Spiros Alvertis

ATHENS, GREECE
ATTICA
msg tools
badge
Avatar
mbmbmbmbmbΕισαγωγή
Αν πιστεύετε ότι τα fillers είναι μόνο για να παίζονται ανάμεσα σε σοβαρά παιχνίδια τότε το φρέσκο gameplay και οι έξυπνοι μηχανισμοί αυτού του card game θα σας αλλάξουν εύκολα γνώμη.

Με λίγα λόγια
Ο καιρός είναι άστατος. Μία κάνει λιακάδα και μία βρέχει. Η στάθμη του νερού, άρρητα συνδεμένη με τα ήρεμα γεύματα των φιλήσυχων προβάτων μας, ανεβαίνει βάζοντας σε κίνδυνο τις ζωές τους. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να έχουμε τον καλύτερο καιρό ώστε να μην κινδυνεύουν τα ζωντανά μας.

Αν και το theme μπορεί να μην σας ακούγεται ελκυστικό ο τρόπος για να επιτευχθεί το παραπάνω έχει σίγουρα πιο ενδιαφέρον. Για να νικήσετε χρειάζεστε καλή μνήμη, σωστή στρατηγική και πιο σημαντικό από όλα, να έχετε άριστες ικανότητες να ψυχολογείτε καλά τους αντιπάλους σας. Αν και τα ποσοστά τύχης είναι υψηλά, το παιχνίδι είναι αρκετά ισορροπημένο και έντονο για να σας καθηλώσει.

Με περισσότερα λόγια

Το Turn The Tide αποτελείται από 3 decks. Το πρώτο είναι οι κάρτες καιρού με νούμερα από το 1 έως το 60, το δεύτερο με την στάθμη του νερού με νούμερα 1 έως 12 (από 2 φορές το καθένα) και το τρίτο είναι τα σωσίβια ή αλλιώς οι ζωές του κάθε παίχτη.


Καταρχήν η τράπουλα μοιράζεται ισόποσα στους παίχτες. Έπειτα ανάλογα με το πόσο καλό ή κακό είναι το φύλλο που σας έχει μοιραστεί, αποκτάτε τις ανάλογες ζωές. Τα μικρότερα νούμερα είναι τα πιο δυνατά στο παιχνίδι και αντιπροσωπεύουν την καλοκαιρία, ενώ τα μεγαλύτερα είναι τα χειρότερα (όχι αναγκαστικά) και αντιπροσωπεύουν την κακοκαιρία. Σε γενικές γραμμές αυτά τα φύλλα μπορείτε να ξεφορτωθείτε πιο εύκολα σε αντίθεση με τα μεσαία που απαιτείται καλό timing και καλή ψυχολόγηση της κατάστασης. Αυτά λοιπόν τα φύλλα φέρουν διακριτικά ένα ή μισό σωσιβιάκι και αντιπροσωπεύουν μία ή μισή ζωή. Αθροίζετε λοιπόν το σύνολο των σωσιβίων (με το μισό να είναι κατά του μαθητή), παίρνετε τις αντίστοιχες ζωές και τοποθετείτε τις κάρτες με τα σωσίβια ανοιχτά μπροστά σας.


Αφού όλοι οι παίχτες έχουν πάρει ζωές, ανακατεύετε τις κάρτες της στάθμης και τις τοποθετείτε σε ένα pile κλειστές. Ανοίγετε 2 ώστε όλοι οι παίχτες να μπορούν να τις βλέπουν καθαρά. Έπειτα αποφασίζετε κρυφά ο καθένας ποια κάρτα θα παίξετε από το χέρι σας και την τοποθετείτε κλειστή μπροστά σας. Όταν αποφασίσουν όλοι, οι κάρτες ανοίγουν ταυτόχρονα και... ένα απίστευτο interaction μεταξύ των παιχτών ξεκινά.

Και αυτό διότι οι 2 χειρότερες κάρτες (μεγαλύτερες κάρτες στον αριθμό) θα πάρουν από μία στάθμη νερού μπροστά τους. Για την ακρίβεια ο μεγαλύτερος αριθμός θα πάρει την χαμηλότερη στάθμη (δηλαδή το μικρότερο νούμερο) και το αμέσως επόμενο την υψηλότερη στάθμη. Έπειτα όλοι οι παίχτες μαζεύουν την κάρτα καιρού που μόλις έπαιξαν και την τοποθετούν μπροστά τους πάνω από τις ζωές τους και αυτοί που είχαν τις χειρότερες κάρτες παίρνουν και τοποθετούν δίπλα στις κάρτες καιρού, τις κάρτες στάθμης.

Στην φάση αυτή ακολουθεί το scoring και ο/οι παίχτης/ες με την υψηλότερη στάθμη νερού χάνουν από μία ζωή! Οι κάρτες με τα σωσίβια έχουν διαφορετικά χρώματα στις 2 όψεις του. Μια μπλε και μια κόκκινη, με την δεύτερη να αντιπροσωπεύει ότι η ζωή αυτή έχει χαθεί. Οπότε ο παίχτης που χάνει την ζωή, γυρίζει όψη σε μία κάρτα σωσιβίου και ανοίγουν οι επόμενες 2 κάρτες στάθμης για να ξεκινήσει ο επόμενος γύρος.


Αν κάποιος παίχτης δεν έχει μπροστά του κάρτα στάθμης τότε αυτή θεωρείτε αξίας 0 και οι κάρτες στάθμης παραμένουν μπροστά στους παίχτες ανοιχτές μέχρι να αποκτήθει μια καινούργια η οποία τοποθετείται πάνω από την προηγούμενη. Κάθε φορά που τελειώνει ένας γύρος γίνεται scoring και όσοι έχουν την υψηλότερη στάθμη (είτε από παλιά, είτε από καινούργια κάρτα στάθμης) χάνουν από μία ζωή.

