρώτων κτιρίων, στην μέση του παιχνιδιού θα χρειαστεί να αγοράσετε και άλλα πλοία και να ξεκινήσετε την μετατροπή των υλικά σας στην πιο advanced μορφή τους, ώστε μέχρι το τέλος να μπορέσετε να έχετε ανταποκριθεί στις αυξανόμενες απαιτήσεις σε κόστος κατασκευής κτιρίων και πλοίων αλλά και για να «έχετε χρόνο και άνεση» να πουλάτε με τα πλοία τα ακριβά προϊόντα σας.


Τελικές σκέψεις
Όταν είχαν γραφτεί οι παραπάνω προτάσεις, δεν είχα παίξει Agricola. Pλέον έχοντας 2 παιχνίδια στο ενεργητικό μου θα ήθελα να πω ότι ο σχεδιαστής χρησιμοποίησε κάποιους κοινούς μηχανισμούς, άντε και την ίδια initial σκέψη, με αποτελέσμα τα δύο παιχνίδια να έχουν κάποιο κοινό παρονομαστή και να μοιάζουν ελαφρώς. Παρόλα αυτά είναι αρκετά διαφορετικά για να υπάρχουν στην ίδια συλλογή. Προσωπική μου άποψη είναι ότι το Le Havre είναι λίγο πιο "στεγνό" και πιο δύσκολο από το Agricola, μιας και είναι ένα βαρύ οικονομικό παιχνίδι. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι ωραίο, ή ότι το Agricola είναι καλύτερο. Είναι καθαρά υποκειμενικό τι σας αρέσει. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα τότε ρίξτε μια ματιά στα αντίστοιχα forum όπου υπάρχει πληθώρα threads και comments.

Αν δεν έχετε κανένα από τα δύο και βρίσκετε ενδιαφέρον το συγκεκριμενό reviev, τότε το Le Havre σίγουρα χωράει στο ράφι σας, εκτός και αν αντί για ένα ακόμη βαρύ οικονομικό παιχνίδι διαλέξετε το απόλυτο αγροτικό theme που προσφέρει η Agricola. Εγώ είμαι πανευτυχής με την επιλογή μου και οι τρεις ώρες που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του παιχνιδιού περνάνε πολύ ευχάριστα, αν και με αγωνία πολλές φορές αφού το το παιχνίδι μπορεί να τιμωρήσει τις κακές επιλογές, αλλά ανυπομονώ όχι μόνο να το ξαναπαίξω, ώστε να ακολουθήσω και διαφορετικά στρατηγικά μονοπάτια. Αν βρω και τα κουτάκια για τα υλικά που επιθυμώ...


+
Σχετικά απλοί κανόνες
Δυνατότητα επιλογής «full» και «shortened» version με μικρές διαφορές μεταξύ τους
Ο forgiving χαρακτήρας του
Το gameplay του
Πακτωλός αποφάσεων και τακτικών
Το χαλαρό ξεκίνημα και η κορύφωση προς το τέλος
Υψηλό replayability

-
Η έλλειψη οργάνωσης των tokens
Προσωπικά δεν τρελαίνομαι με τα γραφικά
Οι οδηγίες θα μπορούσε να είναι καλύτερες

Προσωπική βαθμολογία: 9
ΥΣ. Με εννιά έχω επίσης βαθμολογήσει τα: Carcassonne, Power Grid, Tigris & Euphrates, Reef Encounter.

Για περισσότερα reviews στα ελληνικά επισκεφτείτε την σελίδα της ελληνικής κοινότητας GrEEK GUILD.

26 
 Thumb up
 tip
 Hide
  • [+] Dice rolls
Front Page | Welcome | Contact | Privacy Policy | Terms of Service | Advertise | Support BGG | Feeds RSS
Geekdo, BoardGameGeek, the Geekdo logo, and the BoardGameGeek logo are trademarks of BoardGameGeek, LLC.