Recommend
1 
 Thumb up
 Hide
1 Posts

Sting» Forums » Reviews

Subject: A review. In Dutch. rss

Your Tags: Add tags
Popular Tags: [View All]
Martijn Althuizen
Netherlands
Helmond
Noord Brabant
flag msg tools
designer
publisher
@m_a_r_t_ij_n
badge
@m_a_r_t_ij_n
Avatar
mbmbmbmbmb


Eerste indruk
Verpakking: 8
Onderdelen: 5
Spelregels: 8
De verpakking is interessant vanwege de opengewerkte kartonnen doos met daarin zichtbaar een kunststoffen opbergdoos.
De opbergdoos is mooi en handig, alleen wel lastig te openen. Je moet nogal wat kracht zetten om het deksel open te krijgen. Voordat je het weet vliegen de fiches je als gevolg hiervan om de oren. De truc om het doosje gemakkelijk open te maken blijkt te zijn om het doosje aan de zijkanten wat naar binnen toe te duwen. Maar dat staat nergens vermeld en is ook niet af te leiden aan de vorm van of enige markeringen op het doosje zelf.

Dan de dobbelstenen. Die zijn kleurrijk en apart vanwege het reliëf en de stijl van de cijfers. In eerste instantie lijken het voor wat betreft de waarden normale D6 dobbelstenen te zijn. Het zijn echter dobbelstenen die twee keer de waarde 1 hebben, twee keer de waarde 2 hebben en daarnaast de waarden 3 en 4. De waarden 5 en 6 ontbreken en zijn dus vervangen door de waarden 1 en 2.

Daarnaast zijn er nog de fiches. Deze zijn uitermate simpel en voelen een beetje aan als prutspul. Beetje jammer want gedurende het spel ben je wel regelmatig met fiches in de weer. Dan was het fijner geweest als de fiches wat interessanter waren geweest en wat fijner om ‘mee te spelen’.
Maar misschien heb je nog wel ergens een pot met oude stuivers staan. Zo ja, gebruik die dan in plaats van de fiches die bij het spel zitten.

De spelregels zijn goed en duidelijk geschreven. Niet zo moeilijk ook want er zijn maar weinig regels en de regels die er zijn, zijn heel eenduidig en simpel. Ook zijn er de handige Quick Reference Cards waarmee spelers in een oogopslag kunnen zien wat de relevante dobbelsteencombinaties van het spel zijn.

Spelomschrijving
Elke speler krijgt 2 dobbelstenen en 3 fiches. De overige fiches worden in het midden van de tafel gelegd; de pot. De jongste speler begint en er wordt met de klok mee van beurt gewisseld.
In een beurt gooit een speler haar twee dobbelstenen en telt ze de waarden ervan bij elkaar op.

Is het totaal aantal gegooide ogen gelijk aan 2, dan is het een zogenaamde ‘stung’. Je bent dan ‘gestoken’ en moet 2 van je fiches afstaan en in de pot stoppen. Je beurt is hiermee voorbij.
Is de optelsom van de waarden van de dobbelstenen gelijk aan 8, dan heb je een ‘sting’. Jij prikt dan in plaats van dat je gestoken wordt. Je mag 2 fiches uit de pot halen en ook van elke andere speler dien je 1 fiche te ontvangen. Ook nu is je beurt voorbij.

Bij elke andere gegooide waarde, wordt het gegooide aantal de doelwaarde. Je moet dan nog een keer gooien en proberen de gestelde doelwaarde te evenaren of te overtreffen. De overige spelers kunnen kiezen of ze ‘mee willen gaan’ of niet. Gaan ze mee, dan moeten ze met hun eigen dobbelstenen proberen om ook gelijk aan of hoger dan de doelwaarde te gooien. Elke speler die lager gooit dan de doelwaarde moet 1 fiche afstaan en in de pot stoppen. Spelers die wel de doelwaarde halen of overschrijden krijgen elk 2 fiches uit de pot. Wordt er in de tweede worp een 2 of een 8 gegooid, dan gelden de regels zoals deze voor de ‘stung’ en de ‘sting’ zijn.

Gaat er niemand mee en gooi je de doelwaarde of meer, dan krijg je vier fiches uit de pot in plaats van twee. Verliezen worden echter niet verdubbeld. Heb je geen fiches, dan kun je niets afstaan en hoef je dus ook niets af te staan.

Het spel eindigt wanneer de pot leeg is of wanneer de winsten van een ronde niet uit de pot betaald kunnen worden. De speler met de meeste fiches wint het spel.

Mening
Spel: 5
Vormgeving: 5
Met genoeg spelers is het nog wel een grappig spelletje. Beetje dobbelen, beetje gokken, beetje met fiches op en neer schuiven. Veel meer is het niet. Winnen is een kwestie van het meeste geluk hebben. Het maakt allemaal niet zo gek veel uit wat je doet. Een spel op deze basis kan wat mij betreft nooit veel meer worden dan ‘wel aardig’. Het spel doet geen enige moeite om boven het beschreven niveau uit te komen. Het spel is niet pretentieus. Dat is misschien nog wel haar redding. Het is voor mij in ieder geval dé reden dat het nog een 5 krijgt. Het is wat het is, take it or leave it.

Dus. Een paar biertjes erbij (en voor de kinderen wat ranja). Paar zakken chips. En dobbelen en gokken maar.
1 
 Thumb up
 tip
 Hide
  • [+] Dice rolls
Front Page | Welcome | Contact | Privacy Policy | Terms of Service | Advertise | Support BGG | Feeds RSS
Geekdo, BoardGameGeek, the Geekdo logo, and the BoardGameGeek logo are trademarks of BoardGameGeek, LLC.