Recommend
2 
 Thumb up
 Hide
1 Posts

Heist» Forums » Reviews

Subject: A review (in Dutch) of Heist rss

Your Tags: Add tags
Popular Tags: [View All]
Martijn Althuizen
Netherlands
Helmond
Noord Brabant
flag msg tools
designer
publisher
@m_a_r_t_ij_n
badge
@m_a_r_t_ij_n
Avatar
mbmbmbmbmb


Eerste indruk
Verpakking: 8
Onderdelen: 7
Spelregels: 8

De verpakking van Heist is apart. Er zit aan de voorkante een ronde uitsparing waardoor een van plastic gemaakte kluisdeur zichtbaar en tastbaar is. Deze deur sluit aan bij de afbeelding van een kluis die op de kartonnen verpakking afgebeeld is.
De onderdelen van het spel zijn van goede kwaliteit en qua ontwerp passen ze uitstekend bij het thema van het spel. Een geslaagde retro look in een modern jasje. Prettig apart.
De uitleg op de achterkant van de verpakking is sfeervol en vertelt verhalend over wat het doel is en hoe het spel gespeeld moet worden. Het wekt nieuwsgierigheid op naar hoe het kraken van de code van de kluis precies in zijn werk gaat.
Enig minpunt van de verpakking is dat het weer opbergen van de onderdelen in het doosje niet gemakkelijk gaat. Het kan wel maar het is zeker geen kwestie van even vlug alles erin stoppen.

Spelomschrijving
Centraal op tafel wordt de kluis neergelegd. Of in ieder geval het slot en de draaischijf met daar omheen de kaartjes met cijfers van 0 tot en met 9. Afhankelijk van het aantal spelers krijgt elke speler 3 tot 5 zogenaamde werktuigkaarten. Hoe hoger het aantal spelers, hoe lager het aantal werktuigkaarten dat elke speler krijgt. Vervolgens krijgen spelers elk 5 codekaarten die men gesloten in een rij voor zich neer moet leggen. Elke speler heeft dus een eigen code te kraken. Een speler mag de eigen codekaarten bekijken, maar niet de codekaarten van andere spelers. Codekaarten moeten één voor één worden gekraakt. Elke codekaart bevat een cijfer dat overeenkomt met één van de cijfers die op het slot staan.
De codekaart die een speler wil kraken moet zij iets verschoven ten opzichte van de overige codekaarten leggen. Een codekaart wordt gekraakt wanneer de draaischijf op het cijfer staat dat ook op de gekozen codekaart staat. Is een codekaart gekraakt, dan draait de speler van wie de kaart is deze om zodat het cijfer voor iedereen zichtbaar wordt.
Heeft een speler al haar codekaarten gekraakt, dan wordt hiermee de kluis geopend en is deze speler de winnaar. De buit is dan binnen.

Om de draaischijf te manipuleren zodat deze terechtkomt op het cijfer dat je nodig hebt om een codekaart te kraken, gebruik je de eerder genoemde werktuigkaarten. Werktuigkaarten zijn er in verschillende soorten. Normale werktuigkaarten stellen spelers in staat om simpelweg de draaischijf een bepaald aantal plaatsen linksom of rechtsom te draaien.
Daarnaast zijn er speciale werktuigkaarten:
- Jokerkaart; draai de draaischijf 1 of 2 plaatsen linksom of rechtsom
- Nulkaart; draai de draaischijf terug naar de 0
- Omkeerkaart; speel tegen de klok in, in plaats van met de klok mee. Of vice versa
- Alarmkaart; verplaats de codekaarten van spelers één speler naar links of één speler naar rechts
- Sla over kaart; leg de kaart bij een andere speler en deze moet dan een beurt overslaan
- ‘Bamboozled’ kaart; voeg een extra codekaart toe aan de code van één van de spelers
Een speler mag in haar beurt zoveel kaarten spelen als gewenst. Aan het eind van een beurt mag echter maar één nieuwe kaart van de afneemstapel gepakt worden. Een speler mag nooit meer dan 5 kaarten in de hand hebben.

Opmerking: In de spelregels staat niet expliciet vermeld dat het is toegestaan om te passen om zo een extra kaart in de hand te krijgen. De mededeling dat een speler maximaal 5 kaarten in de hand mag hebben impliceert echter dat er gepast mag worden. Er is namelijk geen andere manier dan passen om boven het aantal van 5 kaarten te komen.


Mening
Spel: 6,5
Vormgeving: 7,5

Heist is een eenvoudig kaartspel. De beslissingen die je als speler neemt hebben geen strategische diepte omdat alle spelers hun eigen code hebben, in plaats van dat er één centrale code is.
Daarnaast werken alle spelers met dezelfde draaischijf waardoor het niet mogelijk is om vooruit te plannen. De handelingen van je tegenstanders zijn op geen enkele manier te doorzien en je weet daarom niet wat een goede kaart is om te spelen en wat een slechte. Pas als je weer aan de beurt bent weet je of je één of meerdere kaarten kunt spelen waarmee je de draaischijf op het gewenste cijfer kunt zetten.

Net als bij veel andere soortgelijke Fundex spellen speelt geluk ook in Heist een grote rol. In Heist is dit echter minder storend dan in de andere spellen vanwege de goede integratie van de draaischijf (als spelmechanisme) met het thema. Binnen het thema is het juist wel grappig dat handelingen van andere spelers volledig onbedoeld je eigen plannen in de weg kunnen zitten. Of het je juist makkelijker maken. Andere spelers weten net zo min of ze de volgende speler met een bepaalde kaart helpen of juist tegenwerken.

De korte speelduur, de eenvoud, en het (voor kinderen al snel spannende) thema maken Heist een geslaagd familiespel. Kinderen zullen ‘tegenwerking’ van andere spelers beter kunnen accepteren doordat ze verteld kan worden dat dit volledig op toeval berust in plaats van op gericht pesten. Daarbij hebben ze duidelijk hun eigen doel en hebben ze redelijk gelijke kansen om te winnen.

Heist is geen topper, maar een leuk spel om als volwassene met kinderen te spelen. Ook kinderen onderling kunnen het spel goed samen spelen zonder dat hierbij continu hulp van een volwassene nodig is.
Je moet het spel niet al te serieus willen spelen. Anders zal al snel het gevoel gaan overheersen dat je alleen maar betekenisloze keuzes kunt maken, tenzij je één of meer kaarten kunt spelen waarmee je direct een codekaart kunt kraken.
2 
 Thumb up
 tip
 Hide
  • [+] Dice rolls
Front Page | Welcome | Contact | Privacy Policy | Terms of Service | Advertise | Support BGG | Feeds RSS
Geekdo, BoardGameGeek, the Geekdo logo, and the BoardGameGeek logo are trademarks of BoardGameGeek, LLC.