Nikos Hee
Greece
Athens
flag msg tools
designer
badge
Trying to find time to play...
Avatar
mbmbmbmbmb
Μήπως πεινάτε;
Σας αρέσουν οι κατασκευές ή το κάνετε μόνο για να φάτε;
Απαντήσατε θετικά; θα τρώγατε άμοιρους ταξιδιώτες για να καταφέρετε τα παραπάνω;
Αν ναι ο Alf Seegert και ο Ryan Laukat έφτιαξαν το ιδανικό παιχνίδι για εσας.


Πάμε λοιπόν να δούμε το Bridge Troll!

Ο καθένας από τους παίκτες είναι ένα βρωμερό σιχαμερό και ογκώδες τρολλ που εκμεταλλεύεται το παρουσιαστικό του και την δύναμη του για να καλύψει τα προς το ζην.
Σκεφτείτε μια χώρα χωρισμένη από ένα ορμητικό ποτάμι που έχει μερικές γέφυρες, που για κακή τύχη όλων των ταξιδιωτών, εσείς και οι άλλοι φίλοι σας τα τρολλς έχετε καταλάβει. Δεν θα αφήσετε κανέναν να περάσει αν πρώτα δεν τον ληστέψετε ή αν δεν τον φάτε. Γιατί όμως τα κάνετε όλα αυτά; Για να εξασφαλίσετε την διαρκή διέλευση των ταξιδιωτών και άρα του φαγητού πρέπει να επισκευάζετε και να αναβαθμίζετε διαρκώς την γέφυρα που έχετε καταλάβει. Για να δουλέψετε χρειάζεστε τροφή για δύναμη και λεφτά για τα υλικά. Έτσι λοιπόν δημιουργήσαμε έναν φαύλο κύκλο που τρώτε και ληστεύετε για να μπορείτε να τρώτε και να ληστεύετε.
Ύστερα από μερικές μέρες και ένα κύμα ταξιδιωτών, όποιος έχει την πιο στιβαρή γέφυρα κερδίζει τον ανταγωνισμό και άρα το παιχνίδι.

Κάθε παίκτης παίρνει ένα μικρό ταμπλό που έχει όμορφα σχεδιασμένο το άσχημο τρολλ του να κάθεται κάτω από την γέφυρα του. Στο πλαίσιο έχει και το χρώμα από το οποίο θα πρέπει να πάρει 6 κύβους για αρχή, και να τους τοποθετήσει κάτω από την γέφυρά του. Επίσης όλοι ξεκινάνε με 5 πόντους νίκης που τους βάζουν κλειστούς πάνω από την γέφυρα.


Ποιός βρυχάται σαν Troll? Αυτός παίζει πρώτος!
Ρίχνει ένα ζάρι που απεικονίζει τον καιρό που θα κάνει σήμερα. Αναλόγως τον αριθμό των παικτών μία κάρτα υποδεικνύει πόσοι ταξιδιώτες πλησιάζουν το ποτάμι και θέλουν να το διασχίσουν. Αν έχει συννεφιά ή καταιγίδα θα περάσουν λιγότεροι από όταν έχει αραιή συννεφιά ή λιακάδα.

Από την στοίβα με τις κάρτες ταξιδιωτών, τοποθετείται η πρώτη κλειστή και οι υπόλοιπες ανοιχτές. Τα τρολλς τώρα αναλόγως πόσο τους ενδιαφέρουν αυτές οι κάρτες θα ποντάρουν κύβους του ίδιου χρώματος κρυφά και θα τους τοποθετήσουν ταυτόχρονα πάνω στην γέφυρα τους. Οι υπόλοιποι κύβοι θα επιστρέψουν από κάτω. Ο πρώτος στο ποντάρισμα θα πάρει την ένδειξη 1st και έναν πόντο νίκης και οι υπόλοιποι τα επόμενα νούμερα. Όποιος δεν πόνταρε παίρνει ένδειξη κλειστής γέφυρας. Με αυτή τη σειρά λοιπόν όλοι, εκτός των κλειστών, διαλέγουν κάρτες. Μπορεί ο καθένας να πάρει ανά πάσα στιγμή την κλειστή κάρτα. Αν έχουν ποντάρει για παράδειγμα 4 παίκτες και οι κάρτες είναι 4 θα πάρει έναν ταξιδιώτη ο καθένας, αν είναι 3 οι κάρτες ο τελευταίος θα πάρει... τίποτα, ενώ αν είναι 5 ο πρώτος θα ξαναπάρει. Δεδομένου ότι υπάρχουν ταξιδιώτες που βλάπτουν τα αποθέματα και την γέφυρα των τρολλς, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να αναγκαστεί κάποιος να τους πάρει ακόμα και αν είχε κάνει το καλύτερο ποντάρισμα.


