Recommend
9 
 Thumb up
 Hide
1 Posts

Kampen om Norge» Forums » Reviews

Subject: Anmeldelse om Kampen om Norge, på norsk rss

Your Tags: Add tags
Popular Tags: [View All]
The Man
msg tools
Anmeldelse om Kampen om Norge

Forord-Et supert spill, to vanskelighetsgrader, gode taktiske valg, gode kompnenter, greie regler (med Errata og spm. fra forumet på webisden), 3-4 timers spilletid (men mere som mellem 2,5-3 timer,, med erfaring)

Mål. Tyskland må okkupere alle poengby, eller utslette De Allierte og norske bakkestyrker. De Allierte og norske må unngå at alle poengbyer faller, eller utslette fienden på bakken. Spillet tar slutt tar tyskerne trekker sitt siste kort, eller om én side er utslettet. Det å utslette fienden virker vanskelig å gjøre, med mindre to veldig agressive spillere spiller mot hverandre.

Komponenter-

Spillekortene med veldig mange billeder fra den reelle kampen om Norge, eller de reelle billeder av de enkelte krigsskip (nice touch). De kort har to størrelser, de store passer i vanlige “amerikanske” kortbeskyttere, de små passer dessverre ikke inn i noen kortbeskyttere eksakt,men bredden passer i en type kortbeskytter (43 mm X65mm),som gir 1 cm på lengden. De sistnevnte kort kan fortsatt stokkes og brukes i de nevnte kortbeskyttere. Noen kort har ekstra regler for det avanserte spill, det er bare å lese nederst. Kortene er ikke teksttunge.

Forskjellige minitatur-soldater (dvs. De ser forskjellige ut, forskjellige posisjoner og hjelmer,ikke kun farve). Detaljen på soldatene er noe verre enn på Axis and Allies infanteri.

Brettet er topp, veldig oversiktlig, veldig lett å se hva er kyst, hva er vann (fjorder, Mjøsa og selvfolgelig havområder. Viktig for mange elementer i spillet). Selv om brettet (og boxen) er av middels størrelse, er det mye plass, som gjør at man med en gang ser hvor et mobilseringspunkt eller flyplass befinder seg,og med bruk av poker chips under bataljonene (som infanteri enheter heter), er det tilstrekkelig plass for dem og de essensielle elementer i et område. Brettet har plass til kort, skip (avanserte regler), samt en kortfattet og veldig brukbar oppsumering av runden (forflytning, kamp, forsterkning, trekk kort).

Regelheftet-Bra skrevet , men , som de fleste brettspill fra vårt århundrede, er det nødvendig å se på Errata på websiden. Heldigvis er det ikke så mye å rette, 2-3 ting, og FAQ kommer. En setning om avskjæring “datt ut”, og en regel om senking av tyske krigsskip er endret. Det er også detaljert hvilke kort kan spilles når, så når for eks. en angriper, da har man en sjekkeliste over kort som er lov å spille, hvilke kort forsvareren kan spille, og til slutt hvilken respons , med kort, angriperen kan avgi. Alle mulige bruk av kort er detaljerte i alle phaser.

Spillingen

Veldig god. Oppsett etter kort tid både avanserte og basisreglene. Det står 3-4 timer for å spille på boxen, erfarne spillere kan spille under 3 timer.
Forflytning. Skip kan bevege seg to områder, bataljoner ett.
På sjøen Hvis skip beveger seg i et fiendlig område, kan begge sider velge å forsøke å avskjære. Det vil si man forsøker å finde fienden. Angriperen får en chance, forsvaren kan forsøke hver gang en ny gruppe seiler inn. Man slår terning, 5+, for å se hvilke skip er blitt avskåret, man kan si ”funnet”. Kamper oppstår etter forflytning.

Det med avskjæring og kamper på sjøen trenger en kommentar. Sjøen er stor. Man kan påføre store tap på bataljoner med kamper, som man vil se på. Men på sjøen trenger man å finde fienden, og et skudd er på det beste 5+ for å senke, med like stor chance, hvis ikke større, for å jage vekk fienden. De som har blod på tannen når det gjelder sjøkamper vil oppleve at , som regel, så finder man ikke fienden (avskjærer), eller så senker man ham ikke hvis man skyter. Det er ikke mulig å male fienden inni ett hjørne, som med landkamper. Royal Navy er mye bedre enn Krigsmarinen , men for Royal Navy er viktig å blokkere felt VIII, som tilgrenser alle de andre, for å stoppe dramatiske tyske forflytninger. Det er også viktig for dem å støtte isolerte bakkestykrer utsatt for Fritz, ha hangarskip i området av sistnevnte styrker, samt forsøker å ha minst et skip i hvert område så Fritz ikke har kontroll (det har han hvis det er utelukkende tyske skip). Man skal tilføye at De Allierte mister kort når de mister skip, og Tyskland kan miste kort hvis De Allierte mener det er lønnsomt.
Ovennevnte fordeling av Royal Navy gjøre at hvis Fritz vil gamble, kan han forkusere sin mindre flåte på ett område. I tillegg, vil Tyskland være fornøyd med å jage vekk Royal Navy for å ha kontroll, mens Royal Navy vil helst senke tyske skip. Hver gang Fritz seiler ut for å leke, risikerer han at Royal Navy denne gangen vil være heldig og i kamp slå 5+ med opptil 9 store skip, og slakte ham.

