Recommend
7 
 Thumb up
 Hide
1 Posts

Archipelago» Forums » Reviews

Subject: Archipelago Review in Greek rss

Your Tags: Add tags
Popular Tags: [View All]
Ioannis Reppas
Greece
Athens
flag msg tools
badge
Avatar
mbmbmbmbmb
Αρχιπέλαγος.

Πρώτες εντυπώσεις.
Από τον Γάλλο εκπρόσωπο του στέμματος Jean Dela Rep.

Την Παρασκευή που μας πέρασε οι σειρήνες (όχι του Αιγαίου) της Καραϊβικής με τράβηξαν να δοκιμάσω το παραπάνω παιχνίδι. Πρόκειται για την τελευταία δημιουργία του Christophe Boelinger, ευρέως γνωστού σαν θείου Χριστόφορου ο οποίος έχει επίσης δημιουργήσει το εκπληκτικό Earth Reborn και το Dungeon Twister.

Το παιχνίδι διαδραματίζεται στην εποχή μετά την ανακάλυψη της Αμερικής από τον Χριστόφορο Κολόμβο (όχι τον Boelinger). Οι παίκτες παίρνουν το ρόλο των ηγετών της αποικιών και προσπαθούν να κερδίσουν πόντους στα μάτια των κατοίκων των νησιών του Αρχιπελάγους.

Το θέμα του παιχνιδιού θυμίζει στους μεγαλύτερους το κλασικό παιχνίδι για υπολογιστές Colonization. Αυτό είναι κάτι που προσωπικά με τράβηξε στο παιχνίδι αυτό και ευτυχώς η διαίσθησή μου επαληθεύτηκε πλήρως.

Το παιχνίδι έχει ένα ημι-συνεργατικό χαρακτήρα, λόγω του ότι αν οι ιθαγενείς επαναστατήσουν ενάντια στους Ευρωπαίους ηγέτες και διακηρύξουν την ανεξαρτησία τους (σχεδόν) όλοι οι παίκτες χάνουν. Επομένως απαιτείται κάποια συνεργασία μεταξύ των παικτών για να τελειώσουν τη παρτίδα χωρίς να χάσουν τα κεφάλια τους.


Ας ξεκινήσουμε από το άνοιγμα του κουτιού και την τοποθέτηση των διαφόρων πλακιδίων, πιονιών, καρτών, εξαγώνων και κύβων στο ειδικό insert που περιέχεται στο κουτί. Για ακόμη μια φορά ένα παιχνίδι του Boelinger σου προσφέρει όλα όσα χρειάζεται όχι μόνο για να παίξεις αλλά και για να το αποθηκεύσεις σωστά και με άνεση. Για την ακρίβεια όλα τα components του παιχνιδιού έχουν τη θέση τους και μάλιστα το ίδιο το κουτί του παιχνιδιού πρέπει να είναι στο τραπέζι μιας και εκεί είναι η θέση κάποιων καρτών. Η διαφορά με το Earth Reborn είναι πως ενώ στο ER το παιχνίδι ερχόταν «φουσκωμένο» έτσι ώστε όταν πετάξεις τα υπόλοιπα από τα token sheets να κλείνει το κουτί κανονικά, εδώ δεν πρέπει να πετάξεις τα άδεια sheets διότι με την φύλαξή τους στο πάτο του κουτιού, κάτω από το insert, το τελευταίο έρχεται στο ίδιο ύψος με το κουτί κάνοντας εύκολη τη χρήση του κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.


Το κουτί με όλα τα components


Το παιχνίδι ξεκινάει με τους επίδοξους αποικιοκράτες να βρίσκονται στη μέση της θάλασσας και να ξανοίγονται στις 4 πλευρές του ορίζοντα για να βρουν γη. Ο κάθε παίκτης ξεκινάει με ένα πλοίο και 2 πολίτες και κατεβαίνει στο πρώτο νησί που βρίσκει κοντά του. Όταν τελειώσει ο γύρος 0, η αποικία θα έχει κάποιους πολίτες (εκείνους που ήρθαν από την Ευρώπη) οι οποίοι θα ξεκινήσουν τον αγώνα για την ευημερία.


Τέλος του γύρου 0 με 4 παίκτες


Στο κομμάτι εξερεύνηση το παιχνίδι παίρνει άριστα. Η χρήση εξαγώνων διπλής όψης και ο έξυπνος σχεδιασμός των εδαφικών χαρακτηριστικών επιβάλλουν την λογική δημιουργία του χάρτη. Για αντιπαράδειγμα δες την εξερεύνηση του civilization όπου ο χάρτης παρουσιάζει λογικές ασυνέχειες.


Παράδειγμα χάρτη που δημιουργείται παίζοντας.


Οι παίκτες στην αρχή κάθε γύρου ποντάρουν κρυφά για τη σειρά παιξίματος. Εδώ δεν παίζει πρώτος όποιος πόνταρε τα περισσότερα αλλά ο πιο γαλαντόμος καθορίζει τη σειρά όλων! Να τονίσουμε πως στο συγκεκριμένο παιχνίδι όχι μόνο επιτρέπονται οι δωροδοκίες αλλά επιβάλλονται έτσι ώστε να καταφέρεις να κερδίσεις κάτι περισσότερο.