Οι ταξιδιώτες ανήκουν σε 4 κατηγορίες.
-Οι καφέ έχουν μία ένδειξη ποσότητας τροφής (πχ. οι παχείς δίνουν μεγάλη αξία τροφής), και μία ένδειξη νομισμάτων (πχ. οι χωριάτες είναι συνήθως πολύ φτωχοί). Μόλις κάποιος διαλέξει μία καφέ κάρτα πρέπει να αποφασίσει αμέσως αν θα φυλάξει τον ταξιδιώτη στην αριστερή πλευρά της γέφυρας για να τον φάει αργότερα ή αν θα τον στοιβάξει στην δεξιά πλευρά για να χρησιμοποιήσει τα λεφτά του.
-Οι κόκκινες κάρτες είναι βλαβερές και συνήθως αναγκάζονται οι παίκτες να τις πάρουν. Αν είναι ο κλέφτης, θα κλέψει τα χρήματα από τον πιο πλούσιο ταξιδιώτη που έχει φυλάξει το τρολλ στην δεξιά πλευρά, αν είναι ιππότης θα ελευθερώσει τον πιο παχύ από την αριστερή, ενώ αν είναι δράκος την κάρτα με την μεγαλύτερη αξία από τις δύο πλευρές. Υπάρχει δε και ένα κοπάδι τράγων που όταν περνάει ή θα θυσιάσετε κύβους από διάφορα χρώματα για να σας δώσουν πόντους νίκης ή θα περάσουν από την γέφυρα προκαλώντας ζημιές δηλαδή χάνοντας πόντους νίκης.
-Οι κίτρινες κάρτες έχουν ιδιότητες όπως ότι μπορείς να δεις την κρυφή κάρτα, να πάρεις κυβάκια από το απόθεμα, να ποντάρεις με διαφορετικά χρώματα κύβων κ.α. Μόλις κάποιος τις πάρει, τις κρατάει στο χέρι του μέχρι να τις χρησιμοποιήσει σε οποιαδήποτε στιγμή οπότε και δεν τις πετάει αλλά τις βάζει στην αριστερή πλευρά της γέφυρας καθώς προσφέρουν διατροφική αξία.
-Τέλος οι μοβ κάρτες είναι η βασιλική οικογένεια και άρα οι πιο λεφτάδες ταξιδιώτες. Όταν κάποιος τις πάρει είναι αναγκασμένος να τις αποθηκεύσει για φάγωμα. Αν θέλει να εκμεταλλευτεί το πορτοφόλι τους θα πρέπει να έχουν στην κατοχή τους την κίτρινη κάρτα που τους δίνει το δικαίωμα να τους μεταφέρουν από την αριστερή στην δεξιά πλευρά της γέφυρας.


Στην συνέχεια του παιχνιδιού με ανάποδη σειρά τα τρολλς κλέβουν κύβους πάνω από την γέφυρα των άλλων ή απλώς παίρνουν πίσω τα δικά τους. Με αυτή τη διαδικασία κάποιος που πόνταρε έναν κύβο, μπορεί να κλέψει τους κύβους κάποιου άλλου τρολλ που είχε ποντάρει πχ. 5 κύβους. Έτσι είναι δεδομένο ότι οι κύβοι θα αλλάξουν χέρια και θα βρεθούν όλοι με κύβους διαφόρων χρωμάτων. Οι παίκτες που είχαν κλείσει την γέφυρά τους θα πάρουν έναν αριθμό κύβων, αναλόγως των ανοιχτών γεφυρών, από το απόθεμα ή αν δεν υπάρχουν από το τρολλ που έχει τους περισσότερους.

