Nikos Chondroulis
Greece
Athens
flag msg tools
designer
badge
Trying to find time to play...
Avatar
mbmbmbmbmb
Τι θα συνέβαινε αν ο Emmett Brown δεν προλάβαινε να σώσει την Clara Cleyton από βέβαιο θάνατο από πτώση στο φαράγγι Shonash;
Θέλει και ρώτημα; Θα ήταν σήμερα γνωστό ως φαράγγι Cleyton!
Αν ο George Mcfly δεν έδινε ένα γερό μάθημα στον Biff Tannen;
Μάλλον θα εξακολουθούσε να είναι ο περίγελος της πόλης.
Και αν ο Emmett Brown δεν είχε χτυπήσει το κεφάλι του στην ντουζιέρα πίσω στο 1955;
Ώπα ώπα. Αυτό θέλει συζήτηση. Τι θα είχε προλάβει να συμβεί πριν τελικά αποφύγει το χτύπημα;


Ας υποθέσουμε ότι είσαι απόγονος του Marty Mcfly, ή του Biff Tannen, ή του Emmett Brown. Για να εξασφαλίσεις την ύπαρξη σου πρέπει η σειρά των γεγονότων του παρελθόντος να οδηγούν σε αυτή. Αν πχ σκοτωθεί ο μπαμπάκας σου, τότε ποιος θα σε κάνει;

Αρπάζεις λοιπόν την μηχανή του χρόνου και ταξιδεύεις στο παρελθόν, προσπαθώντας να αλλάξεις τα γεγονότα για καλό δικό σου και τον γονιών σου. Και πάνω που πιστεύεις ότι όλα είναι καλά, να σου ο άλλος απόγονος που ταξιδεύει και εκείνος στο παρελθόν και αλλάζει αυτά που άλλαξες πριν, με σκοπό τελικά να εξασφαλίσει την δική του ύπαρξη εις βάρος της δικής σου! Ε! Αυτό πια κατάντησε εκνευριστικό! Αυτή τη φορά όχι μόνο θα αλλάξεις το ρουν της ιστορίας όπως σε βολεύει, αλλά θα αποτρέψεις και την δημιουργία της χρονομηχανής για να μην μπορέσει κανείς πια να ταράξει την γραμμή του χρόνου.

Στο Back to the Future: The Card Game τοποθετούνται στο τραπέζι κάρτες με γεγονότα που περιγράφονται στην τριλογία Back to the future με χρονολογική σειρά. Οι κάρτες έχουν διπλή όψη. Η μία πλευρά δείχνει την ανάποδη τροπή τον γεγονότων από την άλλη πλευρά. Υπάρχουν γεγονότα που μπορεί να αλλαχτούν άμεσα, και γεγονότα που αλλάζουν έμμεσα ως αποτέλεσμα άλλων. Πχ δεν μπορείς να γυρίσεις στον χρόνο για να αλλάξεις το ονομα ενός φαραγγιού. Αν όμως αποτρέψεις τον θάνατο της Clara Cleyton σε αυτό, τότε εμμέσως θα αλλάξει και το όνομα του φαραγγιού Cleyton.

Κάθε παίκτης παίρνει στην τύχη μία από τις 10 ταυτότητες χαρακτήρων, απόγονων των πρωταγωνιστών της ταινίας. Σκοπός του είναι να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές στις κάρτες της γραμμής του χρόνου ώστε να βεβαιώσει την ύπαρξη – γέννηση του και στην συνέχεια να αλλάξει το γεγονός που οδήγησε στην εφεύρεση της χρονομηχανής ώστε να μην ξαναγίνει κανένα ταξίδι στο χρόνο και να κερδίσει το παιχνίδι.