Στην επόμενη φάση οι πολίτες του Αρχιπελάγους αντιδρούν στις συνθήκες ζωής. Συγκεκριμένα η πληθώρα ή η έλλειψη κάποιων αγαθών στην εσωτερική αγορά, ο υπερπληθυσμός ή η ανεργία επηρεάζουν τη διάθεση των κατοίκων για εξέγερση.

Έπειτα οι παίκτες πρέπει να αντιμετωπίσουν τη ζήτηση σε αγαθά, τόσο στην εγχώρια όσο και στην Ευρωπαϊκή αγορά. Αν δεν καταφέρουν να καλύψουν τη ζήτηση στην εγχώρια αγορά κάποιοι πολίτες αρνούνται να δουλέψουν και απεργούν (αυξάνοντας παράλληλα τις τάξεις των «αγανακτισμένων», αν δεν καλυφθεί η ζήτηση στην Ευρωπαική αγορά αυξάνονται επίσης οι «αγανακτισμένοι». Σε αυτό το σημείο πρέπει όλοι οι παίκτες να συμβάλλουν με τα αγαθά που έχουν διαθέσιμα.


Οι αγορές (σε πρώτο πλάνο) και πίνακες πληθυσμού - ανεργίας


Μετά είναι η κυρίως φάση των ενεργειών του παιχνιδιού. Ο κάθε παίκτης με τη σειρά του κάνει κάποια από τις παρακάτω ενέργειες:


Ο κύκλος επιλογής ενεργειών1.Συλλογή αγαθών. Κάθε μια ενέργεια του επιτρέπει να μαζέψει ένα είδος αγαθού με τους πολίτες του σε όλη την αποικία.
2.Φορολογία. Φορολογεί τους πολίτες του, τις πόλεις και τους ναούς. Αυτό όπως είναι φυσικό αυξάνει τους «αγανακτισμένους».
3.Συναλλαγή. Κάνει μια αγοραπωλησία στην εγχώρια ή την Ευρωπαική αγορά.
4.Εξερεύνηση. Στέλνει τους πολίτες του ή τους ναυτικούς του να ανακαλύψουν καινούριες περιοχές. Επεκτείνεται ο χάρτης και αυξάνουν οι άνεργοι. Ο όμορφος σχεδιασμός του παιχνιδιού με το αποσπώμενο tray για τα εξάγωνα κάνει εύκολο να δεις αν το εξάγωνο που είναι πάνω-πάνω ταιριάζει με τον χάρτη που έχεις μπροστά σου ή αν θα πρέπει να το ρισκάρεις και να εξερευνήσεις στα τυφλά ρισκάροντας μια πιθανή αποτυχία.
5.Αναπαραγωγή. Δίνοντας κίνητρα για αναπαραγωγή αυξάνεις τους πολίτες σου. Ακόμη κι αν πολίτης σου έχει μαζέψει αγαθά μπορεί να αναπαραχθεί. Οι «απεργοί» αρνούνται να συμμετάσχουν ακόμη και σε αυτό!
6.Πρόσληψη. Από τη δεξαμενή των ανέργων προσλαμβάνεις κάποιον μειώνοντας την ανεργία. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αποφόρτιση της δυσαρέσκειας.
7.Κίνηση. Στέλνεις τους πολίτες σου σε άλλες περιοχές ή να πάρουν κάποια κτίρια.
8.Κατασκευή. Φτιάχνεις κτίρια ή πλοία. Υπάρχουν 4 ειδών κτίρια. Πόλη, Ναός, Λιμάνι και Αγορά.
9.Χρήση Λιμανιού ή Αγοράς. Πληρώνοντας 1 φιορίνι σου δίνεται η δυνατότητα να κάνεις 2 αγοραπωλησίες στην εγχώρια ή την Ευρωπαική αγορά ανάλογα με το ποιο κτίριο χρησιμοποιείς. Το Λιμάνι σου επιτρέπει συναλλαγές με την Ευρώπη, η Αγορά με τους πολίτες της αποικίας.
10. Χρήση κάποιας κάρτας εξέλιξης ή κάποιου χαρακτήρα που έχουν ήδη αγοράσει εκείνοι ή οι συμπαίκτες τους πληρώνοντας το κόστος.

Οι παίκτες ξεκινούν το παιχνίδι με 3 δίσκους ενεργειών αλλά όσο η αποικία μεγαλώνει οι ενέργειες που μπορούν να κάνουν φτάνουν μέχρι και 5.

Μετά το τέλος των ενεργειών οι παίκτες μπορούν να αγοράσουν κάρτες εξέλιξης ή να προσλάβουν χαρακτήρες για να τους χρησιμοποιήσουν σε επόμενους γύρους.