På land- bataljoner går ett felt om gangen, men mindre det er spesielle kort. Norge kan virkelig tulle med tyske forflytninger, Sprengt bro stopper et angrep, veisperringer stopper en bataljon. Og Norge bare trekker og stokker sin bunke når ferdig, i motsetning til de andre 2. Tyskland kan være veldig effektivt men Transportfly for forflytning mellem flyplasser (pass på at Narviks flyplass ikke er på samme felt som byen), og de beryktede fallskjermstropper, som kan brukes både i angrep, men også bare for å droppe soldater trygt. Da er det avhengig av kontroll på byer. Kontroll på en by i Syd-Norge setter Trondheim i flyrekkevidde, kontroll på Trondheim setter Narvik i flyrekkevidde. Flyrekkevide er bra markert på brettet. Og ja, Royal Navys hangarskip, kombinert med kort, kan tulle med fallskjermstropper, bl. a.

Kamp – Det er blitt forklart om sjøkamper, Landkamper utkjempes med en terning per bataljon, max 5, pluss de terninger som kommer fra kort. Tyskerne kan ha opptil 12 terninger med kort når de angriper, 9 når de forsvarer. De Allierte kan få 10 i angrep, 8 i forsvar. Norge får mindre terninger, men kan virkelig sabotere før et slag. Tyskerne bruker å ha mere slagkraft med kort enn motstanderne, så et par tyske bataljoner bør ikke anses som kun ”verdt” to terninger. Vanlige regler om at tilbagetreking til området man angrep fra, eller et trygt tilgrenset landområde hvis man forsvarer. Ikke-norske bakkestyrker som forsvarer får ikke lov til å kjøre retrett over vann. Alle disse ”vanlige” regler fra andre krigspill er intuitive, og gjør at at er fullt mulig å utslette en fiende ved å blokkere retrettmulighter. 6ere treffer, høyest summ vinner.

Forsterkninger- De Allierte vil hate at de er vanskelig å senke tyske skip, men elske at de bare trenger å ha et skip i et område for å sende forsterkninger, uavhenging av hvor mange tyske skip befinder seg i samme havområde. Tyskland må ha kontroll, eller ingen Allierte skip. I tillegg blir Tyskland nogenlunde straffet hvis de har kontroll, men ikke sammenhengende, tilbage til kjernområder I og II i Oslo –Kristiansand. Det gjør som regel at det er vanskelig for tyskerne å plassere forsterkinger lenger nord. Det hender fallskjermstropper må brukes, eller at de rett og slett marsjerer fra Syd-Norge. Det blir også en grunn for dem å komme ut på sjøen, for å ta kontroll et sted. Forsterkninger får man ved å veksle symboler på kort, 3 soldater på kort gir 1 på brettet. Norge må sette sine soldater på mobiliseringspunkter utenfor byer.

Trekk kortDet er taktikk her. Spillet tar slutt når tyskerne ikke har kort igjen å trekke. Kort som er kaster legges under bunken, så man kan ikke vite med sikkerhet når spillet tar slutt, med mindre man er veldig flink til å telle kort. Så hvis tyskerne ønsker å få slutt på spillet, så bruker det kort ved å spille dem, eller veksle dem for forsterkninger. Hvis tyskerne ligger dårlig an, så bruker de ikke så mange kort.

9. april runden-Den først runden, kort sagt er det Fritz’ eneste mulighet til å sette forsterkninger i områder hvor de ikke har full kontroll. De har også falske skip for runden for å lure De allierte. Runden er også Norges eneste mulighet til å bruke sitt flyvåben. Ellers er det kamp som vanlig.

Konklusjon- 3-4 timers spilletid,mindre med erfaring. Et solid, men lett, spill som bør være i ennenhver spillhylle. Et basic game gjør det lettere for å komme inn, men man kan like godt starte med det avanserte spill. Man skal kjøpe spillet fordi det er veldig godt, at det er norsk er bare bonus. Vanskelighetsgrad er noe mere enn Risk, grunnet kortene, men ikke mye mere. Tenk Axis and Allies for vanskelighetsgraden, men ikke spillelengden. Det er mange taktiske muligheter. Anbefales

5 
 Thumb up
 tip
 Hide
  • [+] Dice rolls