Recommend
1 
 Thumb up
 Hide
1 Posts

Shake» Forums » Reviews

Subject: A review. In Dutch rss

Your Tags: Add tags
Popular Tags: [View All]
Martijn Althuizen
Netherlands
Helmond
Noord Brabant
flag msg tools
designer
publisher
@m_a_r_t_ij_n
badge
@m_a_r_t_ij_n
Avatar
mbmbmbmbmb


Eerste indruk
Verpakking: 5
Onderdelen: 5
Spelregels: 6
Ondanks dat het karton van de verpakking mooi is opengewerkt, is de verpakking als totaal nogal monotoon en tamelijk saai. De getoonde dobbelstenen spreken niet bepaald tot de verbeelding.
Zelfs het toch wel aardige 3D effect met de dobbelstenen compenseert niet genoeg.

De speciale dobbelstenen zijn op zich grappig vanwege het reliëf dat ze hebben, maar verder zijn ze niet mooi afgewerkt. Het kunststoffen doosje waar ze in zitten is een beetje ‘retro’ qua vormgeving. Dit is echter meer ingegeven door de functie van het doosje dan dat het een bewuste ontwerpkeuze is. Daarom komt het nogal ouderwets over in plaats van ‘retro cool’.

De spelregels zijn op zich goed geschreven. Echter, voor een spel met zo’n simpele regels hadden sommige zaken best duidelijker verwoord mogen worden. Zo geeft nu een stukje uitleg bij een spelvoorbeeld indirect aan wat er in een bepaalde situatie mag, terwijl het beter was geweest om dit gewoon in de spelregel die erover gaat vast te leggen.

Spelomschrijving
Het spel kent twee typen D6 dobbelstenen; gekleurde dobbelstenen en Shake dobbelstenen.
De gekleurde dobbelstenen hebben elk een eigen kleur (zwart, paars, groen, blauw, oranje, cyaan) en gaan (in stappen van tien) van de waarde 10 naar de waarde 60. De punten van een gewone dobbelsteen maal 6 dus.
De Shake dobbelstenen zijn er in 2 verschillende soorten. Vier Shake dobbelstenen hebben de waarde 10 op twee tegenover elkaar liggende zijden terwijl de andere vier zijden een cirkel tonen. De twee andere Shake dobbelstenen hebben elk slechts één keer de waarde 10 en op de andere vijf zijden staat telkens een cirkel.

Aan het begin van het spel kiest elke speler een gekleurde dobbelsteen. De Shake dobbelstenen worden in het kunststoffen doosje gedaan. De dobbelstenen zijn zichtbaar doordat de bovenkant van het doosje transparant is. Het doosje fungeert als shaker waarmee de dobbelstenen geschud kunnen worden. Dit principe, de shake, is de de kern van het spel. Vandaar dat het spel ook heet zoals het heet. Zo lang er gedurende een shake geen 0 punten geschud worden (dat alle dobbelstenen cirkels tonen), mag een speler doorgaan met schudden en telkens de punten bij elkaar op blijven tellen. Wordt er echter één keer 0 punten geschud, dan verliest de speler alle tot dan toe opgebouwde punten en eindigt de spelronde. Het is dus een kwestie van op tijd stoppen… Maar die ene worp meer kan toch net meer punten opleveren…

Maar wie mag wanneer een shake doen? Dit wordt bepaald aan de hand van de gekleurde dobbelstenen. Alle spelers rollen tegelijkertijd hun gekleurde dobbelsteen. De dobbelstenen worden hierna op volgorde gelegd van hoog naar laag. De speler met de hoogste worp mag in de betreffende ronde een shake doen. Kiest een speler hiervoor, dan tellen de punten van haar gekleurde dobbelsteen niet meer mee en begint het tellen van de shake bij 0. De overige spelers krijgen de waarde die ze met hun eigen gekleurde dobbelsteen hebben gegooid.

De speler met de hoogste worp mag er echter ook voor kiezen om de punten van zijn worp te nemen en geen shake te doen. In dit geval is de speler wiens dobbelsteen de volgende in de rij van hoog naar laag is, degene die een shake mag doen. In ieder geval mag er per spelronde maar 1 speler een shake doen.

Hebben twee of meer spelers dezelfde waarde op hun gekleurde dobbelstenen, dan zijn zij verplicht deze waarde als score te nemen. Ze mogen in die ronde dan nooit een shake doen. Hebben alle spelers dezelfde waarde, dan wordt er door iedereen opnieuw gegooid met de gekleurde dobbelstenen.

Punten worden bijgehouden op het scoreblok. Na 10 spelronden volgt als afsluiting een ‘All Shake’ ronde. Hierin mogen alle spelers, te beginnen met de speler die de hoogste score heeft, proberen hun score met zoveel mogelijk punten te verhogen door het doen van een shake. De speler met het meeste punten wint uiteindelijk het spel.

Mening
Spel: 4
Vormgeving: 4
Over Shake kan ik kort zijn. Het is simpelweg een gelukspelletje waar maar heel, heel, heel weinig kennis en kunde bij komt kijken. Niet inspirerend en niet vermakelijk. Het doen van een shake zou in principe nog wel leuk en spannend kunnen zijn. In de praktijk wordt het echter nogal snel een vervelend repetitief gebeuren. Ik vind het een saai spel.
1 
 Thumb up
 tip
 Hide
  • [+] Dice rolls
Front Page | Welcome | Contact | Privacy Policy | Terms of Service | Advertise | Support BGG | Feeds RSS
Geekdo, BoardGameGeek, the Geekdo logo, and the BoardGameGeek logo are trademarks of BoardGameGeek, LLC.