Κάρτες εξέλιξης και χαρακτήρες


Πότε τελειώνει το παιχνίδι;
Το παιχνίδι μπορεί να τελειώσει με 2 τρόπους.
1.Αν οι «αγανακτισμένοι» ξεπεράσουν σε αριθμό τους πολίτες το παιχνίδι τελειώνει αμέσως και όλοι οι παίκτες (εκτός από έναν ίσως) χάνουν.

2.Όταν εκπληρωθεί κάποια συνθήκη τέλους στις κάρτες των κρυφών στόχων που έχουν οι παίκτες από την αρχή του παιχνιδιού

Στην αρχή του παιχνιδιού, μετά το γύρο 0 και πριν αρχίσει ο πρώτος γύρος κάθε παίκτης παίρνει μια κρυφή κάρτα.


Πίσω από το παραβάν του κάθε παίκτη βρίσκεται η κρυφή κάρτα.


Αυτή η κάρτα του δείχνει ποια είναι η συνθήκη τέλους του παιχνιδιού και ένα από τα κριτήρια κατάταξης στο τέλος. Επίσης υπάρχει ακόμη μια κάρτα ανοικτή σε όλους η κάρτα της «τάσης» της αποικίας. Αυτή η κάρτα δείχνει τι ζητούν οι πολίτες από τους ηγέτες τους. Επομένως σε ένα παιχνίδι 4 παικτών θα υπάρχουν 4 συνθήκες λήξης του παιχνιδιού (μία για κάθε παίκτη) και 5 κριτήρια κατάταξης (1 για κάθε παίκτη και ένα των πολιτών). Όταν η συνθήκη λήξης κάποιου παίκτη εκπληρωθεί το παιχνίδι σταματάει αμέσως. Ανοίγουν όλες οι κρυφές κάρτες και όλοι κατατάσσονται σε όλα τα κριτήρια (κρυφά και φανερό). Οι 3 πρώτοι σε κάθε κατηγορία παίρνουν Πόντους Νίκης. Όποιος έχει τους περισσότερους πόντους είναι και ο νικητής. Στην περίπτωση που οι άποικοι επαναστατήσουν υπάρχει κάποια κάρτα ο κάτοχος της οποίας υποστηρίζει την Ανεξαρτησία και είναι ο μόνος που κερδίζει σε μια τέτοια περίπτωση.Οι συνθήκες νίκης και η κατάταξη των παικτώνΜετά από 3 παρτίδες, (μια παρτίδα 2 παικτών και 2 παρτίδες 5 παικτών) έχω να πω ότι το παιχνίδι είναι υπέροχο θεματικά και αυτό περνάει στους παίκτες. Είναι σχετικά περιορισμένες οι ενέργειες που σε φέρνουν σε αντιπαράθεση με τους συμπαίκτες σου, αλλά παρόλα αυτά τις λίγες φορές που θα τσιμπήσεις κάποιο αγαθό από την αγορά ή θα το μαζέψεις από την αποικία πριν τον συμπαίκτη σου θα τον δυσκολέψεις αρκετά. Έχει κρυφό ποντάρισμα, έχει δολοπλοκίες και συμφωνίες, έχει σωστό exploration, έξυπνη διαχείριση των κρίσεων και μεταβλητές συνθήκες λήξης.

Στα 2 πρώτα παιχνίδια που έπαιξα (των 2 και 5 παικτών) η αποικία επαναστάτησε! Στο τρίτο παιχνίδι όμως καταφέραμε να οδηγήσουμε την αποικία στην ευημερία. Θέλει οι παίκτες να μην κοιτάζουν αποκλειστικά το δικό τους καλό αλλά και το καλό της αποικίας. Αυτό ίσως είναι λιγάκι δύσκολο να το συλλάβεις από την πρώτη φορά που παίζεις αλλά αν επιμείνεις το παιχνίδι θα σε αποζημιώσει.

Το παιχνίδι δεν είναι Language Independent. Όμως οι κάρτες είναι όλες ανοικτές εκτός από τις κρυφές κάρτες οι οποίες είναι 10 όλες κι όλες για κάθε επιθυμητή διάρκεια παιχνιδιού οπότε και τις τυπώνετε σε μια σελίδα και τις μοιράζετε. Στις ανοικτές κάρτες αρκεί ένας να μπορεί να τις διαβάσει για να παιχτεί το παιχνίδι.

Η αλήθεια είναι πως το περίμενα από τη στιγμή που είδα το video με την παρουσίασή του στο Έσσεν. Δεν με διέψευσε. Θα το βαθμολογήσω με 9 και το συστήνω ανεπιφύλακτα στους γιαφκίτες. Θεωρώ ότι θα τους ικανοποιήσει πλήρως.
10 
 Thumb up
0.01
 tip
 Hide
  • [+] Dice rolls
Front Page | Welcome | Contact | Privacy Policy | Terms of Service | Advertise | Support BGG | Feeds RSS
Geekdo, BoardGameGeek, the Geekdo logo, and the BoardGameGeek logo are trademarks of BoardGameGeek, LLC.