Recommend
5 
 Thumb up
 Hide
1 Posts

Wizard» Forums » Reviews

Subject: Wizard review in hellenic (greek) language. rss

Your Tags: Add tags
Popular Tags: [View All]
Panayiotis Zois
Greece
Athens
Attica
flag msg tools
badge
Avatar
mbmbmbmbmb
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ
Το Wizard, ή αλλιώς "Μαγικοί Αριθμοί" στα ελληνικά (πραγματικά αναρωτιέμαι για τις μεταφράσεις κάτι φορές...), είναι ένα παιχνίδι καρτών του Ken Fisher για 3 έως 6 παίκτες. Πρόκειται για ένα παλιό παιχνίδι του 1984 που πλέον μετά από τόσα χρόνια θεωρείται κλασικό κι είναι πολύ διαδεδομένο. Η διάρκειά του ποικίλει, ανάλογα τον αριθμό των παικτών αλλά και την εμπειρία τους, από μισή έως μία ώρα περίπου. Σκοπός μας είναι να συγκεντρώσουμε περισσότερους πόντους από τους αντιπάλους σου "μαντεύοντας" πόσα σύνολα από τα χαρτιά (τρικ)θα μαζέψουμε στο χέρι μας σε κάθε γύρο. Ας δούμε εισαγωγικά λίγα περισσότερα πράγματα για το παιχνίδι καθώς και το είδος που ανήκει. Αρχικά να αναφέρουμε πως ανήκει στην μεγάλη οικογένεια των trick-taking παιχνιδιών κι είναι βασισμένο σε πολύ παλιά παιχνίδια με κλασική τράπουλα όπως τα Oh Hell! κυρίως, αλλά φυσικά και το Whist από το οποίο κατάγονται τα περισσότερα. Στα παιχνίδια αυτά όλοι οι παίχτες παίζουν από μία κάρτα και σκοπός τους είναι να πάρουν ή να αποφύγουν το τρικ (χαρτωσιά ή μπάζα συνήθως στα ελληνικά). Στα παιχνίδια αυτά υπάρχουν πολλές φορές τα trump suits (ατού ή κόζια) όπου βοηθούν, ανάλογα τους κανόνες, να πάρει ένας παίκτης το trick. Πασίγνωστα παιχνίδια του είδους με αρκετές παραλλαγές το καθένα είναι τα: Bridge, Belote (Βίδα ή Μπουρλότ), Spades, Hearts, Preferans (Πρέφα), Pinochle, Euchre, Skat, Barbu, Doppelkopf, Briscola κι άλλα πολλά ακόμα. Πρόκειται για ένα πολύ δημοφιλές είδος που γεννήθηκε στην Ευρώπη περίπου τον 15ο αιώνα και παίζεται φανατικά σε όλον τον κόσμο.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ
60 Κάρτες
1 Φυλλάδιο οδηγιών
1 Μπλοκάκι βαθμολόγησης

ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ
Η έκδοση της Κάϊσσα (είναι η μεταφρασμένη της Amigo σχεδιασμένη από τον Franz Vohwinkel) είναι μακράν η καλύτερη εκδοχή του παιχνιδιού! Αυτό γιατί το παιχνίδι στην αρχική του μορφή μπορούσε να παιχθεί με μία κανονική τράπουλα 52 καρτών συν 8 μπαλαντέρ (4 + 4 διαφορετικού σχεδιασμού).
Αντί λοιπόν για μπαστούνια, κούπες, σπαθιά, καρώ εδώ έχουμε 4 χρώματα που αντιστοιχούν σε 4 διαφορετικές φυλές:
Μπλε: Άνθρωποι
Κίτρινο: Γίγαντες
Κόκκινο: Νάνοι
Πράσινο: Ξωτικά
Σαφώς πολύ καλύτερο από την κλασική τράπουλα κι αν βάλετε τις κάρτες του ιδίου χρώματος δίπλα-δίπλα σχηματίζουν μια πανoραμική εικόνα! Η επιλογή χρωμάτων μάλλον δεν έχει γίνει τυχαία καθώς τα χρώματα αντιστοιχούν σε παλιούς χρωματισμούς της τράπουλας πριν επικρατήσει η κλασική μαύρη-κόκκινη γαλλική τράπουλα. Ιστορικά να αναφέρουμε πως σε περιοχές όπως η Γερμανία κι η Αυστρία οι χρωματισμοί αντιστοιχούσαν ως εξής (Κίτρινο=Καρώ, Κόκκινο=Κούπες, Πράσινο=Μπαστούνια, Μαύρο/Μπλε=Σπαθιά).
Οι κάρτες είναι αριθμημένες από το 1 έως το 13. Το 13 είναι το μεγαλύτερο χαρτί κάθε χρώματος. Αντί για τα κλασικά joker (μπαλαντέρ) εδώ έχουμε τους γελωτοποιούς με το γράμμα Ν που είναι η μικρότερης αξίας κάρτα και τους μάγους με το γράμμα Ζ που είναι κι η μεγαλύτερης αξίας κάρτα στο παιχνίδι.
Το παιχνίδι παίζεται σε προκαθορισμένο αριθμό γύρων. Στον πρώτο γύρο μοιράζουμε από μία κάρτα στον κάθε παίκτη, στον δεύτερο δύο, στον τρίτο τρεις κι ούτω καθεξής, ανάλογα με τον αριθμό των παικτών (6 παίκτες = 10 γύροι, 5 παίκτες = 12 γύροι, 4 παίκτες = 15 γύροι και 3 παίκτες 20 γύροι). Σε κάθε γύρο (πλην του τελευταίου που δεν υπάρχουν διαθέσιμες κάρτες και δεν υπάρχει ατού) αφού μοιράσει ο παίκτης που είναι η σειρά του ανοίγει την πρώτη κάρτα τις στοίβας και την τοποθετεί ανοικτή πάνω στις υπόλοιπες. Αυτή καθορίζει το χρώμα του ατού γι' αυτό τον γύρο.
Ξεκινάει ο παίκτης στα αριστερά του παίκτη που μοίρασε και ρίχνει μία κάρτα του ανοιχτή κάτω. Οι υπόλοιποι παίκτες πρέπει να ακολουθήσουν το χρώμα που παίχθηκε πρώτο. Αν κάποιος ξεκινήσει με μάγο ή γελωτοποιό τότε ο επόμενος παίκτης που θα παίξει κάρτα χρώματος καθορίζει το χρώμα που θα ακολουθηθεί στο τρικ. Όταν ένας παίκτης δεν έχει κάρτα του χρώματος που παίχθηκε τότε και μόνο μπορεί να παίξει άλλη κάρτα. Μάγος ή γελωτοποιός παίζεται κανονικά χωρίς περιορισμούς από τις κάρτες που έχουν πέσει στο τραπέζι. Αν παιχθεί ατού κερδίζει ακόμα και μεγαλύτερο αριθμό από άλλο χρώμα. Ο γελωτοποιός χάνει από όλους εκτός αν σε παιχνίδι 3 ή 4 παικτών έχουν παίξει όλοι γελωτοποιούς οπότε ο πρώτος που έπαιξε την κάρτα κερδίζει το τρικ!
Ο μάγος κερδίζει ακόμα και το μεγαλύτερο ατού και σε περίπτωση που παιχθούν πέραν του ενός μάγοι νικητής του τρικ είναι ο πρώτος που έπαιξε μάγο. Αν τραβηχτεί γελωτοποιός τότε δεν υπάρχει ατού σε αυτόν τον γύρο ενώ αν ανοιχτεί μάγος, ο παίκτης που μοίραζε θα καθορίσει το χρώμα του ατού αφού κοιτάξει πρώτα τις κάρτες του.
Στην συνέχεια αφού όλοι έχουν δει τις κάρτες τους πρέπει να μαντέψουν πόσα τρικ μπορούν να αποκτήσουν. Κάθε σύνολο καρτών αξίζει 10 πόντους για το παίκτη που την αποκτά. Οι παίκτες παίρνουν έξτρα πόντους ή χάνουν αντίστοιχα ως εξής. Αν μαντέψουν σωστά τον αριθμό των τρικ που θα πάρουν, είναι 20 πόντοι μπόνους! Για κάθε συν ή πλην στον αριθμό που είπαν, είναι -10 επί τον αριθμό αυτό! Το σκορ έτσι έχει τρελές αυξομοιώσεις και μέχρι να φτάσει το παιχνίδι στους τελευταίους γύρους όπου το "χέρι" των παικτών είναι μεγαλύτερο κι οι λάθος προβλέψεις κοστίζουν περισσότερο, κανείς δεν ξέρει ποιος θα είναι ο νικητής!

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

Ένα απλό κι ευχάριστο παιχνίδι που στην τωρινή του μορφή με τις εικονογραφημένες κάρτες προκαλεί ακόμα πιο πολύ το ενδιαφέρον! Αξίζει να υπάρχει ως μια καλή εναλλακτική για ελαφρύ παιχνίδι με οποιαδήποτε παρέα κι όπως πολλά καρτοπαίχνιδα διαρκεί σχετικά λίγο. Για παράδειγμα με 3 ή 4 παίκτες θα μπορούσαν να παιχθούν μόνο οι μονοί ή οι ζυγοί γύροι! Πολύ άνετα προσαρμόζεται στα μέτρα της κάθε παρέας και μάλιστα υπάρχουν και στο βιβλίο οδηγιών καθώς και στο διαδίκτυο ορισμένες παραλλαγές του παιχνιδιού για διαφορετικούς τρόπους παιξίματος. Ακόμα εύκολο είναι να μην παιχθούν όλοι οι γύροι και να μειωθεί κι άλλο η διάρκειά του. Ο παράγοντας τύχη παίζει μεγάλο ρόλο καθώς πλην του τελευταίου χεριού στα υπόλοιπα υπάρχουν κάρτες που δεν έχουν μοιραστεί, οπότε δεν έχει το βάθος που έχει ένα παιχνίδι ανάλυσης όπως το Bridge, αλλά και πάλι θα πρέπει να γνωρίζει κάποιος τι αξία έχουν οι κάρτες του και να παίξει ανάλογα για να εκπληρώσει την πρόβλεψή του! Αν σας αρέσουν αυτού του είδους τα παιχνίδια με μία απλή κλασική τράπουλα μπορείτε να παίξετε αρκετά ακόμα, είτε απλά και χαλαρά, είτε πιο πολύπλοκα κι ανταγωνιστικά! Επίσης υπάρχουν κι άλλα αξιόλογα παιχνίδια με προσαρμοσμένες (custom) τράπουλες όπως τα Mü, Sticheln, Bottle Imp, Was sticht?, Zing!(Die Sieben Siegel), Njet κ.ά. Ελπίζω να είστε καλοί στις προβλέψεις σας φίλοι μου μάγοι! Καλή διασκέδαση!
6 
 Thumb up
 tip
 Hide
  • [+] Dice rolls