Και τώρα έρχεται η ώρα του σκοραρίσματος. Ένα ένα τρολλ με την σειρά, με πρώτο τον ενεργό παίκτη που έχει το ζάρι και συνεχίζοντας δεξιόστροφα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις κάρτες ταξιδιωτών που έχουν μαζέψει για να επισκευάσουν την γέφυρά τους δηλαδή να αποκτήσουν πόντους νίκης. Είναι υποχρεωμένοι να φάνε και να ληστέψουν τουλάχιστον έναν ταξιδιώτη από κάθε πλευρά της γέφυρας. Αν κάποιος φάει έναν ταξιδιώτη που βρίσκεται στην αριστερή πλευρά και έχει διατροφική αξία 5 και ληστέψει έναν από την δεξιά πλευρά που έχει 4 χρυσά στο πορτοφόλι, θα αποκτήσει τόσους πόντους νίκης όσο η μικρότερη αξία από τις δύο πλευρές, δηλαδή 4. Αν όμως ληστέψει και έναν ακόμα που έχει 2 χρυσά θα κερδίσει 5 πόντους που είναι πλέον η μικρότερη αξία. Αν κάποιο τρολλ είχε προνοήσει να μείνει με την γέφυρα του κλειστή, μπορεί τώρα να αυξήσει την αξία της μικρότερης πλευράς κατά 1 για κάθε 2 κύβους που θυσιάζει, οπότε στο παραπάνω παράδειγμα θα μπορούσε να βάλει 2 κύβους στην κάρτα με αξία 5 οπότε κάθε πλευρά τώρα θα είχε ίση αξία 6 και θα έπαιρνε 6 πόντους νίκης. Όποια κάρτα ταξιδιώτη δεν χρησιμοποίησε το κάθε τρολλ παραμένει στην γέφυρα για τους επόμενους γύρους. Επιπλέον υπάρχουν κάρτες αναβάθμισης της γέφυρας στοιβαγμένες με φθίνουσα σειρά που αγοράζονται χρησιμοποιώντας τόσους κερδισμένους πόντους όσους αναγράφουν πάνω και στο τέλος του παιχνιδιού αξίζουν 1 πόντο παραπάνω.


Το ζάρι το παίρνει το επόμενο δεξιόστροφα τρολλ και συνεχίζουν να παίζουν μέχρις ότου η στοίβα με τους ταξιδιώτες δεν αρκεί για να συμπληρωθεί η σειρά ανάλογα με τον καιρό.
Κερδίζει ο παίκτης με τους περισσότερους... πόντους νίκης!

Γενικά το παιχνίδι είναι πολύ καλά σχεδιασμένο με πολύ λειτουργικό μηχανισμό. Δεν φτάνει μόνο να ποντάρεις για να πάρεις τον καλύτερο ταξιδιώτη. Πρέπει να τον χρησιμοποιήσεις με τον καλύτερο δυνατό συνδυασμό και να προλάβεις να το κάνεις πριν στον φάει κανένας δράκος. Υπάρχουν δε περιπτώσεις που κάποιος θα ποντάρει ότι έχει και δεν έχει για να πάρει μία πολύ καλή κάρτα και στον ίδιο γύρο να αναγκαστεί, επειδή δεν πόνταραν όλοι οι υπόλοιποι, να πάρει μία άλλη κάρτα που θα του την φάει. Ενδέχεται δε κάποιος που δεν θα ποντάρει καθόλου και θα μείνει κλειστός να ανεβάσει πολύ την βαθμολογία του θυσιάζοντας κύβους που μάζεψε στους προηγούμενους γύρους.


Τα γραφικά του είναι πολύ όμορφα, πλούσια σε χρώμα και με αστείες παραστάσεις.
Αν και την πρώτη φορά που θα χρειαστεί να το εξηγήσετε ίσως οι παίκτες μπερδευτούν αλλά όταν μπουν στο πνεύμα παίζεται γρήγορα και συμπληρώνει ευχάριστα το κενό 45λεπτό που έχετε στην διάθεση σας.

Βρυχηθείτε, ξυστείτε, φτύστε και ακονίστε τα πιρούνια σας! Ένα σωρό πλούσιοι και νόστιμοι ταξιδιώτες είναι έτοιμοι να περάσουν πάνω από την γέφυρα ανυποψίαστοι για το ποιος κρύβεται από κάτω!

Για περισσότερα reviews στα ελληνικά επισκεφτείτε την σελίδα της ελληνικής κοινότητας GrEEK GUILD.
11 
 Thumb up
 tip
 Hide
  • [+] Dice rolls
Front Page | Welcome | Contact | Privacy Policy | Terms of Service | Advertise | Support BGG | Feeds RSS
Geekdo, BoardGameGeek, the Geekdo logo, and the BoardGameGeek logo are trademarks of BoardGameGeek, LLC.