Το παιχνίδι συνεχίζεται μέχρι να παιχτούν όλες οι κάρτες καιρού και στο τέλος βαθμολογείται η απόδοση των παιχτών. Η κάθε λοιπόν ζωή που δεν έχει χαθεί μετράει για ένα πόντο και ο παίχτης με την χαμηλότερη στάθμη σκοράρει έναν επιπλέον βαθμό. Φυσικά κάποιος μπορεί να μην έχει ούτε μία ζωή μέχρι το τέλος του παιχνιδιού αρά και δεν παίρνει καθόλου πόντους. Και όσοι έχασαν όλες τις ζωές του +1 παραπάνω, τότε αυτοί πέρα από ότι σταμάτησαν να παίζουν την στίμη που έχασαν αυτήν την μία παραπάνω, βαθμολογούνται με μείον ένα.

And now for something completely different
Αν νομίζατε ότι το παιχνίδι τέλειωσε, είστε γελασμένοι. Δίνετε τις κάρτες καιρού που μόλις παίξατε "πακετάκι" με τις ζωές που τους αντιστοιχούν στον διπλανό και ξαναπαίζετε μέχρι όλοι να έχουν παίξει με oλωνών τις κάρτες!!! Αυτός ο μαγικός κανόνας ισορροπεί την τύχη μιας και όλοι θα έχουν την ευκαιρία να παίξουν με την καλύτερη ή χειρότερη μοιρασιά και να χρειαστεί να μανατζάρουν όσο το δυνατόν καλύτερα όλα τα hands!! Αφού τελειώσουν όλοι οι γύροι, προσθέτετε την βαθμολογία των παιχτών για τον κάθε γύρο και αυτός με το μεγαλύτερο σκορ (δηλαδή αυτός που διαχειρίστηκε καλύτερα όλα τα φύλλα) κερδίζει.

Τελικές σκέψεις
Το Turn The Tide είναι ένα απρόβλεπτο παιχνίδι στο οποίο θα χρειάζεστε να προσαρμόζετε την στρατηγική σας ανάλογα με τους παίχτες με τους οποίους παίζετε, μιας και ο κάθε παίχτης σκέφτεται και αποφασίζει πολύ διαφορετικά. Αν και οποιαδήποτε "αψυχολόγητή" παιξιά των αντιπάλων σας μπορεί να σας φέρει σε πολύ δύσκολη θέση, υπάρχουν πολλές στρατηγικές αποφάσεις που θα πάρετε ώστε να διαχειριστείτε το φύλλο σας όσο το δυνατόν καλύτερα. Αν και το παιχνίδι έχει elimination μιας και κάποιος μπορεί να χάσει όλες τις ζωές του και να μείνει εκτός γύρου, δεν είναι τόσο ενοχλητικό μιας και στους επόμενους γύρους, με αυτό το φύλλο θα παίξουν όλοι οι παίχτες. Στην ουσία δεν υπάρχει κακή και καλή μοιρασιά. To παιχνίδι δεν διαρκεί παραπάνω από 30-45 λεπτά και είναι άκρως διασκεδαστικό. Είναι ιδανικό για οποιαδήποτε στιγμή και το γεγονός ότι δεν είναι πολύπλοκο το καθιστά ιδανικό για νέους ή μη έμπειρους παίχτες, αν και διαθέτει αρκετό ζουμί για εμάς τους πιο μυημένους. Το προτείνω ανεπιφύλακτα και είμαι σίγουρος ότι οι περισσότεροι από εσάς θα το χαρείτε ιδιαιτέρως.

+
Διασκεδαστικό και εύκολο
Όμορφα σχεδιασμένο
Ιδανικό για non-gamers
Ισορροπημένοι παράγοντες τύχης
Φρέσκο και μοναδικό gameplay

-
Δεν είναι τόσο ωραίο με τρεις παίχτες
Αρκετά απρόβλεπτο (για τους control maniacs)Προσωπική βαθμολόγια: 8 (τo αγαπημένo μου light cardgame)

ΥΣ. Με οχτώ έχω επίσης βαθμολογήσει τα: Cartagena, Citadels, Goa, The Great Dalmuti, In The Year Of The Dragon, Lost Cities, Maharaja: Palace Building In India, Pandemic, Puerto Rico, Thurn And Taxis.Για περισσότερα reviews στα ελληνικά επισκεφτείτε την σελίδα της ελληνικής κοινότητας GrEEK GUILD.

16 
 Thumb up
 tip
 Hide
  • [+] Dice rolls
Spiros Alvertis

ATHENS, GREECE
ATTICA
msg tools
badge
Avatar
mbmbmbmbmb
Sorry man but no...

Still there are quite few reviews out there, but since you ask for my opinion I should say that is a fun light game with loads of luck, interesting but simple mechanics witch can offer you a good lough. Though the game shines with 5 players, although with 4 is still good enough. Certainly not recommended with 3 players.

Maybe reading the rules will help you make up your mind.

1 
 Thumb up
 tip
 Hide
  • [+] Dice rolls
Front Page | Welcome | Contact | Privacy Policy | Terms of Service | Advertise | Support BGG | Feeds RSS
Geekdo, BoardGameGeek, the Geekdo logo, and the BoardGameGeek logo are trademarks of BoardGameGeek, LLC.