Το παιχνίδι παίζεται με κάρτες ενέργειας. Υπάρχουν οι κάρτες "time machine" που γυρίζουν πλευρά σε οποιαδήποτε (άμεση) κάρτα της γραμμής του χρόνου. Κάρτες doubleback που γυρίζουν πλευρά σε συγκεκριμένες κάρτες. Κάρτες action και power action που σε βοηθάν πχ να ξαναπαίξεις, να ψάξεις κάρτες στο discard pile, να κλέψεις κάρτες ή να ξαναλλάξεις την γραμμή του χρόνου αν το έκανε ήδη ο προηγούμενος παίκτης και διάφορα άλλα ωραία. Τέλος υπάρχουν κάρτες αντικείμενα που τα βάζεις ανοιχτά μπροστά σου και σε βοηθάνε να χρησιμοποιήσεις άλλες κάρτες.

Το παίξιμο είναι τόσο απλό όσο: 1) πάρε μία κάρτα και μετά 2) παίξε μια κάρτα ή 3) τράβα άλλη μία. Το θέμα όμως είναι ότι το παιχνίδι είναι άκρως ανταγωνιστικό. Για να κερδίσεις πρέπει να γυρίσεις συγκεκριμένες κάρτες στη γραμμή του χρόνου, να αποτρέψεις να γυρίσουν κάποιες άλλες, αλλά αυτά τα γεγονότα είναι συνήθως εντελώς ανάποδα από τις αποστολές άλλων παίκτών. Έτσι μπορεί σε έναν γύρο να κάνεις το Α -> Β και ο επόμενος παίκτης να κάνει το Β -> Α και τούμπαλιν. Και σαν να μην έφτανε αυτό. Όταν έρθει η ώρα επιτέλους να "ξεανακαλύψεις" την μηχανή του χρόνου, αυτή η αλλαγή βασίζεται στο τυχαίο τράβηγμα μιας κάρτας με πιθανότητες 1 στις 5. Και αν δεν σου κάτσει, μέχρι να ξανάρθει η σειρά σου, τσουπ! να τος πετάγεται ο αντίπαλος και ξανακάνει το Β -> Α.

Το παιχνίδι απευθύνεται αποκλειστικά κατά την γνώμη μου σε fan της τριλογίας Back to the future. Η εικονογράφηση των καρτών σε ξαναβάζουν στο πνεύμα και στα σκηνικά της ταινίας. Έχουν καρτουνίστικη απόδοση πραγματικών εικόνων από την ταινία. Συνοδεύονται από ατάκες της ταινίας και είναι άκρως θεματικές. "Απαραίτητο" κρίνεται να διαβάζονται οι ατάκες αυτές ωσάν Σκετς, για παραπάνω διασκέδαση. Επίσης οι κάρτες της γραμμής του χρόνου έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να διαβάζονται ολόκληρες φωναχτά, καθώς όταν αλλάζουν πλευρά δείχνουν πως θα ήταν τα πράγματα αν κάτι στην πλοκή της ταινίας είχε πάρει άλλη τροπή. Αν όλα αυτά σας ελκύουν τότε ίσως σας φανεί διασκεδαστικός και ο μηχανισμός του παιχνιδιού με τις συνεχής ανατροπές και η ίσως αρκετά τυχαία έκβαση της παρτίδας. Εμένα προσωπικά ως extra fan της ταινίας μου αρέσει ταμάλα!

Βαθμολογία βάση BGG: 1985

ΥΓ. Υπομονή! Που θα πάει, 3 χρόνια έμειναν μέχρι να αποδειχθεί αληθινή η πρόβλεψη του σεναρίου της ταινίας που δείχνει ιπτάμενα αυτοκίνητα και skateboards να σουλατσάρουν στο Hill Valley εν έτη 2015


The images are from the page of the game in Boardgamegeek.com

Για περισσότερα reviews στα ελληνικά επισκεφτείτε την σελίδα της ελληνικής κοινότητας GrEEK GUILD.
1 
 Thumb up
 tip
 Hide
  • [+] Dice rolls
Front Page | Welcome | Contact | Privacy Policy | Terms of Service | Advertise | Support BGG | Feeds RSS
Geekdo, BoardGameGeek, the Geekdo logo, and the BoardGameGeek logo are trademarks of BoardGameGeek, LLC.